ID : 40766396
عیار طلای یزد با چه استانداردی سنجیده شد؟!
طلای یزد هنوز هم ۲۰ است/ انتقاد زرگرهای یزدی از اظهارات غیر کارشناسی
اخیراً انتشار گزارشی از سوی اداره کل استاندارد یزد در فضای مجازی و رسانهها مبنی بر کمفروشی در ۲۰ درصد طلافروشیهای یزد همه به خصوص صنف طلا و جواهر یزد را شگفتزده کرد و انتقادات زیادی به دنبال داشت.
به گزارش یزدرسا، استان یزد از دیرباز مرکز تولید زیورآلات در کشور بوده و عیار بالا و دستساز بودن طلا در یزد از نکات ویژه مصنوعات طلا در یزد است، بهطوریکه خلاقیت هنرمندان در ساخت و منحصر بودن دستساختههای آنان باعث شهرت جهانی آنها و ثبت مصنوعاتی چون زنجیر چینابی، زنجیر مشهور به هل و گل، زنجیر یزدی و گل اناری و مواردی از این دست به اسم شهر یزد شدهاند.
با وجود اینکه در سالهای گذشته علاقه به استفاده از طلاهای سفید یا طلاهایی با عیار پایینتر بیشتر شده است اما همچنان طیف گستردهای از هموطنان مخصوصاً در استانهای گرم سیری و جنوبی کشور علاقه به استفاده از طلاهای زرد با عیار بالاتر دارند. از این رو هنوز هم در یزد طلای عیار ۲۰ و در استانهای جنوبی مصنوعات طلا حتی با عیارهای ۲۱ و ۲۲ نیز، از علاقهمندان بسیاری برخوردار هستند بهطوریکه این عامل نیز یزد را به فروش و ساخت طلا مشهور ساخته است.
اخیراً انتشار گزارشی از سوی اداره کل استاندارد یزد در فضای مجازی و رسانهها مبنی بر کمفروشی در ۲۰ درصد طلافروشیهای یزد، نهتنها مردم دارالعباده و همچنین اقصی نقاط کشور که طلای یزد را برند میدانستند بلکه صنف طلا و جواهر یزد نیز شگفتزده کرد.
حمید مطهری مدیرکل استاندارد استان یزد در این زمینه گفته بود: طی بازرسی و نمونهبرداریهای انجامشده کیفیت وعیار طلای یزد بهگونهای بوده است که از۲۰۰ مورد نمونهبرداری انجام شده از مراکز عرضه در سال ۱۴۰۱ که شامل مصنوعات ساخته شده استانهای دیگر نیز است، حدود ۲۰ درصد عدم رعایت استانداردهای مربوطه را داشته و اصطلاحاً دارای کمفروشی بوده است.
وی اضافه کرده بود: استاندارد یزد اصلاً بنای مداخله در امور بازار، قیمت و تجارت را ندارد، بلکه باهدف حمایت هرچه بیشتر از فعالین این صنف، پا به عرصه گذاشته و ضمن نظارت برعدم کمفروشی درخصوص جلوگیری از ورود افراد کمفروش، سودجو و غیرمتخصص، براساس دستورالعملها و استانداردهای مربوطه، کیفیت تولید طلا و مصنوعات را نیز مدنظر دارد.
با توجه به اهمیت این موضوع خبرنگار یزدرسا، آن را از اتحادیه صنف طلا و جواهر یزد نیز جویا شد که رئیس این اتحادیه این موضوع را تکذیب کرد و با تأکید بر اینکه هیچ نوع کمفروشی در بازار طلای یزد وجود ندارد و اختلاف مشاهده شده در نمونهبرداریها ناشی از اختلاف ببین عیارسنجها است اظهارنظر مدیرکل استاندارد یزد را ناشی از بیاطلاعی این دستگاه ناظر درزمینهٔ بازار طلا و کاسبکاران این حوزه دانست.
نوریزاده در گفتگو با یزدرسا، در این زمینه با بیان اینکه انتشار این خبر از اداره کل استاندارد یزد به صنف طلای یزد ضربه زد، گفت: طلا جزء کالاهایی است که باید استاندارد ملی داشته باشد و اداره استاندارد یزد نیز در سطح شهر ۲۰۰ مورد نمونهبرداری از طلافروشیهای یزد که شامل طلاهای دیگر استانها نیز بوده انجام داده که حدود ۲۰ درصد مغایرت است که این دال برکم فروشی نیست و به دلیل اختلاف در عیارسنجیها است.
وی ادامه داد: ۸ واحد عیارسنجی در استان یزد وجود دارد و با توجه به اینکه بهطور کلی طلای خالص معادل ۱۰۰۰ در نظر گرفته میشود ممکن است اختلاف ناچیزی در یک حد یک یا دو واحد در هزار اختلاف عیار بین این عیارسنجیها وجود داشته باشد و این موضوع تنها مختص استان یزد نیست و در کشور نیز همینگونه است که نه تخلف کارگاهی و نه تخلف واحد فروشنده محسوب میشود.
مدیر اتحادیه صنف طلا و جواهر یزد تصریح کرد: با توجه به اینکه مدیرکل استاندارد بهتازگی به این سمت منصوب شده تجربه کافی در زمینه عیارسنجی طلا نداشتهاند و بدون تجربه کافی و تخصص لازم در این حوزه اظهارنظر کردند و با این اقدام نسبت به صنف طلا بد عمل شد که در کشور هم بازتاب منفی به همراه داشت.
نوریزاده اضافه کرد: در یک شمش طلای خالص عیار ۲۴ ممکن است یکدهم در هزار ناخالصی وجود داشته باشد و عدد آن ۹۹۹.۹ باشد و برای عیار ۲۰ این عدد ۸۳۰ در هزار محاسبه میشود و ممکن است در نمونهبرداری یک یا دو واحد اختلاف داشته باشد این نتیجه اختلاف بین عیارسنجیها است و به دلیل کیفیت تیزاب و نقرهای است که برای عیارسنجی به کار برده میشود.
با توجه به ثبت یزد به عنوان شهر ملی زیورآلات، حفظ و بقای این برند و معرفی هر چه بیشتر هنر هنرمندان طلاساز یزدی در داخل و خارج از کشور نیازمند حمایت بیشتر مسئولان است و باید بهگونهای عمل شود که طلای یزد نهتنها بهعنوان یک مزیت اقتصادی بلکه بهعنوان یادگار نیاکانمان حفظ و به نسلهای آینده منتقل شود.
انتهای پیام/
Related Assets:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|