ID : 11485666
گزارش/

مهاجرت؛ عامل سونامی آسیب‏‏‌های اجتماعی در یزد/ اعتیاد درصدر آسیب‎‎های اجتماعی استان/رشد فزاینده دختران فراری در یزد


در حالی که آحاد جامعه در صورت بروز مشکلات و ناراحتی‌های جسمی بلافاصله به مراکز درمانی برای بهبود سلامتی جسمی خود مراجعه می‎‎کنند، متاسفانه غالبا افراد نسبت به مشکلات روحی و روانی خود غافل هستند.

به گزارش یزد آوا، در حالی که آحاد جامعه در صورت بروز مشکلات و ناراحتی‌های جسمی بلافاصله به مراکز درمانی برای بهبود سلامتی جسمی خود مراجعه می‎‎کنند، متاسفانه غالبا افراد نسبت به مشکلات روحی و روانی خود غافل هستند.

همشهری نوشت:همین موضوع باعث شده که در جامعه ما آسیب‎‎های اجتماعی مانند همسر آزاری، طلاق، کودکان کار و... در مراحل ابتدای شکل‎‎گیری مغفول بماند و زمانی که مانند یک دمل چرکی سر باز می‎‎کند، درمان دیرهنگام آنها مورد توجه قرار گیرد؛ البته با توجه به رشد و حساسیت آسیب‎‎های اجتماعی در سال‏‏های اخیر، در این رابطه پایگاه‏‏هایی به نام اورژانس اجتماعی در شهرهای مختلف ایجاد شده است، ولی به دلیل آشنانبودن افراد جامعه با کارکردهای این پایگاه‏‏ها غالبا مورد استفاده مناسبی از سوی افراد جامعه قرار نمی‎‎گیرند.

 

 

منشأ بسیاری از آسیب‎‎ها
مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی یزد می‎‎گوید: با توجه به آمارهای موجود و پرونده‎‎های مختلف در تماس‎‎های مکرر با اورژانس اجتماعی استان، مهم‎ترین آسیب اجتماعی در یزد، اعتیاد است.


«شمسی حق‎‎جو» از اعتیاد به عنوان مادر همه آسیب‌‌ها و خانمان‏‏سوزترین آنها یاد می‎‎کند و می‎‎گوید: منشأ بسیاری از آسیب‎‎های اجتماعی همچون طلاق، کودکان طلاق، خشونت و همسرآزاری و کودک آزاری اعتیاد است. به گفته وی، اگر بتوانیم برای این آسیب خانمان‎‎سوز چاره‎اندیشی كنیم، در واقع بسیاری از آسیب‎‎ها را درمان كرده‎‎ایم.

 

 

زنان بدسرپرست در اولویت آسیب‎‎های اجتماعی
این مسئول در ادامه زنان را آسیب‎‎پذیرترین اقشار جامعه می‏خواند و با توجه به رشد اعتیاد در استان تاثیرات این آسیب را بیشتر متوجه زنان می‎‎داند.
حق‎جو، اولویت نخست را در رابطه با آسیب‏‏های اجتماعی متوجه زنان بدسرپرست عنوان می‎‎کند و می‎‎گوید: مهم‎‎ترین افراد مراجعه‎‎کننده به مراکز اورژانس اجتماعی استان را زوجین متقاضی طلاق، دختران در معرض آسیب، افرادی که قصد خودکشی دارند و کودکان خیابانی تشکیل می‎‎دهند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین مراجعان این مراکز در رده‎‎های سنی 14 تا 35 سال و عمدتا بانوان هستند، در این رابطه به مسئولان استان هشدار می‎‎دهد.

 

رشد فزاینده دختران فراری در یزد
مسئول مداخله در بحران اورژانس اجتماعی یزد همچنین می‏‏گوید: متاسفانه در یزد پدیده دختران فراری بومی و غیربومی در حال رشد است که جلوگیری این پدیده شوم جای درنگ و تفکر دارد.


حق‏‏جو در ادامه سن دختران فراری در استان را متغیر و بین 15 تا 35سال ذکر می‎‎کند و عواملی مانند فقر فرهنگی، شکاف طبقاتی بین والدین و فرزندان، وجود اعتیاد در یکی از والدین دوستی‎‎های خیابانی و تغییر فرهنگ بومی و سنتی و تغییر نگرش نسبت به دین را عامل رشد فزاینده این پدیده می‎‎داند.


