آیتالله خزعلی دعوت حق را لبیک گفت/ بازخوانی آخرین مواضع در قبال فتنه، جریان انحرافی و فرزندش مهدی
به گزارش یزد آوا، آیتالله ابوالقاسم خزعلی حافظ کل قرآن کریم و از تدوینکنندگان قانون اساسی جمهوری اسلامی، بامداد امروز در سن 90 سالگی به لقاءالله پیوست.
مدیر روابط عمومی بنیاد بینالمللی غدیر، با تأیید این خبر گفت: به زودی جزئیات مراسم تشییع و تدفین این یار دیرین حضرت امام(ره) اعلام میشود.
گفتنی است: آیتالله خزعلی از چندی پیش به دلیل کهولت سن در بستر بیماری بود و به همین دلیل در شانزدهمین اجلاس سالانه بنیاد غدیر که پنجشنبه ۱۹ شهریور برگزار شد، غیبت داشت. وی حجتالاسلام والمسلمین کاظم صدیقی را به عنوان جانشین خود در بنیاد غدیر معرفی کرده است.
زندگینامه آیتالله خزعلی
تولد و دوران کودکی
آیة الله ابوالقاسم خزعلی، در سال 1304 هجری شمسی در بروجرد، از توابع استان لرستان چشم به جهان گشود. پدرش مرحوم غلامرضا، به شغل ندافی روزگار میگذراند و بسیار شیفته خاندان پیامبر (ص) بود؛ به گونهای که شبها فرزند خود را به روضههای مخفی و منبرهای استادان با سواد آن روزگار میبرد تا بذر عشق و محبت به قرآن و اهل بیت : در دل و جان فرزندش شکوفه بزند.
اوضاع اقتصادی خانوادة آیة الله خزعلی نابسامان بود تا آنجا که مادرش، مرحوم ربابه، مجبور بود محصولات غذایی خانگی، از قبیل ترشی تهیه کند و آن را بفروشد تا کمکی برای مخارج خانواده باشد. آقای خزعلی ده ساله بود که به همراه خانواده و برخی از بستگان به مشهد مقدس مهاجرت کرد و در آنجا روزگار گذرانید.
دوران تحصیل
آیة الله خزعلی، در 6 یا 7 سالگی به مکتب خانة محلة «سرسوزنی» در بروجرد رفت. معلّم او فردی بود به نام «سید جعفر شیرازی» که در مسجد محلّه درس میگفت. با هجرت به مشهد به دبستان رفت و پس از قبولی در امتحان، در کلاس چهارم ابتدایی مشغول به تحصیل شد و همواره از شاگردان نمونة کلاس بود. پس از پایان رساندن کلاس ششم ابتدایی، به دبیرستان رفت. در آن زمان در مدارس، زبان فرانسوی تدریس میشد؛ وی نیز به فراگیری زبان فرانسه مشغول بود که بعدها آن را رها کرد.
در سن 17 سالگی ـ هم زمان با سقوط حکومت رضاشاه و اشغال ایران از سوی متفقین ـ به کار نوشتن دخل و خرج مغازهای و توزیع جنسها بین کسبه سرگرم بود تا از این راه، به امرار معاش خانواده کمک کند که ناگهان، بارقههای اشتیاق به علوم حوزوی و تحصیل حوزة علمیة مشهد دل و جانش را شعله ور ساخت؛ به گونهای که کار و کسب را وانهاد، به تحصیل علوم دینی روی آورد.
مقدمات را در حوزه مشهد فرا گرفت و برای تحصیل سطوح به سراغ استادان ممتاز آن دیار رفت. دو سال قبل از ازدواج راهی قم شد تا از محضر بزرگان آن شهر مقدس نیز بهره گیرد و برای نخستین بار در درس خارج فقه آیةالله بروجردی (ره) و خارج اصول امام خمینی (ره) حاضر شد که این مسأله تا سالها ادامه داشت. همچنین وی در زمینة فلسفه و تفسیر نیز از استادان بسیاری در حوزه علمیه قم بهره برد.
استادان و دوستان
آیة الله خزعلی در طول دوران تحصیل خود از محضر استادان ممتاز و وارستة بسیاری بهره برده است. نخستین استاد وی، مرحوم سید جعفر شیرازی بود که در مکتب خانه به ایشان قرآن و مسائل مذهبی را آموخت. وی از اینکه نخستین استادش یکی از فرزندان پاک حضرت زهرا 3 بوده اظهار خرسندی میکند و آن را به فال نیک میگیرد.
