چهارشنبه آخر سال را نسوزانيد!
به گزارش یزد آوا، چهارشنبه سوري که مي شود دوباره ترس و البته اندکي هيجان وجودمان را سرشار مي کند، صداي نارنجک و نور خيره کننده منورها همه چيز را مهيا مي کند تا خيابان ها به يک صحنه جنگ تمام عيار تبديل شوند و اگر مي خواهيد از ميان اين آتش جان سالم به در ببريد بايد لباس رزم به تن کنيد تا باران ترکش به شما آسيب نرساند.
صداهاي مهيب و گوش خراش و خطرناک از دور و نزديک به گوش مي رسد و تو هيچ شباهتي بين آنچه بايد باشد و بوده و آنچه هست نمي بيني.
خيلي از مراسم هاي چهارشنبه سوري هر چند خرافي بوده اند چون بوته افروزي و پريدن از آتش با شعر معروف «زردي من از تو، سرخي تو از من»، فال گوش نشيني و قاشق زني، پختن آش و... فراموش شده ا ند و سرخي زيبا و نه چندان مهربان آتش جاي خود را به صداي مهيب مواد منفجره اي مي دهد که در ساخت آن کمترين اقدام هاي ايمني رعايت نشده است.
نسل سوم و نسل چهارمي ها که از چهارشنبه سوري تنها آتش افروزي آن را شنيده اند به خيال آن که تنها آتش سنت اين شب است، به هر طريق ممکن سعي مي کنند اين آتش را حفظ نمايند.
مادران و پدران تا دير وقت نگران جگر گوشه هايشان هستند که در جستجوي شادي و نشاط و شادابي به استقبال حادثه رفته اند.
بسياري جهت تماشا مي روند، اما معلوم نيست که خطر در کمين سلامت شان هست يا نه؟ اکثراً هم نمي دانند دليل اولين جشن چهارشنبه سوري چيست. اما آنچه جلب شان مي کند هيجان است و همچنين دستيازيدن به چيزي که از آن منع مي شوند.
باتوجه به اينکه مراسم جشن چهارشنبه سوري ابعاد اجتماعي قابل توجهي يافته است اين مراسم بار مالي بسياري به مجموعه هاي شهري، پزشکي، انتظامي و ... تحميل مي کنند که موجب عوارض و تبعات منفي جسمي قابل توجهي مي شود.
مدت ها قبل از اين شب، آمار زخمي ها، مصدوم ها، آتش سوزي ها و حوادث آن گفته مي شود، غافل از آنکه اين اخبار مانع از ايجاد هيجان در جوانان نمي شود.
اما سئوال اينجاست که چطور مي توان جلوي مواد محترقه اي که هر سال به روز مي شوند را گرفت تا آسيب کمتري به جوانان برساند و چطور مي توان دوباره سنت هاي فراموش شده را احيا کرد؟
آيا نمي توان با مطالعه دقيق جامعه شناختي و روانشناختي به تبيين باورهاي باستاني همت گماشت و از انحراف هاي آن جلوگيري کرد؟ آيا بهتر نيست با تهيه ترقه هاي استاندارد و فشفشه ها و مواد محترقه بي خطر راه خطر را برسلا متي جگر گوشه هايمان ببنديم؟ اين سوالي است که روزهاي پاياني سال در ذهن هرانسان دلسوز شکل مي گيرد.
امروزه در اکثر کشورها از روزها، آيين ها و جشن هاي ملي جهت ايجاد نشاط و شادابي اجتماعي، همچنين ايجاد وحدت، همبستگي و انسجام ملي استفاده و بهره برداري مي کنند. به ويژه جشن ها، آيين ها و روزهايي که به دور از تعصبات قومي، نژادي و قبيله اي باشد.
اما کشور ما با وجود تنوع اقوام و آرا و انديشه هاي فرهنگي عمدتاً در اجرا و برگزاري مراسم و آداب ملي بعضاً با تنش و آثار منفي و بحران زا همراه بوده است.
