یزدی ها کمترین درصد میزان مصرف سبزیجات را دارا هستند
به گزارش یزدبانو به نقل از ايسنا – منطقه يزد، بروز انواع سرطانها و بيماريهاي غيرواگيري مانند ديابت، فشارخون بالا و چاقي از دغدغههاي عمومي جامعه در حوزه سلامت است كه بارها مورد هشدار پزشكان و كارشناسان مربوطه قرار گرفته است.
اين در حالي است كه منشاء بسياري از بيماريهايي كه مردم كشورمان را تهديد ميكند، رفتارهاي غلط و نادرست تغذیهاي افراد است و بنا به اظهارات پزشكان تغذيه مناسب حتي ميتواند تا 60 درصد ابتلا به انواع بيماري را كاهش دهد و در عین حال نيز درمان بسیاری از دردها نيز در تغذيه مناسب و سالم است.
به نظر ميرسد كه با اين وجود، تولید غذای سالم و برنامهریزی برای ترویج فرهنگ مصرف مواد غذایی سالم، یکی از مهمترین راههای دستیابی به سلامت عمومي در جامعه است كه البته بخشهاي مختلفي اعم از دستگاههاي متولي امر بهداشت و درمان، توليدكنندگان مواد غذايي و رسانهها و دستگاههاي تبليغاتي و به طور كلي عزم همگاني براي تحقق اين مهم لازم است.
ايسناي يزد در ميزگردي با حضور مختصصان و صاحبنظران حوزه سلامت، "نقش تغذيه در تامين سلامت عمومي جامعه" را مورد بررسي قرار داده است.
"آزاده نجار زاده" عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی و سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در این میزگرد با اشاره به نقش تغذیه در سلامت عمومی جامعه، اظهار کرد: نکته اول در این مورد، تغییر نوع و سبک تغذیه متناسب با سبک زندگی افراد است.
وی با بیان این که امروزه تحرک در بسیاری از افراد بسیار کاهش پیدا کرده است، گفت: متأسفانه در چنين شرايطي نه تنها تغذيه متناسب با كم تحركي کاهش نيافته، بلكه به رغم حجم کم، داراي انرژی بسیار زیادی هستند.
نجارزاده یک وعده پیتزا به همراه سیبزمینی سرخ کرده و نوشابه را معادل نیاز غذایی یک روز مردی بزرگ دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت علاوه بر این که ما بر اساس نیاز روزانه خود نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام نکردهایم، بلکه بسیار بیشتر از آن در حال دریافت انرژی هستیم.
تغذیه عامل کاهش 40 درصد بیماریهای شایع
اين متخصص تغذیه، نقش تغذیه را در سلامت عمومی جامعه، پیشگیرانه دانست و بیان کرد: با توجه به نقش تغذیه در کاهش بیش از 40 درصد از بیماریهای شایع بین اقشار مختلف جامعه، جلوگیری از شیوع بسیاری از بیماریها از جمله دیابت، مستلزم کنترل و اصلاح رفتار غذایی است.
وی با اشاره به نقش ژنتیک در بسیاری از بیمارهای شایع و غیرشایع، تصریح کرد: تغذیه حتي میتواند تا حد زیادی نقش ژنتیک در بروز یا عدم بروز بیماری در انسانها را تحت تأثیر خود قرار دهد.
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در مورد بیماری غیرواگیري نظیر دیابت، گفت: کسانی که به هر دلیل مستعد مبتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند با شیوه مناسب تغذیه میتواند از ابتلا به اين بیماریها جلوگیری کند.
فستفوتها تهدیدی جدی برای سلامت رفتاری
دكتر نجارزاده، افزایش فستفوتها را تهدیدی جدی برای سلامت رفتاری انسانها در حوزه تغذیه و ابتلا به بیماریهای غیر واگیر عنوان کرد و ادامه داد: ترویج فرهنگ استفاده از غذاهای سالم و مورد نیاز روزانه متناسب با تحرک بدنی از جمله ضرورتهای برنامهریزیهای سلامت جامعه محسوب میشود.
وی با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف و جلوگیری از پیشرفت بیماریهای غیر واگیر، خاطرنشان کرد: بیمهها باید بیش از پیش نسبت به حمایت هزینههای مشاوره تغذیه در مراکز درمانی و بهداشتی اقدام کنند.
اين متخصص تغذیه همچنين آموزش و ایجاد زمینه اصلاح الگوی رفتار غذایی را از دیگر ضرورتهای تأمین سلامت عمومی جامعه دانست و افزود: اصول اولیه تغذیه صحیح بر این مبنا استوار است که انسانها نباید تا قبل از گرسنگی شدید، نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام کنند و قبل از سیری کامل، از خوردن غذا دست بردارند.
