«توقیف» باید آخرین کلمه در یک رسانه باشد/امام مسلمین هم باید نقد شود/ منتقدان اینبار «پلیس مخفی» +فیلم
به گزارش یزد آوا به نقل از دانا؛ حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان با حضور در مراسم افتتاحیه بیست و یکمین نمایشگاه مطبوعات که صبح امروز در مصلای تهران برگزار شد، اظهار داشت: فرصت مغتنمی برای همه ما در نمایشگاهی که به نام رسانه، به نام مطبوعات، خبرگزاریها، پایگاههای خبری و نشریات مختلف ایجاد شده است.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه برای ورود به عصر و دنیای جدید نیاز به توسعه داریم، گفت: تردیدی نیست که مسیر و راه ورود به توسعه رسانه است. البته برای یک کشور مهمتر از اینکه یک رسانه داشته باشد، نهاد رسانه است. رسانهای که دارای سوابق بلند، با هویت، نگاه و دیدگاه خاص خود باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: گرچه در کشور ما از اولین مطبوعه «کاغذ اخبار» یا «وقایع اتفاقیه» حدود 180 سال میگذرد اما از آن نشریات روزهای اولیه دیگر خبری نیست جز در آرشیو ،آن هم اگر مانده باشد.
روحانی ادامه داد: اما در دنیا روزنامههایی وجود دارد که بیش از 200 سال سابقه دارد از جمله «تایمز» لندن که عمری 230 ساله و یا «نیویورک تایمز» که 119 سال عمر دارد.
رئیسجمهور تصریح کرد: رسانهای که دههها از عمرش بگذرد بر حرفهای بودن و پختگیاش افزوده میشود و افکار عمومی را به خود جذب میکند.
وی بدترین جوانمردی را جوانمردی مطبوعات و رسانهها عنوان کرد و گفت: رسانهای که هنوز متولد نشده، بال و پر نگشوده و خود را به خوبی معرفی نکرده به دلایل واهی دچار تاخت و تاز دیگران قرار میگیرد، کلمه تعطیل و توقیف باید آخرین کلمات در یک رسانه باشد.
روحانی با تأکید بر اینکه ما همانطور که نیازمند به نهاد رسانه هستیم نیازمند به نظام مطبوعات نیز هستیم، گفت: ما نیازمند نظام مطبوعات شفاف، روشن با قوانین و مقررات روشن هستیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: اگر قانون روشن باشد هر روز جمعی با به دست آوردن یک کلمه یا جمله نمیتواند با آزادی مطبوعات بازی کند. به همین خاطر نیاز به قانون شفاف، مقررات شفاف و تنبیه و تشویق روشن در این خصوص داریم.
وی با بیان اینکه آخرین و شدیدترین قانون جزا اعدام است، گفت: ما باید بدانیم اولین مجازات اعدام نیست، اولین مجازات جریمه، توقیف کوتاهمدت یا زندان کوتاه مدت است.
روحانی با بیان اینکه اگر قوانین روشن باشد هر روز جمعی نمیتوانند با به دست آوردن یک کلمه و جمله با آزادی مطبوعات بازی کنند، گفت: قانون شفاف و مقررات شفاف، تنبیه و تشویق روشن در همه دنیا رواج دارد و اولین مجازات اعدام نیست، بلکه اولین مجازات جریمه، توقیف کوتاه مدت یا زندان کوتاه مدت است.
رئیسجمهور تصریح کرد: هر مأمور امنیتی که نمیتواند معیاری برای مطبوعات و نشریات باشد و ما نیازمند آن هستیم که نظام، قانون و مقررات یکسانی را برای همه در برابر قانون داشته باشیم و این افتخار قانون اساسی کشور ما است که میگوید همه افراد و حتی رهبر معظم انقلاب در برابر قانون یکسان هستند و این افتخار اسلام است.
روحانی ادامه داد: مگر قابل تحمل است که در کشوری برخی رسانهها برای همیشه از تنبیه و توقیف و تعطیل و تهدید مصون باشند و یک حاشیه امن امنیتی دائمی برای آنها مقرر شده باشد که نه تنها هرچه میخواهند بگویند بلکه گاهی به عنوان پلیس مخفی عمل کنند.
