ID : 38814167
صدای دامداران به جایی می‌رسد؟

دامداران استان یزد در آستانه نابودی/تنها 15 درصد نهاده‌های دامی با نرخ دولتی تامین می‌شود


دامداران استان یزد می‌گویند چنانچه دولت در زمینه تامین نهاده‌های دامی اقدامی نکند ورشکست شده و نفس‌های آخر خود را می‌کشند و صنعت دامداری نابود می‌شود.

به گزارش یزد آوا، تامین نهاده‌ها‌ی دامی در بازار آزاد و عدم اختصاص نهاده‌های دولتی به دامداران، آنها را با مشکلات زیادی مواجه کرده است و همچنین قیمت تمام شده شیر تولیدی را برای آنان افزایش داده که سبب گلایه شدید دامداران از کمبود نهاده و جولان واسطه‌ها در بازار تامین نهاده‌ها شده است.

محمد حسین رشمی در گفتگو با خبرنگار یزد آوا، با بیان اینکه عمده ترین مشکل دامداران کمبود نهاده است، گفت: متاسفانه با کمبود نهاده دولتی مواجه هستیم و نهاده به نرخ دولتی در اختیار دامداران قرار نمی‌گیرد که این موضوع واقعا برای دامداران زجر آور شده و باید نهاده مورد نیاز خود را چندین برابر قیمت دولتی، به صورت آزاد و از طریق واسطه تهیه کنند.

قیمت چندین برابر نهاده‌های دامی در بازار آزاد

وی ادامه داد: با توجه به تامین نهاده‌ها از بازار آزاد قیمت تمام شده شیر برای دامداران بسیار بالاتر از نرخی که دولت مصوب کرده و در بازار از دامدار خریداری می شود است، چنانچه دولت در این زمینه اقدامی نکند با ادامه این روند دامداران ورشکست شده و نفس‌های آخر خود را می‌کشند و صنعت دامداری نابود می‌شود.

مدیر عامل تعاونی دامداران شهرستان یزد عنوان کرد: تقریبا اوایل سال 20 تا 25 درصد نهاده‌ مورد نیاز دامداران به نرخ دولتی در اختیار آنها قرار می‌گرفت اما اکنون وضعیت بسیار بدتر شده و تامین این میزان نهاده به حدود 15 درصد رسیده است و دامداران مجبور هستند با مشکلات فراوان مابقی نهاده‌های مورد نیاز خود را با قیمت بسیار بالاتر و از بازار آزاد تهیه کنند.

کاهش تولید شیر در استان

رشمی اضافه کرد: قیمت جو و ذرت با نرخ دولتی 2 هزار تومان با قیمت 4500 تومان، سبوس با نرخ دولتی 1550 تومان با قیمت 3500 و سویا با نرخ دولتی سه هزار تومان با قیمت بیش از 13 هزار تومان در بازار آزاد به فروش می‌رسد و دامداران مجبورند نهاده‌ها را با این قیمت تهیه کنند.

وی ادامه داد: با خرید این نهاده‌های گران، قیمت تمام شده شیر برای دامدار حداقل 5500 تومان است اما نرخ مصوب دولت برای شیر بسیار کمتر از این قیمت است، همچنین با وجود اینکه پیش از این روزانه 750 تا 800 تن شیر در استان یزد تولید می‌شد کمبود نهاده‌ها موجب شده با کاهش 15 درصدی تولید شیر در استان مواجه شویم.

با ادامه مشکلات 40 درصد دامداری‌ها دام خود را به کشتارگاه می‌فرستند

رشمی گفت: اگر روند کمبود نهاده‌ها ادامه پیدا کند دام‌های استان به سمت کشتارگاه می‌روند، هم اکنون نیز دامداران با وضعیت سختی که برایشان به وجود آمده دام‌های خود را به کشتارگاه می‌فرستند و الان انباشتگی دام چنانچه بازار گوشت خوب شود قطعا 30 تا 40 درصد دامداری‌ها دام خود را به کشتارگاه می‌فرستند چون واقعا دارند از جیب می‌خورند و سرمایه‌شان در حال نابودی است.

وی با بیان اینکه متاسفانه نظارت دقیقی بر توزیع عادلانه نهاده‌های دامی وجود ندارد، تصریح کرد: باید در توزیع نهاده‌ها عادلانه عمل گردد چرا باید نهاده‌ای مانند سویا که تماما وارداتی است در بازار آزاد و با قیمت چندین برابر دولتی به فروش برسد این نشان می‌‌دهد کسی این نهاده‌ها را دریافت می‌کند که به آن نیاز ندارد و اقدام به فروش آن در بازار آزاد می‌کند.

سال آینده تبعات رها کردن دامداران را می‌بینیم

 رئیس هیئت مدیره اتحادیه دامدارن استان یزد گفت: بخشی از این مشکلات نیز به این دلیل است که چون دامدار نمی‌تواند سریع دام خود را حذف کند و چرخه تولید را از کار بیندازد به دامدار توجه نمی‌شود ولی مرغدارن چون دوره تولید کوتاهتری دارند اثرات کمبود نهاده‌ها زودتر خود را نشان می‌دهد و هم اکنون توجه به تامین نهاده‌ معطوف به مرغداری‌ها شده است اما تبعات رها کردن دامداری‌ها و عدم توجه به آن، سال آینده خود را نشان می‌دهد و در تولید گوشت و شیر با مشکل مواجه می‌شویم.

