ID : 11644386
گزارش/

اظهارات نسنجیده دستیار ویژه صدای منطقه را بلند کرد/ این بار هم دولت با یونسی کنار می‌آید؟


با توجه به اینکه این اظهارات یونسی تا کنون حاشیه های زیادی را به وجود آورده است باید دید که اینبار دولت مانند دفعات قبل به سادگی از کنار این اظهارات عبور کرده و یا اینکه برخورد های لازم را با دستیار ویژه انجام می دهد؟

به گزارش یزد آوا، علی یونسی دستیار ویژه «حسن روحانی» در امور اقلیت‌های دینی و مذهبی از ابتدای منصوب شدن به سمت خود در دولت یازدهم سخنانی را گفته است که برای دولت حاشیه ساز بوده است.

اظهار نظرهای قومیتی وی، نظراتی درباره شیر و خورشید، اصحاب فتنه و ... به تنهایی توانستند تا چندین روز حاشیه هایی را برای دولت به وجود بیاورند.
در این میان اخیراً علی یونسی در مصاحبه با روزنامه عرب زبان «الشرق الوسط» گفته است، «در حال حاضر عراق نه فقط حوزه تمدنی نفوذ ماست بلکه هویت، فرهنگ، مرکز و پایتخت ماست و این مسئله هم برای امروز است و هم گذشته. چرا که جغرافیای ایران و عراق غیر قابل تجزیه است و فرهنگ ما غیر قابل تفکیک است. پس ما یا باید با هم بجنگیم و یا یکی شویم»

وزیر امور خارجه عراق: عراق دارای حاکمیت کامل است
سخنان نسنجیده یونسی چنان بازتاب داشت که وزیر امور خارجه عراق را واکنش وا داشت؛ به طوری که ابراهیم جعفری در پاسخ به سخنان یونسی گفته است:« عراق دارای حاکمیت کامل است و به هیچ طرفی چه ایران و چه غیر از آن اجازه نداده و نخواهد داد که این حاکمیت را نقض یا در امور داخلی این کشور دخالت کند.»

همچنین وزارت خارجه عراق امروز با انتشار بیانیه‌ای که وبگاه خبری «السومریه» آن را منتشر کرد، به این اظهارات واکنش نشان داد و از آن ابراز انزجار کرد.
در این بیانیه آمده است «وزارت امور خارجه عراق تعجب خود را از سخنان منسوب به شیخ علی یونسی مشاور رئیس جمهوری ایران در امور اقلیت‌ها، اعلام می‌کند».
وزارت امور خارجه عراق ضمن «ابراز انزجار از این سخنان غیرمسئولانه» تأکید کرد: «کشور عراق حاکمیتی دارد که فرزندان آن از آن برخوردارند و روابط مثبت با همسایگان از جمله ایران دارد و عراق اجازه نخواهد داد که در امور داخلی آن دخالت یا حاکمیت ملی‌اش خدشه‌دار شود».
یونسی در همایش هویت ایرانی با عنوان «ایران، نام، مردم و سرزمین» با اشاره به قدرت و نفوذ ایران در منطقه و اینکه «نتانیاهو صریحا به عظمت نفوذ ایران اعتراف کرده و هرچند وی گفته که ایران 4 کشور را بلعیده است» گفت «اما باید بگوییم ایران به 4 کشور کمک کرده است» و با نام بردن از بغداد گفت: عراق نه تنها حوزه تمدنی است بلکه هویت، مرکز و پایتخت‌ ماست که تفکیک جغرافیای ایران و عراق ممکن نیست.
این سخنان یونسی بشدت در رسانه‌های عربی بخصو رسانه‌های وابسته به کشورهایی مانند عربستان و قطر (مانند الجزیره و العربیه) کاملا بازتاب یافت و با بهره‌برداری از این سخنان، سیاست ایران‌هراسی با شدت بیشتر ادامه پیدا کرد.

لاریجانی: بعید می‌دانم سخنان یونسی درست ترجمه شده باشد/ ایران برای همه کشور‌های منطقه استقلال قائل است
حساسیت درخصوص این اظهارات یونسی تا حدی ادامه پیدا کرد که این سوال از سوی خبرنگاران از لاریجانی پرسیده شده و لاریجانی در پاسخ آنها گفت: بعید می‌دانم ترجمه درستی از صحبت‌های وی شده باشد. نظام جمهوری اسلامی ایران برای همه کشورهای منطقه استقلال قائل است و ما به این نکته که هر کشوری باید بدون دخالت سایرین اداره شود،‌ به‌عنوان مبنا قبول داریم.

وی با بیان اینکه باید به تصریحاتی که مستمراً از مسئولان ایرانی ارائه، توجه شود، افزود: در عمل جمهوری اسلامی ایران در 36 سال پس از پیروزی انقلاب به هیچ کشوری تجاوز نکرده، اما برخی کشورها از جمله عراق به خاک ما تجاوز کرده و برخی از کشورهای منطقه نیز به آن کمک کردند.

