ID : 29869961
نظر یزدی هادرباره علل گرایش به اعتیاد؛

فقر آموزشی و عدم مهارت خانواده‌ها دربرقراری ارتباط با فرزندان/رفتار مسئولان در برابر مسئله اعتیاد متناقض است


کارشناس ارشد روانشناسی،فقر آموزشی و عدم مهارت خانواده‌ها در برقراری ارتباط با فرزندان را مهم‌ترین مؤلفه در گرایش جوانان و نوجوانان به اعتیاد و مصرف مواد دخانی دانست و گفت:اما درمجموع زمانی که درباره اعتیاد صحبت می‌کنیم نمی‌توان تنها به یک فاکتور اکتفا کرد چراکه اعتیاد در حقیقت یک بیماری روانی، اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و پزشکی است.

 

به گزارش یزد آوا، اعتیاد یک بیماری اصلی، پیش رونده و كشنده است. این عارضه، نوعی ارتباط تسکین دهنده با یک مادۀ روان گردان یا تأثیر گزار بر ذهن و یا رفتاری که مارا در برابر ميل بیش از حد، ناتوان می کند بوده و به عنوان حالتی که در آن بدن انسان برای انجام فعالیت های عادی خود به یک ماده یا یک رفتار خاص وابسته می شود تعریف شده است.

 چندی پیش بود که رئیس مرکز بهداشت استان یزد از رشد 7 برابری مصرف مواد دخانی و مخدر در زنان یزدی و شیوع 22 درصدی مصرف مواد دخانی و مخدر در استان یزد خبر داد.

در همین راستا خبرنگار یزدامروز؛ به میان مردم رفته ونظرآنان را درباره علت های  افزایش  این آمارها را جویا شده است:


حمید بهبود زاده از مهندسین عرصه کشاورزی؛ مهم‌ترین علت گرایش نسل جوان به مواد دخانی و مخدر را شیوه ناصحیح تربیتی خانواده و ایجاد خلأ عاطفی در جوانان و نوجوانان دانست و گفت: اگر خانواده‌ها شیوه رفتاری و تربیتی صحیحی را اعمال کنند و خلأ عاطفی در فرزندان به وجود نیاید هرگز جوان یا نوجوان از مشکلات خود فرار نکرده و به سمت اعتیاد گرایش پیدا نمی‌کند.

وی عواملی اقتصادی نظیر بیکاری و شرایط نامناسب معیشتی را هم تأثیرگذار عنوان کرد و از مسئولان درخواست کرد از رفتارهای دوگانه در اجتماع در سطح کلان مدیریتی پرهیز کنند.

رفتار مسئولان در برابر مسئله اعتیاد متناقض است

این جوان تحصیل‌کرده یزدی ادامه داد: این‌که صداوسیما برای آموزش مردم درزمینهٔ سبک زندگی و دوری از اعتیاد برنامه‌های ارزنده‌ای را تولید و پخش کند و یا مراکز فرهنگی برای ارائه این آموزش‌ها به مردم تلاش کنند اما از طرف دیگر شاهد دستیابی آسان جوانان به مواد دخانی نظیر سیگار، قلیان و ادوات آن باشیم که این موضوع یک نوع تناقض  از رفتار مسئولان را در ذهنیت جامعه به وجود می‌آورد و مردم را نسبت به ارتقاء سطح کیفی و آموزشی خانواده و تربیت صحیح فرزندان دلسرد می‌کند.

بیکاری؛ ریشه اصلی گرایش جوانان به اعتیاد

غلامرضا لوک زاده یکی از فرهنگیان بازنشسته، بیکاری را ریشه اصلی گرایش جوانان به اعتیاد دانست و بیان کرد: متأسفانه امروزه شاهد سیل عظیمی از بانوان تحصیل‌کرده در جامعه و اشتغال آنان به‌جای مردان هستیم که خود معضل بزرگی را پدیدآورده است.

لوک زاده تصریح کرد: نظام آموزشی ما باید درزمینهٔ ورود دختران و پسران به دانشگاه‌ها فکری اساسی کرده و سهمیه 50 درصدی را رعایت کند چراکه افزایش تعداد دختران تحصیل‌کرده نسبت به پسران ازیک‌طرف بالا رفتن سن ازدواج و توقعات آنان را دربی داشته و از طرف دیگر پایین بودن سطح تحصیلات پسران جایگاه شغلی آنان را به خطر انداخته و پسر جوان بیکار را به سمت مصرف مواد دخانی و اعتیادآور سوق می‌دهد ضمن اینکه این اتفاق تشکیل خانواده را نیز با تهدید مواجه کرده و درنتیجه روزبه‌روز شاهد افت جمعیت و افزایش رفتارهای پرخطر خواهیم بود.

