ID : 30308798
خبرنگار پیشکسوت یزدی مطرح کرد

عدم پاسخگویی و انتقادپذیری مسئولین؛مهم‌ترین چالش‌ پیش روی خبرنگاران/درخواست خبرنگاران یزدی از مسئولان تامین آب است


خبرنگار پیشکسوت یزدی گفت: یکی از مهم‌ترین چالش‌ پیش روی خبرنگاران عدم پاسخگویی، انتقادپذیری مسئولین و بی‌توجهی آنان به رسانه‌ها است چراکه به نظر من برخی مسئولان نسبت به‌جایگاه رسانه و خبرنگار شناخت کافی ندارند.

به گزارش یزدآوا؛ درهفدهم مردادماه سال 1377، محمود صارمی خبرنگار خبرگزاریِ جمهوری اسلامی، به همراه هشت نفراز اعضای کنسولگری ایران در مزار شریف افغانستان به دست گروهک تروریستی طالبان به شهادت رسید. به همین مناسبت، شورای فرهنگ عمومی، هفدهم مردادماه هرسال را به‌عنوان «روز خبرنگار» نام‌گذاری کرد.

به همین مناسبت به سراغ یکی از خبرنگاران پیشکسوت و باسابقه استان یزد رفتیم و با وی به گفتگو نشستیم

محمدرضا حایری زاده در سیزدهمین روز از فروردین‌ماه 1347 در ده آباد میبد در خانواده‌ای فرهنگی به دنیا آمد. وی که دارای مدرک کاردانی روابط عمومی است در سال 1371 ازدواج کرد و حاصل آن سه فرزند پسر است.

گفتگوی خواندنی یزدرسا؛ با محمدرضا حایری زاده را از دست ندهید؛

به‌عنوان اولین سؤال لطفاً بفرمائید چگونه وارد عرصه خبرنگاری شدید؟

در دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه در نگارش انشاء قوی بودم و همیشه ازاین‌جهت مورد تشویق و ترغیب معلمین و همکلاسی‌هایم قرار می‌گرفتم ازاین‌رو پس از اخذ مدرک دیپلم با پیشنهاد یکی از دوستانم برای استخدام به روزنامه کیهان مراجعه و پس از طی مراحل استخدامی با کیهان مشهد شروع به همکاری کردم.

چرا مشهد؟

اولاً اینکه ارادت خاصی به امام رضا (ع) دارم و ثانیاً روزنامه کیهان در شهرستان‌ها خبرنگار استخدام می‌کرد و مشهد یکی از آن شهرستان‌ها بود.

چگونه شد که به یزد منتقل شدید؟

خب بنده اصالتاً یزدی هستم و از طرفی به یکی گفتند کجایی هستی گفت: هنوز ازدواج نکردم (با خنده) پس وقتی داماد یزد شدم در اینجا ساکن شدم و این‌گونه شد که در سال 72 به یزد آمدم.

مسئولیت‌های خود را در عرصه رسانه  بفرمائید؟

در ابتدا به‌عنوان مسئول امور اداری استخدام شدم و سپس خبرنگاری کارکردم و از سال 1379 تاکنون نیز سرپرست روزنامه کیهان در یزد هستم ضمن اینکه مدیرمسئولی هفته‌نامه ندای عاشورا و سردبیری دوهفته‌نامه اندیشه یزد را نیز بر عهده‌دارم.

به نظر شما به‌عنوان کسی که درزمینهٔ خبرنگاری دارای تجربه و تخصص هستید مهم‌ترین رسالت یک خبرنگار چیست؟

روز گذشته در دیدار با آیت‌الله سید محمدکاظم مدرسی ایشان به نکات خوبی در باب رسالت یک خبرنگار اشاره کردند که یکی از آن نکات این بود که خبرنگار باید مدافع حقوق مردم، حافظ ارزش‌های دینی و استقلال کشور باشد، به همه افراد احترام گذاشته و بدون هیچ وابستگی اخبار را در اولین فرصت منعکس کند.

یک خبرنگار باید از چه ویژگی‌هایی برخوردار باشد؟

یک خبرنگار باید دارای ذوق، سلیقه و استعداد در این زمینه باشد چراکه تجربه نشان داده استعداد یک رکن اساسی در خبرنگاری است چه‌بسا افرادی که دارای مدارک عالی رشته‌های خبرنگاری و ارتباطات بوده اما استعدادی در این زمینه ندارند و برعکس افرادی بدون مدرک مرتبط از استعداد فراوانی در این زمینه برخوردارند همچنین یک خبرنگار باید از سلامت عملکرد نیز برخوردار باشد و رسالت اصلی خود را که انتقال حقیقت و نشان دادن واقعیت‌هاست با وعده‌ووعیدها و یا تطمیع پست و مقام و مسائل مالی عوض نکند.

علت موفقیت جنابعالی در این رشته چیست؟

اولاً این لطف شماست (با تواضع) و اما اگر موفقیتی بوده به این دلیل است که همیشه تلاش کردم اصولی را که گفتم رعایت کنم و به نظر من ارزش کار خبرنگاری با هیچ‌چیزی قابل معامله و معاوضه نیست و در طول این 27 سال علی‌رغم پیشنهاد‌ها مالی و عناوین مختلف و سفارشات فراوان هرگز به خودم اجازه ندادم که قلمم تحت تأثیر چنین چیزهای کم‌ارزشی قرار بگیرد و همواره سعی کردم دغدغه‌های جامعه و دردهای مردم را به‌صورت واقعی به رشته تحریر درآورم.

