کاهش زاد و ولد تبعات خانوادگی و اجتماعی جبرانناپذیری به دنبال دارد
به گزارش یزدرسا، حرکت جمعیت به سمت پیری و کاهش زاد و ولد در کشور واقعیت تلخی است که آینده ایران را تهدید میکند. این بحرانی است که اکثر نقاط کشور را شامل میشود.
به عنوان مثال نمودار میزان زاد و ولد در استان یزد نشان از کاهش این رخداد به ویژه در چند سال اخیر دارد. بهطوریکه میزان زاد و ولد در سال 97 در مقایسه با سال 94 حدود 15 درصد کاهش داشته است.
در همین ارتباط یک کارشناس خانواده در گفتگو با خبرنگار یزدرسا به بررسی چرایی کاهش زاد و ولد و عدم تمایل خانوادهها به فرزندآوری پرداخت.
حجت الاسلام علی اکبر اسکندری یکی از عوامل کاهش زاد و ولد را مسائل اقتصادی عنوان کرد و گفت: ترس از فقر و بیپولی یک عامل عمومی است که موجب میشود عدهای از بچهدار شدن پرهیز کنند، این در حالی است که قرآن کریم در آیه ۱۵۱ سوره انعام میفرماید «لاتقتلوا اولادکم من املاق نحن نرزقکم و ایاهم؛ فرزندانتان را از بیم فقر نکشید، ما شما و آنها را روزی میدهیم.»
وی افزود: همچنین برخی از خانوادهها که به ما مراجعه میکنند دلیلشان برای عدم تمایل به فرزندآوری را ناتوانی در تربیت فرزندان عنوان میکنند. البته برخی هم میگویند شرایط جامعه به گونهای است که رشد فرزندان در این جامعه سخت است و ممکن است فرزندانمان فاسد شوند پس چرا فرزند بیاریم؟!
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: برخیها گرفتاری شغلی دارند، به ویژه آنکه امروزه حتی مادران نیز متأسفانه گرفتاری شغلی دارند و شغلشان خط قرمزشان است. این در حالی است که عدهای از بانوان مشغلههایی مانند ادامه تحصیل در سطوح بالا را نیز دارند که شاید آن را مانعی برای فرزندآوری میدانند.
اسکندری از دلایل مهم عدم تمایل برخی از خانوادهها به فرزندآوری را راحتطلبی عنوان کرد و گفت: یکی از دلایل این موضوع، راحتطلبی و بیحوصلگی است. در واقع برخی خانوادهها حاضر نیستند خود را به سختی بیاندازند و میگویند چرا با بچه خودمان را اذیت کنیم؟!
وی با بیان اینکه فرزند برکات فراوانی برای یک خانواده به دنبال دارد، تصریح کرد: خانوادهها احتمالا از ضررهای فرزند کم مطلع نیستند، بهطوریکه اختلالات روانی و بخشی از مشکلاتی که در فرزندان وجود دارد، به خاطر تنها بودن آنها در خانواده و عدم برخورداری از برادر و خواهر و یا فاصله سنی زیاد فرزندان است.
این کارشناس خانواده تأکید کرد: کمی جمعیت و کاهش زاد و ولد، علاوه بر تبعاتی که در خانواده دارد، از نظر اجتماعی نیز پیامدهای منفی و جبران ناپذیری دارد به طوری که در آینده پیری جامعه ایران را شاهد خواهیم بود.
اسکندری ضمن انتقاد شدید از سیاست کاهش جمعیت در دهه هفتاد، خاطرنشان کرد: مسئولان در گذشته در این زمینه کوتاهی کردند و همانگونه که رهبر انقلاب بر آن تأکید کردند این اقدامی که از سوی دولت در آن زمان برای کم کردن جمعیت صورت گرفت اشتباه بود و الان باید مسئولان آن را جبران کنند.
وی با تأکید بر اینکه دولت باید زمینه را برای تسهیل ازدواج جوانان و افزایش زاد و ولد فراهم کند، گفت: حتی ما در برخی کشورهای اروپایی میبینیم که برای افزایش جمعیت تلاش میکنند و تسهیلات قابل توجهی قرار میدهند.
این کارشناس فرهنگی تأکید کرد: در کشور ما هم دولت باید شرایط را ایجاد و امکانات را برای مردم فراهم کند. به عنوان مثال باید خانمهای شاغل مرخصی کافی برخوردار باشند و حتی برای خانمهای خانهدار نیز باید حقوق در نظر گرفته شود.
انتهای پیام/