وی خاطرنشان کرد: از مطالعه برخی از نشریات متوجه میشویم که فردا چه کسی دستگیر میشود، کجا تعطیل میشود و آبروی چه کسانی باید رفته شود در حالی که ما نشریات و رسانهها را برای آگاهی مردم داریم.
رئیسجمهور تصریح کرد: عدهای ادعای انقلابیگری دارند اما انقلابی بودن به چه معناست، انقلابی بودن به معنای اخلاق است و مردم ما انقلاب کردند تا اخلاق اسلامی در این کشور حاکم شود، موازین اسلامی در کشور معیار باشد و خون مردم، اموال و آبروی مردم محفوظ بماند و انقلابی بودن به معنای دروغ نگفتن، به دیگران تهمت نزدن است و انقلابی بودن به معنای آن است که چهره بزرگ نظام را که در انقلاب، دفاع مقدس و سازندگی برای کشور تلاش کرده است را حفظ کرد.
وی ادامه داد: انقلابی بودن به معنای به مردم امید دادن، اعتماد دادن است، از پایگاهی یک بخش از حکومت به بخش دیگری از حکومت حمله میکند و آیا این به معنای انقلابی و انقلابیگری است. یک وقتی در برخی نوشتهها هماهنگی راهبردی داشتیم که اصل بسیار مهم برای وحدت جامعه و حکمرانی سالم بود اما گاهی معکوس این جمله را مشاهده میکنیم و ناهماهنگی راهبردی وجود دارد که این بزرگترین خطری است که میتواند یک کشور و جامعه را تهدید کند.
روحانی تصریح کرد: تمام مطبوعات و رسانهها باید در برابر قانون یکسان باشد و اگر این بود ما کشور انقلابی هستیم و اگر نبود یعنی علیه انقلاب اسلامی و اخلاقی حرکت میکنیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه دستگاه قضایی ما باید مأمن جامعه باشد، خاطر نشان کرد: اگر نمک سالم باشد، هر چیزی اشکال داشته باشد میتوان جلوی آن را گرفت اما اگر نمک فاسد شود کار بسیار سخت میشود، دستگاه قضا پایگاه امن مردم است، چرا که قاضی مأمن جامعه است و بسیار مهم است که جامعه ما احساس امنیت، یکسانی در سراسر دستگاههای کشور به ویژه دستگاه قضا داشته باشد.
وی ادامه داد: اگر عدالت برقرار شد، آنگاه ما بهتر میتوانیم از فکر و اندیشه بهرهبرداری کنیم و برای آگاهی جامعه تلاش کنیم، امروز تقریباً رسانههای یک طرفه به سمت پایان یافتن است و همه رسانهها دو طرفه هستند، مردم هم اظهار نظر میکنند نه در سایتها، شبکهها حتی کنار گیشه روزنامهفروشی با خریدن و یا نخریدن اظهارنظر میکنند.
روحانی تصریح کرد: رسانههای ما در این فضا باید مسئولیت سنگین را بر دوش خودشان احساس کنند، در شرایطی که امروز در آن قرار داریم در دو زمینه نیاز به امید داریم و القای امید در جامعه به دست مطبوعات، رسانهها، رسانه ملی و همه سایتها، فضای مجازی، فضای حقیقی است.
وی ادامه داد: کار بزرگی را ملت ما در این 26 ماه انجام داد. البته اقتصاد جامعه ما از قبل از انقلاب بیماریهایی داشت و بعد از انقلاب نیز با بیماریهایی روبرو بود که تحریم به عنوان یک بیماری جدید بر آن افزوده شد.
رئیسجمهور تصریح کرد: از سالهای اولیه انقلاب تحریم را به صورت محدود و سالهای اخیر به صورت وسیع شاهد بودیم، رفع تحریمها معنایش این نیست که اگر کسی بیماری قلبی دارد و این بیماری قلبی بسیار خطرناک است و اگر ما توانستیم آن را درمان کنیم بگوییم که دست آن هم که درد میکرد چرا خوب نشد، بنابراین اقتصاد کشور ما بیماریهای مختلف و متعددی دارد که با برداشته شدن تحریم یکی از آن بیماریهای صعبالعلاج خطرناک برطرف میشود.
