ID : 33919747
در پایان سال ۹۶ مطرح میشود
اقتصاد مقاومتی؛ راهبردی که چندان جدی گرفته نشد!
در سال ۹۶ اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال رونقی درخور نیافت؛ هرچند دولتمردان کوشیدند با حرفدرمانی خود را در این عرصه موفق نشان دهند.
طنین خاتم به نقل از یزدرسا؛ سال ۹۶ هم با همه فراز و فرودهایش به ایستگاه پایانی رسید؛ سالی که به نام «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شد و انتظار این بود که همه نهادها به ویژه دولت و مجلس با تمام توان برای تحقق این شعار وارد میدان شوند.
در این میان به طور معمول نهادهای دولتی و بخصوص شخص رئیسجمهور و معاون اول بارها و بارها در سخنرانیها و گفتوگوهای تلویزیونی از برنامههای فراگیر و کارشناسیشده در راستای تحقق اهداف فوقالذکر سخنها گفتند و بعدتر ادعاهایی مبنی بر موفقیتهای چشمگیر خود در این عرصه را مطرح کردند. آنها بارها عبور از رکود را فریاد زدند و به اشتغالآفرینیهای ادعایی خود مباهات کردند. روحانی رشد اقتصادی مورد ادعای خویش را به رخ منتقدان کشید و جهانگیری به آمار اشتغالزایی در دولت بالید؛ ادعاهایی که علامت سؤال بزرگی از سوی صاحبنظران و آگاهان اقتصادی جامعه فراروی آن نهاده شد. اما قضاوت بدنه جامعه با ادعاهای مطرحشده فوق سنخیتی نداشت؛ به گونهای که برخی با طعنه به مسئولان مدعی، گفتند اگر از رکود عبور کردهاید، دست دیگران را هم بگیرید و عبور دهید!
فعالیت دولت برای تحقق شعار سال چنان غیرمعتنابه بود که طرح سؤال اخیر از رئیسجمهور که نمایندگان مجلس شورای اسلامی پیگیر آن هستند، بر پایه همین قصور و تقصیرها است؛ از جمله:
- چرا دولت در کنترل قاچاق به عنوان یکی از مهمترین عوامل فلج تولید ملی تا کنون موفق نبوده است؟
- چرا دولت نسبت به کاهش بیکاری تاکنون اقدام شایستهای نداشته است؟
- علت رکود اقتصادی شدید چندین ساله در دولت روحانی علیرغم تمام وعدهها و اعلامهای مکرر مبنی بر عبور از رکود چیست؟
- علت افزایش شتابان نرخ ارزهای خارجی و کاهش ارزش پول ملی چیست؟
تلخ است اما واقعیت دارد که اقتصاد کشور به دلایل متعددی که عمده آن به رویکرد دولت برمیگردد، وضعیت مناسبی ندارد، حتی اگر رئیسجمهور آمار رشد اقتصادی ایران را بالاتر از میانگین جهانی اعلام و به آن مباهات کند. بیراه نیست اگر گفته شود هیچگاه به اندازه مقطع کنونی؛ نرخ اشتغال، پایین، نرخ بیکاری بالا و لشکر بیکاران رو به افزایش نبوده است. واردات کشور در سالهای اخیر از جمله سال۹۶ ، چنان سهمگین و ویرانگر شده که فریاد اعتراض دلسوزان را به آسمان رسانده است و این اقدام در سالی که به «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شده، جای شگفتی و تاسف دارد.
رئیسجمهوری که در دوران تبلیغات انتخابات سال۹۲ به طعنه اعلام کرده بود در دوره قبل از او اشتغال ایجاد شده بود اما برای چینیها! در دوره خودش شاهد بیشترین واردات آنهم واردات غیرضروری و مخرّب بوده و هستیم؛ بهگونهای که برای نمونه در یازده ماه نخست سال جاری، واردات از کشورهای آفریقایی همچون اتیوپی با رشد 2380 درصدی، نیجریه رشد 1509 درصدی، تانزانیا رشد 800 درصدی، ساحل عاج و تونس رشد 170 درصدی در مقایسه با سال گذشته بوده است!
سال ۹۶ به پایان رسید اما اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال رونقی درخور نیافت؛ هرچند دولتمردان کوشیدند با حرفدرمانی و بازی با ارقام و اعداد، خود را در این عرصه موفق نشان دهند. و صد البته نمیتوان از نقش مجلس در تشدید اوضاع نابسامان کنونی در زمنیه اقتصاد و تولید و ... چشم پوشید؛ مجلسی که اگر با قاطعیت در برابر کمکاری و انحراف دولت و دولتمردان میایستاد و با استفاده از ابزار در اختیار خود از جمله سوال و استیضاح و ... به دفاع از حقوق ملت میپرداخت.