Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

با گذشت بیش از 3 ساعت وقت غیر اداری؛

جلسه «آسیب‌شناسی مشکلات بافت تاریخی ابرکوه» بدون نتیجه پایان یافت


شب گذشته باوجود بیش از 3 ساعت وقت گذاشتن در ساعت غیر اداری، جلسه آسیب‌شناسی مشکلات و ارائه راهکارهای بافت تاریخی ابرکوه، بدون نتیجه قابل‌قبول و مصوبه به پایان رسید.

به گزارش سرو ابرکوه؛ شب گذشته جلسه آسیب‌شناسی مشکلات و معضلات بافت تاریخی و ارائه راهکارها، با حضور روسای برخی دستگاه‌های ذی‌ربط شهرستان، در حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) درب قلعه برگزار شد.

مسئولین میراث مدتی ساکن بافت قدیم شوند تا مشکلات را درک کنند
در ابتدای جلسه حبیب روحی پناه عضو هیئت‌امنا حسینیه درب قلعه به نمایندگی از ساکنین بافت تاریخی، اظهار کرد : حفظ و احیا بافت تاریخی کار به‌جا و پسندیده‌ای است، اما چه خوب بود متولیان این امر و مسئولین میراث مدتی خودشان در این مناطق ساکن می‌شدند، تا مشکلات ساکنین بافت همچون دسترسی نداشتن به خدمات مراکز 115، 125، 110 و همچنین خدمات رفاهی دیگر را درک کنند.

روحی پناه ادامه داد : درصورتی‌که این پیشنهاد اجرایی شود، طبیعی است به خاطر مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بافت تاریخی خالی از سکنه و حفظ آن یک سراب می‌شود.

اگر بافت قدیم زیبا است چرا ساختمان استانداری یزد به محل جدید منتقل شد
وی تأکید کرد : مسئولین محترم که شب‌ها شما راحت می‌خوابید، خبردارید روز و شب بانوان خانواده‌های مقیم بافت قدیم چقدر در معرض ناامنی هستند؟ خبردارید که چه اتفاقاتی در این محلات به دلیل قدیمی بودن آن رخ می‌دهد؟

روحی پناه تصریح کرد : اگر بافت قدیم جذاب است چرا مکان ادارات و دستگاه‌های اجرایی شهرستان‌ها و استان مثل استانداری، از این محلات به ساختمان‌های جدید انتقال یافتند.

همکاری و همدلی بین دستگاه‌ها و مردم لازمه برقراری امنیت پایدار است
سرهنگ علیرضا صالحی فرمانده نیروی انتظامی ابرکوه، تصریح کرد : برقراری نظم، امنیت و تأمین آسایش عمومی و فردی در جامعه از وظایف خطیر نیروی انتظامی است، تا مردم بدون دغدغه به فعالیت روزانه خود ادامه دهند.

صالحی افزود : مبارزه با مواد مخدر و برخورد با عوامل فروش و مصرف آن، ازجمله مواردی است که جهت تحقق هدف مذکور باید پیگیری شود. دغدغه همه حاضرین این است که برخی بافت‌های تاریخی تخریب‌شده و با خاک یکسان شده، که قابلیت ساماندهی ندارند، پاتوق افراد معتاد و محل مفاسد اخلاقی است.

وی، با اشاره به فیلم مستندی که از بناهای کاملاً تخریب‌شده بافت تاریخی و شرایط همسایگان آنها پخش شد، گفت : امنیت پایدار زمانی حکم‌فرما می‌شود که همه باهم اعم از دستگاه‌های اجرایی شهرستان و مردم، همدل باشند و تعامل ایجاد کنند.

صالحی تأکید کرد : لذا دستگاه‌های ذی‌ربط جهت رفع مشکلاتی همچون ساکن شدن افراد غیربومی و عوامل پخش و مصرف مواد مخدر در بافت‌های قدیمی فرسوده، با توجه به هزینه‌هایی که در این زمینه هزینه می‌کنند بافت‌های ارزشی را حفظ و آنهایی که نیاز به مرمت دارند، ساماندهی و مخروبه‌های آنهایی که کاملاً تخریب‌شده‌اند را جمع‌آوری کنند.

