ID : 13529388
یک اقتصاددان:

می‌خواهند به اسم کمبود منابع با آمریکا رابطه برقرار کنند


یک اقتصاددان گفت: می‌خواهند به اسم کمبود منابع با آمریکا رابطه برقرار کنند، وگرنه کشوری که سال ۹۳، پرداخت‌های خزانه‌داری‌اش، بیش از ۱۷۴ هزار میلیارد تومان است، می‌تواند با کمبود منابع روبرو باشد؟!

به گزارش یزد آوا، حجت الاسلام والمسلمین سید محمد کاظم رجایی اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگوی تفصیلی با «نسیم» با انتقاد از تمرکز دولت بر مذاکرات به جای پرداختن به مباحث داخلی اظهار کرد: در حال حاضر کشور برای مذاکرات هزینه زیادی را پرداخته است، زیرا ذهن همه دولتمردان و تیم اقتصادی دولت ما روی مذاکرات معطوف شده است.


وی خاطرنشان کرد: ذهن ها به سمت موضوعی رفته است که نتیجه آن برای مملکت تنها زیان بوده و اقتصاددانان دولت در این 22 ماه به مباحث اصلی اقتصاد کلان نپرداخته اند. وی با بیان اینکه آمارهای رسمی نشان میدهد اوضاع اقتصاد در حال حاضر آنقدرها که دولتی گلایه میکنند بد نیست به نسیم توضیح داد: متاسفانه تیم اقتصادی دولت به آقای رئیس جمهور آمارهای غلط میدهند، به عنوان مثال طبق آمارهای رسمی که رسانه ها نیز آن را منتشر کردند پرداخت‌های خزانه‌داری کل کشور از رقم ۱۰۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۱ به حدود ۱۷۴ هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳رسیده‌است که رشدی 67 درصدی را نشان می‌دهد، اما دولت و رئیس جمهور محترم در مقطعی از سال 92 اعلام کرد که خزانه خالی است. این عبارات برای بد نشان دادن وضعیت اقتصادی کشور به کار برده میشود و در مجموع به زیان اقتصاد ملی است.


وی در ادامه گفت: هم اکنون نقدینگی کشور به حدود 800 هزار میلیارد تومان رسیده است و این عدد نشان دهنده این است که پول دارد اما نمیداند و برنامه ای برای هزینه کرد این پول ندارد. این اقتصادددان ادامه داد: چه طور میشود در کشوری 800 هزار میلیاردتومان پول سرگردان وجود داشته باشد اما مسولان دولتی آن کشور همه چیز را به تحریمها ربط بدهند.


تمرکز دولت روی مذاکرات به اقتصاد آسیب زده است
این اقتصاددان با بیان این مطلب که " رها شدن کشور به حال خود بزرگترین هزینه مذاکرات بوده است " تصریح کرد: عدم مدیریت نقدینگی، رکود و ضعفی که در تولید داریم به دلیل عدم تمرکز دولتمردان روی مباحث اصلی اقتصاد کشور است که این مسئله آسیب جدی به اقتصاد کشور وارد ساخته است.


حجت الاسلام رجایی افزود: کاش دولت به جای این همه مذاکره کردن جلوی بی برنامگی ها و ریخت و پاش ها را می گرفت و با اولویت در برنامه ریز ی قبل از انجام هر پروژه ای هزینه فایده لازم را انجام می داد.


وی عدم توجه به زیان ده بودن و یا نبودن یک پروژه را بسیار خطرناک توصیف کرد و به نسیم گفت: دولتمردان باید وقتی در خصوص زیان ده بودن یک پروژه یقین کردند از اجرای آن جلوگیری کنند تاکشور از این ناحیه آسیب نبیند و منابع دولت هم به هدر نرود.


عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به مذاکرات میان ایران و گروه 5+1 در مسئله هسته ای بیان کرد: مقام معظم رهبری فرمودند من هیچ اعتمادی به آمریکایی ها ندارم، در سخنرانی هایشان به این مضون اشاره کردند که مذاکره برای اینکه عده ای برایشان اثبات شود که آمریکایی ها قابل اعتماد نیستند خوب است.

 

حجت السلام رجایی گفت: این نگاه باید بر دولتمردان ما حاکم شود تا تمام تمرکز ان ها به سمت مذاکرات نرود.


وی در خصوص ادعای دولتمردان در زمینه کمبود منابع یادآور شد: برنامه ریزی می تواند امکان اولویت بندی را به دولتمردان بدهد تا آن ها در استفاده از منابع به دقت اولویت بندی کنند. وی توضیح داد: آمارها نشان میدهد آنگونه که دولتی ها از منابع گلایه میکنند نیست، اینها بهانه دولت برای توافق با آمریکا است.


این اقتصاددان با انتقاد از اسراف زیاد منابع توسط دولت عنوان کرد: ما در حال حاضر پول های زیادی را اسراف می کنیم که جمع آوری همین اتلاف ها خودش بهترین منبع برای دولت است.