به ويژه در برگزاري جشن چهار شنبه سوري که از قدمت چند هزار ساله برخوردار است و توسط گروه هاي مختلف مردم به ويژه جوانان در شب آخرين چهارشنبه سال برپا مي شود.
متاسفانه به خاطر بي برنامگي ها و عدم درک متقابل از سوي مردم و مسوولا ن، مشکلا ت و معضلا تي را به همراه داشته است.
البته عملکرد برخي از مردم به ويژه جوانان در نحوه برگزاري اين جشن و همچنين برخورد نادرست برخي از مجاري رسمي به ايجاد بحران در اين شهر دامن زده است.
از آنجايي که اين شب پيش از فرا رسيدن عيد نوروز برگزار مي شود در حقيقت با برپايي آن به استقبال نوروز بزرگترين جشن سال مي روند و نسبت به ساير جشن هاي ديگر که در طول سال برگزار مي شود از هيجان، شور و نشاط بيشتري برخوردار است و در قوم هاي مختلف با آداب و رسوم ويژه اي همچون افروختن آتش، تهيه آجيل مشکل گشا، آش چهارشنبه سوري، قاشق زني و... همراه مي شود.
متأسفانه طي چند سال اخير با تهيه و توليد وسايل آتش زا و ترقه هاي پر سروصدا و خطرناک و غيراستاندارد موجب مزاحمت و آسيب هاي جدي جسمي، روحي و اقتصادي براي مردم شده است.
باتوجه به اينکه مردم ايران با وجود تفاوت هاي فردي و گروهي اساساً پايبند اصول اخلاقي، ديني و مذهبي هستند و از سوي ديگر جامعه کنوني يک جامعه جوان، پويا و پرتحرک است و اين گروه بنا بر اقتضاي خود بيشتر متوجه جنبه هايي از فرهنگ، آداب و رسوم مي شوند که توأم با نشاط، تحرک و شادابي بيشتر باشد.
جشن چهارشنبه سوري به دليل ويژگي هاي منحصر به فرد خود بسيار مورد توجه جوانان بوده و هرساله نسبت به سال هاي گذشته به صورت گسترده تر و مفصل تر برگزار مي شود.
اما تنوع و گوناگوني فرهنگي اگر همراه با دو اصل اخلاق و ادب اجتماعي يعني مراعات از يک سو و تسامح از سوي ديگر نباشد منجر به بروز تضادهاي اجتماعي و همچنين خسارت هاي زيادي به جان و مال مردم، جوانان، منازل، منابع طبيعي، پارک ها، خيابان ها، اتلاف وقت براي امنيت و سرويس دهي ترافيک، آلودگي و... مي شود.
در ساماندهي جشن چهارشنبه سوري همانند بسياري از برنامه هاي ملي، نيازمند تشکيل يک ستاد (البته ماه هاي قبل) جهت برنامه ريزي، سياستگذاري، ايجاد هماهنگي و... بين دستگاه ها و سازمان هاي ذيربط هستيم تا با شرح وظايف مشخص و تعريف شده بتوانند اقدامات موثرتري را در برگزاري اين جشن انجام دهند.
منبع: پایگاه خبری پلیس
Related Assets:
- وقوع 52 مورد آتش سوزی در شب چهارشنبه سوری +تصاویر
- برخورد با مُخلّین نظم و امنیت در چهارشنبه آخر سال
- داعش خلبان اردنی را زنده زنده سوزاند +تصاویر
- بیاختیاطی گردشگران 11 نقطه جنگلی را به آتش کشید
- ابتکار در صف دریافت «سبد کالا» /+عکس
- آتش خط انتقال گاز پتروشیمی مارون مهار شد/آغاز مرحله ترمیم
- 175 آتش نشان یزدی امشب آماده باش هستند/ اعلام وقوع حادثه با شماره 125
- چهارشنبه سوری یادگار دوران اسلامی/ فقط آتش بازی از چهارشنبه آخر سال مانده است
- چهارشنبه سوری اولین قربانیاش را گرفت
- جسم محترقه بینایی دختر 9 ساله یزدی را گرفت
- پلیس یزدی که جان مادر و دو کودک را از میان آتش نجات داد
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|