فاصله زیاد یزد با شهر ایدهآل معلولان/ نابینایان در مناسبسازی شهری یزد نادیده گرفته شدهاند
محسن صباغی نژاد در گفتگو با یزدآوا، در خصوص وضعیت مناسبسازی محیطی برای جامعه معلولان استان یزد گفت: از نظر علمی 10 درصد هر جامعه را افراد معلول تشکیل میدهند و بالطبع از نظر قانونی، اخلاقی و وجدانی و همچنین از نظر اصول جامعه مدنی باید حداقل 10 درصد امکانات جامعه به گونهای باشد که معلولان بتوانند از آنها استفاده کنند.
وی ادامه داد: بهجز معلولان، 15درصد از افراد جامعه را نیز افرادی مانند سالمندان، خانمهای باردار و کودکان تشکیل میدهند که اگرچه معلول نیستند اما شرایطشان بهگونهای است که شرایط محیطی باید برای حضور این افراد تغییراتی داشته باشد که این تغییرات را به اسم مناسبسازی یاد میکنیم.
فاصله زیاد مناسبسازی محیط شهری یزد با شهر ایدهآل معلولان
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد عنوان کرد: چنانچه وضعیت مناسبسازی محیط شهری نسبت به شهر ایدهآل معلولان سنجیده شود شهر یزد از این لحاظ در وضعیت خوبی قرار ندارد و با آن فاصله زیادی دارد و با نگاهی به محیط اطراف نیز میتوان به این وضعیت پی برد.
وی افزود: در شهر یزد محلهای، فروشگاهی، خیابانی و حتی قسمتی از یک خیابان را نداریم که معلولان با حضور در آن بتوانند بهراحتی و بدون کمک گرفتن از دیگران نیازهای مختلفشان را برطرف و در امور مختلف مشارکت داشته باشند که این یک نگاه واقعبینانه و بدبینانه به مناسبسازی محیط شهری در یزد است.
الگو بودن مناسبسازی محیط شهری یزد برای معلولان در کشور
صباغی نژاد اضافه کرد: از طرف دیگر با مقایسه وضعیت استان و مخصوصاً شهر یزد با دیگر نقاط دیگر کشور، مشاهده میکنیم که وضعیت یزد در امر مناسبسازی برای معلولان امیدوارکننده است و در جلساتی که بدین منظور برگزار میشود اقداماتی که در استان و بهخصوص شهر یزد انجامشده بهعنوان نمونه و الگو در کشور بیان میشود.
وی تصریح کرد: در طول دو تا سه سال گذشته با همکاری و هماهنگی دستگاههای ذیربط ازجمله بهزیستی، شهرداری و شورای شهر اقدامات خوبی در یزد برای مناسبسازی محیط برای معلولان نسبت به دیگر مناطق کشور انجامگرفته است اما واقعیت این است که نباید به این شرایط راضی باشیم.
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد با بیان اینکه سازمان بهزیستی متولی امر معلولان است که یکی از حوزههای آن بحث مناسبسازی محیطی است، افزود: خوشبختانه در طول سالهای گذشته جلسات مکرری در این خصوص در سطح شهرستانها و مرکز استان برگزار شده و از جهات مختلف مناسبسازی محیط شهری مورد بررسی قرار گرفته است.
وی افزود: در امر مناسبسازی محیط برای معلولان دستگاههای مختلف مشارکت دارند و برای برطرف کردن موانع فیزیکی در برابر حضور معلولان در جامعه قدم برداشتهاند تا زمینه مشارکت اجتماعی معلولان را فراهم کنند و براین اساس در جشنواره شهید رجایی یکی از آیتمهای مورد توجه بحث اقدام دستگاهها در مناسبسازی محیط بوده و امتیازات هر دستگاه در این زمینه مشخص است.
نادیده گرفته شدن گروههای مختلف معلولان در مناسبسازی شهری یزد
صباغی نژاد عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در مناسبسازی فیزیکی این است که همین اقدامات کمی نیز که انجام شده بیشتر با دید مناسبسازی و رفع موانع فیزیکی برای معلولان جسمی بوده است و در این اقدامات کمتر وارد مناسبسازی حوزه معلولان نابینا و ناشنوا شدیم.
وی افزود: مناسبسازی سر چهارراه، دسترسپذیری پیادهرو به خیابان یا ایستگاه اتوبوس یا دسترسپذیری ایستگاه اتوبوس به پیادهرو مواردی است که برای رفع موانع فیزیکی حوزه معلولان جسمی انجام شده است و برای معلولان نابینا بیشتر این اقدامات معنایی ندارد.
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد افزود: مناسب سازی برای معلول نابینا بر سر چهارراه باید اینگونه باشد که این فرد بتواند بدون کمک گرفتن از کسی از رنگ چراغ راهنما اطلاع پیدا کند اما وجود چراغ راهنمای سخنگو در استان یزد اصلا وجود ندارد و در واقع مناسبسازیها ویژه نابینایان در استان یزد ایجاد نشده است و برای یزد که در اکثر زیرساختها در حوزه معلولان در کشور نمونه و الگوست عدم ورود به این حوزه پسندیده نیست.