روحانی تصریح کرد: این اقتصاد تحرک پیدا میکند اما معنای آن این نیست که هیچ بیماری دیگر و هیچ مشکلی وجود ندارد، آنچه ما میتوانیم در عرصه بعد از تحریم مشکلات جامعه را حل و فصل کنیم، اولین قدم در همه بخشها و اقتصاد، امید به آینده است که بزرگترین عمل ضد انقلابی ایجاد یأس است و آن روزنامه، سایت به معنای واقعی کلمه ضد انقلاب است که وقتی آن را میخوانید چیزی از ما کم میشود و امید و اعتماد را از ما میگیرد.
رئیسجمهور تصریح کرد: انقلابی بودن در مطبوعات و رسانهها به معنای آن است که واقعیتها را به خوبی بیان کنیم و اگر کار بزرگی را ملت بزرگ ایران انجام داد، آن کار ملت را کوچک نکنیم.
وی ادامه داد: برخی با پول ملت و بیتالمال اداره میشود و با پول ملت و حاکمیت علیه افتخار حاکمیت و با پول دولت علیه دولتی که منتخب مردم است، عمل نکنیم، هیچ اشکالی ندارد که فردی با پول شخصی مخالف دولت باشد اما اگر با پول مردم میخواهیم علیه راه مردم اقدام کنیم با اجازه چه کسی این کار انجام میشود و این نمیتواند برای جامعهای قابل قبول باشد.
روحانی خاطرنشان کرد: افتخار ملی ما این بوده است که نمایندگان سرافراز ملت توانستند به خوبی از حقوق حقه خود دفاع کنند، نه اینکه ما گفتیم رآکتور اراک باید بماند حق ما است بلکه رآکتور اراک یک قدم بالاتر باید برویم و گفتیم رآکتور اراک باید مدرنیزه بشود و نه تنها مدرنیزه شود بلکه 1+5 باید تکنولوژی را بیاورد و تکنولوژی جدید باید وارد این عرصه شود، اراکی که تکمیل میشود با اراکی که دیروز میساختیم زمین تا آسمان فرق میکند.
رئیسجمهور در ادامه سخنان خود با بیان اینکه تجارت در حوزه هستهای را به دست آوردهایم، گفت: ما از هفتههای آینده UF6 را می فروشیم و کیک زرد را میگیریم یعنی در بازار تجارت هستهای وارد میشویم.
وی افزود: نه تنها سانتریفیوژهای ما میچرخد بلکه از این پس سانتریفویوژهای بسیار مدرنتر ما به چرخش در میآید. به محض اینکه این توافق اجرایی شود از همان روز اول گاز UF6 برای اولین بار در سانتریفیوژهای IR8 تزریق خواهد شد و با IR8 غنیسازی در حد آزمایشگاهی آغاز میشود.
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به لغو قطعنامههای 6گانه شورای امنیت سازمان ملل گفت: نه تنها این مورد صورت گرفته بلکه در قطعنامه جدید حق غنیسازی ایران هم به رسمیت شناخته شده است. البته این حق همه کشورها بوده اما هیچ کشور عضو غیر دائم سازمان ملل در یک قطعنامه شورای امنیت حق غنیسازیاش رسما اعلام نشده است.
روحانی خاطر نشان کرد: این کار عظیم و بزرگ که در کنار آن رفع تحریمهای ظالمانه نیز صورت گرفت یک افتخاری است که از آن ملت ایران است. حال شاید کسی بگوید اگر در قرار داد به جای «إن»، «إنما» بود بهتر میشد. این حرفها همیشه هست. هر متنی غیر از کلام معصوم و خدا قابل نقد است.
وی با بیان اینکه انتقاد حق همه است، اظهار داشت: نقد کردن حق مطبوعات و رسانهها است اما همانطور که در تابلو این نمایشگاه آمده است، نقد منصفانه باید باشد. البته باید پاسخ آن نقد نیز مسئولانه، درست و صحیح باشد. همه ما باید نقادی کنیم، دولت باید نقد شود، قوه قضائیه باید نقد شود و مجلس باید مورد نقد قرار گیرد. اسلام از این بالاتر میگوید از اینکه امام مسلمین هم باید نقد شود منتهی نقد باید باشد نه اتهام و تخریب و تهمت و دروغ.