فرمانده انتظامی ابرکوه، تا هم زمینه برای ما فراهم شود و بتوانیم از این آسیب‌ها و مشکلات جلوگیری کنیم و هم بارندگی و ورزش بادهای شدید یا دیگر مسائل حادثه‌ساز نشود و خطر جانی نداشته باشد. 

هجمه فرهنگی در بعضی محلات ابرکوه علت فقر فرهنگی است
مسلم روحی پناه رئیس اداره آموزش‌وپرورش ابرکوه، با اشاره به برخی آمارها و تحقیقات روانشناسی، بیان کرد : محیط فیزیکی و فرهنگی اطراف خانواده‌ها در تربیت و رشد فرزندان تأثیر بسزایی دارد.

وی گفت : هر کس توانایی علمی و عقلی بهینه‌سازی شرایط محیط خود را ازنظر بعد فرهنگی و اجتماعی نداشته باشد، دچار فقر فرهنگی می‌شود. بی‌سوادی یا کم‌سوادی، سطح پایین منزلت اجتماعی، ناآگاهی افراد به‌ویژه والدین از مسائل تربیتی_ اخلاقی و آموزه‌های دینی و مذهبی، عدم هم‌نوایی افراد با هنجارهای رسمی و هنجارشکنی  ویژگی خانواده‌هایی است که فقر فرهنگی دارند.

رئیس اداره آموزش‌وپرورش ابرکوه افزود : زمانی افتخار می‌کردیم که مردم ابرکوه صد در صد شیعه هستند ولی در حال حاضر دانش‌آموزانی که در مدارس شهرستان تحصیل می‌کنند که سنی هستند، زیرا محلات مختلف شهر مورد هجمه فرهنگی قرارگرفته است.

روحی پناه در پایان پیشنهاد کرد : برگزاری مانورهای مختلف مبارزه با مواد مخدر با آسیب‌های اجتماعی در محلات دچار مشکل، تولید و توزیع بسته‌های آموزشی بین خانواده‌ها، برگزاری نمایشگاه‌های سیار متعدد در محلات، برگزاری مسابقات فرهنگی ورزشی، ساخت فرهنگ‌سرا در بافت قدیمی، رفع موانع ساخت‌وساز برای احداث مدرسه در این بافت‌ها و تقویت نشاط اجتماعی، برنامه‌هایی است که می‌تواند مشکلات ناشی از فقر فرهنگی را رفع کند.

هرگونه تخریب شبانه و بدون مجوز باهدف محو آثار تاریخی جرم است
مجاهد کرباسی رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ضمن اشاره به ثبت 162 هکتار بافت تاریخی ابرکوه در فهرست آثار ملی، اظهار کرد : طبق قانون هرگونه تخریب، تعریض، ساخت‌وسازهای غیرمجاز در این مکان‌ها خلاف قوانین سازمان میراث فرهنگی است و بدون استعلام از میراث، جرم محسوب می‌شود.

کرباسی ادامه داد : در بحث گذرگاه‌ها و معابر بافت تاریخی شهرستان، باید با مشارکت شهرداری همانند نمونه کارهایی که در دیگر شهرها انجام‌شده است، طرح‌هایی ارائه دهیم که بافت تاریخی برای مردم قابل سکونت باشد. همچنین جهت برقراری امنیت و جلوگیری از ورود اتباع بیگانه باید تدابیری اندیشیده شود.

وی تصریح کرد : برای آواربرداری بعضی از خانه‌های بافت قدیمی که بلاتکلیف است و تبدیل به مخروبه شده است، باید رضایت مالک به شهرداری اعلام شود و با استعلام از میراث خاک‌ها جمع‌آوری شود.

در بافت تاریخی یزد نیز خیلی از خانه‌ها که ارزش تاریخی نداشتند، با مکاتبات شهرداری و میراث، پس از ارائه و تصویب طرح و نقشه، به پارکینگ درون محله‌ای برای بافت‌های تاریخی تبدیل شدند.

کرباسی بابیان استفتائات مقام معظم رهبری، در خصوص تخلف از قانون و مقررات دولتی، تأکید کرد : بعضاً افراد یا ترجمان‌ها به بهانه توسعه یا ساخت مسجد و حسینیه، شبانه بدون مجوز میراث اقدام به تخریب و محو آثار تاریخی می‌کنند، که هرگز قابل توجیه نیست و نظر ایشان نسبت به تخلف و تخریب این آثار این است که؛ سرپیچی از مقررات قوانین دولت اسلامی جایز نیست.

