ID : 18159321
یادداشت؛

پساتحریم؛ دورانی که در صورت عدم مراقبت استعداد بر باد دادن تمام دستاوردهای برجام را دارد


آنچه که در این میان قابل توجه است ضرورت مدیریت فضای پس از تحریم است زیرا این شرایط را که می توان به شمشیر دو لبه ای تعبیر کرد که دارای آفت هایی است که در صورت عدم توجه کافی می تواند بیش از تحریم ها بنیه اقتصادی کشور را متزلزل کند.

یزدرسا؛ سرانجام با کش و قوس فراوان و مذاکرات کسالت آور و طولانی ، برجام به مرحله اجرا درآمد. در راستای اجرای برنامه اقدام مشترک(برجام) تحریم های مرتبط با برنمه های هسته ای ایران لغو و یا تعلیق شده و اموال بلوکه شده ایران در کشورهای زیادی آزاد خواهد شد.

آنچه که در این میان قابل توجه است ضرورت مدیریت فضای پس از تحریم است زیرا این شرایط را که می توان به شمشیر دو لبه ای تعبیر کرد که دارای آفت هایی است که در صورت عدم توجه کافی می تواند بیش از تحریم ها بنیه اقتصادی کشور را متزلزل کند. که البته این موضوع به معنای نفی فواید برداشته شدن تحریم ها نبوده بلکه آن را می توان فضای گرگ و میشی دانست که که فواید و مضرات فراوان به طور نامشخص و غیر ملموس و همراه با هم اثرگذاری خواهد داشت.

با برداشته شدن بخشی از تحریم ها و آزاد شدن پول های بلوکه شده یکی از آفاتی که می تواند پایه های اقتصاد داخلی را مورد هجوم قرار دهد واردات کالاهای لوکس و مصرفی است به صورتی که با برداشته شدن تحریم ها ایران به بهشت وارداتی کشورهای دیگر بدل شده و کالاهای مصرفی خارجی بار دیگر تولید کنندگان داخلی را در یک رقابت ناعادلانه نابود کند. بسیاری از هیئت های تجاری با برداشته شدن تحریم ها خود را برای تصاحب بخشی از بازار بکر ایران آماده کرده اند تا کالاهای خود را در این بازار پر سود به فروش برسانند. آنچه که قابل تامل است بسیاری از این کشورها که تا قبل از شروع تحریم ها در ایران حضور داشتند جزء اولین کشورهایی بودند که که بی توجه به قراردادهای خود با موج تحریم ها همراه شده و از کشور خارج شدند و اکنون بار دیگر برای تصاحب بازار ایران عجله دارند آنچه در این که باید مورد توجه مسئولین قرار گیرد بد عهدی و غیر قابل اعتماد بودن این شرکت ها به عنوان شرکای اقتصادی است.

یکی دیگر از آفات اقتصادی پسابرجام را می توان نحوه بازگرداندن سرمایه ها و پول های بلوکه شده ایران در سایر کشورها دانست به صورتی که اکثر کشورهایی که در آن ها پول های ایران بلوکه شده است تمایل دارند در راستای رونق بخشیدن به اقتصادهای ورشکسته خود در ازای پول، کالاهای مصرفی خود را عرضه کنند که در صورت تحقق چنین موضوعی باید فاتحه اقتصاد داخلی را خواند زیرا در چنین شرایطی ایران به بازار کالاهای مصرفی خارجی بدل شده و سیاست های اقتصاد مقاومتی در آن جایگاهی نخواهد داشت.

در این میان برخی از کارشناسان اقتصادی بر این نکته تاکید دارند که باید این پول های بلوکه شده در بخش های مولد اقتصادی به کار گرفته شده و یا صرف خرید کالاهای سرمایه ای و وارد کردن تکنولوژی شود که این موضع نیز به خودی خود می تواند تحت تاثیر نگاه های بعضا انتخاباتی و واردات برای رفاه موقت اقتصادی شود که این موضوع لزوم مراقبت های پسابرجامی را می رساند.

اما در این میان برخی از اظهار نظرهای دولتی ها مردم را نیز نگران کرده است اظهاراتی که می توان آن را دفاع تمام قد دولتی ها از اقتصاد سرمایه داری دانست در همین راستا آخوندی وزیر مسکن و راه و شهر سازی در واکنش به اقدام سازمان حمایت از مصرف کننده در مخالفت با گرانی بلیط قطارها، این سازمان را سوسیالیستی و برآمده از تعالیم حضرت مارکس دانست؛ اظهاراتی که پرده از تفکرات دولتی ها در دوران پسابرجام برداشت و همین موضوع قشر متوسط به پایین جامعه را نگران کرده است، تفکراتی که به نظر می رسد در راستای سرمایه دارن حرکت کرده و با آزاد سازی های اقتصادی طبقه محروم و حتی متوسط جامعه را قربانی خود می کند.

انتهای پیام/آ




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.