مردم از دستور کار دولت خارج شده اند؟!/بازار یزد؛ مشتی از خروار بیتوجهی عجیب دولت
به گزارش یزدرسا، افزایش افسارگسیخته قیمت اجناس مختلف در ماههای اخیر واقعیتی بود که در سایه عدم نظارت و بیتوجهی دولت نسبت به بازار، اتفاق افتاد. هرچند بخشی از این افزایش قیمتها به نوسانات ارزی مربوط میشود -که البته خود این نوسانات ارزی هم نتیجه بیتدبیری دولت بود- اما بخش قابل توجهی از این مسئله نیز به عدم نظارت دولت بر بازار مربوط میشود و اگر دولت نسبت به بازار بیتوجه نباشد، یقینا این وضعیت قیمتها نیست.
این رویهای است که در یزد نیز شاهد آن هستیم به عنوان مثال مدیر اجرایی اتحادیه عمده فروشان استان یزد در خصوص افزایش قیمت مواد غذایی در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا، گفت: هر چند قیمت اجناس افزایش داشته است؛ اما خوشبختانه کمبود کالایی در استان وجود ندارد و شایعاتی که در این زمینه وجود دارد به دور از واقعیت است.
***سفرههای خالی مردم با طعم تلخ گرانی صددرصدی!
نیکو نهاد افزود: از ابتدای سال تا کنون شاهد افزایش شدید قیمت مواد غذایی هستیم به طوری که بعضی از کالاها از ابتدای سال تا کنون 100 درصد و بعضی 50 درصد افزایش قیمت داشته اند. در مجموع متوسط افزایش قیمت مواد غذایی بین 60 تا 70 درصد بوده است.
مدیر اجرایی اتحادیه عمده فروشان یزد با اشاره به شایعه کمبود و گرانی اجناس در فضای مجازی گفت: انتشار این شایعات در جامعه میزان خرید مردم در روزهای گذشته را به شدت افزایش داده بود اما در چند روز گذشته همزمان با کاهش قیمت دلار میزان خریدهای مردم نیز کاهش یافته است.
نیکونهاد در خصوص کاهش قیمت اجناس نیز گفت: هیچ جنس و کالایی با دلار 15 ، 16 و یا 17 هزار تومان تولید و یا وارد نشده است که بخواهد با کاهش قیمت دلار قیمت آن ها نیز کاهش یابد.
رئیس اتحادیه میوه و تره بار استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، در رابطه با گرانی ادامه دار میوه، گفت: تولید میوه به خصوص میوه های سردرختی و بهارانه در سالجاری به علت سرمازدگی و خشکسالی کاهش داشته و به همین علت این نوع میوه ها از ابتدا ورود به بازار گران بود.
***گرانی وجه اشتراک تمام میوه ها
محمدحسین مشرف با بیان اینکه علت اصلی گرانی میوه کمبود عرضه و تقاضای زیاد است، افزود: در حال حاضر همه نوع میوه با قیمت های مختلف و کیفیت های مختلف در بازار موجود است اما وجه مشترک همه میوه ها گرانی است.
وی با بیان اینکه میوه های سردرختی نسبت به سال گذشته 40 درصد افزایش قیمت داشته است، ادامه داد: شاید ما در سال های گذشته گرانی را در چند نوع میوه داشتیم اما در وضعیت فعلی گرانی میوه همه جانبه و در همه نوع است که این موضوع باعث شده تا اقشار متوسط و ضعیف تحت فشار قرار گیرند.
مشرف با اشاره به صادرات برخی میوه ها به خارج از کشور، گفت: وقتی ارزش پول ملی کم می شود، تولید کنندکان و به دنبال آن دلال به سمت صادرات می روند که باعث کمبود عرضه در بازار و گرانی می شود.
این مقام مسئول در پاسخ به عدم ثبات قیمت میوه در طبافی ها گفت: از آنجا که میوه جز اقلامی است ک قابلیت نگه داری ندارد، قیمت آن میوه در میدان تره و بار ساعت به ساعت تغییر می کند اما خرده فروشان مجوز افزایش 30 درصدی قیمت را دارند و بیش از آن تخلف محسوب می شود.