برخی تصمیمات حوزه بافت تاریخی و میراث فرهنگی، یک‌سونگری و تقابلی است
سید علیرضا رسولی شهردار ابرکوه، با تأکید بر اینکه مساجد و حسینیه‌ها به‌عنوان پایگاه‌های مذهبی سطح شهرستان، مهم‌ترین پایگاه اجتماع مردم و مرکز رشد و فعالیت اجتماعی هستند، گفت : در ابرکوه سه اثر فرهنگی و میراثی سرو کهن، خانه آقازاده با بادگیر دوطبقه و کلاه‌فرنگی و اثر سنگی هزارساله گنبد عالی، جهت معرفی و توسعه شهر وجود دارد.

رسولی تأکید کرد : دغدغه مسئولین و مردم برای ساکنین بافت تاریخی به‌جا و حائز اهمیت است، زیرا مشکلات و موانعی در بافت تاریخی وجود دارد، که از سکونت دائمی افراد در آنجا جلوگیری می‌کند.

وی بیان کرد : افرادی هم که با عنوان گردشگران داخلی و خارجی در بافت قدیمی مثل خانه آقازاده اقامت کرده و از آن تعریف می‌کنند، اولاً اقامت چندروزه دارند، دوماً این اقامت چندروزه در هتل رستوران بخش خصوصی است.

شهردار ابرکوه، با اشاره به اینکه چرا افرادی از خانواده‌های شهدا که در حوزه میراث فعال‌اند باید دغدغه داشته باشند، که چه موقع از این مسئولیت کنار گذاشته می‌شوند، افزود : گاهی تصمیماتی در مسائل و مباحث بافت تاریخی و میراث فرهنگی گرفته و اجرا می‌شود، که یک‌سونگری و تقابلی است.

رسولی، بابیان این مطلب که طرح‌های مراکز محله و بازآفرینی ازجمله طرح‌های حاکم است که می‌توانیم برای آن اعتبارات جذب کنیم، تصریح کرد : با توجه به مواد قانون احیا و به سازی بافت‌های تاریخی، طرح‌های احیاء در این حوزه باید خارج از نوبت در دستور کار قرار گیرد، ولی برخی طرح‌ها چند سال است که در دست اقدام است.

وی اذعان کرد : مسئله حائض اهمیت این‌که استان یزد 83 درصد شهرنشین و ابرکوه بالای 67 درصد شهرنشین هستند، ولی تقسیم اعتبارات عادلانه صورت نگرفته است.

رسولی در پایان با اشاره به عملکرد شهرداری در حوزه حفظ میراث و توسعه صنعت گردشگری، تأکید کرد : ما نباید برای مردم فیلم بازی کنیم، بلکه باید تکلیف آنها را مشخص کنیم.

نباید ابرکوه در ابرکوه بماند/ واگرایی ناامیدکننده‌ای در شهر مشاهده می‌شود
محمد کاظمی نسب فرماندار ابرکوه، در ادامه جلسه اظهار کرد : ابرکوه از بین شهرهای نمونه گردشگری، ازلحاظ سابقه تاریخی و میراث فرهنگی، موقعیت جغرافیایی و زمین‌شناسی زبانزد است.

کاظمی نسب، با اشاره به درد و دل‌های حاضرین در جلسه گفت : هرچند دغدغه همه توسعه شهر است، ولی بعضاً واگرای های ناامیدکننده‌ای در شهر شاهد هستیم که باعث بحث و اختلاف‌نظر می‌شود و امیدواریم هر چه زودتر رفع شود.

وی افزود : ابرکوه باید در مقایس جهانی که شایسته و بایسته آن است معرفی شود. نباید ناامید باشیم و هیچ‌کس حق ندارد ابرکوه را در ابرکوه جا بگذارد، بلکه باید برای آبادانی و عمران آن همگی تلاش کنیم.

فرماندار ابرکوه خاطرنشان کرد : مسائل بافت تاریخی ابرکوه مربوط به امروز و دیروز نیست، بلکه سابقه طولانی دارد. در سایه قانون همه ما در جایگاه خود نسبت به این موضوع مسئول هستیم و با حجم مشکلات، مسئولیتمان چندین برابر می‌شود. با توجه به حیطه مسئولیت هر دستگاه، هیچ‌کس نمی‌تواند از زیر بار آن شانه خالی کند.

