یازدهم فروردین/ زیلوی میبد؛ فرش سلامت با شهرتی جهانی
به گزارش یزدرسا، استان یزد علاوه بر جاذبههای گردشگری زیادی که دارد، دارای صنایع دستی و شیرینیهای متعدد نیز هست که میتواند سوغاتی بسیاری مناسی برای کسانی که به یزد سفر میکنند، باشد.
البته بدیهی است که امسال که همچون سال گذشته کشور درگیر ویروس کرونا است، به هیچ عنوان سفر به یزد و به طور کلی سفر به هیچ شهر و استانی توصیه نمیشود و معرفی سوغات یا جاذبه های گردشگری یزد الزاما به معنای دعوت جهت سفر به این شهر در شرایط کنونی نیست. بلکه این معر فی بخاطر این است که این ایام اذهان بیشتر متوجه جاذبههای گردشگری شهرها و مناطق مختلف است.
در واقع با توجه به تولید انبوه واکسن در کشور طی ماههای آینده و واکسیناسیون مردم کشور عزیزمان، رعایت هرچه بیشتر و بهتر دستورالعمها در چند ماه آینده توصیه میشود تا بعد از آن و با ایجاد ایمنی حداکثری بتوانیم در یزد میزبان هموطنان و مردم عزیز کشورمان باشیم.
زیلو
زیلو یکی از قدیمیترین صنایع دستی یزد است که قدمت آن به صدها سال قبل برمیگردد. همچنین زیلو یکی از کالاهای تجاری ایران نیز بوده است. این زیرانداز به علت خنکی، در فصل تابستان بسیار مورد استفاده قرار میگرفته است. یکی از مهمترین مراکز زیلوبافی شهر میبد یزد است که قدیمیترین زیلو در حال حاضر به این منطقه نسبت داده میشود و میتوان آن را در مسجد جامع شهر میبد دید.
نخ مورد استفاده در بافت زیلو پنبه است و طرحهای بسیار زیبایی مانند زلفک، رکنه دونی، هشتپر بزرگ و کوچک، بند رومی و کلید بر آن زده میشود. رنگ آبی و سفید از رنگهای غالب در بافت زیلوها هستند و گاهی از رنگ نارنجی، قرمز و سبز هم در بافت آنها استفاده میکنند. رنگهای به کار رفته در بافت زیلوها رنگهای طبیعی هستند که از گیاهانی مانند روناس، پوست گردو و … به دست میآیند.
استفاده از زیلو قدمتی بسیار دارد به طوری که گفته میشود قرنها قبل از اسلام نیز بافت زیلو رایج بوده است. یکی از کاربردهای رایج زیلو استفاده از آن در امکان مذهبی بوده است.
زیلو فرش سلامت
زیلو در واقع بافتهای کویری است و در مناطق گرمسیری حاشیه کویر بافته میشود و به دلیل آنکه گرما را جذب نمیکند برای این مناطق مناسب است. زیلو را بهعنوان فرش سلامت معرفی میکنند، چون تنها دستبافتهای است که تماماً با گیاه تهیه میشود.
از فواید زیلو این است که به طبیعت باز میگردد و پس از کهنه شدن و غیرقابل استفاده شدن، در گودالی در کنار گیاهان چال میشدهاند تا بهعنوان کود گیاهی برای بقیه گیاهان مورد استفاده قرار بگیرند.
زیلو معمولاً در قالب دو رنگ بافته میشود که ترکیب رنگی آن نیز متناسب با کاربرد آن تعیین میشود. البته امروزه با نوآوریهای انجام شده بر تنوع رنگی آن افزوده شده است.
نقشهای زیلو نیز دارای تنوع گستردهای است که وابسته به مهارت استادکار است. نقشهای رایج زیلو به 70 نقش میرسد که اکثر آنها دارای نامهای محلی است. زیلو از نظر ابعاد نیز براساس کاربرد در اندازه های مختلفی بافته میشود.
انتهای پیام/