روحانی در ادامه با بیان اینکه باید انتقاد از روی دلسوزی باشد، گفت: کاری کنیم آینده بهتری در انتظار ما باشد. در شرایط جدید کشور امید تبلور بیشتری نسبت به دیروز دارد. شما میتوانید این امید را به جامعه اضافه کنید علاوه بر آن میتوانید مسیر و راهی که در فضای جدید برای توسعه کشور باید مورد استفاده قرار گیرد را بیان کنید. اگر امید نباشد سرمایهگذاری نمیشود، اقتصاد مقاومتی پیاده نمیشود، صادرات غیرنفتی افزایش پیدا نمیکند.
رئیسجمهور با بیان اینکه سال 94 سال سختی برای دولت بود، گفت: همه شما وضع اقتصادی جهان را میدانید، وضع نفت را میدانید، قیمت نفت را میدانید. برخی کشورهای همسایه ما که جمعیت آنان یک سوم ما است، درآمد آنها 10 برابر ما است (درآمد نفتی). همین کشورها امسال دهها میلیارد از ذخایرشان را برای اداره امسال کشورشان استفاده کردند. برخی از کشورهایی که صادر کننده نفت بودند، تورم در کشور آنها امروز نزدیک به 300 درصد شده است اما در کشور ما مسیر کاهشی تورم و مسیر رونق(البته با شتاب کمتر) نیز حفظ شده است.
وی ادامه داد: پارسال اگر رشد ما 3 درصد بود امسال میبایست در شرایط عادی بیشتر میشد، اما رشد اقتصادی ما در 6 ماهه اول سال 1 درصد است. ممکن است تا پایان سال رشد ما 2 درصد یا کمی بیشتر شود. اما در عین حال نگذاشتیم به رشد منفی برسیم و نگذاشتیم مسیر کاهش تورم عکس شود.
رئیسجمهور تصریح کرد: در این شرایط که در سال گذشته با خشکسالی عظیم هم همراه بودیم، برداشت گندم ما (خرید دولت از گندمکاران) بیش از 8 میلیون تن بود. در آغاز این دولت انبارهای ما برای یک هفته ذخیره داشت اما در زمستان امسال برای 6.5 ماه ذخیره داشتیم، الان هم که بسیار بالاتر است و امسال دیگر نیازی به خرید گندم از خارج نداریم.
روحانی با بیان اینکه در این وضعیت آیا درست است رسانههای ما فقط از نقد آغاز کنند، گفت: آیا درست نیست رسانههای ما واقعیات را بگویند بعد به نقد و به راهحل برسند و در مجموع به مردم امید دهند به جای آنکه از آغاز تا پایانش یأس باشد.
وی با بیان اینکه تعداد رسانههایی که ناامیدی را به جامعه تزریق میکنند محدود است، گفت: اما آنانی که به نفع مردم تلاش میکنند، عددشان بالاست. البته ما از همه اینان تشکر میکنیم چه حامی چه منتقد با هر لحنی باشد. اما نمیتوانم از کسی که اخلاق حرفهای مطبوعات را زیر پا میگذارد و کسی که بذر نا امیدی را در جامعه میپاشد، تجلیل کنم.
رئیسجمهور با بیان اینکه همه باید در شرایط امروز به فکر مردم و توسعه کشور باشیم، گفت: شرایط امروز شرایطی است که میتواند در زمینههای مختلف کشور ما را با سرعت قابل توجهی به سمت پیشرفت و توسعه هدایت کند. کمتر هفتهای است که شرکتها و مراکز اقتصادی کشورهای مختلف به ایران سفر نکنند و در فکر قرارداد اقتصادی نباشند. ما آیندهای به مراتب بهتر از امروز خواهیم داشت و باید با کمک هم ایرانی بسازیم که در آن رونق اقتصادی به معنای واقعی مشاهده شود.
