ID : 9431756
تخت روانچی در مصاحبه با اشپیگل:

مذاکرات در مرحله حساسی است/ مواضع طرفین کم و بیش مانند قبل است/ طرف مقابل مسئول شکست مذاکرات خواهد بود


معاون وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه با هفته‌نامه «اشپیگل» با بیان اینکه مذاکرات در مرحله حساسی قرار دارد، گفت: مواضع طرفین کم و بیش مانند قبل است.

به گزارش یزدرسا به نقل از فارس، «مجید تخت روانچی» معاون وزیر امور خارجه ایران در مصاحبه‌ای که روز شنبه در هفته‌نامه «اشپیگل» منتشر شد، با اشاره به حساسیت مذاکرات هسته‌ای و زمان اندک باقی‌مانده تا روز 24 نوامبر، گفت مواضع طرفین همچنان کم و بیش مانند گذشته است.

 

وی همچنین تصریح کرد در صورتی که مذاکرات کنونی به نتیجه نرسد و به شکست بیانجامد، ناظران بین‌المللی طرف غربی را مقصر خواهند دانست، چراکه ایران تلاش کرد تا به توافق دست یابد.

 

در ادامه مشروح این مصاحبه آمده است:

اشپیگل: آیا مذاکرات ایران و غرب به شکست منتهی می‌شود؟

 

تخت روانچی: ما در مرحله حساسی به سر می‌بریم و زمان زیادی هم تا 24 نوامبر باقی نمانده است. مواضع طرفین کم و بیش مانند قبل است.

 

اشپیگل: ناظران معتقدند که دستیابی به موفقیت بعید است. آیا شما هم همین نظر را دارید؟

 

تخت روانچی: در صورتی که ما تا 24 نوامبر به توافق نرسیم، دست‌کم از دید ناظران ایران مسئول آن نخواهد بود چراکه روشن خواهد بود که ما می‌خواستیم که این موضوع را به نتیجه برسانیم.

 

اشپیگل: بزرگترین مانع توافق چیست؟

تخت روانچی: طبیعتا غنی‌سازی یک موضوع است و طرف دیگر موضوع تحریم‌هاست. اما ما درباره تاسیسات اراک و دیگر مواردی که باید درباره آنها توافق کنیم، هم صحبت می‌کنیم. قضاوت ما درباره توان و ظرفیت غنی‌سازی ما آنطوری نیست که آمریکایی‌ها تصور می‌کنند. ما ۲۰ هزار سانتریفیوز داریم که فقط نیمی از آنها مواد هسته‌ای تولید می‌کنند. نمی‌توان به راحتی زمان را به عقب بازگرداند و گفت که ما بار دیگر در سال ۲۰۰۵ هستیم و همانچیزی را که آن سال پیشنهاد شده بود را ارائه داد.

 

اشپیگل: شکی نیست که آن فرصتی بود که از دست رفت. اما شما امروز چطور انتظار پیشرفت‌ دارید در صورتی که بر ادامه وضع موجود برنامه هسته‌ای خود تاکید دارید؟

 

تخت روانچی: ما باید وضعیت فعلی را حفظ کنیم. اما در عین حال آمادگی داریم که فعالیت‌هایمان را برای مدت مشخصی محدود کنیم، اما بعد از آن می‌خواهیم که مانند هر کشور دیگری که عضو پیمان منع اشاعه (NPT) است، با ما رفتار شود.

اشپیگل: در مجموع اینطور به نظر می‌رسد که شما می‌خواهید از همه سانتریفیوژها استفاده کنید و نمی‌خواهید آنها را از بین ببرید فقط تولید را محدود خواهید کرد و سرانجام می‌خواهید برنامه‌تان را پیگیری کنید؟

 

تخت روانچی: مدت زمان محدودیت نباید زیاد طولانی شود چرا که ما همسو با پروتکل الحاقی به شفاف‌سازی و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته‌ای متعهد شده‌ایم. پروتکل الحاقی را باید مجلس تصویب کند.

 

اشپیگل: این موضوعی است که برای طرف مقابل جذابیت کمی دارد.

 

تخت‌روانچی: واقعیت‌های داخل ایران را نمی‌توان به سادگی نادیده گرفت.

 

اشپیگل: از جمله وقایع ایران تورم ۳۰ درصدی و نرخ بیکاری ۱۸ درصدی است که منابع غیر رسمی آن را تا ۳۲ درصد هم تخمین زده‌اند با این وضع تا کی ادامه خواهید داد؟

 

تخت‌روانچی: ایران مذاکرات در زمینه برنامه هسته‌ای خود را به دلیل تحریم‌ها آغاز نکرد، بلکه هدف ما این بود که نشان‌ دهیم هیچ چیزی برای پنهان کردن نداریم.

 

اشپیگل: آیا چین، روسیه و هند برای ایران به نسبت غرب شرکای بهتری در زمینه اقتصاد هستند؟

 

تخت روانچی: اروپا و آمریکا همه جهان نیستند و وقتی که کشوری تصمیم می‌گیرد تا با ایران کار نکند، این (برای ایران) به معنای پایان کار نیست و اگر من به عنوان دیپلماتی که مسئول مسایل آمریکا و اروپا هستم باید بگویم، این آخرین حرفی است که خواهم گفت. راه‌های دیگر و موقعیت‌هایی برای کار با کشورهای دیگر وجود دارد بسیاری از بازرگانان از جمله از اروپا به ایران می‌آیند تا در زمینه همکاری بیشتر به تفاهم برسند. این نشان می‌دهد که اگرچه تحریم‌ها برطرف نشده، اما ایران هراسی رو به زوال است.

 

اشپیگل: درباره منافع مشترک سیاسی با غرب از زمان ایجاد داعش در همسایگی ایران چه دیدی دارید؟

 

تخت‌روانچی: به این موضوع باید در سطح جهانی و بر مبنای قوانین جهانی رسیدگی شود. ما نظر خودمان را داریم مبنی بر اینکه که چطور می‌توان این مشکل را حل کرد و در صورت تعامل جهانی ما همکاری می‌کنیم. مهم این است که درک شود این وضعیت برای همه و نه فقط برای ما خطرناک است، برای اروپا، آمریکا و دیگر کشورها.

 

اشپیگل: در این مورد از عربستان صحبت می‌کنید که رقیب سیاسی شما در منطقه است؟

 

تخت روانچی:‌ ما همسایه هستیم و باید با هم صحبت کنیم و همین چند وقت پیش معاون وزیر به ریاض رفته بود. معتقدیم که می‌توانیم در جهت منافع ایران، عربستان و تمامی منطقه اقدام کنیم.

انتهای پیام/ص




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.