ID : 37321219
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی یزد:
نمک 50 درصد نمونههای نانهای استان یزد بیش از حد مجاز است/ افزایش 10 هزار تنی ظرفیت سیلوهای استان یزد
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: تقریبا میزان نمک موجود در نیمی از نمونههای نان گرفته شده از نانواییهای استان، بالاتر از حد استاندارد یک درصد بوده است.
وحید جعفری در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه عمده دلایل مرگ و میر در کشور و در استان یزد، بیماری های غیر واگیر است، گفت: 80 درصد از مرگ و میر در استان یزد ناشی از بیماریهای غیر واگیر از جمله بیماریهای قلبی عروقی دیابت و سرطان و فشار خون هستند که یکی از دلایل بیماری فشاری خون مصرف زیاد نمک است.
محورهای سند بهبود کیفیت نان استان یزد
وی ادامه داد: طی بررسی انجام شده یکی از مواردی که زیاد در آن نمک وجود دارد نان مصرفی خانوارها است و خانوار بخش زیادی از نمک روزانه خود را از طریق مصرف نان کسب می کنند بنابراین با بررسی روی کیفیت نانهای استان، میزان نمک آن را مشخص کرده و با همکاری ادارات ذیربط سند بهبود کیفیت نان استان تدوین و تصویب شد.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد درخصوص سند بهبود کیفیت نان استان گفت: تولید و تامین گندم باکیفیت، پایش کارخانجات تولید آرد و مناسب بودن شرایط تولید آرد، بهبود شرایط پخت نان در نانواییها و پخت نان با کیفیت از طریق برگزاری جلسات آموزشی برای نانواها، نظارت مراکز بهداشت، اداره استاندارد و سازمانهای ناظر بر وضعیت و پخت نان در استان از محورهای این سند بوده است.
افزایش 10 هزار تنی ظرفیت سیلوهای استان یزد
جعفری با بیان اینکه سه سال از تصویب سند بهبود کیفیت نان در استان میگذرد، گفت: در این مدت در این حوزه اقدامات خوبی صورت گرفته است، براین اساس با ساخت سیلویی توسط بخش خصوصی 10 هزار تن به ظرفیت های سیلوهای استان اضافه شد، در زمینه خرید گندم و حمل آن نیز تلاش شد، در حد امکان مناسبترین گندم خریداری و به استان منتقل شود و با برگزاری دورههای آموزشی برای نانواییها در شهرستانها هدف این بود که نان با کیفیت با رعایت مسائل بهداشتی تولید شود.
وی عنوان کرد: قبلا میزان استاندارد نمک موجود در نان دو درصد بود یعنی به ازای هر 100 گرم نان، دوگرم نمک در آن استفاده شود اما با پیگیریهایی که انجام شد تقریبا یک سال است که این استاندارد اصلاح شده و اکنون میزان استاندارد نمک موجود در نان یک درصد است و در هر 100 گرم نان حداکثر یک گرم باید نمک داشته باشد.
جعفری افزود: چنانچه میزان مصرفی نمک در نان بیش از حد مجاز باشد بازرسان بهداشت محیط با بازرسی از نانوایی و انجام نمونهگیری از نان توسط تجهیزات و دستگاههایی که به همراه دارند میزان نمک را سنجش می کنند و نمونه نان را به آزمایشگاه ارسال میکنند و اگر این موضوع تایید شود و میزان نمک بالاتر از حد مجاز باشد برای واحد متخلف پرونده تشکیل میشود و به تعزیرات حکومتی و مراجع قضایی معرفی میشود.
بالا بودن نمک موجود در 50 درصد از نمونههای نان استان یزد
وی با بیان اینکه تقریبا میزان نمک موجود در نیمی از نمونههای نان گرفته شده از نانواییهای استان، بالاتر از حد استاندارد یک درصد بوده است، گفت: میزان نمک مصرفی در نانواییهای مختلف متفاوت است اما از نانواییهای تافتون تنوری بیشترین مورد مصرف بیش از حد مجاز نمک گزارش میشود که به دلیل نوع پختی است که در این نوع نانواییها وجود دارد.
مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی یزد با بیان اینکه در مجموع سند بهبود کیفیت نان استان توانسته نتایج مثبتی را در پایش نمک داشته باشد، تصریح کرد: با آموزشها و پیگیریهای انجام شده میزان مصرفی نمک در نان، تقریبا نسبت به قبل بسیار کمتر شده است و اما باز هم نمونه هایی وجود دارد که نمک در آنها از حد مجاز بالاتر است.
جعفری در خصوص استفاده از سبوس برای پخت نان در نانواییها گفت: وجود در سبوس زمانی مفید است که در فرایند تخمیر به کار رود یعنی به همراه آرد خمیر شود و سپس پخت شود و استفاده از سبوس به نحوی که در برخی از نانواییهایی مورد استفاده قرار میگیرد و در زمان پخت به نان اضافه میشود به دلیل مسائل بهداشتی و نظر کارشناسان ممنوع شده است.
وی همچنین در خصوص استفاده از جوش شیرین در پخت نان نیز گفت: مصرف جوش شیرین در نانواییها بسیار پایین و در حد انگشت شمار است به طوری که از تقریبا آزمایش 5 هزار نمونه نان در طول سال تنها در 4 تا 5 درصد نمونهها استفاده از جوش شیرین مشاهده میشود و مشکل عمده ما استفاده از نمک در پخت نان است که باید با کمک مردم این مشکل را حل کرد.
گزارش تخلفات نانواییهایی با سامانه 190
جعفری با اشاره به نقش مصرف کننده در بهبود کیفیت نان استان عنوان کرد: مردم باید با تغییر دیدگاهها و سلایق خود چنانچه موارد تخلف در زمینه میزان نمک بیش از حد مجاز در نانها، استفاده از سبوس در هنگام پخت نان و عدم رعایت مسائل بهداشتی مشاهده کردند از طریق شماره 190 گزارش کنند تا همکاران و بازرسان ما سریعا مراجعه و این موضوع را پیگیری و بررسی کنند.
وی ادامه داد: در حالی که بسیاری از مصرف کنندگان به مصرف نانی که رنگ روشنی دارد رغبت دارند اما نانهایی که رنگ تیره دارند مانند نان سنگک با توجه به اینکه سبوس آرد کمتر گرفته شده است، سالمتر و با کیفیتتر هستند و این ذائقه و سلیقه مردم موجب تخلفاتی در این زمینه شده به نحوی که نانواییهای که نان سنگک پخت میکنند گاهی مواقع از آرد نان تافتون یا لواش برای پخت استفاده میکنند.
انتهای پیام/
summary-address :