وی با تأکید بر اینکه رشد اقتصادی 1، 2 یا 3 درصد برای ما غیرقابل قبول است، گفت: ما باید به رشد قابل قبولی دست پیدا کنیم. امید در شرایط پسابرجام و پسا تحریم و استفاده از فضایی که به وجود آمده باید در دستور کار باشد.
رئیسجمهور تمام خاصیت برجام را ایجاد فضای مناسب برای امید و فعالیت و رونق عنوان کرد و گفت: اینکه در پسابرجام یأس را در جامعه منتشر کنیم، مردم را نسبت به آینده ناامید کنیم و هر روز مردم را بترسانیم کار پیش نمیرود. باید از این حرفها دست برداریم.
روحانی ادامه داد: این درست است که همیشه باید مراقب و مواظب باشیم اما چه دلیلی دارد مردم را بیجهت بترسانیم؟ به چه دلیل تصاویر سیاه را برای جامعه ترسیم میکنیم. بیتردید ما امروز بعد از 26 ماه شرایط بهتری داریم، شرایط بینالمللی و اجتماعی ما بهتر است،وحدت و انسجام ما و امید مردم به مشارکت بیشتر است. در شرایطی هستیم که مردم بیشاز گذشته آماده حرکت اقتصادی در جامعه هستند.
وی با بیان اینکه هر ملت رقبا و دشمنانی دارد و باید خود را در مقابل آنان آمده کند گفت: اما مدام فضای جامعه را مسموم کردن برای اینکه نگذاریم از فضای پسابرجام استفاده کنیم، درست نیست. ما باید از فرصت بوجود آمده بیشترین بهرهبرداری را داشته باشیم.
رئیسجمهور با اشاره به وضعیت تروریست در منطقه گفت: شما مشاهده کنید که تروریست و اختلافات در منطقه چهکار میکند. در عراقی که امروز به جان هم افتادند یک روزی با هم برادرانه زندگی میکردند. ما باید از این حوادث درس بیاموزیم. نباید میان مردم شکاف بیاندازیم. ما همه ایرانی و علاقهمند به انقلاب هستیم و ما همه ایران آباد میخواهیم.
و اما اندر حواشی بازدید روحانی از نمایشگاه مطبوعات
باز هم صبحی دیگر و بازهم سخنرانی پرخاشگرانهی دیگری از حسن روحانی!
رئیس دولت یازدهم صبح امروز در حالی برای افتتاح بیست و یکمین دورهی نمایشگاه مطبوعات و رسانهها به مصلای تهران رفت که تحریم این نمایشگاه توسط رسانههای اصلی و معتبر کشور، در اعتراض به فشار روزافزون دولت بر رسانههای مستقل، سایهی سنگینی بر سر آن انداخته بود. شاید همین عدم حضور منتقدین، اصلیترین عاملی بود که روحانی را ترغیب به حضور در مصلا میکرد. جایی که او میتوانست بدون هراس از وجود صدای مخالف و آسوده خاطر از بودن در میان «خودیها»، به تاخت و تاز علیه منتقدانش بپردازد.
رئیس دولت یازدهم که دولتش رکورد توقیف چندین نشریهی منتقد و دادگاهی کردن تعدادی دیگر تنها در عرض دو سال را در کارنامه دارد؛ طی سخنانی از توقیف مطبوعات نالیده و گفت: "تعطیل و توقیف باید آخرین کلمات در برخورد با رسانه باشد."
وی در بخش دیگری از سخنانش از آنچه «جوانمرگ» شدن روزنامهها مینامید، گلایه کرده و گفت: "رسانهای هنوز متولد نشده بال و پر نگشوده خود را به خوبی معرفی نکرده به دلایل واهی دچار تاخت و تاز دیگران قرار میگیرد." شاید مصداق سخنان روحانی درمورد رسانهی جوانی که مورد تاخت و تاز قرار میگیرد؛ روزنامهی «وطن امروز» و هفتهنامهی «۹ دی» باشد که اوایل ماه جاری، با نظر هیأت نظارت بر مطبوعات وزارت ارشاد، به دادگاه ارجاع داده شدند تا دیگر صدای خود را علیه دولت روحانی بلند نکنند.
