Skip to Content

سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه استان يزد:

یزدی ها کمترین درصد میزان مصرف سبزیجات را دارا هستند


متأسفانه در استان یزد کمترین درصد مصرف سبزیجات و بیشترین حد مصرف قند و شکر در وعده‌های غذایی مردم استفاده می‌شود و این دقیقا بر خلاف استانداردهای تغذیه سالم و اصولی است.

به گزارش یزدبانو به نقل از ايسنا – منطقه يزد، بروز انواع سرطان‌ها و بيماري‌هاي غيرواگيري مانند ديابت، فشارخون بالا و چاقي از دغدغه‌هاي عمومي جامعه در حوزه سلامت است كه بارها مورد هشدار پزشكان و كارشناسان مربوطه قرار گرفته است.

اين در حالي است كه منشاء بسياري از بيماري‌هايي كه مردم كشورمان را تهديد مي‌كند، رفتارهاي غلط و نادرست تغذیه‌اي افراد است و بنا به اظهارات پزشكان تغذيه مناسب حتي مي‌تواند تا 60 درصد ابتلا به انواع بيماري را كاهش دهد و در عین حال نيز درمان بسیاری از دردها نيز در تغذيه مناسب و سالم است.

به نظر مي‌رسد كه با اين وجود، تولید غذای سالم و برنامه‌ریزی برای ترویج فرهنگ مصرف مواد غذایی سالم، یکی از مهم‌ترین راه‌های دستیابی به سلامت عمومي در جامعه است كه البته بخش‌هاي مختلفي اعم از دستگاه‌هاي متولي امر بهداشت و درمان، توليدكنندگان مواد غذايي و رسانه‌ها و دستگاه‌هاي تبليغاتي و به طور كلي عزم همگاني براي تحقق اين مهم لازم است.

ايسناي يزد در ميزگردي با حضور مختصصان و صاحب‌نظران حوزه سلامت، "نقش تغذيه در تامين سلامت عمومي جامعه" را مورد بررسي قرار داده است.

"آزاده نجار زاده" عضو هئیت علمی دانشگاه علوم پزشکی و سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان ‌در این میزگرد با اشاره به نقش تغذیه در سلامت عمومی جامعه، اظهار کرد: نکته اول در این مورد، تغییر نوع و سبک تغذیه متناسب با سبک زندگی افراد است.

وی با بیان این که امروزه تحرک در بسیاری از افراد بسیار کاهش پیدا کرده است،‌ گفت: متأسفانه در چنين شرايطي نه تنها تغذيه متناسب با كم تحركي کاهش نيافته،  بلكه به رغم حجم کم، داراي انرژی بسیار زیادی هستند.

نجارزاده یک وعده پیتزا به همراه سیب‌زمینی سرخ کرده و نوشابه را معادل نیاز غذایی یک روز مردی بزرگ دانست و خاطرنشان کرد: در حقیقت علاوه بر این که ما بر اساس نیاز روزانه خود نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام نکرده‌ایم، بلکه بسیار بیشتر از آن در حال دریافت انرژی هستیم.

تغذیه عامل کاهش 40 درصد بیماری‌های شایع

اين متخصص تغذیه، نقش تغذیه را در سلامت عمومی جامعه،‌ پیشگیرانه دانست و بیان کرد: با توجه به نقش تغذیه در کاهش بیش از 40 درصد از بیماری‌های شایع بین اقشار مختلف جامعه، جلوگیری از شیوع بسیاری از بیماری‌ها از جمله دیابت، مستلزم کنترل و اصلاح رفتار غذایی است.

وی با اشاره به نقش ژنتیک در بسیاری از بیمارهای شایع و غیرشایع، تصریح کرد: تغذیه حتي می‌تواند تا حد زیادی نقش ژنتیک در بروز یا عدم بروز بیماری در انسان‌ها را تحت تأثیر خود قرار دهد.

سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در مورد بیماری غیرواگیري نظیر دیابت، گفت: کسانی که به هر دلیل مستعد مبتلا به بیماری‌های غیرواگیر هستند با شیوه مناسب تغذیه می‌تواند از ابتلا به اين بیماری‌ها جلوگیری کند.

فست‌فوت‌ها تهدیدی جدی برای سلامت رفتاری

دكتر نجارزاده، افزایش فست‌فوت‌ها را تهدیدی جدی برای سلامت رفتاری انسان‌ها در حوزه تغذیه و ابتلا به بیماری‌های غیر واگیر عنوان کرد و ادامه داد:‌ ترویج فرهنگ استفاده از غذاهای سالم و مورد نیاز روزانه متناسب با تحرک بدنی از جمله ضرورت‌های برنامه‌ریزی‌های سلامت جامعه محسوب می‌شود.

وی با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف و جلوگیری از پیشرفت بیماری‌های غیر واگیر، خاطرنشان کرد: بیمه‌ها باید بیش از پیش نسبت به حمایت هزینه‌های مشاوره تغذیه در مراکز درمانی و بهداشتی اقدام کنند.