وی تصریح کرد : در بحث خانه‌های مشارکتی و حفظ بافت تاریخی و میراث فرهنگی، اعتباراتی مشخص‌شده است و هرسال محدودتر می‌شود، که متقاضیان و صاحبان خانه‌های تاریخی می‌توانند با مراجعه به میراث فرهنگی، جهت ساماندهی بناها از این تسهیلات بهره‌مند شوند.

هرگونه اقدام و ارائه خدمات در بافت تاریخی باید با مجوز میراث انجام شود
محمدحسین ابراهیمی دادستان عمومی و انقلاب ابرکوه، در پایان ضمن تأکید بر اینکه مباحثی مطرح شد که در شأن جلسه نبود، تصریح کرد : شهرداری و سایر ادارات و ترجمان‌ها، همچون اداره برق، آب، گاز، مخابرات و... جهت هرگونه حفاری و ارائه خدمات و تأسیسات به مناطق بافت تاریخی باید از اداره میراث فرهنگی استعلام و مجوز دریافت کنند.

ابراهیمی گفت : تغییر رنگ درب خانه‌هایی که در بافت تاریخی وجود دارد بدون اجازه میراث، عنوان مجرمانه دارد. یک مسئول وقتی در جایگاه مسئولیت قرار می‌گیرید در حوزه فعالیت خود مجری قانون و تابع آن است، لذا نمی‌تواند برای خودش تصمیم بگیرد.

وی افزود : درصورتی‌که بافت تاریخی تخریب شود و میراث اعلام‌جرم نکند، خودش باید پاسخگو باشد. سخت‌گیری‌های اداره میراث جهت حفظ و نگهداری میراث، برای شخص رئیس یا کارکنان نیست، بلکه وظیفه آنها است که انجام می‌دهند.

ابراهیمی عنوان کرد : با گفتن تخریب بافتی که مخروبه شده است، تنها صورت‌مسئله را پاک می‌کنیم. صاحب‌خانه‌ها و دفاتر املاکی در زیادشدن اتباع بیگانه و غیربومی نقش دارند، زیرابه خاطر منافع خودشان ملک را به این افراد اجاره می‌دهند. اعضاء شورای شهر به‌عنوان نماینده مردم وظیفه‌دارند در این زمینه بیشتر با مردم در ارتباط باشند و آنها را نسبت به این آسیب‌ها آگاه کنند.

جلسه امشب نتیجه قابل قبولی نداشت و راهکاری ارائه نشد
وی با اشاره به اینکه از مباحث جلسه امشب نتیجه قابل‌قبولی گرفته نشد، گفت : از وجود مشکلات موجود آگاه هستیم و امیدواریم جلسه‌ای گرفته شود تا اعضاء راهکارهای مؤثر و عملی ارائه دهند و با اجرای آنها، موانع و مشکلات هموارتر شود.

این مقام قضایی تأکید کرد : ابتدا با مسئولین استانی میراث و سپس مسئولین کشوری، موارد را مطرح کنید و جهت پیگیری اماکنی که با خاک یکسان شده و نیاز به تخریب دارند تا بنای جدید جای آنها ساخته شود، اقدامات لازم را انجام دهید.

ابراهیم بیان کرد : بناهایی که بیش از 80 الی 90 درصد آن تخریب‌شده است و قابل‌بازسازی نیست، با رضایت مالک و استعلام شهرداری  از اداره میراث، برای خاک‌برداری یا پوشاندن اطراف آن اقدام کنید.

وی در پایان تأکید کرد : اینها درد است که افرادی از نفوذ مسئولین و سمت و جایگاه خودشان برای رسیدن به منافع شخصی استفاده می‌کنند و می‌خواهند بافت تاریخی را به هم بریزند، اما بدانند که با آنها برخورد می‌شود.

پس از پایان جلسه افراد و مسئولین حاضر از برخی مناطق جنب حسینیه حضرت ابوالفضل (ع) درب قلعه بازدید و از نزدیک وضعیت بافت تاریخی اطراف را بررسی کردند.

انتهای پیام/ ز.ف

 




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد