ID : 11492196
دغدغه نویسنده، ناشر و خواننده چیست؟

نگاه «عصر فرهنگی» به هفتمین نمایشگاه کتاب یزد


چند مشکل پیش‌روی ناشران، مخاطبان و مسئولین است، اول آنکه موضوعات مشابه با نویسندگان و مترجمین مختلف بسیار است و معلوم نیست کدام مفیدتر است، دوم آنکه مسائل اقتصادی برای مردم جایگاه ویژه‌ای دارد و سوم آنکه سرانه مطالعه غیردرسی حداقل در قشر جوان بسیار پایین‌ است.

به گزارش عصر فرهنگ، شاید برگزاری یک نمایشگاه کتاب به خودی خود یک اتفاق خوب باشد و شاید روند رو به رشد تولید کتاب در کشور و عرضه آن در نمایشگاه یک دستاورد به حساب آید اما باید دید چقدر این کتب مخاطب داشته و می‌تواند نیازهای یک جامعه را برطرف کند. به علاوه نمایشگاه کتاب زمانی می‌تواند دستاورد ملموسی داشته باشد که نویسندگان شناخته‌شده‌ای کتب خود را عرضه کرده و مردم نیز آن‌ها را خریداری کنند.

 

شاید نمایشگاه کتاب یزد جدا از ضعف‌های برگزاری که البته تا حدی مزمن هم شده است عادی باشد اما مشکل اصلی نداشتن نویسندگان مشهور و معروف است. با نگاهی به عرصه سینما درمی یابیم هنرمندان با دیده شدن در قاب سینما معروف می شوند جالب اینکه آن‌ها در قاب نویسندگانی قرار می‌گیرند که نقش را به کالبد آن‌ها می‌سپارند.

 

 

در نمایشگاه کتاب یزد با چندین مخاطب هم صحبت شدم تا ببینم چرا خرید نمی‌کنند و اساساً چرا به نمایشگاه آمده‌اند؟ دغدغه‌ها متفاوت بود، یکی ناله می‌کرد که نمی‌داند چه کتابی در موضوع مورد نظرش را خرید کند، گله داشت که با شرایط اقتصادی فعلی باید از کتابی که خریداری می‌کند مطمئن باشد و خیالش از برطرف کردن گره ذهنیش در مورد موضوع آن اطمینان کند.


فرد دیگری مدعی بود کتاب‌ها بیشتر ترجمه است، به دنبال رمان خوب گشت می‌زد، گفتم تعداد رمان‌ها که بسیار است، در جوابم گفت: «ترجمه است» گفتم خوب ترجمه باشد می‌تواند زیبا باشد و شما از مطالعه‌اش لذت ببرید، گفت رمانی به درد جامعه می‌خورد که دغدغه جامعه خودمان را مطرح کند.


دست آخر با نوجوانی همراه شدم که هدف از آمدن به نمایشگاه را تخفیف‌ها برای کتب کمک آموزشی بیان کرد و عملاً دغدغه کنکور داشت.

 

 

با بررسی همین چند نظر شاید بتوانیم به این موضوع پی ببریم که چند مشکل پیش‌روی ناشران، مخاطبان و مسئولین است، اول آنکه موضوعات مشابه با نویسندگان و مترجمین مختلف بسیار است و معلوم نیست کدام مفیدتر است، دوم آنکه مسائل اقتصادی برای مردم جایگاه ویژه‌ای دارد و باید دید در سبد خرید مردم چقدر کتاب موضوعیت دارد و سوم آنکه سرانه مطالعه غیردرسی حداقل در قشر جوان بسیار پایین‌ است.

 

 

به نظر می‌رسد راهکاری که نویسنده خوب کشورمان مراد خانی در برنامه مناظره داشت بسیار خوب بود، کشور ما در شرایط فعلی نیازمند یک تیم ملی نویسندگان است. این تیم باید  به مردم و جامعه شناسانده شوند تا بتوان بدان‌ها اعتماد کرد و مردم کتب مورد تائید این تیم را برای حل و فصل گره‌های ذهنی و دغدغه‌هایشان خریداری کنند. (بماند که مرادخانی که از سال 57 در وزارت ارشاد فعالیت می کند از اقداماتی که تا کنون در این راستا انجام داده حرفی به میان نیاورده است.)

 

با این مقدمه بر نقد کتاب و کتاب خوانی می‌توان برگزاری نمایشگاه کتاب یزد در کنار مسائل جنبی مانند حضور نویسنده مشهور دولت‌آبادی را به فال نیک گرفت. اما باید در کنار نمایشگاه حتماً بخشی به عنوان معرفی کتب و خلاصه آن‌ها تهیه و تنظیم شود، نقد و بررسی بیشتری صورت گیرد.


امسال نمایشگاه کتاب یزد قطعاً بی‌عیب نبود اما از برخوردهای غیر کارشناسی، غرض ورزی ها و قالب کردن خاطرات مبلغ مسیحی به اسم سفرنامه یزد هم که بگذریم می‌توان آن را گامی رو به جلو توصیف کرد!
 




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.