Skip to Content

سلامت پوست؛

علل پیدایش پیری زودرس در پوست


اثرات مضر نور خورشید سبب از بین رفتن الیاف کلاژن در اعماق بافت پوستی می‌شود. هر چه افراد، بیش‌تر در معرض نور خورشید قرار داشته باشند، اثرات آن در دراز مدت روی پوست آن‌ها آشکارتر می‌شود.

به گزارش یزدبانو، به نقل از شمیم؛ اثرات مضر نور خورشید سبب از بین رفتن الیاف کلاژن در اعماق بافت پوستی می‌شود.هر چه افراد، بیش‌تر در معرض نور خورشید قرار داشته باشند، اثرات آن در دراز مدت روی پوست آن‌ها آشکارتر می‌شود.

اثرات اشعه‌ی مضّر نور آفتاب

اثرات مضّر نور خورشید سبب از بین رفتن الیاف کلاژن در اعماق بافت پوستی می‌شود.هر چه افراد، بیش‌تر در معرض نور خورشید قرار داشته باشند، اثرات آن در دراز مدت روی پوست آن‌ها آشکارتر می‌شود.محل این اثرات در پوست، بیش‌تر در گوشه‌های چشم‌ها، دهان، پیشانی و در نهایت در چانه می‌باشد که در افرادی چون شکارچیان، کشاورزان و چوپان‌ها به وضوح دیده و آثار آن نمایان می‌باشد و پوست این افراد نمونه‌های بازر آثار مخّرب نور آفتاب است.

لاغری ناگهانی و سریع به ویژه در خانم‌ها

لاغری ناگهانی به دو طریق می‌تواند سبب چین و افتادگی پوست شود. یکی این که در اثر لاغر شدن، در زیر پوست کاهش حجم به وجود می‌آید. یعنی با تحلیل رفتن بافت‌های زیر پوست فضایی خالی ایجاد شده و پوست حالت افتادگی پیدا می‌کند و چروک برمی‌ دارد.

از طرف دیگر چون هورمون زنانه‌ی استروژن در بافت چربی تجمع می‌یابد، چربی‌های زیرپوست محل تجمع استروژن می‌باشد. لذا کاهش چربی‌ها در زیر پوست در واقع به معنی کاهش هورمون استروژن است. هم‌چنین چون این هورمون در ساخته شدن کلاژن نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کند، در نتیجه سبب کاهش ساخته شدن کلاژن می‌شود. بنابراین معضل به وجود آمده در اثر لاغری شدت می‌یابد. پس باید مواظب باشید تا کاهش وزن و ایجاد لاغری، شدید و ناگهانی نبوده و در حد متعادل باشد.

استعمال خودسرانه‌ از فرآورده‌های کورتن‌دار

چون قوی‌ترین کرم‌های شیمیایی ضد چین و چروک، کرم‌های کورتن‌دار می‌باشند، باید حتماً توسط پزشک متخصص پوست تجویز شود و نحوه‌ی استعمال آن‌ها با توجه به خصوصیات و نوع پوست، و آن هم در شرایط خاص و در کوتاه مدت، معین شود. ولی متأسفانه به علت اثرات معجزه‌آسا و موقتی این گونه کرم و لوسیون‌ها، که هر گونه ناراحتی پوستی اعم از سوختگی، التهاب، خشکی و قرمزی را درمان و تسکین موقت داده و حالتی براق، شفاف و سفید به آن می‌‌دهند، باعث می‌شود که بعضی از افراد بیمار، فریب بخورند و از این عملکرد استقبال کنند و مرتبا ترغیب شوند تا خودسرانه مصرف آن را ادامه دهند.

این‌جاست که گروهی از افراد و موسسات آرایشی و زیبایی فرصت طلب وارد میدان شده و این گونه کرم‌ها را با کرم‌ها و مواد پایه‌ای دیگر مخلوط کرده و آن‌ها را با تغییر رنگ و افزودن اسانس به عنوان کرم‌های زیبایی و حتی تحت نام گیاهی، با قیمت‌های بسیار بالا در اختیار افراد جامعه قرارمی دهند و کسالتی هم به دل و وجدان خود راه نمی‌دهند، چون در این راه حرفه‌ای شده‌اند و ...!

