ID : 17442875

گزارشی از طرح جنگلانه شهرستان اردکان


طرح جنگلانه طرحی است که در جهت گسترش و جلوگیری از نابودی و حفظ واحیا جنگل ها در کشور در طرحی پنج ساله اجرا می شود و در کشور برای دومین سال در حال برپایی است که امسال نیز در شهرستان اردکان اجرا شد.

به گزارش یزد رسا به نقل از  اردکان گویا؛ طرح جنگلانه طرحی است که در جهت گسترش و جلوگیری از نابودی و حفظ واحیاء جنگل ها در کشور در طرحی پنج ساله اجرا می شود و در کشور برای دومین سال در حال برپایی است که امسال نیز در اردکان اجرا شد.

محمد سپهری مسئول انجمن دوستداران محیط زیست شهرستان اردکان میگوید: این طرح برای اولین بار در شهرستان برگزار می گردد و با استقبال گسترده مردمی روبرو و با حضور بسیارکم مسئولین همراه گردید، سپهری لزوم بیشتربه جنگل کاری را اینگونه بیان میکند: با توجه به خشکسالی های اخیر و وتکثیر نشدن درختچه بادام کوهی ونامساعد بودن شرایط رطوبت خاک برای رویش بذر فقط تعداد محدودی می توانند خود به خود برویند که برای گسترش جنگلهای زیر کشت بادام کوهی در حوزه آبخیزفخرآباد، روستای وراعون را بعلت شرایط زیست بهتر این گونه مشخص کردیم از جمله لازمه های گسترش جنگل ها می توان به کاهش سطح کشت پوشش گیاهی و درختان رابرشمرد سیصد سال نیز زمان لازم است تا 5/2 سانتیمتر از سطح خاک مرغوب و قابل کشت گردد که اگر پوشش مناسب گیاهی نباشد، بارش ها باعث جاری شدن سیلاب و شستشوی سطح خاک می شود و سطح خاک مجدد شور می شود وآب نیز ذخیره نمی شود ولی با وجود پوشش گیاهی بارش ها بر روی گیاه می ریزد و باعث می گردد آب به جای جریان کم کم در زمین نفوذ و ذخیره آب  در سفره های زیر زمینی گسترش یابد.بادام کوهی درختچه سبز رنگی است که در اقلیم های نیمه خشک ایران می روید واین درخت یا درخچه، بی خار با شاخه های کوچک وبرگ های متناوب است و ارتفاع آن از 2 تا 5/2 متر می رسد.

سپهری در مورد زمان کشت این بذر این گونه می گوید: زمان کشت باید در اولین بارندگی پاییز وزمانی که زمین مرطوب است اجرا شود این بذر  که این روز ها با توجه به بارش و مرطوب بودن منطقه بهترین زمان کشت است،از دیگر لازمه های رشد ونمو این بذر میتوان به نیاز به شک سرمایی قبل از رویش نیز اشاره کرد.

افخمی ریاست اداره منابع طبیعی و جنگلکاری جهت اجرای طرح جنگلانه و توسعه جنگل ها در این طرح شرکت نموده بودند در مورد اهمیت پوشش گیاهی منطقه می گوید: اعتبارات دولتی نمی تواند جواب گوی جنگل کاری قطره ای شود و برای حفظ وگسترش جنگل و پوشش گیاهی باید برای مردم مشوق و همراه باشیم و در زمینه هایی فعالیت بیشتر نماییم که برای مردم جذابیت و حس مشارکتی بیشتری ایجاد نماید که می توان به کاشت  گونه های مثبت همراه با گیاهان دارویی اشاره نمود که هم فرهنگ سازی مردمی می شود وهم اینکه فردی که برای کشت فعالیت نموده بیشتر حافظ و قدردان این پوشش و مانع تخریب توسط دیگر شهروندان نیز می شود.فرهنگ سازی امری دراز مدت است و آنقدر باید تکرار گردد که دیگر گروهها و قشرهای مختلف در این گونه طرح ها مشارکت بیشتر نمایند.

وی در مورد علت کاشت بذر می افزاید؛هزینه کاشت بذر پایین تر از نهال کاری است و هم اینکه اگر بذر کاری صورت بگیرد دیگر نیاز به آبیاری ندارد ولی برای کشت نهال حتمأ باید در فصل تابستان چند نوبت آبیاری گردد،که امیدواریم با توجه به فصل بارش تمام بذرها رویش نمایند ودر سال های اخیر شاهد جنگلی سبز در منطقه باشیم.

افخمی در ادامه با برشمردن برنامه های اصلی شان در هفته منابع طبیعی از توزیع هر روزه و کاشت مداوم نهال در این هفته خبر داد واز حضور تمام قشرها در طرح جنگلانه تقدیر نمود.

نادر پیری دبیر شیفتگان طبیعت در مورد اهمیت این طرح نیز میگوید: کویر درحال خشک شدن است کم آبی بی داد می کند،سمت وسوی مردم به سمت صنعت است وصنعت محیط زیست را تحت تاثیر قرار داده ،کویر با اینکه بی آب وعلف شده گرمای سخت و کمبود آب هم باعث شده محیط استان یزد را تحت تاثیر شدید خویش قرار دهد،تلاش می نماییم محیط زیست را حفظ نماییم که اگر محیط زیست از بین برود دیگر کره زمین قابل زندگی نیست. ما نیز به حمایت از طرح جنگلانه با این کمپین خداپسندانه همراه شدیم تا نهالی بکاریم و با کاشت هر نهال یک چرخه زیستی جدیدی پدید آوریم .آینده در دست جوانان است واگر نسل جوان محیط زیست را بشناسد در حفظ آن تلاش بیشتر ومصصم تری به انجام می رساند وامروز با حضور جوانان در این طرح بسیار مسرور شدم ،امیدوارم چنین اقدامات خداپسندانه ای در جهت حفظ محیط زیست ادامه پیدا کند.

