هشدار یک متخصص تغذیه نسبت به حذف شیر و لبنیات از سفره مردم
به گزارش یزدرسا؛ وضعیت تغذیه ارتباط تنگاتنگی با وضعیت اقتصادی جامعه، خانواده و فرد دارد و لازمه آن که بتوان نیازهای تغذیهای فرد رفع شود این است که امنیت غذایی وجود داشته باشد به این معنا که هر فردی در درجه اول توان خرید و تهیه مواد غذایی مناسب و سالم در حد رفع نیازهای خودش را داشته باشد و هم نرخ مواد غذایی در حدی باشد که فرد توانایی تهیه آن را داشته باشد.
حسن مظفری در گفتگو با خبرنگار یزدرسا؛ گفت: طبیعتا زمانی که امنیت غذایی وجود نداشته باشد یا اینکه نرخ مواد غذایی فوقالعاده افزایش پیدا کند افراد مجبورند از سفره غذایی خود بزنند و در این میان برخی اقشار جامعه بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند و ممکن است مشکلات بیشتری را پیدا کنند که در میان آنها سالمندان، کودکان، مادران باردار، مادران شیرده، دانش آموزان و برخی از بیماران که نیازمندیهای بیشتری دارند به چشم میخورند.
وی ادامه داد: این افراد در اولویت بیشتری از نظر تهیه و تامین مواد غذایی دارند و چنانچه در مضیقه قرار بگیرند سوء تغذیه و مشکلات تغذیهای برای آنها به همراه دارد و بروز سوءتغذیه در این افراد خسارت، عوارض و پیامدهای بیشتری نسبت به افراد عادی در پی خواهد داشت.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: وقتی برخی مواد غذایی را در برنامه غذایی خود به شدت کاهش می دهیم ممکن است بخشی از توانمندیهای خود را به تدریج از دست بدهیم و حتی پس از آن اگر وضعیت مناسب هم شود و آن ماده غذایی را مصرف کنیم بدن شاید نتواند به خوبی آن را مورد استفاده و جذب قرار دهد که یکی از مثالهایی که در این زمینه مطرح میشود مصرف شیر و لبنیات است.
مظفری اضافه کرد: چنانچه به هر دلیلی به خصوص الان که جامعه با مشکلات و مسائل اقتصادی و افزایش بی مهابای قیمتها مواجه است به تدریج شیر و فرآورده های آن را از رژیم غذایی حذف کنیم یا کاهش دهیم این امکان وجود دارد که به تدریج به مشکلی که «عدم تحمل لاکتوز» نام دارد دچار شویم.
وی تصریح کرد: با کاهش و یا حذف شیر و فرآوردههای آن از رژیم غذایی افراد به تدریج توانمندی دستگاه گوارش برای هضم قند موجود در شیر و برخی فرآوردههای لبنی را از دست میدهند. این موضوع به خصوص برای کودکان بسیار اهمیت دارد چون اگر این ماده غذایی را به شدت کم کنیم توانمندی آنها برای هضم شیر کاهش پیدا میکند و به تدریج در دوره بزرگسالی که نیازمند استفاده قابل ملاحظه و توصیه شده این دسته از مواد غذایی هستند نمی توانند مصرف کنند و مشکلات استخوانی، پوکی استخوان و نظایر آن بر آنها عارض میشود و مجبور میشوند به جای شیر و لبنیات که برای سلامت استخوان لازم است و بهترین منابع کلسیم به حساب میآیند از مکملهای آن که طبعا نمیتواند صددرصدی جایگزین شیر و فرآوردههای آن شود و از آن طرف هزینههایی را تحمیل میکند استفاه کنند.
این کارشناس تغذیه عنوان کرد: گوشت قرمز، گوشت سفید و فرآوردههای آبزیان نیز از جمله مواد غذایی هستند که بهترین نوع پروتئین را در اختیار بدن ما قرار میدهند و به اصطلاح پروتئین کاملی و طبیعی دارند که ما باید بخشی از نیازهای خودمان را برای تامین پروتئین از همین منابع پروتئین حیوانی تامین کنیم و طبیعی است که وقتی گوشت با قیمت بالا عرضه شود خیلی از خانواده ها توانایی خرید این فرآوردهها را ندارند و مجبور میشوند از فرآورده های گیاهی استفاده کنند که این فرآوردههای گیاهی از نظر کمی شاید پروتئین قابل توجهی داشته باشند اما بخش اعظمی از آنها پروتئین مرغوبی ندارند و اگر فرد بخواهد از این منابع برای پروتئین مورد نیاز خود استفاده کند بدن او بعد از مدتی دچار محرومیتهای اسید آمینه ضروری میشود.
مظفری با بیان اینکه اسید آمینههای ضروری از طریق مواد غذایی پروتئینی مانند گوشت و فرآورده های آن تامین میشود، افزود: البته ما در چند سال گذشته در مصرف مواد غذایی زیاده روی کردیم و بخشی از افراد جامعه مصرف فرآوردههای گوشتی بالایی داشتند و اگر به گونه دیگری به موضوع نگاه کنیم هزینهها و قیمتهای بالای برخی مواد غذایی برای این دسته افراد موجب تعدیل در مصرف خواهد شد.
وی ادامه داد: گوشت قرمز و فرآوردههای آن، از جمله فرآوردههایی هستند که به دلیل نوع چربی آن افراد میانسال و بالاتر، نباید زیاد مصرف کنند چرا که بیماریهای غیر واگیر شامل بیماریهای قلبی و فشارخون را تشدید میکند و بیشتر این افراد باید به سمت مصرف فرآوردههای گوشت سفید مانند ماهی و نظایر آن بروند اما برای قاطبه مردم افزایش افسارگسیخته نرخ مواد غذایی قطعاً به دنبال آن مشکلات تغذیه و ایجاد الگوهای بیماری را به دنبال دارد.
مظفری گفت: با افزایش قیمت فرآوردههای غذایی در آینده شاهد یکسری مشکلات تغذیه ای بخصوص در برخی از گروههای آسیبپذیر خواهیم شد و بدین ترتیب با دچار شدن افراد به مشکلات تغذیهای الگوی بیماریها هم تغییر کند و در پی تامین نشدن نیاز بدن سیستم ایمنی بدن نیز به تکامل و قوت لازم پیدا نمی کند و بیماریها بیشتر جولان میدهند.
وی ادامه داد: هم اکنون با شیوع کرونا توصیه میشود که تغذیه افراد به گونهای باشد و از موادغذایی بهرهمند شند که سیستم ایمنی بدن را تقویت کند تا از ابتلا به کرونا پیشگیری شود و اگر فرد به آن دچار هم شد مقاومت لازم برای گذر از این مرحله حساس را داشته باشد بنابراین این موضوع اهمیت دارد که بتوانیم امنیت غذایی را به طور نسبی برقرار کنیم تا به خصوص خانوادههای کم درآمد و افرادی که بنیه اقتصادی قوی ندارند با افزایش هزینهها دچار مشکلات عدیده نشوند.
انتهای پیام/