این مقام مسئول با اشاره به ضرورت ترويج فرهنگ خودمراقبتی بین اقشار مختلف جامعه، تصریح کرد: متأسفانه در رفتار غذایی حال حاضر، بسیاری از افراد بدون توجه به مکانیزمهای سیری و گرسنگی بدن خود و این که چه موادغذایی بايد را در کنار هم مصرف کنند، نسبت به مصرف موادغذایی مختلف در وعدههای مختلف صبحانه، نهار و شام اقدام میکنند.
صنعتی شدن از دلایل اصلی تغییر رفتار غذایی
نجارزاده صنعتی شدن را یکی از دلایل اصلی ضرورت تغییر رفتار غذایی عنوان کرد و ادامه داد: تنوع مصرف غذایی در یک وعده، از جمله معضلات جدی تغذیه در جامعه کنونی ما محسوب میشود که اثرات مخربي در سیستم گوارش بسیاری از افراد ایجاد میکند.
وی اظهار کرد: مهمترین مشکل انسانهای امروزی عدم زندگی در زمان است و این که انسانها هیچ یک از کارهای خود را با حواس کامل و حوصله انجام نمیدهند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد جایگزین کردن غذای سالم به جای غذاهای ناسالم در محافل و مجالس مختلف را از دیگر مسائل حائز اهمیت در راستای اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه خواند.
رژیم خام خواری به هیچ عنوان توصیه نمیشود
اين متخصص در مورد رژیم خامخواری و مصرف غذاهای رژیمی نيز گفت: اصل تعادل و تنوع، مهمترین اصل در اعمال رژیمهای غذایی مناسب است که با تنظیم و کنترل مصرف موادغذایی مختلف در افراد مختلف تجویز می شود.
وی با بیان این که رژیم خام خواری به هیچ عنوان توصیه نمیشود، ادامه داد: در سبک مناسب و روش تغذیه اصولی توصیه شده، حداقل در نصف هر بشقاب غذا، از سبزیجات مختلف استفاده شود.
متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: متأسفانه در استان یزد کمترین درصد مصرف سبزیجات و بیشترین حد مصرف قند و شکر در وعدههای غذایی مردم استفاده میشود و این دقیقا بر خلاف استانداردهای تغذیه سالم و اصولی است.
نجارزاده استفاده از سبزیجان پخته را یکی از راهکارهای موثر در راستای مصرف سبزیجات در وعدههای غذایی مختلف دانست و بیان کرد: بهتر است كه بیشترین حد مصرف غذایی، حاوی سبزیجات مختلف باشد.
وی با اشاره به موضوع سوءتغذیه به عنوان يكي از معضلات امروز جامعه در حوزه تغذیه، گفت: بر خلاف نظر بسیاری از افراد، سوء تغذیه فقط مربوط به انسانهای ضعیف از نظر مالی و جسمی نيست بلکه انسانهای چاق و پرخوراک را هم در بر میگیرد.
تعادل و تنوع، مهمترین اصول رژیمهای غذایی
سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در بخش پاياني سخنانش خاطرنشان کرد: دریافت انرژی و چربی زیاد و عدم دریافت مناسب مواد مغذی، از جمله عوامل بروز سوء تغذیه در افراد مختلف است.
نجارزاده با اشاره به ضرورت شناخت مشاورین و درمانگران تغذیه از سوی متقاضیان، اظهار كرد: تعادل، تنوع و نظم، سه اصل حائز اهمیت و ضروری در رژیم غذایی مناسب و استاندارد است که باید از سوی پزشک متخصص تغذیه تجویز و توسط بیمار رعایت شوند.
