ID : 18251462
با رشد منفی جمعیت؛

مهاجرت گریبان گیر تفت/ تفت به نقطه بحران جمعیت خواهد رسید؟


امروز هر کس نگاهی از بیرون به شهرستان تفت داشته باشد؛ متوجه خواهد شد که امروز تفت با بحرانی به نام مهاجرت روبروست.

به گزارش یزد رسا به نقل از صبح تفت، توسعه و عمران هر شهری همواره در گرو ایجاد زیرساخت های مهم و حیاتی است که باعث رونق ، اشتغالزایی و پیشرفت و ایجاد فضای شور و نشاط اجتماعی می شود و تحقق این امر باعث ایجاد  انگیزه سکونت و عدم مهاجرت می شود.

 مهاجرت عبارت‌است از جابه‌جایی مردم از مکانی به مکانی دیگر به منظور کار یا زندگی. مردم معمولاً به دلیل دور شدن از شرایط یا عوامل نامساعد دورکننده‌ای مانند فقر، کمبود غذا، بلایای طبیعی، جنگ، بیکاری و کمبود امنیت مهاجرت می‌کنند.

 دلیل دوم می‌تواند شرایط و عوامل مساعد جذب کننده مانند امکانات بهداشتی بیشتر، آموزش بهتر، درآمد بیشتر و مسکن بهتر در مقصد مهاجرت باشد.

به راستی چرا انسانها مهاجرت می کنند؟ دلایل مهاجرت انسانها چیست؟ مهاجرت ها می توانند «درون کشوری» و «بین کشوری» باشند. مهاجرت یک فرد روستایی از روستایش به شهر و مهاجرت یک فرد از یک شهر کوچک به شهری بزرگ را می توان مهاجرت «درون کشوری» نامید.

چرا آن فرد روستایی به شهر مهاجرت می کند؟ آیا به خاطر کمبود امکانات؟ اگر کمبودهای روستاها برطرف شود و هر امکاناتی را که در شهرها وجود دارد، به روستاها نیز بدهند، آیا باز روستائیان دست به مهاجرت خواهند زد؟ دادن امکانات و حمایت روستائیان در تمامی زمینه های مورد نیاز آنها می تواند تا حدود زیادی جلوی مهاجرت آنها را به شهرها بگیرد. می توان حدس زد که مهاجرت های درون کشوری، مانند: مهاجرت از روستا به شهر و از یک شهر کوچک به یک شهر بزرگ بیشتر به خاطر دسترسی داشتن به امکانات بهتر و بیشتر صورت می گیرد.

شهرستان تفت در شانزدهم بهمن 1349به عنوان مرکز شهرستان اعلام شد با بیش از 5945 کیلومتر مربع وسعت در کنار ارتفاعات شیرکوه بین ارتفاع 1200 تا 4075 متر از سطح دریا واقع شده است.

شهرستان تفت داراي سه بخش، 10 دهستان و 2 شهر مي باشد که طبق سرشماری سال 1385 جمعیتی معادل 45357 نفر را داشته است اما طبق آمار سال 1393 با میزان رشد جمعیت منفی 0.91 درصد، جمعیت آن به کمتر از 40هزار نفر رسیده است.

با کمی تأمل در آمار ارائه شده، در حال حاضر پدیده شوم مهاجرت به معضلی بزرگ برای شهرستان تفت تبدیل شده است چراکه علی رغم افزایش زادوولد اما بازهم شهرستان تفت با رشد منفی جمعیت روبروست..

با یک نظر سنجی و بررسی آماری می توان به این نکته پی برد که اغلب کسانی که از این شهرستان مهاجرت نموده اند به میل باطنی و یا علاقه شخصی نبوده است زیرا هیچ وقت یک شخص زادگاه و محل زندگی خود را که سرشار از خاطرات ریز و درشت و تعلقات معنوی و همجواری با بستگان وخویشاوندان خود است را با شهر هرچند مدرن و پیشرفته عوض نمی کند.

از آنجا که اغلب جمعیت شهرستان تفت، روستا نشین است؛ نبود امکانات، نبود کارخانجات کوچک، عدم سرمایه‌گذاری، نبود پزشکان متخصص، نبود شغل مناسب، عدم توجه به واحدهای تولیدی کوچک و زود بازده، نبود امکانات تفریحی و ورزشی مناسب باعث شده است که تا مردم از روستاها به سمت شهرها بویژه مرکز استان مهاجرت کنند؛ بی شک مهاجرت روستائیان از منطقه آسیب‌های جبران‌ناپذیری را به این شهرستان وارد می‌آورد.

در آثار مهاجرت مي توان گفت علاوه بر اينکه روند مداوم مهاجرفرستي موجب کاهش جمعيت روستاها و مناطق مهاجرفرست مي شود، زندگی را برای سایر روستائیان که همچنان در روستا باقی مانده و فعالیت می کنند دشوار می کند چون که بی شک با کاسته شدن جمعیت انگیزه فعالیت بازماندگان در روستا کاهش یافته همچنین به دلیل کاهش جمعیت، خدمت رسانی و ایجاد امکانات رفاهی در روستاها با کندی مواجه می شود.

اما برای مقابله با مهاجرت چه باید کرد؟ چاره جویی برای جلوگیری از مهاجرت بی رویه، در وهله اول شناسایی ظرفیت ها و استعدادهای شهرستان تفت است چراکه اگر ظرفیت های بالفعل روستاها بالقوه شد به دنبال آن اشتغال نیز ایجاد خواهد شد و انگیزه اصلی برای سکونت نیز پدید خواهد آمد.

انتهای پیام/م*




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.