***آجیل خندان غمناک تر از هر سال
سید حسین عقیلی رئیس اتحادیه خواربارفروش یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، گفت: بسیاری از آجیل و خشکبار ما واردات است و به دلار محاسبه میشود.
رئیس اتحادیه خواربارفروش یزد افزود: اگر دلار ثابت بماند در این اجناس هم شاهد افزایش قیمت نخواهیم بود اما وقتی دلار نوسان داشته باشد قیمت این اجناس هم نوسان دارد.
عقیلی تصریح کرد: سال گذشته تخمه آفتابگردان 6 هزار تومان بوده که الان 18 هزار تومان شده است. در حالی که کسی احتکار نمیکند، مرتب وارد میکنند مرتب هم میفروشند.
وی اضافه کرد: احتکار زمانی اتفاق میافتد که جنسی در انبار انبوه شده باشد و نمونهاش هم بیرون نباشد. اما اینجا دارند میفروشند با دلار میخرند و با دلار هم میفروشند.
رئیس اتحادیه خواربارفروش یزد با بیان اینکه دولت باید قیمت دلار را ثابت نگه دارد، تصریح کرد: همهاش فشار را روی کاسبها گذاشتهاند این خلاف است. کاسب چارهای ندارد که بخرد و بفروشد که همان داد و ستد قدیم است.
عقیلی در پاسخ به اینکه میانگین افزایش قیمت آجیل و خشکبار و خواربار نسبت به سال گذشته چقدر است، گفت: از سال گذشته تا کنون آجیل و خشکبار و خواربار حدود 40 تا 80 درصد افزایش قیمت داشته است.
وی عنوان کرد: دلیل این افزایش قیمت هم فقط به خاطر افزایش قیمت دلار است چون تمام جنسهای عطاری و خواربار وارداتی است.
***برچسب قیمت لوازم التحریر هم چند بار خط خورد
همچنین رئیس اتحادیه کتابفروشان یزد در مورد میزان افزایش قیمت لوازمالتحریر به خبرنگار یزدرسا گفت: به دلیل متنوع بودن اقلام و تفاوت قیمت شرکت ها نمی توان میزان افزایش قیمت ها را به طور دقیق مشخص کرد اما به صورت تقریبی قیمت ها نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد رشد داشته است.
وی عنوان کرد: این که لوازم التحریر موجود در یزد جوابگوی نیاز استان هست یا خیر هنوز مشخص نیست.
***قیمتهای متفاوت برای اقلام مشابه
اما علاوه بر مسئله افزایش قیمتها، نکته دیگری که در بازار یزد قابل توجه است، تفاوت قیمتها در مغازهها و جاهای مختلف است. به عنوان مثال کافی است شما در سطح شهر به مغازههای مختلف مراجعه کنید و قیمت یک جنس یکسان را بررسی کنید به وضوح خواهید دید که اجناس مشابه در مغارههای مختلف با قیمتهای متفاوت ارائه میشوند.
حال حتی اگر مسئولین بخواهند برای افزایش قیمتها، بهانهی مدنظر خودشان را بتراشند؛ برای این تفاوت قیمتها چه بهانهای وجود دارد؟ آیا برای تفاوت قیمتها هم میتوان بهانه آورد و آیا اصلا چنین مسئلهای منطقی است؟
***بلاتکلیفی معاونت نظارت سازمان صمت یزد
تأسف بار اینکه در شرایطی شاهد چنین وضعیتی در بازار یزد هستیم که ماهها است که معاونت نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد با سرپرست اداره میشود!
آیا اینکه معاون نظارت سازمان صمت یزد مدتها است که با سرپرست اداره میشود، غیر از این است که مسئله نظارت برای دولت و مسئولین موضوعیتی ندارد؟ آیا واقعا تعیین تکلیف معاونت نظارت سازمان صمت استان خیلی کار سختی است که ماهها باید این معاونت با سرپرست اداره شود؟!
انتهای پیام/