مشکل اصلی اصلاحطلبان در انتخابات پیشرو کجاست؟
به گزارش یزدرسا، کمتر از 10 روز دیگر تا موعد برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی باقی مانده است و در این بین یکی از نکات قابل توجه پیرامون انتخابات پیش رو، نوع ورود جریان اصلاحات و حامی دولت در انتخابات است.
اصلاحطلبان که چهار سال قبل با حضور گسترده در انتخابات موفق شدند بخش زیادی از کرسیهای مجلس را تصاحب کنند، حال به شرایطی رسیدهاند که انگیزه زیادی برای حضور در انتخابات از خود نشان نمیدهند.
آنها در حالی تلاش میکنند این عدم انگیزه را به نظارت شورای نگهبان نسبت دهند، که اولا نظارت شورای نگهبان در انتخاباتهای گذشته از جمله انتخابات مجلس سال 94 هم وجود داشت و ثانیا، گزارشهای مختلف نشان میدهد که حدود هزار چهره اصلاحطلب از سوی شورای نگهبان تأیید صلاحیت شدهاند و امکان حضور در انتخابات را دارند.
اما به راستی عامل اصلی که موجب شده تا جریان اصلاحات انگیزه زیادی برای حضور در انتخابات نداشته باشد، چیست؟ پاسخ این پرسش را چهرههای برجسته و تئورسینهای شناخته شده اصلاحات بهتر از هر کسی دادهاند.
اصلاحطلبان استعدادی بیشتر از دولت روحانی ندارند
محمدرضا تاجیک تئوریسین برجسته اصلاحطلبان و مشاور رئیس دولت اصلاحات در این باره میگوید: «حتی اگر اصلاحطلبان در تسابقهای (رقابتهای) بزرگ پیشا روی مجلس و ریاستجمهوری پیروز هم بشوند، از امکان و استعدادی بیش از دولت کنونی برای بهبود امور داخلی و خارجی برخوردار نیستند؛ لذا شایسته آن است که عِرض خود نبرند و زحمت مردمان ندارند و عاقلانه چندی از دیار قدرت رخت بربندند.»
اصلاحطلبان بدنه اجتماعیشان را از دست دادهاند
همچنین صادق زیباکلام از دیگر چهرههای فعال اصلاحطلب میگوید: اصلاحطلبان به دلیل انتقادات جدی بدنه حامیشان، حتی اگر از سوی شورای نگهبان هم ردصلاحیت نشوند، بازهم شانسی برای برای به دست آوردن یک پیروزی خفیف را هم در انتخابات اسفند ماه نخواهند داشت.
وی در جایی دیگر نیز میگوید: مدتها است که اصلاحطلبان اثرگذاری اجتماعیشان را از دست دادهاند، آقای روحانی هم که خیلی بیشتر از قبل اثرگذاریاش را از دست داده است. آقای روحانی و اصلاحطلبان حداقل پایگاه خود را هم از دست دادهاند. یعنی حزباللهیها و کسانی که متدین هستند که به آنها هیچ اعتمادی ندارند و طرفدارانشان هم که بعد از انتخابات ۲۹ اردیبهشت سال ۱۳۹۶، آن اعتمادی که داشتند به طور کامل از بین رفت.
زیباکلام همچنین معتقد است: با توجه به اینکه اصلاحطلبان بسیار مورد سرزنش و انتقاد بدنه اجتماعیشان هستند، حتی اگر در انتخابات رد صلاحیت نشوند و چهرههای شاخص این جریان در انتخابات شرکت کنند هیچ امیدی به پیروزی آنها وجود ندارد. وی تأکید میکند: کارنامه ضعیف اصلاحطلبان در مجلس دهم در راستای تحقق مطالبات مردم و توجه به دغدغههای آنها بستر نامناسبی را در جهت اعتماد مجدد مردم به آنها فراهم کرده است.