گفتني است؛ در اين ميزگرد تخصصي كه دکتر" محمدرضا آقایی" مدیر مرکز تحقیقاتي درمانی دیابت استان، دکتر"مجید امتیازی" رئیس دانشکده طب سنتی استان و دکتر"رضا مورکی" مدیر نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد نيز حضور داشتند، مواردی نظیر اصول اولیه تغذیه صحیح، نقش پیشگیرانه تغذیه سالم در بروز بيماريها، ضرورت اصلاح رفتار تغذیهای، اصل تعادل و تنوع در بحث تغذیه، اهميت تغذيه در طب سنتی، ضرورت شناخت و مقایسه مشاور و درمانگر حوزه تغذیه، ضرورت آگاهسازی جامعه در مورد مراجعه به متخصصان حوزه تغذيه براي تعیین رژیم غذایی و موارد مرتبط با اين مقوله، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
انتهای پیام / ص
Related Assets:
- دانشآموزان دختر يزدي در مسابقات آزمایشگاهی کشور چهارم شدند
- شیر مادر عامل اصلی پیشگیری از بیماریهای عفونی در نوزادان است
- گلایه مادر اشکذری از بهزیستی درباره کم توجهی به فرزندش
- کودکان بافقی در شهربازی های غیراستاندارد
- ایجاد مکان دوچرخه سواری بانوان از سوی شورای شهر یزد پیگیری شود
- لزوم بهرهمندی مادران از آرامش و تغذیه مناسب در هزار روز طلایی
- خادمان حرم حضرت معصومه (س) مهمان یزدیها می شوند
ویژه زنان
- خانهای برای نفسکشیدن بدون ویروس و بیماری! (Opens New Window)
- برگزاری رزمایش الی بيت المقدس به مناسبت هفته بسیج در یزد (Opens New Window)
- آزادی مادر در بند با کمک فرزند شهیدِ یزدی (Opens New Window)
- نفرات برتر مسابقات اسکواش بانوان یزد معرفی شدند (Opens New Window)
- اقتداری اولین بانوی ایرانی فاتح جهان در اسکواش (Opens New Window)
- بیشاز ۵۰۰ زوج یزدی در انتظار وام ازدواج (Opens New Window)
- «زن دلخواه خدا» یا «زن مدنظر غرب» (Opens New Window)
- مطب پزشک متخلف زنان و زایمان در یزد پلمب شد (Opens New Window)
- قیمت پوشاک در یزد تغییری نداشته است (Opens New Window)
- حضور استاندار در منزل مدیرمسئول یزدبانو (Opens New Window)
- بهرهبرداری از ۲۹ واحد بهداشتی در یزد (Opens New Window)
- چرا بیمارستان ولیعصر بافق تکمیل نشده است؟ (Opens New Window)
- آزادی ۳ مادر زندانی یزدی با کمک جاماندگان اربعین حسینی (Opens New Window)
- لزوم یکسانسازی سرفصلهای طرح نماد با محوریت مجموعه بهزیستی (Opens New Window)
- تاثیر آب چغندر بر سلامت قلب زنان (Opens New Window)
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- رعایت حجاب در المپیک کار سختی نبود (Opens New Window)
- نقش زنان در کربلا کمتر از مردان نبود (Opens New Window)
- نخستین پیروزی تیم ملی زنان در لیگ ملتهای آسیای مرکزی (Opens New Window)
- نقش پدر در تغذیه کودک با شیر مادر (Opens New Window)
نکات خانه داری
- درمان فیبروم رحم به کمک طب سنتی (Opens New Window)
- افراد غیرمتخصص باعث تخریب طب سنتی هستند (Opens New Window)
- ۲۰ نکته خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه مقلوبه پلو عربی مرغ و بادمجان خوشمزه و مجلسی (Opens New Window)
- آشپزی مدرن و سنتی روی یک سفره (Opens New Window)
- ترفندهای ساده ولی کاربردی در خانه داری (Opens New Window)
- طرز تهیه پلوی نخود فرنگی با مرغ ریش ریش شده (Opens New Window)
- ترفندهای جالب خانهداری که نمیدانستید!/ تصاویر (Opens New Window)
- جشنوارههای بومی نشاط اجتماعی جامعه را میافزاید (Opens New Window)
- نکات خانهداری مدرن برای همه خانمها (Opens New Window)
- طرز تهیه لقمههای گوشتی (Opens New Window)
- طرز تهیه کوکو پیازچه با سس مخصوص (Opens New Window)
- شولی؛ پیش غذای محبوب یزدی ها + تصاویر (Opens New Window)
- شستن ظرف ها بدون پیش بند این عوارض را به دنبال دارد (Opens New Window)
- مرغ همچنان در اوج (Opens New Window)
- دستور رئیس جمهور به دو وزارتخانه برای کنترل قیمت مرغ (Opens New Window)
- یارانه ۲.۵ میلیارد دلاری برای تولید گوشت مرغ کجا رفت؟ (Opens New Window)
- راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در دوران کرونا (Opens New Window)
- فعالیت زیرزمینی آرایشگاه های زنانه یزد در اوج کرونا!/آرایشگاههای زنانه متخلف لغو مجوز دائم میشوند (Opens New Window)
- راههای محافطت از کودکان در برابر کووید۱۹ (Opens New Window)