ناکارامدی تحریم اقتصادی/ غربیها اثرات تحریم را به مذاکرات ربط میدهند/ اهمیت فرهنگ در تحقق اقتصاد مقاومتی
به گزارش یزد آوا، حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب عصر دیروز (شنبه) با جمعی از اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاهها دیدار داشتند. در ابتدای این دیدار هفت نفر از اساتید دانشگاهها دیدگاهها و مطالب خود را بیان کردند. در این میان دکتر حجت الله عبدالملکی،استاد دانشگاه معارف اسلامی و اقتصاد مطالبی پیرامون اقتصاد مقاومتی بیان کردند.
دکتر عبدالملکی در ابتدا با اشاره به بیانات رهبری که «آن زمانی که ملت ایران به قله ها برسد دشمنی ها تمام خواهد شد»؛ گفت: در اقتصاد امکان رسیدن به قلهها برای کشور ما وجود دارد؛ به عنوان مثال اگر از منابع موجود در بخش کشاورزی به درستی استفاده کنیم؛ در میان مدت می توانیم به دوازدهمین قدرت اقتصادی جهان تبدیل شویم و یا اگر همگام با این اقدام از ظرفیتهای نخبگان در اقتصاد دانش بنیان هم بهره برداری شود و نفت و گاز را به جای خام فروشی به محور توسعه صنعتی کشور تبدیل کنیم؛ در بلند مدت میتوانیم به سومین قدرت اقتصاد جهان تبدیل شویم.
وی افزود: اگر همراه با این اقدامات از ظرفیتهای بخشهای دیگری همچون تجارت، ترانزیت، خدمات مالی، دریا و معادن استفاده کنیم و انشاالله همزمان جمعیت ما به 150 میلیون نفر ارتقا پیدا کند؛ می توانیم به قدرت اول جهان در افق تمدنی تبدیل شویم.
عبدالملکی اضافه کرد: این منت بزرگی است که خدا بر سر ما گذاشته و به نظر من ، ما مصداق و مخاطب آیه 34سوره مبارک ابراهیم هستیم. « "وَآتَاكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلْتُمُوهُ وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَتَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ الإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ».
وی با اشاره به تحریمهای غرب بیان کرد: غرب متوجه شده که کشوری با این رشد شدید علمی، با این فرهنگ متعالی اگر اقتصادی پیشرفته داشته باشد؛ تمدن جدیدی را می سازد که قطعاً بساط تمدن غرب را جمع خواهد کرد. لذا وارد یک جنگ اقتصادی با ما شد که به هیچ وجه مسئله آن بحث هسته ای نیست بلکه مسئله آن اسلام انقلابی تمدن ساز است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه غربیها به اذعان خودشان بیشترین تحریمها را علیه ایران اعمال کردند، تصریح کرد: این تحریم ها به نیت فلج شدن اقتصاد ما بود اما از همین جا عرض میکنیم که قدرت فلج کنندگی تحریمهای غربی علیه اقتصاد ایران هرگز نه در اقتصاد متعارف و نه در نظریه اقتصاد اسلامی پشتوانه نظری و علمی نداشته و ندارد.
دکتر حجت الله عبدالملکی تصریح کرد: آن زمانی که تحریمها بر علیه ایران وضع میشد؛ بزرگترین اقتصاددانهای غربی نیز کارایی اقتصادی تحریمها بر علیه ایران را زیر سوال بردند؛ از جمله آقای پرفسور استندلی فیشر که یکی از اقتصاددانهای برجسته غرب است.
وی افزود: پرفسور استندلی فیشر در سال 2012، در اوج تحریم ها طی مصاحبهای گفت: تحریمها برای اقتصاد ایران مشکل جدی ایجاد نمیکند؛ زیرا ایرانیها راه حل را پیدا خواهند کرد و غرب تنها می تواند منتظر اثرات سیاسی تحریم ها باشد.
این اقتصاددان عنوان کرد: جالب است بعد از 4 سال جنگ اقتصادی شدیدی که علیه ایران اعمال کردند، زمانی که غربیها میخواهند کارامدی و اثر بخشی تحریمها را بسنجند به تبعات سیاسی آن ارجاع می دهند. مثلاً می گویند ایرانی ها پای میز مذاکره آمدند؛ ایران حاضر است امتیاز بدهد؛ پس تحریم های ما اثر گذار بود است؛ در حالی که به لحاظ اقتصادی این گونه نبوده است.