مگر یک کشور فندقی هستیم که تحریم ما را ازپای دربیاورد
حجت الاسلام رجایی با انتقاد از کسانی که ادعا می کنند " نمی شود کشور را بدون برداشته شدن تحریم ها اداره کرد " گفت: معلوم است که کشور را با وجود تحریم ها می توانیم اداره کنیم، زیرا ما که یک کشور کوچک فندقی نیستیم و کشوری با وسعت جغرافیایی زیاد و جمعیتی و آب و هوای متنوعی هستیم که می توانیم از آن بهره زیادی بیریم.


وی با بیان مثالی در این زمینه بیان کرد: ما در طول سال انواع سیفی جات و حبوبات تازه را داریم و می توانیم صادرات مناسبی رادر این زمینه علاوه بر تامین نیازهای داخل به کشورهای همسایه داشته باشیم، بنابراین نباید از این ظرفیت ها غفلت کنیم.


هرچه می کشیم از صادرات نفت خام است
عضو هیات علمی موسسه امام خمینی با انتقاد از اظهار خرسندی برخی از مسئولین در خصوص احتمال افزایش صادرات نفت خام در صورتب برداشته شدن تحریم خاطرنشان کرد: ما هرچه می کشیم از صادرات نفت خام است که این مسئله را اکثر اقتصاددانان قبول دارند، الهی هرچه زودتر این صادرات قطع شود!


حجت الاسلام رجایی تصریح کرد: ما باید با فروش نفت خام خداحافظی کنیم، مگر آمریکایی ها نفت نمی خرند  و به چاههایشان تزریق می کنند، ما هم فکر کنیم می خواهیم نفت را به چاههایمان تزرق کنیم بنابراین بهتر است از هم اکنون در چاههای خود را ببندیم.


وی افزود: مگر نمی گوییم نفت از منابع تجدید ناپذیر است، پس ما نفت را برای آینده ذخیره کنیم و به جای صادرات نفت خام بهره وری را که مورد تاکید مقام معظم رهبری است ارتقا دهیم.


وی با اشاره به راههای پشت سر گذاشتن تحریم ها تصریح کرد: مگر تحریم کامل یک کشور در شرایط کنونی دنیا ممکن است، امروزه کشورهای متعددی هستند که دست به دامن ما دراز می کنند.

مشاوران اقتصادی روحانی به غرب تمایل دارند
این اقتصاددان گفت: در حال حاضر ما می بینم که امسال روسیه و چین به سمت ما دست دراز می کنند و از ما می خواهند که در کنار آن ها یک بلوک ایجاد کنیم ولی متاسفانه تمایل مشاوران اقتصادی آقای روحانی به سمت غرب است.


حجت الاسلام رجایی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص پیدا کردن راهکار برای جبران کمبود منابع دولت به نسیم گفت: بهترین راهکار را مقام معظم رهبری مطرح فرمودند که در خرج کردن دقت کنید، همین مسئله باید سر لوحه امور دولتمردان قرار گیرد.


وی افزود: مقام معظم رهبری قبلا در جای دیگری هم دولت را بزرگترین مصرف کننده عنوان کرده بودند که این مسئله نشان می دهد که دولت باید صرفه جویی را ابتدا از خودش شروع کند.


این اقتصاددان تصریح کرد: در حال حاضر با وجود این که مخارج بخش خصوصی و خانوارهای ما بسیار بالاست اما مخارج دولت هم وزن کمی ندارد و سهم بالایی سمت جی ام پی یا تقاضای اقتصاد کلان ما دارد.


حجت الاسلام رجایی اسراف در ادارات دولتی را بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت: اگر با تدبیرعمل کنیم باید جلوی اسرافدر مراکز و ادارات دولتی را بگیریم و با بالا بردن بهره وری از اتلاف منابع جلوگیری کنیم.


وی بیان کرد: شکاف در بهره وری و فاصله گرفتن با بهره وری مطلوب در دولت خودش نوعی اتلاف منابع محوسب می شود که باید چاره ای برای آن اندیشیده شود.


چرا برای بالابردن بهره وری کشاورزی چاره اندیشی نمی شود؟
عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) با انتقاد از بهره وری پایین بخش کشاورزی کشور گفت: در حال حاضر در بخش کشاورزی بازده فعالیت ها با میزان آب و زمینی که استفاده می شود همخوانی ندارد که این رویه باید تغییر کند.


وی ادامه داد: وقتی یک کشاورز می تواند تولیدات خود رادر زمینه صیفی جات تا 114 برابر میانگین تولید کشور افزایش دهد و یا کشاورز دیگری در ابهر می تواند تولیدات را تا 10 برابر بیشتر عرضه کند چرا این ظرفیت ها مورد توجه قرار نمی گیرد.


حجت الاسلام رجایی بودجه را گلو گاه اتلاف و اسراف دانست و تاکید کرد: دولت برای جبران کمبود منابع باید از داشته های خودش با تدبیر درستی استفاده کند و جلوی اسراف ها را بگیرد.


وی با انتقاد از فقدان برنامه ریزی اقتصادی در دولت یازدهم بیان کرد: دولت تدبیر و امید علی رغم نامش تدبیری برای برنامه ریزی درزمینه اقتصاد بروز نداده است و بسیاری از مباحث اقتصاد کلان کشور را معلق نگه داشته است که این بسیار خطرناک است.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.