ID : 7070622

مواضع منطقه‌ای آقای رفسنجانی متناقض است یا...


همزمان با تحرکات تروریست‌های داعش در عراق، یک جریان غربگرا در ایران تمام تلاش خود را به کار بست تا موضوع همکاری نظامی ایران و آمریکا در عراق علیه داعش را برجسته و تقویت کند.

به گزارش یزدرسا به نقل از «وطن امروز»، این موضوع زمانی جدی‌تر شد که حسن روحانی رئیس‌جمهور صراحتا اعلام کرد ایران علیه تروریسم می‌جنگد.

روحانی 22 خردادماه در جشنی که به مناسبت 24 خردادماه برگزار شده بود با اشاره به تحرکات تروریست‌های داعش در عراق گفت: «ما به عنوان دولت جمهوری اسلامی ایران این خشونت‌ها و ترورها را تحمل نخواهیم کرد و به نوبه خود همانطور که در سازمان ملل اعلام کردیم، با خشونت و افراط و تروریسم در منطقه و جهان می‌جنگیم و مبارزه می‌کنیم.» رسانه‌های خارجی این اظهار نظر حسن روحانی را گزاره‌ای مبنی بر افزایش احتمال دخالت نظامی ایران در عراق ارزیابی کردند.

پس از روحانی، این جواد ظریف بود که در اظهارنظری خط همکاری با آمریکا در عراق را تقویت کرد. ظریف در فیلم ویدئویی که در آستانه مذاکرات وین 6 منتشر کرد، از احتمال همکاری ایران و آمریکا در عراق گفت. به گزارش «وطن امروز»، ظریف در ابتدای آن پیام ویدئویی گفت: «تا 3 هفته آینده ما یک فرصت استثنایی داریم تا تاریخ‌ساز شویم.

 تا بر روی توافقنامه جامع هسته‌ای ایران به اجماع برسیم و پایان دادن به یک بحران غیرضروری، که ما را از رسیدگی به چالش‌های مشترک بازداشته است. چالش‌هایی مانند اتفاقات هولناکی که در چند هفته پیش در عراق شاهد آن بوده‌ایم.»

این اظهارنظر ظریف نیز به‌گونه‌ای مطرح شد که گمانه همکاری ایران و آمریکا در عراق را تقویت می‌کرد با این حال اظهارنظر صریح رهبر انقلاب مبنی بر مخالفت ایران با دخالت آمریکا در عراق، موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در این موضوع را آشکار کرد. جمهوری اسلامی ایران رسما اعلام کرد که داعش را گروهی مجزا و منفک از آمریکا نمی‌داند و به همین دلیل دخالت آمریکا در عراق وجهی نخواهد داشت.

هاشمی وارد می‌شود

آقای هاشمی را برخی پدر معنوی و سیاسی دولت یازدهم می‌دانند، چه اینکه او خود نیز به‌گونه‌ای رفتار کرده که این موضوع را برجسته می‌کند. برخی معتقدند در موارد مختلف مشخص شده این هاشمی است که در موضوعات مختلف زمینه را برای فعالیت‌ها و اقدامات دولت آقای روحانی فراهم می‌کند.

. آقای هاشمی‌رفسنجانی درباره موضوع همکاری با آمریکا در عراق هم وارد میدان شده است. او در گفت‌وگو با روزنامه آساهی ژاپن که دیروز منتشر شد؛ نشان داد به طراحی یک زمین بازی برای همکاری با آمریکا در عراق علاقه‌مند است. 

او در پاسخ به این سؤال خبرنگار که آیا ایران و آمریکا می‌توانند در موضوع عراق با هم همکاری کنند؟ گفت: «کشورهای بزرگ در مسائل جهانی منافع مشترک دارند و ایران و آمریکا هم در عراق مسائل مشترک دارند و مانعی هم برای همکاری نداریم.

 اگر دو کشور لازم بدانند که نیاز به همکاری است، ممکن است برنامه‌ریزی کنند. عراق درگیر مقابله با تروریسم است و ایران هم در خارج با این موضوع درگیر است. آمریکایی‌ها هم مشکلات زیادی با تروریسم دارند. به نفع همه کشورهای دنیاست که شر تروریسم را از سر مردم کوتاه کنیم.» 

 او افزود: الان آمریکا می‌خواهد کاری برای عراق بکند. ما هم می‌خواهیم کاری بکنیم. هر وقت لازم شد که این کارها در حالت همکاری باشد، طبعاً مذاکره می‌شود. رفسنجانی نوع این همکاری را نیز شرح داد و گفت: مسأله خیلی پیچیده نیست. گاهی لازم می‌شود که از اطلاعات همدیگر استفاده کنند و گاهی لازم می‌شود که در مواردی خاص، کمک‌های مالی مشترک کنند. گاهی لازم می‌شود که کمک‌های فنی کنند. از این موارد در همکاری کشورها معمول است. 

 رفسنجانی در این اظهارات صراحتا آمریکا را در مقابل تروریسم داعش نشانده است و با طرح موضوع مقابله با تروریسم، ایران و آمریکا را در یک جبهه و علیه داعش تعریف کرده و سپس این الگو را برای همکاری ایران و آمریکا در عراق مناسب می‌بیند. این اظهارات آقای هاشمی‌رفسنجانی کاملا در تناقض با آن چیزی است که این روزها دیگر برای همه دنیا آشکار شده است.

 

. این یک موضوع پنهان نیست که داعش و امثال این گروهک‌های تروریستی با حمایت‌های امنیتی و اطلاعاتی آمریکا ایجاد شده‌اند و به همین دلیل مقابله آمریکا با داعش در عراق یک موضوع غیر‌واقعی و متوهمانه است.

. البته شفافیت این موضوع به اندازه‌ای است که حتی خبرنگار آساهی نیز متوجه آن شد و از هاشمی پرسید: «در رابطه با آمریکا هم انگار در سوریه از داعش حمایت می‌کرد» که آقای هاشمی در پاسخ به این سؤال مجبور شد به حمایت آمریکا از داعش اعتراف کند.

اما ببینید آقای هاشمی چه توجیهی برای این مساله به کار می‌برد: «بله، عمدتاً غربی‌ها از همه مخالفان سوریه، از جمله داعش حمایت می‌کردند. اصولاً ذات تروریست‌ها اینگونه است که اول با حمایت‌های بیگانگان در کشوری رشد می‌کنند و وقتی کمی تقویت شدند، علیه منافع همان کشورهای حمایت‌کننده مبارزه می‌کنند. مثل طالبان در افغانستان که سرانجام آمریکا برای مقابله با آنها مجبور به اشغال آن کشور شد و بعدها ناتو هم وارد شد که اخبارش را می‌دانید.»




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.