داستان مظلومیت هوبره
به گزارش طنین خاتم، زیبایی و شگفتی اش در کویر مثال زدنی است. پرندهای که نسبت به دیگر پرندگان، جثهای بزرگتر دارد. بدنی به طول ۶۰ سانتی متر و پرهایی به رنگ قهوهای روشن و خاکی، با چشمانی درشت و زردرنگ.
هوبره، پرندهای تماشایی که در هنگام پرواز، پرهای زیبایش تلولویی از رنگ سفید و قهوهای دارد.
این پرنده زیبا، اما این روزها دل پرخونی دارد. او در روزگاری نه چندان دور، در بیش از ۲۰ کشور جهان زندگی میکرد، اما به دلیل شکار بی رویه و تخریب زیستگاه، به شدت کمیاب شده به گونهای که در لیست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت (IUCN) بعنوان گونهای در خطر انقراض قرار گرفته است و در ایران هم از طرف سازمان حفاظت محیط زیست بعنوان گونه حمایت شده، قلمداد میشود.
گرچه زیستگاه اصلی هوبره، مناطق بیابانی و کویری ایران است و استان یزد هم بعنوان یکی از زیستگاههای اصلی هوبره در ایران به شمار میرود، اما این پرنده نادر حیات وحش روزهای غم انگیزی را روایت میکند.
شکار، معدن، قاچاق، جاده و ... مواردی که این روزها به تهدیدی جدی برای گونههای ارزشمند حیات وحش تبدیل شده است. کلمههایی به ظاهر ساده که در آن حرفها نهفته است و در چند سال اخیر باعث نابودی گونههای نادر جانوری و تخریب زیستگاههای آنان شده است.
قاچاق پرندگان چند سالی است بر سر پرنده یکه تاز کویر هم سایه افکنده و جمعیت آن را تحت تاثیر قرار داده است. زنده گیری و انتقال پرندگان هوبره به کشورهای حاشیه خلیج فارس به مسئلهای نگران کننده برای دوستداران محیط زیست تبدیل شده است.
قره تپه، زیستگاه هوبره بومی ایران
گونه بومی هوبره، در کویر مرکزی ایران و در منطقهای بکر به نام قره تپه زیست میکند. قره تپه به وسعت ۲۲ هزار هکتار، از مناطق حفاظت شده شکار ممنوع در شهرستان خاتم از توابع استان یزد است. دارای اقلیم بیابانی و نیمه بیابانی و به لحاظ قابلیتهای زیست گاهی و گونههای ارزشمند حیات وحش با منطقه حفاظت شده بهرام گور استان فارس از سمت جنوب و مناطق حفاظت شده استان کرمان از سمت شرق همپوشانی دارد. داستان مظلومیت هوبره
براساس نظرات بسیاری از مختصصان حیات وحش، قره تپه از شاخصترین زیستگاههای هوبره ایران به شمار میرود که به دلیل پتانسیلهای زیستگاهی توانسته است جمعیتی از هوبره بومی و زادآور و همچنین هوبرههای زمستان گذران را در خود جای دهد.
راهی شهرستان خاتم میشوم تا از منطقه قره تپه بازدیدی داشته باشم. آفتاب نزده با گروه خبری دل به جاده میزنیم. ۲۴۰ کیلومتری را طی مسیر میکنیم و به شهر هرات وارد میشویم. از آنجا رئیس و کارشناس محیط زیست شهرستان خاتم ما را همراهی میکنند. باید هفت کیلومتری را از سمت شرق شهر خارج شویم، پس از عبور از جادههای خاکی و تپههای شنی به منطقه قره تپه میرسیم. اینجا تا چشم کار میکند دشت میبینی با پوششی از گیاهان تاغ و گز و درمنه ... منطقهای غیرمسکونی که هرازگاهی دامداران محلی برای چرای دامهای خود، دیده میشوند.
کارشناس محیط زیست شهرستان خاتم که در این سفر ما را همراهی میکند از وجود برکهها و آبگیرها در مناطق مختلف قره تپه خبر میدهد که باعث میشود هرساله میزبان جمعیتی از پرندگان مختلف آبزی و کنار آبزی باشد.داستان مظلومیت هوبره
حجت عشایری با اشاره به اینکه قره تپه یکی از بهترین زیستگاههای هوبره دنیاست، میگوید: بیشترین جمعیت پرنده هوبره، در قره تپه زیست میکند. هوبرهی این منطقه، بومی و زادآور است و مهاجرت ندارد.