اما به طور یقین خودشان خوب می‌‌دانند که چه بی‌پروا، خیانتی عظیم روا می‌‌دارند! چون این کرم‌ها درست همانند مواد مخدر قوی و قدرتمندی بر بدن عمل می‌کنند که درد و ناراحتی را سریع و ضربتی رفع کرده و تسکین می‌‌دهند. ولی از طرف دیگر، بالاترین آسیب را بر پیکر انسان وارد می‌کنند و آن، ایجاد اعتیاد به مصرف است. این کرم‌ها (کورتن‌دار) نیز دست کمی از مواد مخدر ندارند، چون در نهایت با مصرف نامعقول و ناآگاهانه پوست را به زودی نازک، پرچین و چروک، قرمز و معیوب می‌کنند تا آن ‌جا که حتی تحمل سرما، گرما و مواد آرایش بهداشتی و شوینده‌هایی چون شامپو و صابون را از دست داده و سلامت و زیبایی آن تبدیل به چروکیدگی، برافروختگی، پیری زودرس و نازیبایی غیرقابل تحمل می‌شود.

با همه‌ی این اوصاف، همان‌طور که اعتیاد به مواد مخدر حتی مهلک‌ترین آن‌ها، با همه‌ی اضطراب و وحشتی که در شخص ایجاد می‌کند، جای بازگشت دارد و با اراده‌ی محکم و ایمانی راسخ می‌توان از چنگال هولناک آن رهایی یافت، رهایی از شر مصرف نابجای فرآورده‌های کورتن‌دار نیز امکان‌پذیر است که دو شرط را می‌طلبد:

اول- مراجعه‌ی بیمار به پزشک متخصص پوست تا تحت درمان او قرار بگیرد.

دوم- ایمان، اراده و حوصله‌ی زیاد بیمار، که در نهایت پاداش این صبر و تحمل، به دست‌آوردن مجدد سلامت و زیبایی پوست همراه با آرامش خاطر می‌باشد.

علل گرایش زنان به آرایش افراطی

آمارهای نهادهای ناظر بین‌المللی می‌گوید ایران، دومین مصرف‌کننده لوازم آرایش در خاورمیانه و هفتمین واردکننده لوازم آرایشی در جهان است.

گرایش زنان به آرایش های افراطی، از رویكردهای متفاوتی قابل تبیین است. جامعه شناسان، روانپزشکان و روان شناسان مسائل گوناگونی را به عنوان علل این افراط عنوان می کنند كه مهم ترین آنها، انواع اختلالات شخصیتی از جمله اختلال شخصیت وسواسی، نیاز به خودنمایی در شخص در گرایش به آرایش های غلیظ و ناهنجار دخیل می داند.

جامعه شناسان معتقدند گاه آرایش بیش از حد و غیرمتعارف در دختران و پسران تبدیل به ابزاری برای کسب قدرت اجتماعی و لجبازی می شود، آنها کج دهنی خود به برخوردهای نسنجیده خانواده و اجتماع را با رنگهای تند صورت هایشان یا هر نوع هنجارشکنی ممکن نشان می دهند.

روشهای پرورشی سخت گیرانه ، تعصبات کور و بی منطق جوانان را عصیان زده خواهد کرد، که بی احترامی به عرف جامعه از پیامدهای آن است.

همچنین بالاتر بودن تعداد دختران نسبت به پسران و تغییر ملاک های ازدواج از دیگر علل علاقه مندی آنها به متفاوت بودن است. به گفته بسیاری از جوانان ، اولین ملاکها برای ازدواج ، ثروت و زیبایی هستند و قابلیت فرد برای درآمدزایی و رشته و مدرک تحصیلی در درجه دوم قرار دارند. به این ترتیب زمانی که چهره اولین عامل انتخاب محسوب شود ، طبیعی است که فرد از بابت ظاهرش نگران باشد.