وی ﺧﺪﻣﺎت ﻣﺪدﻛﺎری در این رابطه را شامل آموزش تحصیلی و تکمیلی، آموزش‎‎های فنی و حرفه‎‎ای و آموزش‎‎های هنری، حمایت‎‎های روانی و اجتماعی از دختران، تسهیل در دسترسی این دختران به خدمات مورد نیاز و برنامه‏‏ریزی برای توانمندسازی این دختران از طریق بازگشت به خانواده، ازدواج، اشتغال و... ذکر می‎‎کند.

 

 

مهاجرت؛ عامل سونامی آسیب‏‏ های اجتماعی در یزد
این مسئول به نقش مهاجرت در بروز آسیب‎‎های اجتماعی در استان اشاره می‎‎کند و می‎‎گوید: صنعتی شدن، معدن‎‎خیزی و مهد دانش و علم بودن استان منجر به مهاجر پذیر شدن استان شده و این پدیده خود آسیب جدی بر پیکره شهر وارد کرده است.

 

وی تضاد فرهنگی مهاجران را با افراد بومی در استان به دنبال ازدواج و دیگر مروادات بین این دو قشر، باعث ایجاد سونامی 2‌برابرشدن آسیب‏‎‎های اجتماعی در استان می‎‎داند و از مسئولان تامل در این رابطه را خواستار می‎‎شود.


وی توجه به مسائل فرهنگی را با نگاهی ویژه در رابطه با آسیب‎‎های اجتماعی، حائز اهمیت می‎‎خواند و می‎‎گوید: فرهنگ و باورهای دینی افراد و خانواده در رشد فرهنگی اجتماع دخالت دارد بنابراین خانواده‎‎هایی با فرهنگ متعالی، کمتر به آسیب‎‎های اجتماعی مبتلا می‎‎شوند.


حق‎‎جو به نقش فرهنگ غلط و ناسالم در بروز آسیب‌هایی مانند نزاع، طلاق، خودكشی، فرار از خانه و نظایر آنها نیز اشاره می‏‏کند و می‎‎گوید: واقعیت آن است كه برای رویارویی با این شرایط باید واقع بین، مسئولیت پذیر و آگاه باشیم و اندیشمندانه اقدام کنیم. 

 

 

رویکرد علمی و توانمندسازی مددجویان
این مسئول برنامه‎‎های اورژانس اجتماعی استان را تلفیقی از بخش‎‎های مداخله در بحران فردی، خانوادگی و اجتماعی ذکر می‎‎کند و می‎‎گوید: این خدمات از طریق خط تلفن اورژانس اجتماعی به شماره ۱۲۳، تیم سیار اورژانس اجتماعی و پایگاه اورژانس اجتماعی ارائه می‎‎شود.


وی تاکید می‎‎کند: سعی داریم رویکرد علمی و توانمندسازی مددجویان را از طریق مداخلات روانی و اجتماعی پیش از مداخلات قضایی و انتظامی و حتی در کنار این نوع مداخلات مورد توجه قرار دهیم، چرا که این امر در پیشگیری از وقوع جرم و قضازدایی، نقش مهمی ایفا می‎‎کند.


مسئول اورژانس اجتماعی یزد می‎‎گوید: ارائه خدمات اورژانس اجتماعی به 2 صورت سرپایی و بستری است که عمدتا خدمات به صورت سرپایی صورت می‎‎گیرد ولی در صورت نیاز به خدمات نگهداری به طور موقت نیز تا زمان بهبود شرایط برای بازگشت به خانواده با دستور قضایی، افراد در مراكز نگهداری بهزیستی مانند خانه‎‎های سلامت و بازپروری، بستری و اسکان داده می‌‌شوند.

 

 

ارائه خدمات اجتماعی محدود به زمان و مکان نیست
مسئول اورژانس اجتماعی استان یزد تصریح می‎‎کند: فعالیت اورژانس اجتماعی، پیشگیری و کنترل آسیب‎‎های اجتماعی شایع و در حال شیوع به صورت کشوری، منطقه‎‎ای و محلی است.

 

«شمسی حق‎‎جو» اضافه می‎‎کند: در واقع این نوع مداخلات، گسترش آسیب‎‎ها را در جامعه به حداقل خواهد رساند و بستر را برای توانمندسازی افراد در معرض آسیب و آسیب دیده اجتماعی و بازگشت آنها به زندگی سالم فراهم می‏‏کند.

 

وی از ویژگی مهم اورژانس اجتماعی، ارائه خدمات اجتماعی متنوع، تخصصی بودن، بموقع و در دسترس بودن را برمی‏‏شمارد و اضافه می‎‎کند: براساس این ارکان، ارائه خدمات اجتماعی به مردم در سازمان بهزیستی محدود به زمان و مکان نیست.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.