او میافزاید: از ۲۰ کشوری که زمانی در گستره گیتی پراکنش هوبره را داشتند، بجز ایران، تنها در ۵ کشور از جمله افغانستان، قرقیزستان، ترکمنستان، پاکستان و روسیه، این پرنده مشاهده شده است که تعدادشان قابل توجه نیست.
رئیس محیط زیست شهرستان خاتم هم به آخرین سرشماری گونههای حیات وحش در منطقه قره تپه اشاره میکند و میگوید: سال گذشته ۳۰۰ فرد هوبره در این منطقه سرشماری شد.
موسی شمسایی میافزاید: علاوه بر شهرستان خاتم، مناطق حفاظت شده در شهرستانهای بافق، ابرکوه و اردکان هم بعنوان زیستگاهی مناسب، هوبره ایرانی را در خود جای داده اند.
هوبره، نماد حیات وحش استان یزد
پس از انقراض شیر ایرانی و ببر مازندران، محیط زیست کشور تصمیم گرفت تا هر یک از گونههای جانوری ارزشمند را به نام استانهای مختلف کشور نامگذاری کند تا سرنوشتی همانند این گربه سان پیدا نکنند. به همین منظور آنها از میان گونههای شاخص هر استان نمادی انتخاب کردند تا مردم توجه بیشتری به این گونهها داشته و شرایط برای بقای دیگر گونهها نیز فراهم شود.داستان مظلومیت هوبره
از سال ۹۴ بود که این طرح در کشور کلید خورد و هوبره هم بعنوان نماد حیات وحش استان یزد معرفی شد.
معاون فنی محیط زیست استان یزد میگوید: مناطق کویری با پستی و بلندیهای بکر، وجود ماسه زارها و شن زارها با پوشش گیاهی مناسب باعث شده تا استان یزد زیستگاه شاخص هوبره ایرانی باشد.
اعظم حبیبی پور میافزاید: مناطق قره تپه خاتم، پنج انگشت ابرکوه، کالمند بهادران و پارک سیاه کوه اردکان از زیستگاههای هوبره در استان یزد به شمار میرود.
پرنده حیرت انگیز کویر
یک روز و اندی است که از سفرمان به منطقه قره تپه میگذرد. با یکی از محیط بانان منطقه همراه میشویم تا بتوانیم در یکی از کمین گاههای منطقه، هوبره بومی ایران را از نزدیک مشاهده کنیم.داستان مظلومیت هوبره
آنگونه که علی آقا میگوید هوبره، پرندهای خجالتی و نسبت به ناامنی بسیار حساس است و اگر یکسال وارد منطقهای شود و احساس ناامنی کند، از آنجا میرود و دیگر برنمی گردد. مسئلهای که باعث میشود تا در نزدیکی علوفه زارهای منطقه با کمک محیط بانان، محیط را به طور کامل استتار و کمین کنیم.
دوربین آماده تصویربرداری است، چند ساعتی میگذرد. هرچند هوای محیط داخل کمین گاه، نفس را برایمان تنگ کرده، اما چارهای نیست. نزدیکیهای غروب است که کم کم سر و کله هوبرهها پیدا میشود.
چقدر زیبا و حیرت انگیز. پرهایی به رنگ قهوهای روشن با ترکیبی از پرهای سفید که در هنگام پرواز جلوه زیبایی به دشتهای کویری بخشیده است. در قاب دوربین تصاویر زیبایی از حرکات هوبرههای کویر ضبط میکنیم.
انتهای پیام/
Related Assets:
- «هوبره» نماد حیات وحش شهرستان خاتم در حال انقراض
- اجرای طرح سپهبد شهید قاسم سلیمانی در شهرستان خاتم
- تداوم همدلیها در خاتم
- احداث باند دوم محور هرات به هرابرجان
- ۸۰ درصد شهرکهای گلخانه ای استان یزد در شهرستان خاتم قرار دارد
- هوبره به عنوان سمبل حيات وحش استان يزد انتخاب شد
- از تمبر اختصاصي هوبره درجشنواره رضوي مشهد رونمایی می شود
- تنها مرکز تحقیقات هوبره کشور در خاتم یزد فعال است