سرانجام اتوبوسهای مناسب سازی شده در یزد
صباغینژاد اضافه کرد: همچنین در سیستم حملونقل شهری و اتوبوسهای داخل شهری علاوه بر مناسبسازی که برای معلولان جسمی انجام میگیرد باید مجهز به سیستم اعلام صوتی و دیداری شوند تا نابینایان و ناشنوایان نیز بتوانند از این اتوبوسها استفاده کنند که البته تعدادی از اتوبوسها در شهر یزد برای نابینایان و ناشنوایان مناسبسازی شده بود و اپلیکیشنی نیز برای این منظور طراحی شده بود که متأسفانه اکنون این سیستمها غیرفعال است.
وی تصریح کرد: طرحهای زیادی در زمینه مناسبسازی محیطی برای معلولان روی کاغذ وجود دارد که در جلسات متعدد مطرح میشود اما تا اجرایی شدن این طرحها فاصله زیادی داریم البته اقداماتی که شورای شهر و شهرداری در سالهای گذشته در پروژههای هفتخوان و سیمرغ در شهر یزد بهمنظور مناسبسازی معابر شهری انجام گرفت جای تقدیر دارد.
عدم ورود یزد در حوزه دسترس پذیری اطلاعات برای معلولان
صباغینژاد دسترسیپذیری اطلاعات را یکی دیگر از مؤلفههای مناسبسازی برای معلولان دانست و گفت: علاوه بر مناسبسازی محیطی و رفع موانع فیزیکی برای معلولان، باید شرایط دسترسپذیری اطلاعات در ادارات و دستگاههای مختلف و استفاده ازخدمات نیز برای معلولان فراهم شود.
وی با بیان اینکه متأسفانه در استان یزد در حوزه دسترسپذیری اطلاعات برای معلولان عملاً اقدامی صورت نگرفته است، عنوان کرد: در هیچ اداره یا دستگاهی در استان یزد ابزار یا سیستمی مانند نرمافزارهای خواننده صفحات وب که همه گروه معلولان ازجمله نابینایان و ناشنوایان را توانمند کند تا به حق دسترسی خود برسند و بتوانند به دادهها و اطلاعات اپلیکیشنها و سایتهای مختص دستگاهها هم در اخذ دادهها و هم در ورود داده دسترسی داشته و از خدمات استفاده کنند و نیاز خود را رفع کنند وجود ندارد.
لزوم ستفاده از تکنولوژیهای به روز مورد استفاده معلولان
معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد تصریح کرد: سیاست سازمان بهزیستی و بهخصوص معاونت توانبخشی در دوره جدید این است که با همراهی تشکلهای معلولان به حوزه تکنولوژیهای نوین و جدید ورود پیدا کنیم و اعتبارات را به سمتی ببریم که تجهیزات جدید که در حوزه مرتبط با اطلاعات است و گروههای مختلف معلولان به آن نیاز دارند خریداری شود.
صباغینژاد افزود: متأسفانه در حوزه معلولان از انواع و اقسام تکنولوژی روزی که در کشورهای پیشرفته برای معلولان استفاده میشود بسیار عقب هستیم و نیاز داریم که از الگوها و تجارب این کشورها استفاده کنیم که محدودیتهای بینالمللی موجب میشود این فاصله و استفاده از تجارب روز به روز بیشتر شود و باید مسئولان امر به این قضیه ورود پیدا کنند و مسیرهایی داشته باشیم که بتوانیم از وسایلی که کشورهای پیشرفته برای رفع نیاز معلولان استفاده میکنند الگوبرداری کنیم.
کوتاهی برخی دستگاههای یزد در خدمترسانی به معلولان
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دولتها موظف هستند بحث ایاب و ذهاب معلولان را بهصورت رایگان مهیا کنند، افزود: برخی از معلولان بهخصوص معلولان نخاعی برای ایاب و ذهاب دچار مشکل هستند و باید دراین زمینه اقدام مناسبی صورت گیرد چرا که باید قبول کنیم که معلولان در ایاب و ذهاب شرایط خاصی دارند و متولیان جامعه باید شرایط را فراهم کنند تا نیاز این افراد نیز برطرف شود.
صباغینژاد اضافه کرد: اخیراً تعدادی دستگاه ون مناسب ساز شده با همکاری دستگاههای مختلف ازجمله بهزیستی، شورای شهر و آموزشوپرورش استثنایی در حال فعالیت هستند که این اقدام کامل نیست و کوتاهی برخی از دستگاهها موجب شده است که نتوان از امکانات موجود نیز استفاده کرد.
انتهای پیام/
خبرنگار: فاطمه عبدلی
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|