ID : 32432435
سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد:

سواد سلامت یزدی ها چنگی به دل نمی زند/تنها دو درصد زنان یزدی فعالیت فیزیکی مناسب دارند


اعلائی گفت: استان یزد علی رغم اینکه استان بهره مندی است و قطب پزشکی جنوب کشور به شمار می رود اما سواد سلامت مردم ما رتبه خوبی ندارد و از این لحاظ جز چهار استان آخر کشور هستیم و سواد سلامت مردم ما پائین است.

به گزارش صبح مهریز به نقل از یزدرسا، دکتر محمدرضا اعلائی سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد در نشست خبری با موضوع طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت گفت: طبق اسناد بالا دستی کشور تا سال 1404 باید ایران در بین کشورهای منطقه از نظر جایگاه سلامت رتبه اول را بدست آورد.

وی با ارائه برخی از شاخص های بهداشتی و سلامتی کشور وضعیت و جایگاه ایران را در میان کشورهای منطقه تشریح کرد و افزود: شاخص امید به زندگی یکی از شاخص های بسیار مهمی است که کشورهای توسعه یافته به آن افتخار می کنند و ایران از این نظر در بین 20 کشور منطقه رتبه دوازدهم را دارد در حالی که وضعیت کشورهایی مثل قطر، عربستان و ترکیه از نظر این شاخص بسیار بهتر از ایران هستند.

اعلائی در خصوص مرگ و میر کودکان زیر پنج سال به عنوان یکی دیگر از شاخص‌های حوزه سلامت  گفت: 18مرگ از هر هزار تولد قبل از پنج سالگی رخ می دهد و از این نظر ایران رتبه دوازدهم را در بین کشورهای منطقه دارد و از نظر مرگ بالغین با 84 مرگ از هر هزار نفر جمعیت رتبه یازدهم را دارد.

وی در خصوص شاخص روند ازدواج در استان یزد گفت: در سال 67 حدود 13 هزار ازدواج در استان یزد وجود داشته که متاسفانه اکنون به کمتر از هشت هزار زوج رسیده است. به همین میزان نسبت طلاق به ازدواج  نیز افزایش داشته در حالی که این نسبت در کشورهایی مثل ارمنستان، ازبکستان، آذربایجان، تاجیکستان و حتی سوریه، عمان، فلسطین و قرقیزستان بهتر است از این رو جایگاه خوبی در نسبت طلاق به ازدواج نداریم.

اعلائی روند اقدام به خودکشی را از دیگر شاخص های بسیار مهم دانست و اظهار داشت: طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت اگر به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت بیش از 100 نفر اقدام به خود کشی کنند کشور بحران زده خواهد بود. زمانی این شاخص بالای 100 بوده اما اکنون با اجرای طرح تحول سلامت این شاخص به حدود 90 مورد در 100 هزار نفر کاهش یافته  است.

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد با بیان این که اقدام به خودکشی و مرگ ناشی از آن کاهش یافته است افزود: روند مرگ اقدام به خودکشی نیز از 28 نفر در 100 هزار نفر به کمتر از 1/3 رسیده که نشان می‌دهد اجرای طرح تحول سلامت در این طمنیه موفق بوده است چرا که در این طرح با استخدام نیروهای روانشناس بالینی و استقرار آن‌ها در پایگاه‌های بهداشت خدمات مشاوره‌ای ارائه شده است.

یزد رتبه چهارده چاقی کشور را دارد

اعلائی با اشاره به چالش‌هایی که در حوزه سلامت استان وجود دارد اظهار داشت: استان یزد رتبه چهاردهم چاقی کشور را داراست به طوری که 14 درصد مردان و 30 درصد زنان استان چاق هستند و همچنین 28 درصد مردان و 2 درصد زنان استان دخانیات مصرف می‌کنند و از این نظر استان یزد رتبه دوازدهم مصرف دخانیات را دارد.

وی رتبه استان یزد در مصرف فست فودها را ششم اعلام کرد و افزود: استان یزد در مصرف ماهی به عنوان یک غذای سالم  در رتبه نوزدهم کشور قرار دارد به طوری که چهار درصد زنان و مردان یزدی ماهی مصرف می کنند.

اعلائی مصرف میوه و سبزی را از دیگر شاخص‌های حوزه سلامت دانست و افزود: روزانه باید سه تا پنج واحد میوه و سبزی در غذای انسان وجود داشته باشد که متاسفانه استان یزد از این نظر در رتبه بیست و ششم کشور قرار دارد. در مصرف مناسب نمک نیز استان یزد رتبه سیزدهم کشور را دارد به طوری که تنها هفت درصد مردان و شانزده درصد زنان مصرف مناسب نمک را رعایت می کنند.

تنها دو درصد زنان یزدی فعالیت فیزیکی مناسب دارند

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد با بیان این که هر فرد باید 30 الی 20 دقیقه در روز فعالیت فیزیکی مناسب داشته باشد اظهار داشت: استان یزد رتبه پنجم فعالیت فیزیکی نامناسب را داراست و از این نظر جزء استان‌های تنبل کشور است و این نشان می دهد یزدی ها مسافت‌های کوتاه را نیز با وسیله نقلیه طی می کنند. 98 درصد خانم‌ها و 87 درصد آقایان در استان یزد فعالیت فیزیکی نامناسب دارند.