با شروع به تحصیل در حوزة مشهد، صرف و نحو را نزد شیخ علی اکبر دامغانی فرا گرفت و کتاب مغنی اللبیب را نزد محقق قوچانی خواند. معالم و لمعه و قوانین را نزد سید احمد یزدی آموخت. رسائل، مکاسب و کفایه را نزد مرحوم شیخ هاشم قزوینی و بخشی از کفایه را نزد شیخ مجتبی قزوینی فراگرفت. این دو، از استادان ممتاز حوزه علمیه مشهد در علم و عمل بودند که آثار علمی و معنوی ایشان، هنوز در میان شاگردانشان و در رشد و تعالی حوزه علمیه مشهد باقی است.
آیة الله خزعلی در قم، در درس خارج فقه آیة الله بروجردی (ره) و درس خارج فقه حضرت امام خمینی (ره) شرکت کرد. وی همچنین مدتی در درس آیة الله بهجت حاضر شد و از محضر این مرد بزرگ نیز کسب فیض کرد. در بخش فلسفه، اشارات را نزد مرحوم حاج شیخ جواد خندقآبادی تهرانی خواند و در درس منظومه و اسفار علامه طباطبایی حاضر شد.
آیة الله خزعلی در دوران تحصیل و مبارزه با طلاب و فضلای بسیاری همراه بود که از میان آنان میتوان به شهید آیة الله مطهری، شهید آیة الله بهشتی و آیة الله ربانی شیرازی اشاره کرد.
فعالیت های علمی و فرهنگی
آیة الله خزعلی در سالهای تحصیل و مبارزه خدمات فرهنگی و علمی شایانی به جامعه اسلامی ارزانی داشته است. مهمترین خدمت فرهنگی ایشان در دورة طاغوت، تنویر افکار عمومی و آگاه کردن جوانان مستعدّ و انقلابی از خطرهای موجود، همچون جریانهای التقاطی و تز اسلام منهای روحانیت و مبارزه با جریان روشنفکری غیر متعهّد بود. وی در سخنرانیهای خود همواره بر اسلام ناب و اصیل پای میفشرد و جوانان را به اُنس با علما روحانیّت شیعه و پرهیز از فراگیری اسلام از دست دیگران دعوت میکرد.
در زمینة فعالیتهای علمی، تنها اثری که از وی به چاپ رسیده، تفسیر سورة فاتحة الکتاب است. همچنین او بر شعرهای عینیّه ابن ابی الحدید دربارة امیرمؤمنان 7 شرحی نگاشته است و در زمینههای قرآنی نیز تلاشهایی انجام داده است. بیشتر مطالعات و فعالیتهای ایشان دربارة قرآن و نهج البلاغه است.
فعالیتهای سیاسی
بخش زیادی از زندگی آیة الله خزعلی به مبارزه با رژیم طاغوت مصروف شده است. او در فاجعه مسجد گوهرشاد در مشهد، نوجوانی ده ساله بود که فردای حادثه، با پدرش در محل حاضر شده بود و خود میگوید فجایع رژیم پهلوی چنان بود که بر من تأثیر گذاشت و آن شب، تب کردم! از آغازین حرکتهای ایشان در مبارزه بر ضد رژیم شاه، تبلیغ در رفسنجان و افشای ماهیت شاه بر سر منبر بود که به دستگیری ایشان و تبعید به گناباد انجامید.
در ماجرای انجمنهای ایالتی و ولایتی، آیة الله خزعلی همواره در کنار امام (ره) بود و از جمله، حامل پیام ایشان برای علمای نجف آباد شد. همچنین وی در هیجدهم فروردین ماه 1343 به دیدار امام رفت. امام (ره) به تازگی آزاد شده بود و روزنامه اطلاعات در آن زمان مطلبی نوشته بود مبنی بر اینکه امام با دستگاه شاه کنار آمده و آزاد شد.
این مطلب باعث تأثر امام شده بود در جلسهای که چند روز بعد در فیضیه تشکیل شده بود، آیة الله خزعلی به دستور امام بر سر منبر رفت و ماهیّت کذب مطلب روزنامه اطلاعات را افشا کرد. این سخنرانی، در آن روزگار، به دلیل حماسی و مستحکم بودن، مشهور شد.
آیة الله خزعلی در طول دوران رژیم شاه، یک بار در زندان قزل قلعه زندانی شد و سه بار تبعید شد. تبعید نخست ایشان به گناوه و دامغان بود که سه سال به طول انجامید. تبعید دوم به زابل بود و در تبعید سوم پنهان شد و روی نشان نداد. در این زمان بود که حضرت آیت الله خامنهای در مخفیگاه به دیدار ایشان رفته و با هم از نزدیک آشنا شدند.
آیة الله خزعلی در گزارشهای ساواک، روحانی افراطی، اخلال گر طرفدار خمینی نامیده شده بود. در تبعید سوم وی پنهان شده بود تا ساواک نتواند او را دستگیر کند. در این هنگام خبر شهادت فرزندش در قم به دست او میرسد. آیة الله خزعلی در تشییع جنازة فرزندش شرکت میکند. او هرگز در تشییع فرزندش، اشک نریخت و خدا را در آن مصیبت سپاس میگفت.
امضای آیة الله خزعلی در بسیاری از بیانیهها در مرجعیت امام (ره) و لزوم مبارزه با رژیم شاه به چشم میخورد. همچنین وی در دوره طاغوت، همکاری نزدیکی با جامعة مدرسین حوزة علمیه قم و اعضای آن داشته است و در مبارزات آن مرکز با رژیم شاه به طور جدی شرکت میکرده است.
از دیگر فعالیتهای او در پیش از انقلاب اسلامی، حمل پیامهای امام (ره) به آیة الله سید کاظم شریعتمداری و همچنین دریافت پاسخ آیة الله شریعتمداری به امام(ره) بوده است.
حضرت آیة الله خزعلی پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز فعالیتهای گستردهای برای پیشبرد انقلاب انجام داده است. وی در این سالها، همواره یار صدیق امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیة الله خامنهای بوده و همواره مردم را به پیروی از ولایت مطلقة فقیه، و شناخت هوشمندانة توطئههای دشمن و نیز مبارزه با خط نفاق تشویق میکرده است.
آیة الله در طول دوران جنگ تحمیلی بارها در جبههها حضور یافت و همواره مایة دلگرمی رزمندگان اسلام بوده است.
برخی از مسؤولیتهای ایشان پس از انقلاب اسلامی به شرح زیر است:
ـ عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی؛
ـ عضویت در مجلس خبرگان رهبری در سه دوره متوالی به نمایندگی از مردم استان خراسان؛
ـ عضویت در شورای نگهبان قانون اساسی
آیتالله خزعلی به عنوان یکی از یاران صدیق امام و رهبری همواره بر تبعیت از ولایت مطلقه فقیه تاکید داشت به طوری در فتنه 88 مواضع شفاف و قاطعی علیه فتنه گران داشت و از فرزند خود که در جریان فتنه نقش آفرین بود، بارها اعلام برائت کرد.
بازخوانی اظهارات آیت الله خزعلی درباره فتنه۸۸ و سران فتنه
موسوی از ابتدا علاقمند به ولایت فقیه نبود/ کروبی مثل منتظری گول میخورد
ایشان در ۱۰ مهر ۸۹ در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه چه عواملی باعث شد سران فتنه اینگونه جلوی نظام بایستند، اظهارداشت: «موسوی از اول هم علاقمند به ولایت فقیه نبود و آقای دیالمه اشاره کرده که ایشان علاقمند به ولایت فقیه نیست و خودش را جا زده اما کروبی به این شکل نبود.»
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه سطح فهم کروبی پایین است، تصریحکرد: «کروبی برای فوت امام (ره) ناراحتی بینظیری از خود نشان داد اما چون فکرش مثل مرحوم منتظری کم است وی را گول میزنند مثل زمانی که با ۳۰۰ میلیون شهرام جزایری گول خورد. وی با تأکید بر اینکه میرحسین از اول خودش را جا زد و تحریک برخی نیز در اقدامات وی نقش داشتند، متذکرشد: موسوی، کروبی و خاتمی به تحریک یک نفر روی کار آمدند و دختر و پسر آن یک نفر نیز در این راستا حرکت میکنند.»
به کروبی سیلی خواهم زد
آیتالله خزعلی با رد درخواست کروبی برای دیدار با وی که به بهانه رفع کدورتها مطرح شده بود در ۱۸ مهر ۸۹ گفت: من اگر در این مجلس حاضر شوم به کروبی سیلی خواهم زد.
