ID : 28364113

جای خالی مرکز ید درمانی در قطب پزشکی کشور


یزد در سال‏های اخیر به برکت وجود متخصصان و پزشکان چیره‎‎دست و نام آشنای خود که هر یک در کشور دارای برند علمی و دانش بالایی هستند و همچنین مراکز تخصصی و فوق تخصصی درمانی و بیمارستانی در بخش دولتی و غیر دولتی و ارائه درمان‏‏های کم هزینه، به «قطب پزشکی» کشور تبدیل شده است.

به گزارش یزد آوا؛ یزد در سال‌های اخیر به برکت وجود متخصصان و پزشکان چیره‎‎دست و نام آشنای خود که هر یک در کشور دارای برند علمی و دانش بالایی هستند و همچنین مراکز تخصصی و فوق تخصصی درمانی و بیمارستانی در بخش دولتی و غیر دولتی و ارائه درمان‌های کم هزینه، به «قطب پزشکی» کشور تبدیل شده است.

این امر باعث شده است تا بیماران غیربومی زیادی از جنوب شرق کشور و استان‎‎های همجوار رغبت بیشتری برای درمان در یزد داشته باشند، به طوری که در حال حاضر این بیماران حدود 50 درصد از تخت‌های درمانی استان را اشغال کرده‌اند. با وجود مراکز مهم درمانی در استان از جمله مراکز درمان ناباروری، بیماری‎‎های قلبی و عروقی و بیماری‌‌های متعدد دیگر، یزد از داشتن مرکزی برای درمان «بیماران تیروئیدی» محروم است و این بیماران که خود میزبانان شایسته‎‎ای برای بیماران غیر‎‎بومی در شهر و دیارشان هستند، باید برای تشخیص و پیگیری روند درمان بیماری خود در دیگر استان‎‎ها سرگردان باشند. این بیماران باید برای درمان بیماری تیروئید فرسنگ‌ها راه و هزینه‎‎های رفت و برگشت را به منظور «ید درمانی» تحمل کنند و علاوه بر این مشکلات، فشار ناشی از نبود «نوبت دهی» مناسب و بموقع را تحمل کنند.

حال سوال این است در شهری که خود پذیرای 50 درصد از بیماران غیربومی با بهترین امکانات و تجهیزات پزشکی است، چرا برخی بیماران یزدی باید برای درمان، سرگردان دیگر استان‌ها باشند؟

هر چند در استان یک مرکز پزشکی هسته‎‎ای و پرتو درمانی وجود دارد ولی از وجود یک مرکز «ید درمانی» برای بیماران تیروئیدی محروم مانده؛ این در حالی است که کشورمان با دستیابی به دانش هسته‌ای در سال‎‎های اخیر موفقیت‎‎های زیادی در حوزه «پزشکی هسته‎‎ای» کسب کرده است. براساس آخرین آمارها، در سال‎‎های اخیر یک میلیون بیمار در 146 مرکز پزشکی هسته‌ای  برخوردار از استانداردهای دنیا در کشورمان درمان شده‎‎اند.

سرگردانی یزدی‌‌ها برای درمان بیماری‎‎های تیروئیدی

یک بیمار یزدی می‌گوید: چندین سال است که به سرطان تیروئید مبتلا هستم و برای پیگیری روند درمان مجبور هستم به مرکز ید درمانی «سیدالشهدا» در استان اصفهان سفر کنم؛ این در حالی است که باید هر 6 ماه یک بار تحت درمان قرار بگیرم.این بیمار که تمایلی به معرفی خود ندارد، ادامه می‌دهد: قبل از عید برای اخذ نوبت به اصفهان سفر کردم ولی به علت تمام شدن نوبت‌ها، این امر را به بعد از تعطیلات موکول کردند در حالی که درمان این بیماری باید بموقع انجام شود، بعد از تعطیلات نیز با این مشکل روبه‌رو شدم. یکی دیگر از بیماران تیروئیدی که یک سالی است به پرکاری تیروئید گرفتار شده است، می‌افزاید: جای تعجب است در شهری که قطب پزشکی کشور است و پذیرای بیمارانی از استان‌های دیگر است، مرکز ید درمانی وجود ندارد تا بیماران در این مرکز درمان شوند و پیگیر روند بیماری خود باشند.

