ID : 36917226
از ابتدای سال 94؛

یوز ایرانی در استان یزد تنها 29 مورد مشاهده شده است


مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد گفت: از فروردین 1394 تا مرداد 1398، مجموعا" در 29 مورد حضور یوز به صورت مشاهده مستقیم و نمایه های آن (ردپا و سرگین) ثبت شده است.

به گزارش یزدرسا، یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی یک زیرگونهٔ به‌شدّت در معرض خطر انقراض از یوزپلنگ است که اکنون تنها چند ده قلاده از آن در ایران یافت می‌شود. از سال ۱۳۹۰ که پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی شروع شد تعداد این‌گونه از ۳۳ قلاده به ۷۵ قلاده رسیده و این نشان دهنده تأثیر این پروژه بوده‌است.

این جانور در مناطق بیابانی در سطح منطقه زندگی می‌کرد و سال‌هاست که نسل آن در معرض نابودی کلی قرار دارد. نتایج جدیدترین تحقیقات نشان می‌دهد که بین ۷۰ تا ۱۰۰ یوزپلنگ در مناطق حاشیه کویر مرکزی از جمله خارتوران، نایبندان، دره‌انجیر و میاندشت وجود داشته باشد. یوز به عنوان میراث ملی و بین‌المللی ما محسوب می‌شود و نهم شهریور یادآور ان است که از یوز آسیایی حفاظت کنیم.
 
 
با توجه به اینکه استان یزد یکی از مهمترین زیستگاه های یوز پلنگ آسیایی است در این خصوص گفتگویی با مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد داشتیم.
 
نیره پور ملائی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، با بیان اینکه یوز از گونه‌های ارزشمند ملی است، بیان داشت: استان یزد از دیرباز از مهمترین حوزه های انتشار یوزپلنگ در ایران بوده است به طوری که یوزبانی نیز در این شهر رواج داشته است، ولی اطلاعات اندکی از جمعیت گونه در گذشته (مانند کشته شدن 4 یوز در حوزه بافق در دهه 1340، یک یوز در کالمند در دهه 1350 و مورد حمله قرار گرفتن یک یوز و سه توله در دهه 1370) در دست می باشد.
 
وی افزود: لازم به ذکراست از سال 1380 تا 1394 مطالعات منسجمی بر روی یوزپلنگ صورت گرفته (به ویژه در پناهگاه حیات وحش دره انجیر) است که در مجموع بررسی وضعیت جمعیت یوزپلنگ و ساختار آن در مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان یزد (منطقه حفاظت شده کوه بافق- شکارممنوع آریز بافق- پناهگاه حیات وحش دره انجیر اردکان و پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاهکوه اردکان) درسال 1390 نشان داد که عکس ها متعلق به 7 یوزپلنگ (4 نر، 2 ماده و 1 نامعلوم) بوده است. بر اساس آنالیز داده های نرم افزار CAPTURE جمعیت یوزپلنگ های استان یزد 8 فرد با حدود اطمینان 7 تا 17 فرد برآورد شده است.
 
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست یزد اظهار داشت:  از سال 1394 تاکنون، مطالعه جدیدی برای رصد و پایش وضعیت گونه در استان یزد انجام نشده است. لیکن گزارشات مامورین اجرای حفاظت محیط زیست استان یزد حاکی از کاهش مشاهدات یوز می باشد. به طوری که  از فروردین 1394 تا مرداد 1398، مجموعا" در 29 مورد حضور یوز به صورت مشاهده مستقیم و نمایه های آن (ردپا و سرگین) ثبت شده است که 25 مورد آن مربوط به دو یوز نر برادر ، 3 مورد مربوط به یوز نر تکی (آرش) و 1 مورد مربوط به سه یوز نر (دو یوز نر برادر و آرش) بوده است.
 
پورملائی اذعان داشت: از 29 مورد ثبت حضور یوز در این مدت،  12 مورد آن مربوط به پناهگاه حیات وحش دره انجیر اردکان، 9 مورد در منطقه شکار ممنوع آریز بافق و 8 مورد در شهرستان بهاباد (7 مورد پناهگاه حیات وحش کمکی و یک مورد مناطق آزاد بهاباد) بوده است.
 
 
وی در پایان با تاکید به اینکه به دلیل نبود یوز آسیایی ماده در منطقه، زادآوری صورت نمی‌گیرد، گفت: از آنجا که در 4 سال گذشته حضور یوز ماده و یا خانواده ای از این گونه (جفت نر و ماده و یا ماده و توله) در زیستگاه های استان یزد مستند نشده است، بنظر می رسد حفظ زادآوری و پویایی جمعیت این گونه در استان یزد نیازمند اقدامات مداخله ای و حمایتی برای تقویت وضعیت جمعیتی گونه است، لذا تدوین و اجرای طرح تکثیر نیمه طبیعی یوز در یکی از زیستگاه های مستعد استان به عنوان یک اقدام اورژانسی و فوریتی در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست می باشد.
 
انتهای پیام/



summary-address :
Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.