عبدالملکی اظهار داشت: تحلیل گران غربی سه کانال را برای اثرگذاری تحریم ها مطرح می کنند: منع فنآوری، قفل کردن تجارت خارجی، تصلب بودجه دولت که غربی ها منتظر این سه مورد بودند.
وی اضافه کرد: در دو مورد اول به هیچ عنوان عملی نشد به عبارتی دردوران اوج تحریم ها بیشترین رشد فناوری را داشتیم به خصوص در صنایع حساس مثل صنعت نفت و گاز. همچنین در بحث تجارت خارجی نه تنها تجارت ما قفل نشد که میزان تجارت ما افزایش یافت. از سال 90 تا 93 در اوج تحریم ها میانگین تجارت خارجی یعنی صادرات و واردات منهای فروش نفت 100 میلیارد دلار بوده با کمتر از ده درصد نوسان. در حالی که قبل از تحریم ها این رقم80 میلیارد ریال بوده است.
این تحلیلگر مسائل اقتصادی در ادامه بیان داشت: تنها اتفاق نامطلوب از دید غربیها کاهش فروش نفت بود؛ که از نظر ما امری مثبت است. در واقع این تحریم ها فرصتی تاریخی برای ما فراهم کرد که دولت وابستگی خود را به نفت خام کاهش دهد.
عبدالملکی افزود: در همین راستا بسیاری از کارشناسان خواستار آنند که تا پایان برنامه ششم دولت تعهد کند فروش نفت ار به صفر برساند.
وی با اشاره به همزمانی مشکلات اقتصادی کشور در این سال ها با مسئله تحریم گفت: عده ای نباید تصور کنند مشکلات موجود به علت قدرت زیاد اقتصادی تحریمها و یا ضعف اقتصادی ملی است.
این استاد دانشگاه افزود: علت همزمانی مشکلات و تحریم ها از یک طرف اثرات روانی تحریم هاست و ازطرفی ناکارآمدیهایی که در دو بعد ساختار و فرهنگ اقتصادی در اقتصاد داخلی داریم.
عبدالملکی تصریح کرد: دانستن بیشتر بودن اثرات سیاسی و روانی تحریم ها از اثرات اقتصادی آن از این جهت حائز اهمیت است که اثرات سیاسی و روانی در اختیار خودمان است و می توانیم آن را کنترل کنیم.
وی خطاب به مقام معظم رهبری گفت: نگرانیم ملت ما با وجود این همه منابع در واقع مخاطب اخیر آیه 34 سوره مبارک ابراهیم شوند « إِنَّ الإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ». انشاالله شما دعا بفرمایید این گونه نباشد.
مدیر کانون تربیت و اقتصاد مؤسسه مطالعات راهبردی تربیت اسلامی با بیان درخواستهای خود که رهبری نیز در دیدار با کارگزاران نظام آنها را مورد تاکید قرار داده بودند، افزود: عنصر فرهنگ در تحقق اقتصاد مقاومتی بسیار مهم است در حالی که در بسیاری از برنامه دستگاهها به بحث فرهنگ توجه نمیشود و با پیش فرض یک فرهنگ مادی و ماتریالیستی، برنامه های اقتصاد مقاومتی را طراحی میکنند و بسیاری معتقدند فرهنگ اقتصاد اسلامی که مهمترین موئلفه آن جهاد اقتصادی است قابل برنامهریزی و پیگیری نیست که این موضوع باعث شکاف بزرگی در تحقق برنامههای اقتصاد مقاومتی شده است.
وی بیان کرد: بنده در دو، سه سال اخیر بیش از 100 سخنرانی در شهرهای مختلف در باب اقتصاد مقاومتی داشته ام. اما عموم مردم ما هنوز معنای اقتصاد مقاومتی را نمیدانند و از جزییات آن خبر ندارند. مردم دقیقا نمیدانند باید چه اقداماتی را انجام دهند از ظرفیتهای کشور و برنامههای دشمن آگاه نیستند. به عبارتی اقدامات آموزشی ترویجی متناسب با اقتصاد مقاومتی را هنوز انجام نداده ایم. از اینرو تاکید مجددی کنید تا دستگاه های فرهنگی و رسانهای ایفای نقش بیشتری داشته باشند.
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|