ID : 12819360
گزارش/تاریخچه شیوع آفت کرم گلوگاه
یزد،پایلوت عقیمسازی آفت کرم گلوگاه انار/باغداران همکاری کنند آفت ظرف 5سال ریشه کن میشود
خسارتهای جبرانناپذیر آفت کرم گلوگاه به عملکرد و کیفیت انار استان و لزوم رفع این مشکل، پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی استان یزد را به کسب دستاوردهایی برای عقیمسازی این آفت وادار کرد و در صورت همکاری باغداران، این آفت تا 5سال آینده به طور کامل مهار میشود.
به گزارش یزد رسا، خسارتهای جبرانناپذیر آفت کرم گلوگاه به عملکرد و کیفیت انار استان و لزوم رفع این مشکل، پژوهشگران مرکز تحقیقات کشاورزی استان را به کسب دستاوردهایی برای عقیمسازی این آفت وادار کرد و در صورت همکاری باغداران، این آفت تا 5سال آینده به طور کامل مهار میشود.
به گزارش همشهری،استان دارای جایگاه مطلوبی در برداشت انار است به طوری که از لحاظ سطح زیرکشت در رتبه پنجم و از لحاظ عملکرد در رتبه چهارم کشور قرار دارد.
12رقم تجاری انار در استان برداشت میشود که مهمترین آنها ارقام شیرین شهوار، ملس یزدی، زاغ یزدی، گچ یزدی و طوق گردن یزدی است.
استان دارای 6960 هکتار باغ انار شامل 430هکتار سطح غیربارور و 6530 هکتار سطح بارور است و در سال گذشته 98 هزار تن محصول انار از این سطح کشت برداشت شده است.
هر چند خشکسالیها به صورت مستقیم، عملکرد وسطح زیر کشت محصولات باغی از جمله انار را کاهش داده اما شیوع آفات نیز به صورت غیرمستقیم، بر میزان برداشت این محصولات تاثرگذار بوده است.
از جمله آفاتی که محصول انار استان را تهدید میکند، آفت کرم گلوگاه است که خسارتهای جبران ناپذیری را به باغداران یزدی وارد کرده است.
پژوهشگر طرح عقیمسازی آفت کرم گلوگاه انار گفت: طرح تحقیقاتی مبارزه با کرم گلوگاه انار با استفاده از پرتوهای یونساز اشعه گاما با همکاری پژوهشکده کشاورزی هستهای تدوین شده است.
«علی جعفریندوشن» با اشاره به تولید انار از سوی 18 هزار باغدار یزدی، افزود: در برخی از باغهای استان، وجود این آفت خطرناک انار تلاشهای باغداران را برای تولید یاقوت سرخ بینتیجه کرد.
![](/documents/19536/7190832/%DA%A9%D8%B1%D9%85%20%DA%AF%D9%84%D9%88%DA%AF%D8%A7%D9%87%20%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1%20%281%29.jpg?t=1431195100525)
نشانههای آلودگی باغ به آفت
وی با بیان اینکه اولین نشانه آلودگی میوه به کرمگلوگاه انار وجود خال سیاه رنگ در ناحیه طوقه میوه انار و شروع فرایند پوسیدگی و ترشیدگی است، ادامه داد: از آنجا که کرمگلوگاه انار، تخمهای خود را داخل تاج میوه میگذارد لاروها مستقیما وارد میوه میشوند و مبارزه شیمیایی با آن مشکل است.
به گفته این پژوهشگر، همچنین سمپاشی در باغهای انار باعث از بین رفتن حشرات مفید و در نتیجه طغیان سایر آفات به ویژه کنهها میشود از این رو عقیمسازی کرم گلوگاه تنها راه نجات باغهای انار از این آفت شناخته شده است.
جعفری افزود: در طرح عقیمسازی، شفیرههای پروانه با دوزهای مشخصی از اشعه گاما عقیم میشوند و سپس آنها را در توده طبیعی جمعیت در باغ رهاسازی میکنند. بدین ترتیب حشرات نر عقیم، با حشرات ماده طبیعی و حشرات ماده عقیم با نر طبیعی جفتگیری میكنند كه در نهایت تخمهای گذاشته شده از سوی حشرات ماده عقیم است و به این ترتیب جمعیت آفت کاهش مییابد.
وی با اشاره به کاهش 20 درصدی خسارت آفت کرم گلوگاه با عقیم سازی این حشره افزود: این طرح در 2 فاز آزمایشگاهی انجام شد و نتایج بسیار خوبی را در مبارزه با این کرم در باغهای انار استان به عنوان پایلوت کشوری برجا گذاشت.
این كارشناس ارشد حشره شناسی كشاورزی ادامه داد: مطالعات این طرح با همكاری بخش تحقیقات كشاورزی سازمان انرژی اتمی برای ارزیابی عقیمسازی در نسل اول و تعیین تاثیر عقیمسازی در قدرت جلبكنندگی حشرات ماده در قالب پایان نامه كارشناسی ارشد ارائه شده است.
سابقه عقیمسازی در کنترل آفات
به گفته جعفری، تحقیقات در زمینه عقیمسازی آفات روی آفات متعددی از جمله كرم سیب سابقه دارد و در زمینه کنترل آفت كرم گلوگاه انار و آفات خرما نیز کاربرد داشته است اما تحقیقاتی که در استان انجام شده، جدید است.
وی افزود: اگر شرایط ناباروری کرم گلوگاه فراهم شود و باغداران همکاری لازم را با مسئولان و کارشناسان کشاورزی استان انجام دهند، این آفت در مدت 5 سال مهار خواهد شد.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه پزشكی مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی استان ادامه داد: این طرح با همكاری استان مركزی و بخش تحقیقات كشاورزی سازمان انرژی اتمی اجرا میشود.
![](/documents/19536/7190832/%DA%A9%D8%B1%D9%85%20%DA%AF%D9%84%D9%88%DA%AF%D8%A7%D9%87%20%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B1%20%284%29.jpg?t=1431195100525)
تاریخچه شیوع آفت کرم گلوگاه
كارشناس ارشد حشره شناسی كشاورزی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی استان گفت: آفت کرم گلوگاه انار، اولین بار در سال 1349 در باغهای انار کاشمر مشاهده و با توجه به علائم اولیه آلودگی در قیمت تاج انار به کرم گلوگاه انار موسوم شده است.
«علیجعفریندوشن» با بیان اینکه فعالیت این آفت در باغ و انبار باعث پوسیدگی و ترشیدگی میوه میشود و میوههای آلوده ارزش بازاری ندارند، ادامه داد: حشره کامل این آفت، پروانهای با اندازههای متوسط است که طول آن به 12 میلیمتر میرسد.
وی افزود: باغداران و کشاورزان کشورمان سالانه بیش از 250 میلیارد تومان بابت کرم گلوگاه خسارت میبینند در حالی که اجرای این طرح از میزان این خسارت میکاهد.
این پژوهشگر اضافه کرد: کرم گلوگاه در بیشتر مناطق انارکاری کشور از جمله استانهای فارس، مرکزی، اصفهان، خراسان، کرمان، یزد، تهران و لرستان مشاهده شده است.
این كارشناس ارشد حشره شناسی كشاورزی ادامه داد: استان در زمینه تولید انار رتبه چهارم کشور را داراست و در حال حاضر ۱۸هزار باغدار در زمینه تولید انار فعالیت میکنند.
انتهای پیام/ع
summary-address :