کوثری: دولت یونسی را کنار بگذارد

اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در واکنش به اظهارات جنجالی یونسی، گفت: از آنجا که اظهارات اخیر آقای یونسی به منافع ملی ضربه وارد کرده است، هم دولت باید  وی را از مسئولیتش کنار بگذارد، هم دستگاه‌های امنیتی و قضایی باید به شدت با یونسی برخورد کنند تا هیچ مسئولی جرأت بیان چنین اظهاراتی که به منافع کشور لطمه می زند، نداشته باشند.
وی افزود: کسانی که چنین سخنانی را بیان می‌کنند، نباید در چنین جایگاهی به عنوان مشاور رئیس جمهور قرار بگیرند. قطعا اگر برخودی با یونسی انجام نگیرد آن هم بخاطر رفاقتی که بین رئیس جمهور و وی وجود دارد، آن دنیا خون شهدا یقه آنها را خواهد گرفت.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به سوابق یونسی، بر عامدانه بودن طرح مسائل مغایر امنیت ملی از جانب وی تاکید کرد و گفت: بنده از این جهت می‌گویم سخنان یونسی از روی عناد بیان شده است، که وی در مقطعی مسئولیت وزارت اطلاعات را برعهده داشته است. اگر فرد دیگری چنین اظهاراتی را مطرح می کرد می‌گفتم از روی ناآگاهی و بی‌اطلاعی بوده است اما کسی که در مقطعی خودش در بالاترین جایگاه امنیتی بوده طبیعتاً از بازخورد حرفهایش آگاه است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: یونسی باید سخن خود را پس بگیرد و دولت نیز وی را از جایگاهش کنار بگذارد.

چلداوی: سخنان «یونسی» تکمیل کننده پروژه ایران‌هراسی غرب است

احمد چلداوی، عضو هیأت علمی دانشگاه علم‌وصنعت در گفت‌وگو با فارس در واکنش به سخنان یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور درباره شکل گیری امپراتوری ایرانی که موجب فضاسازی گسترده رسانه‌های معاند شد، گفت: اظهارات یونسی همان چیزی است که دشمنان ما بدنبال آن هستند.
وی افزود: در حالی که دشمنان ما پروژه ایران‌هراسی را دنبال می‌کنند، فردی با برچسب مشاور رئیس‌جمهور پازل دشمن را تکمیل می کند و همسو با پروژه ایران هراسی سخنانی بر زبان می آورد که جز ضربه‌زدن به منافع ملی نتیجه دیگری نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه رئیس‌جمهور باید در انتخاب مشاورانش دقت کند، گفت: رئیس‌جمهور باید این سخنان یونسی را محکوم کند چرا که ضمن ضربه‌زدن به منافع ملی، موضع تیم مذاکره‌کننده را تضعیف می‌‌کند.
چلداوی در پایان با بیان اینکه یونسی در ایراد چنین سخنان انحرافی و حاشیه‌ای سابقه دارد، گفت: سخنان یونسی باید پیگیری امنیتی شود چرا که مغایر تمام اهداف اعلامی جمهوری اسلامی است.

جوکار: سخنان تنش آفرین یونسی انحراف در روند اتحاد و بیداری اسلامی است

محمدصالح جوکار نماینده مردم یزد و صدوق و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس با اشاره به اظهارات اخیر مطرح شده از سوی علی یونسی دستیار ویژه رئیس‌جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی اظهار داشت: البته امیدواریم این یک شیطنت رسانه‌ای و در راستای همان پروژه ایران‌هراسی که دشمنان ما دنبال می‌کنند، باشد اما اگر انتساب این اظهارات به آقای یونسی صحت داشته باشد، واقعاً جای تأسف دارد.
وی افزود: هر کشوری مستقل است و حاکمیتی مستقل دارد، عراق هم حاکمیت مستقل دارد و بایستی جداً از گفتارهایی که می‌تواند تنش‌زا باشد و روابط بین دو کشور را به هم بزند، خودداری و پرهیز شود. افرادی مانند آقای یونسی در چنین جایگاهی باید به شدت از طرح مسائل حاشیه‌ساز پرهیز کنند، آن هم در شرایط کنونی منطقه که دشمنان ما به دنبال اسلام‌هراسی و ایران‌هراسی هستند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه تصریح کرد: در شرایط فعلی که اتحاد و انسجام مستحکمی بین کشورهای منطقه صورت گرفته و تمدن اسلامی، هویت خودش را به طور کامل پیدا کرده است، نباید اینگونه اظهارات تأسف‌بار مطرح شود.
وی تأکید کرد: هویت حوزه تمدن اسلامی تنها در سایه همین استقلال کشورهای همگام و همسوی اسلامی که اهدافشان بیشتر جنبه توسعه‌ای و همگرایی جامعه اسلامی دارد، تحقق یافته است لذا بیان اینگونه اظهارنظرهای بی‌مورد و گفتارهایی که می‌تواند در اتحاد اسلامی خدشه ایجاد کند، کار صحیحی نیست و هر کسی در هر جایگاهی که باشد بایستی به شدت از این گونه سخنان تنش‌زا پرهیز کند.
جوکار در پایان خاطرنشان کرد: انقلاب و نظام جمهوری اسلامی ایران توانسته آن گفتمان حوزه تمدن اسلامی را در منطقه به پیش ببرد فارغ از اینکه هر کدام از مسلمانان متعلق به چه کشوری باشند لذا اینکه ما به قبل بازگردیم و بخواهیم به گونه‌ای تمدن کوروشی را مطرح کنیم، این فقط یک سخن انحرافی است و نباید مطرح شود.