البته دکتر بهنام اوحدی، روانپزشک، می گوید: نمی شود به هر کس که آرایش می کند برچسب بیمار روانی زد؛ اما زمانی که آرایش کردن و نکردن سبب ایجاد اضطراب و افسردگی یا رفع آن شود و احساس نیاز به آرایش فرد را اندوهگین کند و اختلال کارکرد شغلی ، تحصیلی ، یا روزانه به وجود آید، می توان به عنوان نوعی مشکل روانی آن را بررسی کرد.

عوارض آرایش صورت

این روزها آرایش كردن بیش از گذشته میان زنان و دختران جوان رایج شده است. اگر در كشورهای غربی پیرزن های 70 سال به بالا، خود را با انواع ترفندها می خواهند زیبا و جوان نشان دهند، در كشور ما بسیاری از دختران نوجوان 14 سال به بالا، هر روز وقت زیادی از خود را روبروی آینه می گذرانند تا خوشگل شوند، غافل از این كه پزشكان متخصص پوست نسبت به عوارض آرایش های غلط هشدار می دهند.

دكتر نسترن فرزان، متخصص پوست و مو دراین باره می گوید: كرم پودرها، لاك ناخن، رژ لب، ریمل چشم و سایه ها در رنگ های متنوع از جمله مواد آرایشی هستند كه مورد استفاده قرار می گیرند.

وی می افزاید: متاسفانه اغلب خانم ها بدون توجه به ویژگی های پوست خود از این مواد استفاده می كنند. مثلا كسی كه پوست خشك دارد، به هیچ وجه نباید از كرم پودرهای خشك استفاده كند، در حالی كه دارندگان پوست های چرب می توانند از این پودرها استفاده كنند.

او درباره استفاده از مواد آرایشی چرب كننده توضیح می دهد: بیشتر عوارض مواد آرایشی پوست، به مواد چرب مربوط می شود و در نهایت موجب بروز آكنه روی پوست خواهد شد.

به گفته وی، مواد آرایشی چرب، منافذ پوست را می بندند و موجب بروز جوش های سرسیاه روی پوست می شوند.

دختران جوان از مصرف مواد آرایشی بپرهیزند. این مواد به پیر شدن زودرس پوست آنها كمك می كند.
دكتر فرزان توصیه می كند، خانم ها پیش از استفاده از مواد آرایشی، آن را روی دست خود امتحان كنند و در صورت نداشتن حساسیت، از آن استفاده كنند. ضمن این كه به گفته وی، مدت زمان استفاده از مواد آرایشی بین 6 ماه تا یك سال است. بنابراین باید به تاریخ تولید و مصرف این مواد توجه شود و از خرید مواد آرایشی گرانقیمت خودداری كرد، چون ممكن است در مدت زمان کوتاه مورد استفاده قرار نگیرند.

چند توصیه:

- اگر بخواهید پوست خود را به انواع مواد آرایشی عادت دهید، باید هر روز 2 ساعت جلوی آینه بایستید و دست كم 50 لایه متفاوت را روی پوست خود قرار دهید. پس از انجام این کار منصرف شوید.

- از مواد آرایشی مختلف استفاده نكنید و سعی كنید برای استفاده از انواع كرم ها، با پزشك متخصص مشورت كنید.

- تحت تاثیر تبلیغات مواد آرایشی قرار نگیرید. بسیاری از این تبلیغات دروغین هستند و ممكن است روی پوست شما تاثیر مخرب بگذارند.

- لوازم آرایش خود را تمیز نگه دارید و پس از هر بار مصرف، برس آن ها را بشویید.

- از لوازم آرایشی دیگران به هیچ وجه استفاده نكنید.

- از دستفروش ها كه مواد آرایشی و عطرهای تقلبی و تاریخ گذشته می فروشند، خرید نكنید.

- توجه داشته باشید قسمت بیشتر شیشه عطرهایی كه در كشور تولید و پُر می شوند، الكل است. بنابراین از پاشیدن آن روی پوست خود خودداری كنید.

- دختران جوان از مصرف مواد آرایشی بپرهیزند. این مواد به پیر شدن زودرس پوست آنها كمك می كند.

