ID : 6019543

سايه اتباع بيگانه همچنان بر سر يزد سنگینی می‌کند/ كابلي ديگر براي افاغنه


اين روزها در گوشه و كنار شهر كه هيچ، در مركز شهر يزد هم كه قدم مي زني، حضور اتباع بيگانه به ويژه افاغنه، كاملا ملموس است، حضوري كه ديگر كم كم سايه اش بر سر شهر سنگيني مي كند.

به گزارش صبح مهریز به نقل از مهر، موضوع اتباع بيگانه سالهاست كه در همه نشست‌هاي خبري در نيروي انتظامي، استانداري، فرمانداري و... و یا در تاكسي و اتوبوس و در ميان عامه مردم سخن از آن است.

زماني معضل اتباع بيگانه فصلي بود و تنها در فصل تابستان و اوايل پاييز، مي‌شد تعداد محدودي از افاغنه را آن هم در برخي روستاها كه كشاورزانش در برداشت محصول خود نياز به نيروي كمكي داشتند، مشاهده كرد.

افاغنه، ساكنان قلب تپنده تاريخ يزد

اين حضور كم‌كم گسترده تر شد تا جايي كه امروز ساكنان قلب تپنده تاريخ يزد، نخستين و بزرگترين شهر خشتي جهان، اتباع بيگانه به ويژه افاغنه هستند.

اين روزها ديگر در خانه‌هاي قديمي بافت تاريخي، خبري از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و بزرگان خانواده‌ها نيست، درب اغلب خانه‌ها را كه مي‌زني، تعداد زيادي كودك افغاني درها را به رويت مي‌گشايند.

در حاشيه شهر در اكرميه، حسن آباد و... نيز اتباع بيگانه براي خود پايگاه جمعيتي تشكيل داده‌اند. وارد شهرك صنعتي يزد هم كه مي‌شوي، اغلب نگهباني‌ها و كارهاي ساختماني به دست اتباع بيگانه انجام مي شود.

اين حضور مجاز و غيرمجاز، آنقدر آزادانه شده كه افاغنه ديگر كم كم سوپرماركت مي‌زنند و ميوه فروشي باز مي‌كنند آن هم در قلب شهر.

اينكه كودكان يزدي در كنار كودكان افغاني در يك مدرسه و در يك نيمكت با يكديگر درس مي‌خوانند، ديگر موضوعي تكراري شده و شايد براي خود مردم نيز به موضوعي عادي تبديل شده است.

ايجاد شهرك افاغنه در اغلب شهرستانهاي استان يزد

با اين اوصاف موضوع در مركز استان تا حدي قابل اغماض است اما وضعيت در شهرستانهاي استان يزد نگران كننده شده تا جايي كه در اغلب شهرهاي استان يزد، يك شهرك افاغنه راه اندازي شده و اكنون در اردكان، ميبد، خاتم و بسياري شهرهاي ديگر، شهرك افاغنه داريم.

البته طبيعي است كه برادران و خواهران افاغنه، به حضور در اين شهرك‌ها اكتفا نمي كنند و علاوه بر شهركهاي اختصاصي خود، در همه جاي شهر به صورت پراكنده زندگي مي كنند.

مدتي است در برخي محافل خبري، از حضور اتباع بيگانه در يزد ياد مي شود اما علت آن، نوع دوستي و برابري و برادري همه ما با يكديگر اعلام مي شود كه البته اين موضوع براي ايراني هاي مسلمان كاملا حل شده است اما نبايد سبب ناديده گرفتن تبعات سايه سنگين اتباع بيگانه در شهر شود.

كار؛ عامل اصلي عدم تمايل واقعي براي خروج اتباع بيگانه از يزد

كار و تغيير فرهنگ آن، شايد اصلي ترين موضوعي است كه سبب شده مسئولان و حتي خود مردم نيز ديگر تمايل زيادي به خروج اتباع بيگانه نشان ندهند.

حضور اتباع بيگانه در يزد سبب شده تا جوانان يزدي بسياري از مشاغل را ديگر در شأن خود ندانند و آن را به اتباع بيگانه محول كنند و البته كارفرمايان نيز به خاطر كار بيشتري كه اتباع بيگانه در قبال دستمزد خود بدون بيمه انجام مي دهند، تمايل بيشتري به كار با آنها دارند.

افغاني‌ای كه در يكي از روستاهاي يزد صاحب زمين هاي كشاورزي وسيع شده است

يكي از كشاورزان يزدي در اين مورد به خبرنگار مهر گفت: به نظر مي رسد تعهد و دلسوزي كارگران افغاني اين روزها از كارگران ايراني بيشتر شده زيرا در قبال دستمزدي كه به هر كدام از اين افراد مي دهيم، تبعه افغاني كار بيشتري انجام مي دهد و در كارش منظم تر است.

محمد دهقان نيري عنوان كرد: واقعيت اين است كه جوانان ايراني نسبت به قبل تنبل‌تر شده اند و افغاني ها نيز از اين موقعيت استفاده كرده و هم نظر كارفرمايان را به خود جلب مي كنند و هم در فصل كار، درآمد بسيار خوبي دارند و آن را پس انداز مي كنند.