رشمی ادامه داد: سامانه برای در اختیار قرار دادن نهاده به دامداران هنوز جامع و کامل نیست و برای اجرایی کردن آن امروز و فردا می‌شود البته این مشکل مربوط به مرکز است و ارتباطی به استان یزد ندارد و مسئولان کشوری مشکلات را درک نمی‌کنند و با به تعویق انداختن این سامانه موجب نابودی صنعت دامداری خواهند شد.

وی تصریح کرد: خوشبختانه مسئولین استانی از جمله استاندار، جهاد کشاورزی و ارگان های ذیربط حمایت‌هیا خوبی از دامداران داشتند و همیشه پای کار بودند و کمک کردند اما متاسفانه عزمی که در مرکز برای حل مشکل دامداران و جلوگیری از نابودی این صنعت  باید وجود داشته باشد نیست و از نمایندگان مجلس نیز درخواست داریم از وزات جهاد کشاورزی بخواهند تا به مشکلات دامداران رسیدگی کنند.

تامین تنها 5 درصد نهاده‌های دامی مورد نیاز دامداری به صورت دولتی 

محمود ابراهیمی از دامداران استان یزد نیز در گفتگو با خبرنگار یزدآوا گفت: نزدیک 40 سال است که در صنعت دامداری فعالیت دارم و حدود 20 سال است که این دامداری صنعتی ادامه شده و هم اکنون این مجموعه دارای 400 دام سنگین است.

وی ادامه داد: در حالی که تا سال گذشته تقریبا تمام نهاده‌های مورد نیاز خود را از طریق شرکت تعاونی یا اتحادیه دامدران به صورت دولتی تامین می‌کردیم اما از ابتدای امسال با کمبود نهاده‌های دولتی مواجه شدیم در حالی که همین نهاده‌ها در بازار آزاد فراوان است و دامدار باید با قیمت چند برابر از بازار آزاد تهیه کند.

این دامدار یزدی با بیان اینکه هم اکنون کمتر از 5 درصد نهاده‌های مورد نیاز را می‌توان با حواله دولتی تامین کرد، عنوان کرد: با افزایش هزینه‌های حمل و نقل و همچنین قیمت‌های بالای نهاده‌های دامی در بازار آزاد، تولید شیر مجموعه این دامداری که روزانه 5 تن بوده است به کمتر از سه تن در روز رسیده است.

ابراهیمی افزود: با این وضعیت قیمت تمام شده شیر برای یک دامدار بیش از 5 هزار تومان است در حالی که شیر تولیدی را با قیمت تقریبا 4 هزار تومان از دامدار خریداری می‌کنند حتی قیمت گوشت دام پرواری نیز جوابگو نیست و با ادامه این روند دامداران قادر به ادامه کار خود نیستند.

وی اضافه کرد: یکی از همین دامداران و از همکاران بنده، یک سال و نیم پیش حدود 1.5 میلیارد تومان برای خرید دام، نهاده‌ و هزینه‌ها ی آن  سرمایه گذرای کرده بود اما بعد از این مدت نهایتا بعد از کشتار دام خود یک میلیارد و 200 میلیون تومان دریافت کرده بود و 300 میلیون از اصل پولی که سرمایه‌گذاری کرده بود ضرر داد.

کشتار دام شیری برای تامین سرمایه در گردش

این دامدار باسابقه یزدی گفت: با وجود اینکه سویا برای دام شیری یک نیاز ضروری محسوب می‌شود اما حواله دریافت دولتی این نهاده به دامدار داده نمی‌شود و باید با قیمت آزاد آن هم با 5 برابر قیمت دولتی خریداری کند و این موضع قیمت تمام شده شیر را بسیار بالا می‌برد.

ابراهیمی گفت: تا دو سال گذشته 600 راس دام در این دامداری وجود داشت اما با مشکلی که برای تامین نهاده‌ها داریم هم اکنون این تعداد به 400 راس دام رسیده است، در حالی که اگر روند معمولی پیش می‌رفت و کمبود نهاده‌ها وجود نداشت سالانه 15 تا 20 درصد دام به این مجموعه اضافه می‌شد.

وی ادامه داد: معمولا دام‌های کم شیر را به دلیل زاد و ولدهایی که دارند نگه می‌داشتیم اما با توجه به مشکلاتی که در تامین نهاده‌ها داریم و نبود نهاده‌های دولتی، مجبور هستیم دام‌های شیری خود را برای تامین و حفظ سرمایه در گردش و خرید نهاده‌های دامی به کشتارگاه بفرستیم و با ادامه این روند و کمبود نهاده‌های دامی احتمالا تا یکی دو ماه آینده 100 راس دام دیگر نیز باید از این مجموعه حذف کنیم.

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.