سرنوشت اصلاحطلبان با دولت روحانی گره خورده است
اکبر ترکان مشاور سابق روحانی هم در این ارتباط میگوید: اگرچه اصلاحطلبان سعی میکنند خود را از نتایج عملکردی دولت جدا نشان بدهند ولی سرنوشت آنها با سرنوشت دولت روحانی گره خورده است. بنابراین شانس آنها در این انتخابات پایین است. محبوبیت آنها به دلیل عملکرد دولت که متغییری نوشته شده بر کارنامه آنها بود، افت کرده است. آنها و ما همه مدافع آقای روحانی بودیم وقتی کارکرد دولت روحانی مطلوب نیست این عملکرد به پای همه ما نوشته میشود.
بیبرنامهگی حاکم بر اردوگاه اصلاحطلبان
محمد قوچانی، روزنامهنگار شناخته شده اصلاحطلب نیز در انتقاد به انفعال اصلاحطلبان جهت حضور در انتخابات عنوان میکند: آقای عارف فکر کردند چون خودشان نامزد نمیشوند نیاز نیست در مقام رئیس شورای عالی اصلاحطلبان از دیگران دعوت کنند و دیگر بزرگان این روزها آن قدر علیه نهاد انتخابات و اصلاحات حرف زدند که خودشان هم ظاهرا از اصلاحات و انتخابات پشیمان شدند و توبه کردند و از سر بیخیالی و بیبرنامهگی و به نظرم بریدگی، ما را مقابل اصولگرایان جوان رها کردند.
اصلاحطلبان نمیتوانند روی حمایت مردم حساب کنند
عبدالله مؤمنی یکی دیگر از چهرههای اصلاحطلب هم در این رابطه میگوید: متأسفانه اصلاحطلبان در حال حاضر از سرمایه اجتماعی لازم برای پیروزی در انتخابات برخوردار نیستند. یکی از سادهترین تعاریف مسئله را میتوان انجام عملیاتی برای برطرف کردن شکاف بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب در یک موقعیت مشخص دانست.
وی معتقد است: در حال حاضر جریان اصلاح طلبی، چهرهی ناکارآمدی دارد و پایگاه اجتماعی آن متزلزل و سرخورده است. این امر موجب میشود این جریان نتواند از حمایت و مشارکت اجتماعی مردم در جهت پیشبرد پروژههای اصلاحی استفاده کند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه میدهد: از آنجایی که امکان حضور و مؤثر بودن در ساختار قدرت صرفا از مکانیزمهای انتخاباتی میگذرد، پس برای توفیق در کارزار انتخاباتی، ما نیازمند سطحی از مشارکت و حمایت مردمی هستیم. اما آیا در حال حاضر اصلاحطلبان میتوانند روی حمایت مردم حساب کنند؟ باید گفت پاسخ منفی است و به عبارتی اصلاحطلبان در حال حاضر از سرمایه اجتماعی لازم برای پیروزی در انتخابات برخوردار نیستند.
اصلاحطلبان نه به مردم گزارش دادند نه با آنها حرف زدند
مهدی خزعلی از چهرههای تندرو اصلاحطلب نیز به نوع مواجهه این جریان و دولت با مردم انتقاد میکند و میگوید: اصلاحطلبان هشت سال دولت اصلاحات را داشتند، دولت روحانی هم از خودشان بود، مجلس را هم داشتند، اما نه گزارشی به مردم دادند نه با مردم حرف زدند؛ حالا دوهفته مانده به انتخابات از مراجعه به اصل ۵۹ قانون اساسی و رفراندوم دم میزنند.
همه این موارد نشان میدهد که حتی چهرههای اصلی اصلاحطلبان هم نمیتوانند این واقعیت را نادیده بگیرند که درد اصلی این جریان نه شورای نگهبان، بلکه عملکرد چند ساله خودشان در دولت، مجلس و حتی شوراهای شهر است.
در واقع آنچه که موجب شده تا امروز برخورد جریان اصلاحات با انتخابات تا حدی سرد باشد، سرخوردگی حامیان آنها از کارنامه غیرقابل دفاعشان در چند سال اخیر بوده است.
انتهای پیام/