ذرات معلق در هوای استان ناشی از به هم خوردن بافت خاکی است/ خردادماه اوج آلودگی هوای یزد
به گزارش یزد آوا، انتشار ذرات معلق یا گرد و غبار در هوای استان این روزها شهروندان بسیاری از شهرهای استان را از دچار شدن به وضعیت شهرهای جنوبی کشور و تنگ شدن نفسشان در هوای خاک آلود، دچار هراس کرده است.
بسیاری از شهرهای استان از جمله شهرهای واقع در تونل باد که از شمال غرب وارد استان میشود، روزهای آلودهای را پشت سر میگذارند به طوری که امسال روزهای آلوده شهرها از وضعیت هشدار رد شده و حتی حالت بحران را نیز برای ساعاتی تجربه کرده است.
ذرات معلق در سال جاری نفس یزدیها را بریده است و احساس میشود این وضعیت بسیار بدتر از سالهای گذشته است اما آمارهای اداره کل حفاظت محیط زیست استان تفاوت چندان محسوسی با سالهای قبل نشان نمیدهد از این رو بیشتر میتوان ترس یزدیها از تبدیل شدن به شهرهای آلوده را عامل این نگرانی دانست.
نگرانی شهروندان از افزایش روزهای آلوده
یکی از شهروندان از وضعیت آلودگی هوای شهر احساس ناراحتی میکند و میافزاید: به نظر میرسد که مسئولان به آلودگی هوای شهر توجه کافی ندارند و اگر همین طور دست روی دست بگذاریم، چندان طول نخواهد کشید که سرانجام شهر ما به سرانجام شهرهای همواره آلوده و رنجان از گرد و غبار مثل شهر اهواز تبدیل خواهد شد.
«الهام موسوی» ادامه میدهد: هشدارهای هواشناسی درباره آلودگی هوای شهر برای اقشار حساس در سال جاری بسیار شنیده میشود و این نشان میدهد که آلودگی هوای شهر و میزان انتشار ریزگردها رو به افزایش است و هنوز راهکاری برای مدیریت این وضعیت تدبیر نشده است.
وی میگوید: هوای بهاری امسال در ساعات غروب همواره با طوفان و گرد و غبارهای محلی همراه بود و مردم به خوبی نتوانستند از لطافت بهاری استفاده کنند و یکدفعه به گرمای تابستان رسیدند در حالی که اگر برای مدیریت این وضعیت اقدامی صورت گیرد و مطالعاتی برای مهار کانونهای گرد وغبار انجام شود، نباید این شرایط در آینده تکرار شود.
این شهروند خواستار توجه مسئولان به وضعیت شهر هم از لحاظ وجود ذرات معلق در هوا و هم آلودگی صنایع میشود ومیافزاید: آینده روشنی در انتظار استان نیست؛ آب نداریم، هوا آلوده است و زندگی روز به روز دشوارتر خواهد شد و باید از اکنون برای ساختن آینده بهتر مطالعه، برنامهریزی و تلاش شود.
ضرورت به روز رسانی نمایشگرهای تشخیص آلودگی
یکی دیگر از شهروندان از روشن نبودن نمایشگرهای آلودگی در میدان ابوذر یزد انتقاد میکند و میافزاید: مردم باید با مشاهده این نمایشگرها از وضعیت آلودگی هوا مطلع شوند اما این نمایشگرها معمولا فعال نیستند و برخی از شهروندان بدون اطلاع از وضعیت آلودگی هوا، در معرض آلودگی قرار میگیرند و بیمار میشوند.
«ابراهیم قاسمی» ادامه میدهد: همه مردم به رسانههای دیجیتال و فضای مجازی دسترسی ندارند و این نمایشگرها بهترین وسیله برای اطلاع رسانی درباره شرایط آلودگی هوای شهر است و باید برای به روز رسانی این نمایشگرها و ارائه اطلاعات به روز به مردم تلاش شود.
وی اظهار میکند: مسئولان حفاظت محیط زیست استان متولی اعلام آلودگی هوا به شهروندان هستند و نباید از هیچ تلاشی دریغ کنند چرا که اگر شهروندی در این شرایط از هوای آلوده استشمام کند و بیمار شود، در قبال مردم مسئول هستند.
این شهروند با تأکید بر اینکه تعداد روزهای آلوده امسال به مراتب بیشتر از سالهای قبل است، میگوید: مردم از این وضعیت نگران هستند و انتظار دارند متولیان حفاظت از محیط زیست و کنترل آلودگی هوا، برای این شرایط راهکاری بیندیشند چرا که استان یزد بدون آب و با آلودگی ریزگردها دیگر قابل زندگی نخواهد بود.
به هم خوردن بافت خاک و تاثیر آن بر افزایش آلودگی
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان با تأکید بر اینکه اوج روزهای آلوده در استان در خردادماه تجربه میشود، میگوید: ذرات معلقی که در هوای استان منتشر میشود ناشی از بادهای موسمی است که ریزگردهای ناشی از به هم خوردن بافت خاکی از خشکسالی را در هوای شهرها منتشر میکند.
«سیدحسین سادات موسوی» ادامه میدهد: در خردادماه تغییرات اقلیمی در استان افزایش مییابد بنابراین بیشترین روزهای آلوده سال در خرداد ماه تجربه میشود از این رو شهروندان احساس کردهاند که آلودگی هوای استان رو به افزایش است در حالی که تغییر چندان محسوسی نسبت به سالهای گذشته نداریم.