اعلائی در خصوص وضعیت دیابت در استان یزد گفت: استان یزد رتبه پنجم ابتلا به دیابت را در کشور دارد. یازده درصد مردان و 14 درصد زنان به دیابت دچار می شوند. زنان استان به دلیل چاقی و کم تحرکی بیشتر به دیابت مبتلا می شوند.

وی چربی خون بالا را از دیگر شاخص‌های مهم در شیوع سایر بیماری‌ها مانند سکته های قلبی و عروقی دانست و رتبه استان را در این شاخص هفدهم کشور اعلام کرد و افزود: 28 درصد مردان و 33 درصد زنان استان به فشار خون بالا مبتلا هستند و استان یزد رتبه نهم فشار خون بالا را در کشور قرار دارد.

تنبلی زنان یزدی

دکتر اعلائی با اشاره به شاخص های متعدد و مقایسه میزان آنان برای مردان و زنان اظهار داشت: وضعیت زنان یزدی در بعضی از شاخص‌ها به دلیل تنبلی، کم تحرکی و پرخوری از وضعیت  مردان یزدی بدتر است و این نشان می دهد زنان یزدی تنبل شده اند.

وی بیان کرد: طرح تحول سلامت یکی از بهترین سیاست‌گذاری های دولت تدبیر و امید بود که در آن سیزده بسته خدمات پیشگیرانه برای بیماری های مختلف را ارائه می دهند.

اعلائی با بیان این که در خصوص وضعیت سرطان در استان میترسیم، افزود: استان یزد در زمینه سرطان زنان رتبه نخست و مردان رتبه سوم کشور را دارد .

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد با بیان این که استان در خصوص بیماری های واگیر دار نیز دچار مشکل است اظهار داست:شیوع شپش از جمله بیماری‌های واگیر داری است که استان درگیر آن است. بیماری سالک از دیگر بیماری های واگیرداری است که خوشبختانه با اقداماتی که در حوزه پیشگیری در سال‌های گذشته انجام شده است سال به سال از بروز این بیماری کاسته شده است.

اعلائی مصرف لبنیات سنتی را عامل شیوع بالای تب مالت در شهر یزد دانست و از افزایش دو برابری آن خبر داد و افزود: حیوان گزیدگی در شهر یزد زیاد است و دلیل آن دستورالعمل جدید مبنی بر ممنوعیت کشتن حیوانات و زنده گیری آن است و متاسفانه تاکنون  شرکت های خصوصی در این زمینه نتوانسته اند خوب اقدام کنند.

وی سطح سواد سلامت مردم استان را پایین دانست و اظهار داشت: مردم استان از نظر سطح سواد سلامت در کشور از آخر سوم هستند و این نشان می‌دهد وضعیت فعلی شاخص‌های حوزه سلامت عمدتا به دلیل آن است که مردم در مورد سلامت آگاه نیستند.

اعلائی با اشاره به اقدامات انجام شده در خصوص مقابله با بیماری ایذر اظهار داشت: خوشبختانه با ورود تکنولوژی انتقال ایدز از طریق خون و فرآورده های خونی وجود ندارد اما متاسفانه بیشترین راه ابتلا از سمت تزریق به سمت تماس‌های محافظت نشده جنسی رفته است که این موضوع بسیار نگران کننده است.

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد با اشاره به مهاجر پذیر بودن یزد تصریح کرد: با توجه به آن که یک پنجم جمعیت یزد را افراد مهاجر تشکیل می‌دهند و خیلی از این افراد به بیماری سل مبتلا هستند و عامل بیماری را به کشور منتقل می کنند و کشور را در معرض بیماری سل قرار داده‌اند.

چالش های زیست محیطی استان و عدم توجه  به حوزه سلامت مردم

اعلائی با اشاره به چالش‌های زیست محیطی متعددی که استان یزد با ان درگیر است تصریح کرد: همه سیاست‌گذاران و تصمیم گیران باید به فکر سلامتی مردم باشند و در همه ابعاد و محورهای سیاستگذاری‌ها باید سلامتی را مد نظر قرار دهند.

وی با انتقاد از استقرار صنایع پر آبخواه و کشت محصولات پر آبخواه اظهار داشت:  کیفیت شیمیایی آب شرب افت شدیدی داشته است علا.ه بر این آلودگی هوا و ریزگردها  در طول سال  که در نتیجه عدم توجه لازم به تهیه پیوست سلامت برای هر صنعت و توسعه است.

اعلائی اظهار داشت: 80 درصد مرگ‌ها ناشی از بیماری های غیر واگیر که این میزان را باید تا سال 1404 به 20 الی 30 درصد کاهش دهیم.

سرپرست مرکز بهداشت شهرستان یزد با بیان این که باید شاخص‌های حوزه سلامت در استان بهبود یابد افزود: در طرح تحول سلامت بسته های 13 گانه خدمات طراحی شده است که به طور رایگان ارائه می‌سود و تاکید بر اجتماعی شدن سلامت دارد و همه دستگاه های اجرایی باید همکاری کنند.

انتهای پیام/ج






آخرین عناوین آخرین عناوین