ID : 23496146

آنگاه که روحانی و ظریف هم دلواپس شدند!


منتقدان برجام، از همان ماه‌های ابتدایی شروع مذاکرات و نوع آرایش دولت یازدهم در قبال طرف مقابل، وقوع چنین روزهایی را پیش‌بینی می‌کردند.

یزد آوا به نقل از عصرسیاست؛ شاید آن روزهای ابتدایی شروع مذاکرات هسته‌ای در دولت یازدهم و رونمایی دولت از رویکرد متفاوتش در مذاکرات، منتقدانی که این رویکرد را بی‌فرجام و مضر برای منافع ملی کشور می‌دانستند، تصور نمی‌کردند این بی‌فرجامی مذاکرات و برجام اینقدر زود خود را نمایان کند و کار به جایی برسد که بعد از چند ماه از اجرایی شدن برجام خود اعضای تیم مذاکره‌کننده هم همان حرف‌های دلواپسان و منتقدان را تکرار کنند.

اسفند ماه سال گذشته بود که علی اکبر صالحی، رئیس‌سازمان انرژی اتمی در مصاحبه‌ای پیرامون برجام گفت: «غربی‌ها هنوز برخی تعهدات خود در برجام را انجام نداده‌ و در این کار تأخیر دارند... تا الان برخی بانک‌های بزرگ اروپایی تحریم‌هایشان را به طور کامل پایان نداده‌اند، چرا که قبلا تعهد داده‌اند که با ایران مراوده تجاری نداشته باشند. ما هنوز منتظر هستیم که وزارت خارجه ایران با اتحادیه اروپا تماس بگیرد و این بحران را حل کند.» همین صحبت‌های صالحی بود که با واکنش رئیس‌جمهور مواجه شد و روجانی در نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگاران پیرامون این اظهارات صالحی گفت: «ایشان وزیر اقتصاد و رئیس‌کل بانک مرکزی نیست، وزیر خارجه هم الآن نیست، ایشان مسئول سازمان انرژی اتمی است.»

اواخر فروردین ماه و حدود یک ماه بعد از صحبت‌های صالحی، این بار نوبت رئیس کل بانک مرکزی رسید که به واقعیت برجام اذعان کند. ولی‌الله سیف که برای شرکت در نشست مشترک بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول به آمریکا سفر کرده بود، در مصاحبه‌ای با تلویزیون بلومبرگ اظهار داشت: توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام، تا‌کنون «تقریبا هیچ» دستاورد اقتصادی برای تهران در بر نداشته است. مدتی بعد از این اظهارات سیف، یک بار دیگر علی اکبر صالحی روحیه زیاده‌خواهی غرب و به ویژه آمریکا و عدم پایبندی آن‌ها به اصولی که در سازمان‌های بین‌المللی تصویب می‌شود را مورد انتقاد قرار داد و اظهار داشت: «از نظر ما  پذیرفته نیست که کشورهای دارنده فناوری هسته‌ای آن را منحصر به خود کنند و برای استفاده صلح‌آمیز دیگر کشورها از آن، مانع‌تراشی کنند.»

اما انتقادها به عهدشکنی‌های آمریکا در اجرای برجام به همینجا خلاصه نشد، چرا که بدعهدی‌های مکرر آمریکایی‌ها این بار صدای خود روحانی را هم در آورد. به طوری که رئیس‌جمهور در نشست مجمع عمومی سازمان ملل اظهار داشت: «اهمال نسبت به اجرای برجام از سوی آمریکا، تخلفی بین‌المللی تلقی خواهد شد و اعتراض جامعۀ جهانی را برخواهد انگیخت. هرگونه بدعهدی در اجرای برجام، به بی‌اعتباری بیشتر ایالات متحده در سطح جهان می‌انجامد. تعلل ایالات متحده در اجرای تعهدات قانونی‌اش در ماه‌های گذشته اشتباهی راهبردی است که باید فوراً جبران شود.»

بعد از این سخنان روحانی، محمدجواد ظریف وزیر خارجه دولت یازدهم نیز در جمع اعضای اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا رویکرد ایالات متحده در اجرای برجام را مورد انتقاد قرار داد و گفت: «ایران به تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده اما شاهد هیچگونه تلاش واقعی از سوی مقام‌های کاخ سفید در این رابطه نبوده‌ایم.»

انتقادهای دولتی‌ها از عهدشکنی‌های برجام در شرایطی صورت می‌گیرد، که بعد از گذشت هشت ماه از اجرایی شدن برجام و انجام تعهدات ایران توسط مسئولان، ایالات متحده آمریکا تا کنون کمترین اقدامی در راستای عمل به تعهداتش برنداشته و برجام برای طرف ایرانی هیج آورده‌ای نداشته است. این در حالی است که منتقدان برجام، از همان ماه‌های ابتدایی شروع مذاکرات و نوع آرایش دولت یازدهم در قبال طرف مقابل، وقوع چنین روزهایی را پیش‌بینی می‌کردند و مکرر به دولت نسبت به فرجام بی‌سرانجام برجام هشدار می‌دادند.

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.