کاهش 45 درصدی سطح برف در ارتفاعات شیرکوه/ بارش امسال کسری مخزن سفرههای زیرزمینی را جبران نکرد
محمد مهدی جوادیان زاده در گفتگو با خبرنگار یزد آوا، با بیان اینکه با توجه به شرایط توپوگرافی منطقه، آب حاصل از ذوب برف و یا روانآبهای تولید شده در ارتفاعات شیرکوه اصلیترین منبع تغذیه دشت یزد-اردکان است، گفت: دشت یزد-اردکان به عنوان مهمترین حوزه آبریز استان محسوب میشود که تامین کننده آب شرب یزد از منابع آبهای زیرزمینی است و لذا تغییر حجم سفرههای آب زیرزمینی شیرکوه از دغدغههای مهم استان است.
وی با اشاره به اثرات تغییر اقلیم بر منابع آب استان گفت: متاسفانه در سالهای اخیر تغییر اقلیم که از جمله تبعات اصلی آن کاهش باران و برف، افزایش دما و تغییر الگوی بارش است موجب کاهش شدید و یا قطع تغذیه حوزه آبریز دشت یزد-اردکان از سفرههای آب زیرزمینی در منطقه شیرکوه شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد ادامه داد: براساس آمار ایستگاه تبخیرسنجی ده بالا مقدار متوسط درجه حرارت سالیانه در 10 سال اخیر نسبت به دراز مدت حدود 1.6 درجه سانتی گراد افزایش داشته که این میزان برای فصل زمستان حدود 0.8 درجه سانتیگراد است، همچنین مقدار بارندگی سالیانه در ده سال اخیر نسبت به دراز مدت حدود 8 درصد کاهش داشته که این میزان در فصل زمستان حدود 20 درصد است.
کاهش 45 درصدی سطح پوشش برفی در ارتفاعات شیرکوه
جوادیانزاده با بیان اینکه وقوع خشکسالیهای اخیر با تغییر نوع ریزشهای جوی همراه بوده است، ادامه داد: مقدار ریزش برف در ارتفاعات شیرکوه کاهش چشمگیری یافته است. به طوری که مقدار سطح پوشش برفی طی پنج سال اخیر در این منطقه نسبت به متوسط 19 ساله از سال 79 تا 97، حدود 45 درصد کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: کاهش میزان و مدت ماندگاری برف موجب کاهش تغذیه منابع آب زیرزمینی و آبدهی رودخانهها شده است به گونهای که میزان روانآب رودخانه ده بالا در محل ایستگاه هیدرومتری باغستان در 10 سال اخیر نسبت به دراز مدت حدود 67 درصد کاهش داشته است.
کاهش 55 درصدی روانآب در سال آبی 98-97
جوادیان زاده عنوان کرد: سطح پوشش برف در سال آبی 97-98 با بارندگی 472 میلیمتر که 114 میلیمتر آن مربوط به فصل زمستان بوده نسبت به سال آبی 86-85 با بارندگی 489 میلیمتر که 123.7 میلیمتر آن در فصل زمستان رخ داده حدود 77 درصد کاهش داشته است که مقایسه روانآب این دو سال آبی در محل ایستگاه هیدرومتری باغستان نشان از کاهش 55 درصدی روانآب در سال آّبی 98-97 نسبت به سال آبی 86-85 دارد.
وی با بیان اینکه تغغیر اقلیم موجب شده که در سالهای اخیر دوام دورههای خشکسالی نسبت به گذشته بسیار زیاد شود، افزود: در حالی که در گذشته حوزههای آبریز نسبت به بارشها پاسخ مثبت میدادند الان اینگونه نیست به این صورت که در گذشته با مثلا 100 میلیمتر بارندگی 50 میلیون مترمکعب روان آب داشتیم اما هم اکنون با همین میزان بارندگی، میزان روانآب بسیار کم است به این دلیل که در گذشته بارندگی به صورت برف و در زمستان بوده است اما الان باران آن هم در فصل بهار داریم و همچنین بالا دست حوزههای آبریز نیز با ایجاد مخزن، منحرف کردن آب، حفر چاه غیر مجاز خراب شده است که اجازه جریان آب به سمت پایین و حوزه را نمیدهد که بسیار خطرناک است.
بارشهای امسال کسری مخزن سفرههای آب زیرزمینی را جبران نکرد
مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد با اشاره به اثر بارشهای ابتدای سال جاری بر سفرههای آب زیرزمینی شیرکوه گفت: کسری مخزن سفره آب زیرزمینی ارتفاعات شیرکوه طی پنج ماه از دیماه 96 تا خرداد 97، حدود میلیون مترمکعب بوده که با بارشهای خوبی که از دی ماه 97 تا خرداد 98 رخ داد، کسری مخزن این سفره به حدود 100 میلیون مترمکعب رسیده است.
جوادیان زاده افزود: به عبارتی بارشهای خوب اواخر سال گذشته و ابتدای امسال، حدود 40 میلیون مترمکعب اثر مثبت بر سفرههای آب زیرزمینی استان گذاشته است اما همچنان با حدود 100 میلیون مترمکعب کسری مخزن سفرههای آب زیرزمینی مواجه هستیم که بارندگیها نتوانستند این کسری را جبران کنند.
انتهای پیام/
تهیه و تنظیم: فاطمه عبدلی
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|