نماینده مجلس خبرگان رهبری، خاطرنشان كرد: فتنه گرانی که برای ۲۲خرداد امسال تقاضای مجوز قانونی کردهاند را باید گفت، شما که مجوز نمیخواستید، چه شد؟، شما که مردم را کشتید، چه شد؟، اصلا اینها جرأت دارند که دیگر بیایند؟، بدانیم که اینها برای ۲۲خرداد آدم کشی و اغتشاش را میخواهند.
موسوی و کروبی عامل توهین به امام حسین(ع) بودند/ برخی با عملکرد غلط فرزندانشان برخورد نکردند
آیتالله خزعلی چندی قبل نیز در اسفند ۱۳۹۲ در برنامه تلویزیونی «شناسنامه» در مورد فتنه گران اظهار داشت: سال ۸۸ عکس امام(ره) را پاره کردند و به امام حسین (ع) توهین کردند. این کارها را میرحسین و کروبی انجام دادند و الان هم دل ما از دست اینها داغدار است.
آیت الله خزعلی در مورد پدیده آقازادگی هم اظهار داشت: آقازادگی برای عدهای خاص است که در انقلاب بد رفتار کردند. در این بین افرادی هم بودند که از رفتار فرزندان خود تبری جستند اما عدهای هم با فرزندان خود، با پسران و دخترانشان خوب رفتار می کردند و توجهی به کارهای آنها نداشتند.
پسرم از راه را مستقیم منحرف شده و با من ارتباطی ندارد/ اگر قابل هدایت نیست انشالله اسلام و انقلاب از شر او مصون بمانند
در همان روزهای نخست بعد از انتخابات ۸۸ و در حالی که مهدی خزعلی فرزند ناخلف آیت الله، با مواضع شاذ و ساختار شکنانه خود به بهانه تقلب در انتخابات در آتش فتنه گران می دمید، آیت الله خزعلی در ۲۸ خرداد ۸۸ با صدور نامه ای سرگشاده که در رسانه ها بازتاب یافت، ضمن اعلام برائت از فرزند ناخلف خود نوشت:
خداوند متعال ميفرمايد «يا ايها الذين آمنوا ان من ازواجكم و اولادكم عدوا لكم فاحذروهم» و نيز تذكر ميدهد «لا تجد قوما يومنون بالله و اليوم الاخر يوادون من حاد الله و رسوله و لو كانوا آباءهم او ابناءهم.» در اين دو آيه ارجمندخداوند سبحان به ما تنبه ميدهد اگر اولادتان با خدا و رسول كنار نيامدند از آنها احتراز كنيد و آنها را دوست نداشته باشيد.
مدت مديدي است پسرم مهدي خزعلي از راه مستقيم منحرف شده درست در خط مقابل قرار گرفته هر چه نصحيت ميكنم و براي هدايتش متوسل به اولياي خدا ميشوم اثر نميكند. با بعضي از علماي بزرگ صحبت كردم، فرمود دست نگه دار شايد به راه بيايد. ديگر كاسه صبرم لبريز شده، ديگر با او صحبت نميكنم و حرفهاي نامناسب او را بر نميتابم. ملت انقلابي عزيز هميشه در صحنه ما بدانند او از ما جدا هست و هر چه از من نقل كند، نپذيرند. با من ارتباطي ندارد ولي الان هم دعا ميكنم خداوند به او توفيق دهد كه از راه انحرافي كه پيش گرفته است برگردد و گرنه خداوند مقتدر، اسلام و انقلاب و امام و رهبر و رئيس جمهور و مسلمين عزيز را از شر او مصون و محفوظ بفرمايد.
اگر لطف نظام نبود باید موسوی و کروبی اعدام می شدند
اگر بنا به محاکمه این ها بود هیچ قاضی عادل و آگاهی جزء حکم اعدام برای آن ها صادر نمی کرد؛ در هیچ کشوری با افرادی که در مقابل نظام می ایستند( نه در مقابل رئیس جمهور یا وزیر یا قاضی بلکه در مقابل نظام ایستادند)این گونه رفتار نمی شود؛ بنابراین منت سرشان گذاشتند و به هر دلیل که هر اسمی رویش بگذارند از جمله به دلیل لطف و مهربانی اسلامی تخفیف قائل شدند. و الا هر جای دیگر این ها را درجا اعدام می کردند.