وی تأکید میکند: خشکسالی باعث به هم خوردن بافت خاک شده و با توجه به احاطه شدن شهرهای استان به ویژه شهر یزد با کویر، در زمان ورزش بادهای موسمی شاهد انتشار گرد و خاک در هوای استان هستیم اما نباید از این مهم غافل شد که تعداد روزهای آلوده در استان نسبت به برخی از استانهای دیگر که روزهای آلوده بسیاری دارند، کمتر است.
تفاوت نامحسوس روزهای آلوده امسال و سال های گذشته
رئیس اداره پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان میگوید: در ماه فروردین در سالهای 94، 95 و 96 به ترتیب 8 روز، 2 روز و 5 روز آلوده داشتیم و این وضعیت در اردیبهشت نیز به ترتیب 8 روز، 4 روز و 4 روز بوده است از این رو روزهای آلوده سال نسبت به سالهای گذشته تفاوت محسوسی نداشته و حتی نسبت به 2 سال قبل کمتر هم شده است.
«دامون سلیمانی» با تأکید بر اینکه منشا آلودگی هوای شهرهای استان، محلی است ادامه میدهد: بیشترین روزهای آلوده در نیمه نخست سال که زمان وزش بادهای محلی است، بروز میکند از این رو میزان آلودگی هوای استان در 6 ماهه اول سال چندین برابر نیمه دوم سال است.
وی میافزاید: این آلودگی شهرهای مسیر تونل باد استان را دربر میگیرد از این رو تعداد روزهای آلوده در شهرهای اردکان، میبد، اشکذر، یزد و تا حدودی شهر مهریز تقریبا برابر است و همه این شهرها از آلودگی ناشی از انتشار گرد و غبار در زمان طوفانهای محلی آسیب میبینند اما آلودگی در شهر یزد به دلیل تعدد کانونهای بیابانی محسوستر است.
این مسئول میگوید: خردادماه همواره اوج آلودگی هوای استان است به طوری که متوسط روزهای آلوده در خردادماه بین 6 تا 8 روز است اما در ماههای دیگر تقریبا 3 تا 4 روز آلوده در استان ثبت شده است و میانگین روزهای آلوده به 3/5 روز رسیده است.
وی با تأکید بر اینکه این اطلاعات براساس اطلاعات ایستگاههای سنجش آلودگی هوای استان و بررسی اطلاعات 10 سال اخیر استخراج شده است، میافزاید: افزایش پوشش گیاهی متناسب با اقلیم استان، مالچ پاشی، توسعه فضای سبز شهر و ایجاد کمربند سبز در کاهش میزان آلودگی گرد و غبار در زمان ورزش بادهای موسمی موثر است.
رئیس اداره پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان درباره آلودگی هوای استان میگوید: اگر ریزگردهای موجود در هوای استان بیش از 2 برابر حد استاندارد باشد، وضعیت هشدار است و به این ترتیب گروههای حساس از جمله بیماران قلبی و عروقی، سالخوردگان، کودکان و زنان باردار نباید در این شرایط از منزل خارج شوند.
وی ادامه میدهد: اگر میزان ذرات معلق در هوای استان بیش از 4 برابر استاندارد باشد، وضعیت اضطراری و سپس بحرانی خواهد بود که مراتب به ستاد بحران استان اطلاع رسانی میشود تا برای استان تصمیمگیری شود.
سلیمانی میافزاید: بیشترین ذرات معلق در هوای استان 10 برابر حد مجاز بوده که وضعیت بحرانی است اما به صورت لحظهای و برای چند ساعت اتفاق افتاده و سپس میزان ذرات کاهش یافته است و بیشترین آلودگی ذرات گرد و غبار در هوای استان در وضعیت هشدار تجربه شده است.
فعال بودن نمایشگر آلودگی در شهرهای استان
رئیس اداره پایش و نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست استان با اشاره به نصب نمایشگر آلودگی در شهرهای یزد، میبد، اردکان، مهریز و بافق میگوید: همه این نمایشگرها فعال هستند و مشکل فنی که برای نمایشگر میدان ابوذر پیش آمده بود نیز برطرف شده است.
«دامون سلیمانی» ادامه میدهد:این نمایشگرها آلودگی هوا را به صورت لحظهای منعکس نمیکنند یعنی قادر نیستند میزان آلودگی هوا را در همان لحظه نشان دهند چرا که اطلاعات آنها از ایستگاههای سنجش آلودگی هوا استخراج شده و سپس به نمایشگر منتقل میشود و همه نمایشگرهای آلودگی در کشورمان همین وضعیت را دارند.
وی توضیح میدهد: از سوی دیگر میزان ذرات معلق در هوای استان براساس میانگین 24 ساعته ارزیابی میشود برای مثال ممکن است 2 تا 3 ساعت آلودگی هوا حتی 10 برابر بیش از اندازه استاندارد باشد اما در طول روز شرایط سالم باشد به این ترتیب براساس میانگین، روز آلودهای نخواهیم داشت.
به گفته این مسئول، وضعیت آلودگی هوای شهرهای استان با هشدارهای مختلف به شهروندان اعلام میشود و از سوی دیگر به ستاد بحران استان نیز اعلام میشود.
انتهای پیام/
همشهری
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|