آصفری: شورای امنیت به یونسی تذکر دهد
محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی هم درباره اظهارات مطرح شده از سوی علی یونسی دستیار ویژه رئیس جمهور در امور اقوام و اقلیت‌های مذهبی گفت: این اظهارات خلاف منافع ملی کشور است.

وی با یادآوری اینکه یونسی که یک زمان وزیر اطلاعات بوده است و باید بررسی دقیقی پیش از اظهار نظرهایش داشته باشد تا نسنجیده صحبت نکند، خاطرنشان کرد: متأسفانه در دولت یازدهم شاهد هستیم مشاوران رئیس‌جمهور بعضی مواقع مطالبی را مطرح می‌کنند که نظام باید برای آنها هزینه سنگین بپردازد.

آصفری تصریح کرد: من اعتقاد دارم این گونه سخنان با حساب و کتاب مطرح شده و مطمئناً اهدافی در پشت آن دنبال می‌شود که خلاف منافع ملی است، از جمله اینکه می‌خواهند پوست خربزه زیر پای رئیس‌جمهور بگذارند.

وی یکی از اهداف اطرافیان رئیس‌جمهور از اظهار نظرهای هزینه‌ساز برای نظام را بدنام کردن رئیس‌جمهور خواند و گفت: رئیس‌جمهور باید به این مشاوران تذکر دهد که از موضع‌گیری‌هایی که برای نظام هزینه‌ سنگین در پی دارد خودداری کنند، تا افراد هر زمان هر حرفی را که خواستند مطرح نکند که پس از بازتاب وسیع بخواهند آن را اصلاح کنند.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس با یادآوری اینکه هزینه‌های این مسئله را نظام باید بپردازد گفت: توقع ما از رئیس‌جمهور این است که جلوی این گونه موضع‌گیری‌های مشاوران خود را گرفته و نگذارد که آنها برای نظام مشکل درست کنند.

وی با درخواست از شورای عالی امنیت ملی جهت تذکر جدی به یونسی به‌واسطه اظهارات اختلاف‌انگیز و تفرقه‌انداز افزود: این گونه سخنان هیچ‌گونه خروجی مثبت برای نظام ندارد.

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی با یادآوری اینکه آقای رئیس‌جمهور خود زمانی دبیر شورای عالی امنیت ملی بوده و بهتر از هر کس دیگر می‌داند که این گونه سخنان چه هزینه‌ای برای نظام دارد، گفت: از ایشان انتظار داریم که نگذارند اطرافیانشان برای نظام چالش درست کنند.

واکنش سفارت ایران در بیروت به اظهارات یونسی
روزنامه الحیات چاپ لندن نوشت ، سفارت ایران در بیروت، در بیانیه ای اعلام کرد: آنچه رسانه ها درباره صحبت های منسوب به علی یونسی، مشاور رئیس جمهور ایران، منتشر کردند، به صورت برنامه ریزی شده ای تحریف شده است و با واقعیت ارتباطی ندارد.

در این بیانیه آمده است: تفسیر نادرست از صحبت های یونسی در راستای پدیده اسلام هراسی و ایران هراسی در منطقه قرار دارد و هدف از این اقدامات ایجاد اختلاف بین کشورهاست.

سفارت ایران در بیروت تاکید کرد، اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، بر اساس احترام به قوانین بین المللی است.

دوران امپراطوری ها تمام شده و غیرقابل بازگشت است. انقلاب امام خمینی و مردم ایران، بر اساس اصل مقابله و رویارویی با طرح توسعه طلبی قدرت های استکباری و استعمارگر جهان، شکل گرفت و بنا شد.

در این بیانیه همچنین آمده است: خاورمیانه، شاهد شرایطی سخت و بسیار خطرناک است. متاسفانه، گروه های تروریستی که تحت حمایت رژیم صهیونیستی هستند، امنیت و ثبات همه کشورها را هدف قرار داده اند.

سفارت ایران از همه کشورها خواست به جای درگیری با یکدیگر از همه توان خود برای رویارویی با اهداف پلید رژیم صهیونیستی و گروه های تروریستی استفاده کنند.
با توجه به اینکه این اظهارات یونسی تا کنون حاشیه های زیادی را به وجود آورده است باید دید که اینبار دولت مانند دفعات قبل به سادگی از کنار این اظهارات عبور کرده و یا اینکه برخورد های لازم را با دستیار ویژه انجام می دهد؟

اظهارات حاشیه ساز یونسی را در اینجا و اینجا ببینید




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.