ایران و آمریکا به توافق هسته ای رسیده اند!
به گزارش یزد آوا به نقل از جام نیوز، این بار خبرگزاری آسوشیتدپرس با برعهده گرفتن وظیفه جوسازی علیه مذاکرات هسته ای، خبری را منتشر کرده است که با پوشش گسترده رسانه های غربی مواجه شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دو دیپلمات، مدعی شده است که ایران و آمریکا به طور موقت توافق کردهاند ایران بخش قابل توجهی از اورانیوم غنیسازیشده خود را که میتواند در ساخت تسلیحات هستهای به کار برود، به روسیه منتقل کند.
سال گذشته نیز ادعای مشابهی را نیویورک تایمز مطرح کرده بود که سخنگوی وزارت خارجه ایران، آن را جوسازی خوانده بود.
به نوشته سایت انگلیسی بی بی سی فارسی (BBCPERSIAN) گزارش شده که آمریکا امیدوار است با این توافق، بخشی از نگرانیها درباره ظرفیت احتمالی ایران برای تولید تسلیحات هستهای کم شود، هرچند هنوز بر سر میزان دقیق ذخایر اورانیومی که ایران به روسیه منتقل خواهد کرد، توافقی به دست نیامده است.
آسوشیتدپرس اضافه کرده است که مذاکرهکنندگان هستهای در دور پیشین گفتوگوها در ماه دسامبر، برای اولینبار توانستهاند فهرستی از زمینههای توافق احتمالی و نیز رویکردهای احتمالی نسبت به مناقشات باقیمانده را تدوین کنند، هرچند تهیه این فهرست هم به دلیل "اختلافات گسترده" دو طرف به راحتی امکان پذیر نبوده است.
بنا بر این گزارش، اختلافات دو طرف همچنان به قوت خود باقی است. اما رسانه های ایران گزارش می دهند که یک منبع آگاه در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، این خبر را تکذیب کرده است.
مخالفان فعالیتهای هستهای ایران میگویند که برنامه هستهای این کشور با اهداف نظامی دنبال میشود، ولی ایران همواره این اتهامات را رد کرده است.
بحث بر سر ذخایر اورانیوم
دور بعدی مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ روز ۱۵ ژانویه (کمتر از دو هفته دیگر) در ژنو برگزار خواهد شد. آمریکا، روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان اعضای گروه ۱+۵ هستند.
طرفین در آذر سال گذشته در چارچوب آنچه به "توافقنامه ژنو" معروف شد، فرصتی شش ماهه برای رسیدن به یک توافق جامع تعیین کرده بودند، ولی این مهلت تاکنون دوبار تمدید شده است.
لغو تحریمهای بینالمللی علیه ایران یکی از محورهای اصلی این مذاکرات خوانده میشود و گزارش شده است که غنیسازی اورانیوم در ایران از اصلیترین موارد اختلاف بوده است. هرچند گفته میشود که با توافق طرفین برای انتقال بخش قابل توجهی از این مواد به روسیه، بخشی از اختلافات در این زمینه از بین میرود.
فعالیت تاسیسات غنیسازی فردو و راکتور هستهای اراک نیز از دیگر موارد اختلاف طرفین اعلام شده است. گفته میشود که طرفهای مذاکره با ایران معتقدند که این تاسیسات با اهدافی نظامی احداث شدهاند و لازم است که کاربری آنها تغییر داده شود.
سایت آمریکایی رادیو فردا (RADIOFARDA) در راستای این فضاسازی با پوشش این خبر نوشته است:
خبرگزاری آسوشیتدپرس، ۱۲ دی ماه، از قول دو دیپلمات که نامشان فاش نشده افزوده است که نشانه دیگری از پیشرفت میان طرفها این است که مذاکرهکنندگان برای نخستین بار، در مذاکرات ماه دسامبر فهرستی از موارد بالقوهای را که بر سر آن اختلاف دارند، مدون کردهاند.
دیپلماتها البته گفتهاند که اختلافها همچنان بر مذاکرات پیشرو در ماه ژانویه، تسلط خواهد داشت. با این همه، به گفته آنها، حتی تهیه همین فهرست موارد اختلافی نیز خود، پیشتر، مشکل بود، چرا که فاصله زیادی میان طرفها وجود دارد.
آنها در عین حال گفتهاند طرفها هنوز در مورد مقدار اروانیوم غنیشده لازم برای انتقال در حال گفتوگو هستند.
گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس هنوز با واکنشی رسمی روبهرو نشده است، اما خبرگزاری ایسنا، از قول "یک منبع آگاه" آن را «بیاساس» توصیف کرده است.
این "منبع آگاه" گفته است: «بحثی که در این گزارش (آسوشیتدپرس) به آن اشاره شده است (موضوع انتقال اورانیوم به خارج از ایران)، مدتها پیش مطرح بوده است اما هیچ توافقی در این زمینه نداشتهایم.»
این نخستین بار نیست که گزارشی در مورد انتقال اورانیوم غنیشده به روسیه و توافق در مورد آن منتشر میشود. اما در موارد پیشین این موضوع رد شده بود.
از جمله پس از گزارش روزنامه نیویورکتایمز در پاییز گذشته مبنی بر "موافقت ایران با انتقال بخشی از اورانیوم غنی شده خود به روسیه" سخنگوی وزارت خارجه ایران موضوع را تکذیب کرده و آن را "جوسازی" توصیف کرده بود.
Related Assets:
- جان کری به سوریه هشدار داد
- ما هم مثل آمریکاییها معتقدیم «عدم توافق بهتر از یک توافق بد» است
- به حصول توافق خوشبینم/تهران آماده تشکیل شورای مشترک انرژی هستهای با منطقه
- اطلاعات بیشتری درباره برنامه جاسوسی آمریکا در حال افشا شدن است
- توافق با ایران «خوب» نباشد، اجازه اجرای آن را نمیدهیم
- توافقی را که تمام تحریمها در آن لغو نشده باشد نمیپذیریم
- هرگونه توافقی با ایران تنها تا پایان ریاست جمهوری اوباما معتبر است
- توافق بدون امضاء یعنی چه؟
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|