وی اشتغال بانوان و عدم نظارت مادر در خانواده را نیز علت دیگر گرایش جوانان به اعتیاد برشمرد و اظهار داشت: وقتی جوان در خانواده برای ساعت‌های زیادی مادر و پدر را در کنار خود ندارد و پس از ورود پدر و مادر به خانه آنان در اثر خستگی حوصله شنیدن صحبت‌های جوان را ندارند این جوان حرف‌های خود را با دوستان مطرح کرده و اگر دوست نابابی داشته باشد او را به مصرف مواد تشویق می‌کند.

این فرهنگی بازنشسته از مسئولان خواست ضمن ایجاد تعادل درزمینهٔ ورود پسران و دختران به دانشگاه‌ها درزمینهٔ ایجاد اشتغال و رفع مشکلات اقتصادی جوانان نیز کوشا باشند.

مسئولان برای مقابله با اعتیاد دسترسی جوانان به سالن های ورزشی را  آسانتر کنند

سجاد رجبیون نوجوان دانش‌آموز یزدی فاصله طبقاتی و سرخوردگی برخی جوانان و نوجوانان از این فاصله را علت گرایش به اعتیاد بیان کرد و اظهار داشت: برخی جوانان و نوجوانان امکانات مادی خود را با همسالانی که از امکانات و وضعیت بهتری برخوردارند مقایسه کرده و درنتیجه دچار سرخوردگی و اضطراب می‌شوند و برای اینکه فشارهای روانی خود را به‌گونه‌ای کاهش دهند به سمت مواد دخانی و مخدر تمایل پیدا می‌کنند.

رجبیون، بیکاری و احساس برتری در اثر استفاده از مواد دخانی نسبت به همسالان را از دیگر دلایل گرایش به اعتیاد دانست و گفت: متأسفانه برخی جوانان و نوجوانان در ابتدا سیگار و قلیان کشیدن یا استفاده از مواد مخدر صنعتی را مایه مباهات و فخر خود می‌دانند هرچند پس از معتاد شدن به‌اشتباه خود پی می‌برند.

این نوجوانان یزدی احداث سالن‌های ورزشی و فراهم آوردن امکان دسترسی جوانان و نوجوانان کم‌درآمد به آن‌ها، ایجاد اشتغال، کاهش فاصله طبقاتی و کاهش در دسترس بودن مواد دخانی مانند سیگار و قلیان را از مهم‌ترین اقدامات مسئولان برای پیشگیری از گرایش به اعتیاد برشمرد.

خلأ عاطفی و احساس کمبود محبت از طرف خانواده از دلایل گرایش بانوان به مواد دخانی

نجمه نظر زاده بانوی خانه‌دار یزدی هم بیشترین علت گرایش بانوان به مصرف مواد دخانی و مخدر را اعتیاد همسران آنان دانست و گفت: متأسفانه برخی مردان برای آن‌که در مصرف مواد دخانی و مخدر همراهی داشته باشند و همسرشان مخالفتی با آنان نکنند زنان خود را به سمت مصرف این مواد سوق می‌دهند.

وی مشکلات اقتصادی، کمبود اماکن تفریحی ویژه بانوان و خلأ عاطفی و احساس کمبود محبت از طرف خانواده را از دیگر دلایل اعتیاد آنان عنوان کرد و اظهار داشت: از مسئولان می‌خواهم با گسترش اماکن تفریحی ویژه بانوان، برگزاری کلاس‌های آموزشی سبک زندگی ایرانی اسلامی و مشاوره‌های خانوادگی از گرایش زنان و دختران یزدی به اعتیاد جلوگیری کنند.

فقر آموزشی و عدم مهارت خانواده‌ها در برقراری ارتباط با فرزندان؛ مهم‌ترین مؤلفه در گرایش به اعتیاد

وجیهه ابراهیمی کارشناس ارشد روانشناسی نیز فقر آموزشی و عدم مهارت خانواده‌ها در برقراری ارتباط با فرزندان را مهم‌ترین مؤلفه در گرایش جوانان و نوجوانان به اعتیاد و مصرف مواد دخانی دانست و گفت: اما درمجموع زمانی که درباره اعتیاد صحبت می‌کنیم نمی‌توان تنها به یک فاکتور اکتفا کرد چراکه اعتیاد در حقیقت یک بیماری روانی، اجتماعی، خانوادگی، اقتصادی و پزشکی است.

رابطه دوستانه پدر با فرزندان گرایش به اعتیاد آنان را کاهش می‌دهد

ابراهیمی ادامه داد: رابطه پدر با فرزندان و نقش وی در خانواده از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه بر اساس تحقیقات صورت گرفته در کشور ایتالیا که در بین کشورهای اروپایی خانواده جایگاه والایی داشته و در میان خانواده‌های ایتالیایی همبستگی فراوانی وجود دارد ثابت‌شده هرچند رابطه پدر با فرزندان رابطه بهتر و دوستانه‌تری باشد گرایش جوان و نوجوانان به مصرف مواد دخانی و مخدر کمتر است.