«مصطفی سجادی زاده» با بیان این که بیماران تیروئیدی یزدی باید به اصفهان یا کرمان سفر کنند و مشقات نوبت‌دهی و راه دور را تحمل کنند، می‌گوید: مرتب باید یددرمانی شوم و در اصفهان گفته شده است که تا آخر خردادماه به یزدی‌ها نوبت داده نمی‌شود ولی با هرگونه تاخیری در نحوه درمان باید منتظر عوارض ناگواری باشم.

وی با تاکید بر این که مسئولان استان باید به ایجاد یک مرکز یددرمانی در کنار مراکز دیگر مرتبط با پزشکی هسته‌‌ای توجه ویژه‌‌ای کنند، اظهار می‌کند: باید بعد از دریافت ید، قرنطینه شوم ولی بیماران یزدی در این باره با مشکل مواجه هستند.

به گفته وی، بیمارانی مانند وی، علاوه بر تحمل هزینه‌های سنگین درمان، سفر به استان دیگر و هزینه‎‎های مرتبط با آن از نبود نوبت‎‎ها و درمان بموقع و همچنین نابسامانی و سرگردانی در مراکز ید درمانی دیگر استان‌ها نیز رنج می‌برند. این سرگردانی باعث استرس و اضطراب بیماران و خانواده‎‎هایشان می‎‎شود.

بهره‌برداری از مرکز ید درمانی یزد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در این باره می‌گوید: مرکز ید درمانی از نیازهای اساسی استان است و تا پایان نیمه نخست سال 96 این مرکز به بهره‌برداری خواهد رسید. «علی دهقان» می‌افزاید: با توجه به پیگیری‌هایی که اواخر سال 94 و در سال 95 از سوی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی انجام شد، فعالیت‌های جانمایی و همچنین اخذ مجوزهای لازم از سازمان انرژی هسته‌ای کشور و وزارت بهداشت با موفقیت انجام شد.

به گفته وی، یزد از استان‎هایی است که درصد ابتلا به بیماری‌های تیروئیدی در آن با شیوع بالایی روبه‌رو است و وجود یک مرکز ید درمانی از نیازهای استان است؛ لذا سعی می‌شود که مرکز ید درمانی یزد تا اواخر شهریور امسال به بهره‎‎برداری برسد و بیماران تیروئیدی استان از آن بهره‎‎مند شوند.

شیوع بیماری تیروئیدی در یزد؛ بالاتر از متوسط جهانی

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‎‎های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می‌گوید: براساس تحقیق و مطالعه‎‎ای که با اجرای غربالگری در استان انجام شده است، شیوع بیماری تیروئیدی نوزادی دائمی یک به 1620 نفر است. «مجید جعفری زاده» ادامه می‌دهد: این تعداد در مقایسه با متوسط جهانی که یک به 4 هزار نوزاد است، بسیار بالاتر برآورد شده است.

وی کم‎‎کاری مادرزادی تیروئید را از عوامل مهم عقب‎‎ماندگی ذهنی در نوزادان عنوان و اضافه می‎‎کند: اختلالات کم کاری تیروئیدی عامل مهم افزایش بیماران ذهنی در جامعه است. ید‌درمانی شیوه‌ای از درمان بیماران تیروئیدی است که با تزریق ید به روش‌های مختلف به بدن بیمار، سلول‌های سرطانی تیروئید در مدت دو هفته از بین خواهند رفت. 

به گفته وی، وقتی بدن با کمبود ید روبه‌رو شود، هورمون تیروئید در بدن افراد افزایش پیدا می‎کند و این عامل باعث پرکاری و بزرگی اندازه غده تیروئید و بروز بیماری گواتر می‌شود. وی بیان می‎‎کند: انواع گوشت، غذاهای دریایی و نمک‌های آشپزخانه از مواد غذایی یددار هستند، افراد برای جبران کمبود ید می‌توانند این مواد غذایی را به طور متعادل دریافت کنند.

انتهای پیام/

همشهری




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.