با توجه به اینکه شما در رسانه مکتوب و کاغذی قلم می‌زنید نقش رسانه‌های مجازی و فعالان این عرصه را در اطلاع‌رسانی و انعکاس خبرهای استان چگونه ارزیابی می‌کنید؟

امروزه رسانه‌های مجازی و سایت‌های خبری فعال به دلیل دسترسی سریع، رایگان و عمومیت داشتن قطعاً از سطح تأثیرگذاری بالایی برخوردارند که تأثیر آن را درصحنه‌های سیاسی، انتخابات و القای افکار مختلف به مردم شاهد بوده و این‌یک واقعیت مهم است اما علی‌رغم این ویژگی‌ها هیچ‌گاه نمی‌توان آنان را به‌عنوان سند تاریخی نگه‌داری کرد و این در حالی است که رسانه‌های مکتوب می‌توانند در آینده سند تاریخی یک ملت باشند.

چرا نقش خبرنگاران در حوزه مسائل فرهنگی آن‌چنان‌که باید پررنگ نیست؟

ببینید این مسئله به دو دلیل اتفاق افتاده است اول اینکه در بین مدیران و مسئولان ما آن‌چنان دغدغه‌های فرهنگی وجود ندارد و آن‌چنان‌که باید در این زمینه تلاشی ندارند اما مسئله دوم این است که رسانه‌ها و نشریات آن‌قدر مشکلات اقتصادی دارند که نمی‌توانند به مقوله فرهنگ بپردازند.

به نظر شما مهم‌ترین چالش پیش روی خبرنگاران چیست؟

به نظر بنده یکی از مهم‌ترین چالش‌ پیش روی خبرنگاران عدم پاسخگویی، انتقادپذیری مسئولین و بی‌توجهی آنان به رسانه‌ها است چراکه به نظر من برخی مسئولان نسبت به‌جایگاه رسانه و خبرنگار شناخت کافی ندارند.

وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاری در استان را چگونه می‌بینید؟

به نظر من در سال‌های اخیر رسانه‌ها در یزد از رشد کیفی برخوردار بودند اما ازنظر کمی رشد چندانی نداشتند البته تا زمانی که مدیران سر جای خود نباشند، ضعف شدید در مدیریت اجرایی وجود داشته باشد و برخی از مردم به‌جای کار آیی به تیپ و قیافه و بنرهای رنگارنگ افراد رأی بدهند نمی‌توان انتظار بیشتری داشت و بااین‌وجود می‌توان گفت وضعیت خبرنگاری در استان مناسب است البته خوشبختانه قشر جوانی که اخیراً در این عرصه پا گذاشته دارای دانش، ذوق و استعداد خوبی است که قطعاً در آینده ثمرات خوبی برای خبرنگاری استان خواهد داشت البته ذکر این نکته هم ضروری است که هر کس بخواهد در رشته فعالیت خود موفق باشد باید دارای اطلاعات بروز باشد و خبرنگاران نیز از این امر مستثنا نیستند.

مهم‌ترین دغدغه‌های جامعه خبرنگار را چه می‌دانید؟

طبیعی است که مهم‌ترین مسئله برای هر انسان بحث معیشت و درآمد اقتصادی است خبرنگاران علی‌رغم اینکه بازتاب‌دهنده مشکلات مردم به مسئولان هستند خود کوهی از مشکلات را به دوش می‌کشند که تعداد زیادی از آنان برای آنکه برچسب «سو استفاده شخصی از موقعیت» به آن‌ها نچسبد از طرح آن به مسئولان ابا دارند اما واقعیت این است که خبرنگاران دغدغه‌های زیادی ازجمله درآمد پایین، عدم پوشش بیمه‌ای و امنیت شغلی دارند که این مسئله می‌تواند خطرناک باشد چراکه خبرنگاری که دغدغه معیشت وزندگی داشته باشد گرفتار برخی جریانات و افراد شده و دیگر نمی‌تواند رسالت خود را به‌درستی انجام دهد.

به‌عنوان یک خبرنگار چه انتظاری از مسئولان دارید؟

چندین سال همه مسئولان در دولت‌های دهم و یازدهم زحمت کشیدند تا شهر یزد به ثبت جهانی برسد اما اگر مسئولان اهتمام لازم برای حل مسئله آب در یزد را نداشته باشند و آن را تامین نکنند این جهانی‌شدن هیچ فایده‌ای ندارد چراکه درشهری که آب وجود نداشته باشد گردشگر نیز نخواهد داشت.

سخن آخـــــــــــــر؛

استان یزد از دیرباز به‌عنوان شهر دارالعباده با مردمانی شهره به تدین و ایمان دارای شاخصه‌ها و ویژگی‌های خاص فرهنگی و اقتصادی بوده که متأسفانه امروزه به دلایل مختلف ازجمله ضعف مسئولین و القای فرهنگ غرب در جامعه آن شاخصه‌ها در حال از بین رفتن هستند معضلاتی نظیر رشد روزافزون طلاق، چک‌های برگشتی، اعتیاد و نزاع شخصی در حال خدشه واردکردن به اعتبار و آبروی یزد است و دستگاه‌های فرهنگی و به‌ویژه شورای فرهنگ عمومی باید دست‌به‌کار شده و با تدوین سیاست‌هایی فنی و اصولی از تخریب بیش‌ازپیش وجهه یزد ممانعت به عمل‌آورند.

انتهای پیام/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.