این روانشناس بابیان اینکه علت تغییر گرایش معتادان از مصرف مواد سنتی به سمت مصرف مواد صنعتی تغییر در محیط اجتماعی است اظهار داشت: همان‌گونه که در جامعه ما در نوع پوشش، موسیقی، فیلم و...تغییر ایجادشده در نوع مواد و گرایش معتادان نیز تغییر ایجادشده است.

ابراهیمی احتمال ژنتیکی بودن اعتیاد را نیز ناممکن ندانست و گفت: معمولاً اعتیاد در فرزندانی که پدر و مادر معتاد دارند نسبت به فرزندان افراد غیر معتاد بیشتر است.

فقر اقتصادی و بیماری های روانی از دیگر عوامل گرایش به اعتیاد

وی با اشاره به این مطلب که فقر اقتصادی منجر به فقر فرهنگی شده و در گرایش به اعتیاد نقش مهمی دارد افزود: معمولاً مصرف مواد مخدرودخانی در قسمت‌هایی از شهر که ازنظر مالی و اقتصادی در سطح پایین‌تری قرار دارند بیشتر است چراکه آلوده بودن محیط و دوستان، عدم اشتغال و برخورداری از درآمد مناسب، فقدان آموزش‌های پیشگیرانه در خانواده‌ها و عدم انتقال این آموزش‌ها از خانواده به فرزندان احتمال گرایش به اعتیاد را تشدید می‌کند.

این کارشناس ارشد روانشناسی بیماری‌های روانی را از دیگر عوامل گرایش به اعتیاد دانست و اظهار داشت: افسردگی، اختلالات شخصیتی و اضطراب نقش مهمی در گرایش افراد به اعتیاددارند و اگر خانواده‌ها متوجه بروز این بیماری‌ها در فرزندان خود به علت عدم آموزش و اطلاع نشوند و برای درمان آن اقدامی نکنند می‌تواند این افراد را به سمت استفاده از مواد دخانی و مخدر سوق دهد.

مشاورخانواده، فرار از مشکلات و دست‌یابی به آرامش را از دیگر علل گرایش به اعتیاد در جوانان و نوجوانان بیان و خاطرنشان کرد: این‌که تنها به گفتن یک جمله «اعتیاد بد است» اکتفا کنیم فرزند ما نسبت به آن مصون نمی‌شود بلکه باید فرزندان بدانند استفاده از مواد مخدر شاید در ابتدا شعف آور باشد اما به‌مرورزمان و استفاده مکرر فرد معتاد شده و احساس ناخوشایندی به او دست می‌دهد ضمن اینکه اعتیاد روح و جسم یک معتاد را از بین برده و کیفیت زندگی او را به‌شدت تنزل می‌دهد و زمانی که فرد به این سطح از درک رسیده که اعتیاد نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه مشکلات را افزایش می‌دهد دیگر انگیزه‌ای برای مصرف مواد نخواهد داشت.

همت چاره ساز است

این مشاور خانواده کاهش دسترسی جوانان و نوجوانان به مواد دخانی و مخدر، توانمندسازی خانواده‌ها درزمینهٔ اقتصادی و ارتقای آموزش‌های اجتماعی را در کاهش چشمگیر گرایش به اعتیاد حائز اهمیت دانست و ابراز داشت: اگر مسئولان چنین شرایطی را به وجود آورند و نسبت به حضور مشاوران و روانشناسان در مناطق آسیب‌پذیر و مدارس اتمام ورزند به‌گونه‌ای که دسترسی نوجوانان و جوانان به مشاوران به‌صورت رایگان و آسان فراهم شود و افرادی که دچار بیماری‌های روانی هستند توسط این مشاوران درمان شوند شاهد کاهش گرایش جوانان و نوجوانان به سمت مصرف مواد مخدرودخانی خواهیم بود.

ابراهیمی مصرف سیگار را از دیگر دلایل گرایش به اعتیاد عنوان کرد و گفت: 99 درصد افراد معتاد ابتدا از سیگار استفاده کردند

وی در پایان گفت: فیلم‌های زیادی درباره اعتیاد ساخته‌شده و در جامعه حرف‌های بسیاری عنوان می‌شود اما متأسفانه روزبه‌روز شاهد افزایش معتادان در جامعه هستیم و امیدواریم دستگاه‌های ذی‌ربط و به‌ویژه دولت محترم سازوکاری بیندیشند و همت کنند تا دیگر شاهد تابلوهای ترک اعتیاد نباشیم.


انتهای پیام/ج




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.