ID : 6300627
عراقچی:

تاریخ پرتنش با یک گفت‌وگوی تلفنی به روابط معمول برنمی‌گردد/ غنی‌سازی در هر شرایطی ادامه می‌یابد/


معاون وزیر امور خارجه با اشاره به تماس تلفنی اوباما با روحانی تصریح کرد تاریخ پرتنش با یک گفت‌وگوی تلفنی به روابط معمول برنمی‌گردد.

به گزارش یزد آوا، سید عباس عراقچی عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک و معاون وزیر خارجه کشورمان در برنامه نگاه یک شبکه اول سیما با اشاره به حضور هیئت ایرانی در نیویورک گفت: حضور هیئت ایرانی امسال در یک فضای متفاوت و با صلابت و احترام ویژه‌ای صورت گرفت که آن را بازتاب حماسه سیاسی مردم ایران که در انتخابات جلوه یافت، می‌دانیم.

به گفته معاون وزیر خارجه این انتخابات فضایی را ایجاد کرد که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه پرنشاط و با صلابت و با روحیه مبتنی بر تعامل و گفت‌وگو در نیویورک حضور یافت و برخورد جامعه بین‌الملل و کشورهای عضو سازمان ملل حاضر در نیویورک با این رویکرد جدید بسیار مناسب بود.

عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک با اشاره به حضور رئیس جمهور در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل، این حضور را جدی و گسترده خواند و گفت: رئیس جمهور نطق با صلابت، متین و فاخری را در نشست مجمع عمومی ارائه و از حقوق ملت حمایت کرد و با زبان تعامل و گفت‌وگو فصل جدیدی در سیاست خارجی ایران گشود که با استقبال خوبی مواجه شد.

وی دیدارهای رئیس جمهور با همتایانش در حاشیه این نشست را مورد اشاره قرار داد و افزود:‌ مباحث مطرح شده در این ملاقات‌ها محتوایی و جدی بود و علاوه بر آن رئیس جمهور با اندیشمندان و متفکران آمریکایی دیدار و گفت‌وگو کرد و دیدار با ایرانیان مقیم آمریکا بسیار نشاط آفرین بود و مورد استقبال ایرانیان قرار گرفت.

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه بر مدیریت روحانی بر موضوع هسته‌ای در زمان حضورش در نیویورک و از جمله در مذاکرات ایران و ۱+۵، خاطرنشان کرد:‌این مذاکرات با ایده‌های جدیدی در مذاکرات همراه شد.

عراقچی در ادامه با اشاره به شوق و علاقه زیاد برای دیدار با روحانی از سوی کشورهای مختلف، رسانه‌ها و اندیشمندان، عنوان کرد: آنها علاقه‌مند بودند با نگاه‌ها و رویکردهای ایران آشنا شوند. آقای اوباما در این فضا تقاضای ملاقات با روحانی را داشت که تنظیم کردن این ملاقات‌ از پیچیدگی‌های خاصی برخوردار است و بحث ملاقات ۲ رئیس کشور بعد از دوران طولانی از تاریخ پرتنش مطرح بود که آقای روحانی در نهایت تصمیم گرفت ملاقات انجام نشود.

وی اضافه کرد: تماس‌ها بین طرفین صورت گرفت و ایده‌های دیگری مطرح شد که در نهایت ایده گفت‌وگوی تلفنی مطرح و اوباما  تلفنی با روحانی تماس گرفت و صحبت کردند.

معاون وزیر خارجه این رخداد را در راستای فضا و رویکرد جدیدی دانست که دنیا به سمت ایران با صلابت و پرقدرت که بعد از انتخابات عظمت و شکوه جدیدی پیدا کرده، پیش می‌رود.

عراقچی با بیان اینکه این تماس از سوی اوباما صورت گرفت، تصریح کرد: مسلما تاریخ پرتنش با یک گفت‌وگوی تلفنی، ملاقات یا مذاکره حتما به روابط معمول برنمی‌گردد و اگر کسانی چنین برداشت و انتظاری دارند، اشتباه است.

وی آنچه را که تعیین کننده تغییر ماهیت روابط بین ایران و آمریکا است، سیاست‌های عملی و قدم‌هایی دانست که در عمل برداشته می‌شود.

عراقچی یادآور :مقدمه تغییر سیاست‌ها، تغییر در رویکردها و مقدمه تغییر در رویکردها، تغییر در لحن و ادبیات است که این روند جدید در حال آغاز می‌باشد و زمانی به تغییر در سیاست‌ها و اقدامات طرف مقابل منجر شود، باعث اطمینان زایی و ایجاد اعتماد خواهد شد.

معاون وزیر خارجه کشورمان افزود: ما هنوز در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم. ضمنا بدبینی‌های خود را داریم و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند؛ هیچ خوشبینی به این مذاکرات وجود ندارد. ولی مسیری است که ایشان هم گفته‌اند مخالفتی ندارند. در موضوع هسته‌ای گفت‌وگوهایی انجام خواهد شد ولی اینکه به سرانجام برسد و اینکه با یک ملاقات قیمت دلار افزایش یا کاهش می‌یابد اینها فضای روانی است که صحت ندارد.

وی گفت: مردم باید بدانند انتظارات در حد معقول باشد. ما در ابتدای یک مسیر طولانی هستیم. بعد از تغییر لحن و ادبیات، رویکردها و سپس سیاست‌ها باید عوض شود.

عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک با ذکر این نکته که اقدامات عملی برای ما اطمینان زا است، خاطرنشان کرد: آنچه بدبینی‌ها را به خوشبینی تبدیل می‌کند، اقداماتی است که در عرصه عمل اتفاق می‌افتد که آن هم نیازمند مقدماتی است و ما در مقدمات هنوز در قدم اول هستیم.

عراقچی در پاسخ به این سؤال که کدام یک (ایران یا آمریکا) درخواست ملاقات را مطرح کردند؟ با بیان اینکه درخواست ملاقات ۲ رئیس جمهور توسط مقامات آمریکایی صورت گرفت و تأکید، اصرار و فشار زیادی داشتند، اظهار داشت‌: زمانی ما قبول نکردیم، گفت‌وگوهایی بین نمایندگی ما و آمریکایی‌ها انجام و طرفین درباره ایده‌های دیگر صحبت کردند و در نهایت ایده گفت‌وگوی تلفنی مطرح و اوباما با روحانی تماس گرفت و گفت‌وگو برقرار شد.

معاون وزیر خارجه ادامه داد: یکی از مقامات آمریکایی عبارت نادرستی را به کار برده بود و پس از آن برخی رسانه‌ها که نمی‌خواهند این ارتباطات انجام شود آن را بزرگ و برجسته کردند که ما نیز اعتراض کردیم که عنوان کردند در صبحت‌های آینده اصلاح خواهد کرد.

وی همچنین گفت که ما هیچگاه به آمریکایی اعتماد صد در صد نداشتیم و در ادامه مسیر هم اطمینان صد در صد نخواهیم کرد.

عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک فرمایش مقام معظم رهبری در این باره را کاملا درست برشمرد و افزود: این فرمایش مبتنی بر این تجربه و تجربه‌های مشابه زیادی است که داشتیم و مسلما این طور نیست که کوچک‌ترین اعتمادی داشته باشیم و تمام اقداماتی که صورت می‌گیرد با عنایت به تجربه گذشته است.

عراقچی در پاسخ به این سئوال که اگر طرف مقابل خواستار تعلیق غنی‌سازی شود جمهوری اسلامی می‌پذیرد؟ تصریح کرد: ما ۱۰ سال است که بر این مسئله پافشاری می‌کنیم که تعلیق غنی‌سازی غیرممکن و امکان ناپذیر است.

وی با بیان اینکه غنی‌سازی تحت هر شرایطی ادامه می‌یابد و این موضع مسلم ماست، افزود: چارچوب‌های غنی‌سازی، سطح، میزان، شکل و محل آن می‌تواند موضوع مذاکره باشد.

عراقچی گفت که اصل غنی‌سازی تعلیق بردار نیست.

معاون وزیر خارجه کشورمان درباره مذاکره با آمریکا با بیان اینکه اولین بار نیست که با آمریکایی‌ها گفت‌وگو می‌کنیم، به گفت‌وگوهای ۲ کشور درباره افغانستان و عراق اشاره کرد و افزود: درباره عراق چندین دور گفت‌وگو انجام شد و در موضوع هسته‌ای گفته‌ بودیم که مخالفتی با گفت‌وگو نداریم؛ ولی طبق فرمایش مقام معظم رهبری به این گفت‌‌وگوها بدبین هستیم.

وی اینکه در این فضای جدید برآمده از انتخابات و حماسه سیاسی اخیر، رویکرد جدیدی از طرف آمریکا صورت گیرد و با پاسخ ما مواجه شود را امر غریبی ندانست.

عراقچی تصریح کرد: اگر در رابطه با موضوع هسته‌ای و تأمین منافع و حقوق مردم ایران تشخیص دهیم که گفت‌‌وگویی باید با آمریکا صورت گیرد، این کار صورت خواهد گرفت. این تصمیمی بود که آقای روحانی گرفت که در این شرایط به یک گفت‌وگوی تلفنی بسنده کند.

عضو هیئت اعزامی ایران به نیویورک یادآور شد:‌اگر عکس العمل‌های طرف آمریکایی در آینده مناسب باشد و این تغییر لحن و ادبیات منجر به تغییر رویکردها و نهایتا منجر به تغییر سیاست‌ها و رفتارها شود، آن زمان گفت‌وگوها جدی‌تر خواهد شد. 

عراقچی درباره دور بعدی مذاکرات ایران و ۱+۵ که قرار است ۱۵ و ۱۶ اکتبر در ژنو برگزار شود، اعلام کرد که قرار شد رایزنی‌ها درباره سطح مذاکرات ادامه یابد. وی خاطرنشان کرد: حضور آقای ظریف و خانم اشتون در این مذاکرات قطعی است و سطح بقیه هیئت‌ها در حال رایزنی است.

معاون وزیر خارجه درباره سوریه نیز عنوان کرد: جمهوری اسلامی ایران به دنبال راهکار سیاسی و برقراری گفت‌وگوی ملی با حضور دولت و معارضان واقعی است نه گروه‌های تروریستی که از خارج آمده‌اند.

وی درباره نشست ژنو ۲ نیز عنوان کرد: چه دعوت شویم و چه نشویم از راهکار سیاسی و توفق طرف‌های سوری، دولت سوریه و معارضان واقعی، حمایت می‌کنیم.

 

منبع:یزد رسا




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.