اگرچه سخن در باب شعارهای امروز رئیس جمهور زیاد است اما بیشک بحثانگیزترین بخش گفتههای او برچسبزنی جدیدش به منتقدان سیاستهای دولت است. روحانی در شرایطی که تا چند دقیقه پیش خود را در جایگاه یک حامی مطبوعات نشانده و چهرهی آزادیخواهانهای به خود گرفته بود، به یکباره و به روال اغلب سخنرانیهای صبحگاهیاش هوای پرخاشگری و تاخت و تاز به منتقدان کرده و رسانههای غیر همسو با خود را «پلیس مخفی» خواند تا نشان دهد که تحریم اعتراضی نمایشگاه مطبوعات از سوی این رسانهها اثر خود را گذاشته و رئیس دولت را سخت برآشفته است.
سخنرانیهای پرخاشجویانهی روحانی در مراسمهای صبحگاهی اما مسبوق به سابقه است. تفاوت لحن رئیس دولت در سخنرانیهای صبح و بعد از ظهرش آنقدر فاحش است که روزنامهی وطن امروز چندی پیش در گزارشی با عنوان «بعد از ظهرهای آرام» به کنکاش در آن پرداخت. این روزنامه با بررسی سخنرانیهای روحانی طی سالهای ۹۲ و ۹۳ به نتایج جالب و حیرتآوری دست یافته بود. طبق این پژوهش تقریبا تمامی اظهارات جنجالی رئیس جمهور که در آن منتقدان آماج انواع و اقسام اتهامات و تهاجمات قرار گرفتهاند در سخنرانیهایی مطرح شده که در موعد صبح و پیش از ظهر برای آقای رئیسجمهور تدارک و تدبیر شده است!
«به گونهای که مهمترین اظهارات جنجالی آقای روحانی طی این ۲ سال مانند اظهارات او در بیسواد دانستن منتقدان یا حواله شدن منتقدان به جهنم و نیز ماجرای شناسنامهدار بودن منتقدان و همچنین اتهام کاسبتحریم بودن منتقدان هستهای، همه در سخنرانیهای نوبت صبح مطرح شده است. ماجرای بورسیهها و آن اظهارنظر معروف آقای روحانی یعنی «بورسیه و ما ادراک البورسیه» که در واقع شایعات درباره ۳ هزار بورسیه دوران دولت گذشته را تقویت بخشید نیز در نوبت صبح مطرح شده است.»
این همه در شرایطی است که سخنرانیهای بعد از ظهر وی معمولا آرام و کم حاشیه بودهاند. به بیان دیگر «آقای روحانی برخلاف صبحهای توفانی و جنجالی، معمولا بعدازظهرها و عصرهای آرامی را پشتسر گذاشته است.»
با این تفاسیر شاید بد نبود اگر مسئولین برگزاری نمایشگاه، با تغییر ساعت افتتاحیه از صبح به بعد از ظهر، زمینهی بروز خشم دکتر روحانی در جمع اهالی فرهنگ و قلم که احتمالا ناشی از عدم حضور رسانههای معتبر در نمایشگاه بیست و یکم است، را میگرفتند تا به این ترتیب اهالی قلم و اندیشه از زبان رئیس امنیتیترین دولت پس از انقلاب، مورد ایراد اتهام و ناسزا قرار نگیرند.
امنیتی ترین بازدید از نمایشگاه مطبوعات رقم خورد!
مشاهدات خبرنگاران حاضر در زمان بازدید رییس جمهور از نمایشگاه، حاکی از آن است که فقط به تعداد خاصی غرفه رسانه های دولتی کارت ویژه داده شده است و هیچ یک از رسانه های دیگر حتی حق حضور در غرفه خود را هم نداشته اند.
با توجه به سابقه برگزاری نمایشگاه مطبوعات این امنیتی ترین بازدید از نمایشگاه محسوب می شود.
ضمن اینکه در نمایشگاه های مشابه نظیر نمایشگاه کتاب؛ حتی با حضور رهبر انقلاب هیچگاه چنین محدودیت هایی اعمال نشده است.
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|