وي بيان كرد: يكي از كارگران افغاني ما با يكي از دختران روستا ازدواج كرده و اكنون صاحب زمين هاي كشاورزي بسياري در روستاي ماست.

نظير اين موضوع در كارهاي ساختماني و ده ها و صدها كار ديگر قابل مشاهده است.

به زودي ديگر در يزد استاد گچكار و كاشيكار نخواهيم داشت

يكي از مهندسان ناظر ساختمان در يزد نيز در اين باره به خبرنگار مهر گفت: به نظر مي‌رسد تا چند سال آينده ديگر در يزد استاد كاشي كار يا استاد كچكار نداشته باشيم زيرا اكنون در اغلب ساختمانهاي يزد اين كار توسط افاغنه انجام مي شود و آنها ديگر كارگر استادان نيستند بلكه خود به استادكار تبديل شده اند و يا شاگرد ندارند يا اينكه فرزندان و هم وطنان خود را به عنوان شاگرد انتخاب مي كنند.

محمدرضا شريفي عنوان كرد: اكنون نظارت در سه ساختمان در يزد را به عهده دارم و در هر سه ساختمان بسياري از كارهايي كه تا سه چهار سال پيش توسط ايراني ها انجام مي شد، توسط افاغنه انجام مي شود.

از هر 10 كارگر ساختماني، هشت نفر افغاني هستند

وي بيان كرد: زماني فقط كارهاي حمل و نقل مصالح و برخي كارهاي خاص در ساختمانها بر عهده افاغنه بود اما اكنون از 10 كارگري كه روي يك ساختمان كار مي كنند، هشت نفر افغاني هستند.

دلايل متعددي سبب شده تا حضور اتباع بيگانه را در اكثر مشاغل شاهد باشيم در حالي كه دفتر امور اتباع و مهاجران خارجي، حدود 50 شغل را براي افاغنه بلامانع اعلام كرده است اما واقعيت چيز ديگري است.

حضور بي ضابطه افاغنه، مشكلات فرهنگي در يزد را به دنبال دارد

محمدرضا تابش نماينده مردم اردكان در مجلس نيز مورد حضور اتباع بيگانه در يزد و اردكان ابراز نگراني كرده و اعلام كرده است: اين حضور بي ضابطه سبب اختلال در امنيت و رفاه مردم شده است.

تابش با بيان اينكه حضور اتباع بيگانه به حاشيه‌نشيني در شهرها دامن زده و حاشيه نشيني نيز تبعات فرهنگي و اقتصادي بسيار سنگيني براي شهرها دارد، خواستار رفع اصولي و اساسي اين مشكل شد.

وي تاكيد كرد: مشكلات بهداشتي نيز در بسياري از نقاط گريبانگير مردم اردكان شده و به خاطر اين موضوع نگرانيم و اميدواريم هرچه سريعتر اين نگراني ها رفع شود.

اما معاون سياسي و امنيتي استاندار يزد نيز در جلسه اي كه به منظور بررسي وضعيت اتباع بيگانه در استان يزد برگزار شده بود، اظهار داشت: تاكنون راه حل اساسي و جدي براي خروج اتباع بيگانه ارائه نشده است.

محمدعلي طالبي بيان كرد: دستگاه هاي مرتبط با اين موضوع، با يكديگر هماهنگ نيستند و در اين زمينه كار خود را انجام مي دهد.

مشكل اصلي نيز دقيقا همين جاست زيرا برخي مسئولان به صراحت اعلام مي كنند اگر براي خروج اتباع بيگانه از يزد جديت بيش از حد به خرج دهيم، كار و اقتصاد در يزد دچار آسيب مي شود.

اين صراحت به حدي است كه حدود دو سال پيش، برخي مسئولان استان عملا از خروج اتباع بيگانه از يزد ابراز نگراني كرده بودند.

مشكلاتي كه اتباع بيگانه به لحاظ مسائل اعتقادي ايجاد مي كنند

اما به هر حال دير يا زود اين معادله بايد حل شود تا هم فرهنگ كار در استان يزد به حالت قبل خود بازگردد و هم اتباع بيگانه تا اين حد بي قانون و بي ظابطه در سطح شهر تردد نكنند.

اتباع بيگانه‌اي كه اغلب آنها اهل سنت هستند، كم كم به لحاظ اعتقادي نيز بر روي جوانان ما تاثيرگذار شده اند و اين زنگ خطري براي استان يزد است.

بر اساس آمارهاي موجود در حال حاضر بيش از 15 درصد جمعيت استان يزد را افاغنه تشكيل مي دهند به نحوي كه در يزد 600 هزار نفري، بيش از 100 هزار تبعه افغاني وجود دارد و حدود 40 هزار نفر از اين تعداد مجاز هستند.

---------------------------

عكس: مسعود ساكي






آخرین عناوین آخرین عناوین