عبدالرضا آسایش رییس شورای اسلامی شهر اردکان نیز به اهمیت و شرکت در طرح جنگلانه اشاره کرده و میگوید: منابع طبیعی و گسترش آن نقش بسزایی در سلامت شهروندان دارد وبا توجه به کمبود بارش و دامنه گرما در کویر اهمیت ویژه ای دارد که تمام شهروندان همت کنند و در جهت حفظ وگسترش منابع طبیعی گام جهادی بردارند ومسئولین نیز در راستای افزایش صنایع لازم است اقدامات و اهمیت بیشتری جهت ازدیاد بیشتر پوشش گیاهی گام های بیشتری بردارند.

وی از حضور گروهها و روحانیت در این طرح تقدیر کرده واز انجمن دوستداران محیط زیست خواست اقدامات خویش را همچنان ادامه دهند.

علیرضا خلیلی رییس کمیته امداد امام خمینی (ره) در باره زنده نگه داشتن روستاها حرکت های جهادی را بسیار موثر دانست و خواستار حمایت بیشتر دولت و مسئولین در طرح های خودجوش مردمی را در این امرلازم دانست.وی با بیان خشکسالی های اخیر ورشد بیشتر جمعیت در مناطق شهری بیان کرد: اگر اهمیت جدی تری نسبت به معضلات روستائیان اتخاذ نگرددتا 10 سال اخیر دیگر روستاها خالی از سکنه می شوند.

وی بحرانهای اجتماعی را در روستاها از جمله سرو سفلی و زرجوع نسبت به طلاق، پیر دختری و مهاجرت مردان به شهرها و ازدواجهای به اصطلاح مدرن را از دلایل پاشیدگی در روستاها دانست که برای حل این مشکلات نگاه و توجه بیشتر مسئولین واهمیت بخشیدن به موضوع خشکسالی و منابع طبیعی و باز سازی کشاورزی روستایی و مدیریت شدن آب در روستاها را خواستار شد.

کانون حامیان محیط زیست دانشگاه اردکان که با اعضای شان در طرح جنگلانه شرکت نموده بودند تلاش زیادی را در این طرح به انجام رساندند و دانشجویان هدف خویش را از شرکت در این طرح کمک به مردم روستا ،حفظ و گسترش فضای سبز و جلوگیری از پیامدهای زیست محیطی و علاقه مندی شان به طبیعت اعلام کردند.
داوطلبان جمعیت هلال احمر با اعلام اینکه جمعیت هلال احمر در اکثر اقدامات عوام پسندانه شرکت می نماید حضور خویش را هرچند کوچک حفظ و گسترش بیشتر منابع طبیعی و جنگل ها اعلام نمودند و اعلام آمادگی مجدد خویش را در طرحهای آتی محیط زیستی اعلام کرد.

در شروع بذر کاری بادام کوهی مسعود شفیعی دبیر اجرایی این مراسم ضمن توضیحاتی در مورد نحوه کاشت از شرکت کنندگان خواست تا جهت کاشت موفقیت آمیزبذرها را در پناه درخت مادری یا گونه های دیگر کشت نمایند و گودالهایی به عمق 20 سانتیمتر حفر و 8 سانتیمتر را با خاک نرم پر کنندو بذز را کشت و حدود 5 ساتیمتر را از گودال خالی بگذرانند تا محل تجمع آب پس از بارش باشد.

حجت السلام کوثری از روحانیون فعال در طرح جنگلانه با بیان اینکه در روایات اسلامی کاشت درخت را صدقه جاریه دانست و با بیان کلامی از امیرالمومنین(ع) گفت:خداوند مزد واجر درختکاری را در روز قیامت می دهد،وی سپس گفت:"درختکاری آن هم روز جمعه عبادت در عبادت است".

از نکات جالب و حاشیه ای طرح جنگلانه حضور عرفان نمازی خردسالی که هنوز 4 سال بیشتر نداشت ولی چنان تلاشی در امر کشت بذر می نمود که توجه همه را به خود جلب نموده بود ،این کوچولوی علاقه مند به محیط زیست به همراه خانواده اش در این طرح شرکت نموده بود،امروز این طرح با حضور و گستردگی زیاد برپا گردید و حال و هوای خاصی داشت بطوری که تقریبأ از تمام قشرها و نهادهای مختلف نیز شرکت داشتند.امید که همچنان علاقه مندی و اهمیت بخشیدن به مساله مهم پوشش گیاهی در اولویت امور همگان باشد.

لازم به ذکر است؛ در پایان مراسم نماز جماعت در مسجد روستای وراعون به جماعت اقامه شد و محمد سپهری در آخر از حضورمسئولین حاضردرطرح، تمام قشرها،نهادها و روحانیت معزز وسازمان حمل ونقل همگانی تشکر کرد.

گزارشگر: حبیب اکبری

انتهای پیام/




summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.