اين متخصص تغذیه همچنين آموزش و ایجاد زمینه اصلاح الگوی رفتار غذایی را از دیگر ضرورت‌های تأمین سلامت عمومی جامعه دانست و افزود: اصول اولیه تغذیه صحیح بر این مبنا استوار است که انسان‌ها نباید تا قبل از گرسنگی شدید، نسبت به مصرف مواد غذایی اقدام کنند و قبل از سیری کامل، از خوردن غذا دست بردارند.

این مقام مسئول با اشاره به ضرورت ترويج فرهنگ خودمراقبتی بین اقشار مختلف جامعه، تصریح کرد: متأسفانه در رفتار غذایی حال حاضر، بسیاری از افراد بدون توجه به مکانیزم‌های سیری و گرسنگی بدن خود و این که چه موادغذایی بايد را در کنار هم مصرف کنند، نسبت به مصرف موادغذایی مختلف در وعده‌های مختلف صبحانه،‌ نهار و شام اقدام می‌کنند.

صنعتی شدن از دلایل اصلی تغییر رفتار غذایی

نجارزاده صنعتی شدن را یکی از دلایل اصلی ضرورت تغییر رفتار غذایی عنوان کرد و ادامه داد: تنوع مصرف غذایی در یک وعده، از جمله معضلات جدی تغذیه در جامعه کنونی ما محسوب می‌شود که اثرات مخربي در سیستم گوارش بسیاری از افراد ایجاد می‌کند.

وی اظهار کرد: مهمترین مشکل انسان‌های امروزی عدم زندگی در زمان است و این که انسان‌ها هیچ یک از کارهای خود را با حواس کامل و حوصله انجام نمی‌دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد جایگزین کردن غذای سالم به جای غذاهای ناسالم در محافل و مجالس مختلف را از دیگر مسائل حائز اهمیت در راستای اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی در جامعه خواند.

رژیم خام خواری به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود

اين متخصص در مورد رژیم خام‌خواری و مصرف غذاهای رژیمی نيز گفت: اصل تعادل و تنوع‌، مهمترین اصل در اعمال رژیم‌های غذایی مناسب است که با تنظیم و کنترل مصرف موادغذایی مختلف در افراد مختلف تجویز می شود.

وی با بیان این که رژیم خام خواری به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود، ادامه داد: در سبک مناسب و روش تغذیه اصولی توصیه شده، حداقل در نصف هر بشقاب غذا، از سبزیجات مختلف استفاده شود.

متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: متأسفانه در استان یزد کمترین درصد مصرف سبزیجات و بیشترین حد مصرف قند و شکر در وعده‌های غذایی مردم استفاده می‌شود و این دقیقا بر خلاف استانداردهای تغذیه سالم و اصولی است.

نجارزاده استفاده از سبزیجان پخته را یکی از راهکارهای موثر در راستای مصرف سبزیجات در وعده‌های غذایی مختلف دانست و بیان کرد: بهتر است كه بیشترین حد مصرف غذایی،‌ حاوی سبزیجات مختلف باشد.

وی با اشاره به موضوع سوءتغذیه به عنوان يكي از معضلات امروز جامعه در حوزه تغذیه، گفت: بر خلاف نظر بسیاری از افراد، سوء‌ تغذیه فقط مربوط به انسان‌های ضعیف از نظر مالی و جسمی نيست بلکه انسان‌های چاق و پرخوراک را هم در بر می‌گیرد.

تعادل و تنوع‌، مهمترین اصول رژیم‌های غذایی

سرپرست مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی استان در بخش پاياني سخنانش خاطرنشان کرد: دریافت انرژی و چربی زیاد و عدم دریافت مناسب مواد مغذی، از جمله عوامل بروز سوء تغذیه در افراد مختلف است.

نجارزاده با اشاره به ضرورت شناخت مشاورین و درمان‌گران تغذیه از سوی متقاضیان، اظهار كرد: تعادل، تنوع و نظم، سه اصل حائز اهمیت و ضروری در رژیم غذایی مناسب و استاندارد است که باید از سوی پزشک متخصص تغذیه تجویز و توسط بیمار رعایت شوند.

گفتني است؛ در اين ميزگرد تخصصي كه دکتر" محمدرضا آقایی" مدیر مرکز تحقیقاتي درمانی دیابت استان،‌ دکتر"مجید امتیازی" رئیس دانشکده طب سنتی استان و دکتر"رضا مورکی" مدیر نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی یزد نيز حضور داشتند، مواردی نظیر اصول اولیه تغذیه صحیح، نقش پیشگیرانه تغذیه سالم در بروز بيماري‌ها،‌ ضرورت اصلاح رفتار تغذیه‌ای، اصل تعادل و تنوع در بحث تغذیه،‌ اهميت تغذيه در طب سنتی،‌ ضرورت شناخت و مقایسه مشاور و درمانگر حوزه تغذیه،‌ ضرورت آگاه‌سازی جامعه در مورد مراجعه به متخصصان حوزه تغذيه براي تعیین رژیم غذایی و موارد مرتبط با اين مقوله، مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

انتهای پیام / ص




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.

ویژه زنان ویژه زنان

نکات خانه داری نکات خانه داری