زمانی که ما در دادگاه انقلاب فعالیت می کردیم، بعضی را شک می کردیم که باید اعدام کنیم یا نه امام (ره) می فرمودند در خصوص کسی که جرم او مسلم است نباید معطلش کرد؛ زمانی که موسولینی را به دادگاه آوردند قاضی پرسید اسمت چیست جواب که داد دستور اعدام او را صادر کردند چرا که جرم وی مسلم بود؛ تنها نیاز به شناسایی بود که فرد را اشتباهی نیاورده باشند. نظر امام این گونه بود. این گونه باید همان موقع اعدام می شدند اما نشدند.
آیت الله خزعلی و هشدار نسبت به ظهور و بروز جریان انحرافی در دولت احمدی نژاد
آیتالله ابوالقاسم خزعلی در اردیبهشت ماه سال۱۳۹۰ با اشاره به مخالفت رهبر انقلاب با برکناری وزیر اطلاعات گفت: همه مسوولان موظفند از فرمایشات مقام معظم رهبری تبعیت کنند.
وی بر همین اساس به حضور جریان انحرافی و نفوذی در دولت اشاره و تصریح کرد: آقای احمدینژاد نباید اجازه دهد که نفوذیها بر وی تاثیر گذاشته و فرصت چنین برنامهها و اقداماتی را داشته باشند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه وقتی رهبر معظم انقلاب دستور دادهاند که آقای مصلحی در سمت خود باقی بماند، هیچ کس حق تخلف از نظر ایشان را ندارد، خاطرنشان کرد: ما بهطور قاطع از نظر رهبر انقلاب حمایت میکنیم.
ماجرای بوسیدن سر و صورت احمدی نژاد توسط آیت الله خزعلی چه بود؟!
آیت الله خزعلی طی گفتوگویی، در پاسخ به این سوال گفته بود: سال اولی که احمدینژاد به نیویورک رفت و در سازمان ملل سخنرانی کرد بنده به دیدار احمدینژاد رفتم و لبهای ایشان را بوسیدم و به او گفتم به این خاطر لبهای تو را بوسیدهام که از امام زمان (عج) نام بردهای آن هم در جایی که قلب جهان کفر به حساب میآید. اما به مرور به واسطه برخی از افراد و نزدیکان همین شخصیت تغییر کرد.
به رئیسجمهوری که همراه نائب امام زمان نباشد، علاقهای ندارم
اولش درست کار میکرد منتهی بعدها ورود برخی اطرافیان، این تغییر را ایجاد کرد. من در دوره بیماریم در بیمارستان بهمن بودم که از طرف رهبری معظم، آقای محمدی آمدند، از طرف ریاست جمهوری هم خواست کسی بیاید، گفتم چه کسی میخواهد بیاید؟ اگر مشایی بخواهد بیاید نمیگذارم، گفتند سیدی است که در مجلس است؛ آقای میرتاجالدینی، گفتم چون او با ما بوده بیاید عیبی ندارد. البته با چند خبرنگار آمد که گفتم خبرنگار داخل نیاید. گفتم من علاقهمندم به رئیس جمهوری که همراه با نایب امامزمان باشد و الا من علاقهای به آن فرد ندارم.
اینشان در پاسخ به این سوال که «آیا این پیغام شما به گوش آقای احمدی نژاد رسید؟» گفت: لابد به ایشان گفتند؛ گفتم الان هم اگر بخواهد با من ملاقات کند، دیگر ملاقات نمیدهم. در اسفند ماه سال گذشته با آقای احمدی نژاد خلوت کرده بودیم، گفتم رهبر از شما تعریف میکند ولی میگوید که گاهی هم به حرف من عمل نمیکند.گفتم: آقای احمدی نژاد، اونجا شما رئیس جمهور نیستی اونجا شما شاه هستی! این را به او گفتهام.
توصیه درباره سنگ مزار
محمد نبی حبیبی قائم مقام بنیاد بینالمللی غدیر در شانزدهمین اجلاس سالانه در نوزدهم شهریور سال جاری گفت: حدود 6 سال پیش نگرانیهایی در مجموعه ما بابت مدیریت بعد از آیتالله خزعلی وجود داشت که با جلسهای که با حضور آیتالله خزعلی برگزار شد، ایشان حجتالاسلام صدیقی را به عنوان جانشین معرفی کردند، همچنین آیتالله خزعلی توصیه کردند بر روی مزارشان نوشته شود: «ابوالقاسم خزعلی دوستدار آیتالله خمینی»
منبع: حوزه علمیه یزد
انتهای پیام/
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|