کرم هاى آرایشى و زیبایى هاى ظاهرى

یكى از مشكلات عمده و اساسى كه خانم ها با آن دست و پنجه نرم مى كنند، پیرى زودرس پوست، خشكى، لك ها و چین و چروك هاى موجود روى پوست است كه بیشتر آنها براى كاهش یا از بین بردن مشكلات پوستى و زیباتر جلوه دادن خود هزینه هاى هنگفتى را متحمل مى شوند و از اعمال جراحى و مواد و تركیباتى مختلف با مارك ها و فرمولاسیون هاى متفاوت استفاده مى كنند كه ممكن است در آینده دچار صدمات و عوارض پوستى، همچون تحریكات ، خارش، قرمزى و آلرژى هاى مختلف پوستى شوند.

بنابراین بهتر است در كودكى از پوست خود مراقبت كرده و در بزرگسالى با طریقه مصرف و نوع كرم هاى آرایشى و بهداشتى آشنا شوند تا دچار مشكلات پوستى نگردند.

«محمد موسى عرب» كارشناس علوم بهداشتى از دانشگاه تهران و معاون مدیر كل نظارت بر مواد غذایى و بهداشتى درباره كرم هاى آرایشى و بهداشتى می گوید: كرم هاى آرایشى به دلیل اینكه به پوست اضافه مى شوند و باعث زیبایى و لطافت پوست مى شوند، جزو وسائل زیبایى محسوب مى شوند. از نظر بیوشیمیایى پوست نیازمند مواد نرم كننده نظیر چربى ها و روغن ها و مواد مرطوب كننده است كه باید توسط انواع كرم برطرف شود تا پوست سلامت و شادابى، زیبایى و جوانى خود را حفظ كند، بنابراین بهترین كرم براى پوست، یك كرم مرطوب كننده ی تأیید شده توسط وزارت بهداشت است.

وى مى گوید: كرم هایى براى پوست مناسب و مفید هستند كه مطابق با مواد تشكیل دهنده خود پوست باشند و خود پوست بتواند براى خود كرم بسازد. كرم تركیبى است از آب و روغن و یك امولسیون، بنابراین غدد مترشحه موجود روى پوست با تولید چربى و مخلوط شدن آن با عرق، اوره و كلسترول كرمی مى سازند که از پوست محافظت مى كند. ولى متأسفانه ما با شستن مکرر دست و صورت، كرم طبیعى پوست را از بدن خارج مى كنیم و مدت 5 تا 6 ساعت زمان لازم است تا پوست دوباره براى خود كرم بسازد، بنابراین خانم ها باید در این مدت جانشینی برای كرم طبیعی پوست خود بسازند، زیرا در غیر این صورت چین و چروك هایى روى پوست ظاهر می گردند كه با چشم غیر مسلح دیده نمى شود و با گذشت زمان عمیق شده، خانم ها را دچار پیرى زودرس پوست مى كند كه برگشت به حالت اولیه بسیار سخت است.

كرم هایى كه مورد تأیید وزارت بهداشت نیستند و نامطلوب می باشند، و حتى اگر PH كرم با PH پوست مطابقت نداشته باشد، به مرور زمان به پوست آسیب مى رساند و آلودگى هاى میكروبى موجود در آنها باعث بیمارى پوستى مى شود.

همچنین در صورتى كه حاوى فلزات سنگین مانند سرب، آرسنیك و... باشند، در طولانى مدت باعث لطماتى به پوست مى شوند و با جذب شدن از طریق پوست و ورود به كبد، سرطان كبد را به وجود خواهند آورد و در طولانى مدت باعث مرگ مصرف كننده ها مى شوند.

وى مى گوید: كرم هاى نامناسب مى توانند به قسمت سلول هاى سطحى پوست آسیب برسانند و در صورتى كه حاوى میكروب باشند، عوارضى نظیر تورم، اگزما و دیگر بیمارى هاى پوستى را به وجود می آورند و در مراتب حادتر احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش می دهند.

انتهای پیام/ش




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری