Navigation Navigation

محتوا محتوا

مداح سرشناس یزدی:

«بصیرت دینی سیاسی»لازمه کار مداحی/ برخی مداحان آب درهاون دشمن می ریزند/«فریضتین» مهمترین درس عاشورا


مسئول سازمان بسیج مداحان استان یزد گفت: یک مداح، باید دارای الگو، بسیار زیرک و باهوش بوده و از اطلاعات کافی سیاسی و دینی برخوردار باشد.

به گزارش یزدامروز به نقل از یزدرسا؛ ماه محرم ماه عشق وشور ودلدادگی است، ماه سوز و ساز و نوا، برآن شدیم تا در این ماه به سراغ مداحان پیشکسوت یزدی برویم تا هم خدا قوتی عرض کرده باشیم و هم از چند وچون نوکری شان سؤال کنیم، به همین علت از «محمد رضا محبی» مداح پیشکسوت و خوش الحان شهر ودیارمان دعوت کردیم تا دقایقی را به با وی به  گفتگو بنشینیم.

محمد رضا محبی (دهقانپور)در سال 1350درخانواده ای مذهبی در روستای اسلامیه تفت چشم به جهان گشود. خانواده دهقانپور پس از تولد محمد رضا به یزد آمده و در محله امامزاده جعفر(ع) ساکن شدند. پدر مرحومش  از کسبه بازار بود و پسر را برای شرکت در مجالس عزاداری سیدالشهدا تشویق می کرد.

محمد رضا، مداحی را از دبیرستان آغاز کرد ودر جلسات هفتگی استاد حسن ناصربافقی که در محله چهار منار برگزار می شد شرکت می کرد تا اینکه در دانشگاه اصفهان برای ادامه تحصیل پذیرفته شد واین سرآغازی شد تا با اساتید اصفهانی همچون حاج مهدی منصوری،حاج حسن خاکساری  و... آشنا شود.وی در سال 75به یزد بازگشت و امروزه از چهره های به نام مداحی یزد به حساب می آید.

ماحصل گفتگویی ما با این مداح عزیز را بخوانید:

از جه زمانی مداحی را به صورت حرفه ای شروع کردید؟

همانطور که گفتم اولین بار در دبیرستان مداحی کردم اما به صورت رسمی وحرفه ای  از سال 72 در اصفهان جلسه ای بود که تمام مداحان سرشناس اصفهان جمع بودند بنده نیز قرار بود  به عنوان نماینده مداحان جوان به ارائه برنامه بپردازم برنامه ضبط صدا وسیما هم بود ومن آن روز به صورت حرفه ای برای اولین دفعه مداحی کردم.

اشعار این مراسم را به یاد دارید؟

بله، خورشید دلم ای حسین جانم، شمع محفلم ای حسین جانم ،با داغ تو ای یوسف زهرا، زندان من است همه دنیا، با توآمدم من در این صحرا، بی تو راحلم ای حسین جانم

اولین هیأتی که در آن نوحه خوانی کردید چه هیأتی بود؟

اولین هیاتی که در آن حضور یافتم هیات فاطمیه شیخدا د بود در سال های 76و 77 در خدمت این دوستان بودم و بعد از آن تا سال جاری در شهرهای مختلف استان وکشور مثل کرمان، رفسنجان، نائین ، میبد، بافق و بهاباد و...حضور داشته ام.

یک مداح باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟

 

به نظر من یک مداح مانند دانشجویی است که کنکور داده ودر بهترین دانشگاه پذیرفته شده است واگر قدر این موقعیت را نداند و در دانشگاه مشروط شود خود ضرر کرده است. ما مداحان نیز در دانشگاه امام حسین (مداحی) پذیرفته شده ایم و اگر قدردان نباشیم مشروط خواهیم شد. یک مداح، باید دارای الگو، بسیار زیرک وباهوش  بوده  و ازاطلاعات کافی سیاسی و دینی  برخوردار باشد. چرا که در بسیاری موارد یک مداح در عین داشتن اخلاص به خاطر عدم آگاهی از توطئه های دشمنان در راهی قدم گذاشته که متضرر شده است.پس مداح باید آگاه ،زیرک و بصیرت سیاسی و دینی داشته باشد.

شعر و آهنگ خوب دارای چه مشخصه هایی است؟

شعر باید در بردارنده اهداف و آرمان های سیدالشهدا باشد چرا که وقتی به تاریخ سفر امام حسین از مکه به کربلا نگاه کنیم مشاهده می شود که امام در هر منزلگاه  به ایراد سخنرانی می پردازد و هدف از این سفر را زنده نگه داشتن اسلام و احیای امر به معروف ونهی از منکر می داند و این خود مهمترین درس نهضت عاشوراست و شعری که دارای چنین مضامینی باشد ارزشمند است.

آسیب های کنونی که گریبانگیر مداحان و هیئات شده است چیست؟

دشمن امروزه از طریق ماهواره ها و شبکه های  معاند تمام تلاش خود را برای تخریب دین واز بین بردن اعتقادات مردم کشورمان به کار گرفته که تاکنون به لطف خدا و وجود همین ایام محرم وصفر بی نتیجه مانده وخواهد ماند، یکی دیگر  از راه هایی که  دشمن انتخاب کرده تضعیف مداحی ومداحان است و متاسفانه  برخی مداحان نیز در این میان با غفلت و ندانم کاری نظیر سبک های مبتذل و یا شعرهای بی محتوا آب به هاون دشمن می ریزند و مدیران هیئات نیز باید در انتخاب مداحان و مراقبت از نفس خویش به عنوان یک الگوی دینی کوشا باشند.

شغل شما چیست و اصولا ارتزاق از طریق مداحی را چگونه ارزیابی می کنید؟

بنده به علت علاقه وافر به حضرت سیدالشهدا افتخار خادمی مداحان عزیز را در سازمان بسیج مداحان دارم وهمچنین عضو شورای کانون مداحان استان و نماینده بنیاد «دعبل خزاعی» در استان نیز هستم.

اصولا نباید مداحی را شغل محسوب کرد چرا که مداحی عشق است و در قالب مادیات نمی گنجد. خوشبختانه 80درصد  مداحان استان دارای شغل می باشند وذاکری اهل بیت را مایه برکت زندگی خویش می دانند. البته از زمان ائمه معصوم نظیر امام صادق (ع) و امام رضا(ع) رسم بر این بوده که ذاکرین از جایگاه ویژه ای در نظر این بزرگان برخوردار بوده وائمه هدی تحفه و صله ای را به مادحین من باب تبرک هدیه می نموند و قطعا امروز نیز مردم به پیروی از همین سیره به مادحین تبرکی هدیه می دهند و اگر خدای نکرده مداحی امام حسین را به دنیا بفروشد خسران سنگینی مرتکب شده است.

چه توصیه به مداحان جوان دارید؟

 

اولا مادحین جوان بدانند که خیلی از افراد صدای خوشی دارند اما لیاقت حضور در این سنگر را پیدا نمی کنند ودر روایات زیادی از جایگاه مادح وشاعر اهل بیت ستایش شده و پیامبر نیزحدیثی را با چنین مضمونی  فرمودند: «هرکس شعری بگوید و با آن شعر افرادی را بگریاند و خود نیز بگرید بهشت بر او واجب می شود» . پس مداحان جوان جایگاه خود را درک کنند و بدانند که ایشان توسط خود سیدالشهدا انتخاب شده اند  به قول شاعر که می فرماید:

تا که از جانب معشوق نباشد کششی       کوشش عاشق بیچاره  ره به جایی نبرد

دوما آنقدر بحث مداحی مهم می باشد که رهبر معظم انقلاب یک روز را  به دیدار با مداحان اختصاص داده اند و اگر مداحان جوان قصد پیشرفت دارند فرمایشات معظم له را به دقت گوش داده وبه کار بندند.

سوما مداحان جوان احترام پیشکسوتان را فراموش نکنند مسئله ای که متاسفانه کمی کمرنگ شده است واز تجارب گران بهای این عزیزان استفاده نمایند وبسیار مطالعه داشته باشند و تا در مورد سخنی به یقین نرسیده اند آن را نقل نکنند چرا که مردم امروز از سوادبالایی برخوردارند واگر مطلبی به اشتباه نقل شود مردم متوجه آن خواهند شد و از جوانان خواهشمندم که صرف گوش دادن به سی دی های  مداحی اکتفا نکنند و از خواندن سبک های غلط به شدت پرهیز نمایند.

سخن آخر؟

درطول  تاریخ  پادشاهان زیادی برای ماندگار شدن اسم ورسمشان اسامی خود را بر روی کتیبه ها می نوشتند اما پس از گذر چندین سال اثری از این کتیبه ها باقی نمانده و برای همیشه فراموش شده اند اما امروز بعد از یکهزار وچهارصد واندی سال امام حسین(ع) که پادشاه عالم می باشد همچنان در قلب ها و ذهن ها ماندگار است  چرا که حرکت سیدالشهدا برای احیای دین و از روی معرفت وخلوص نیت بود و بنده نیز از خداوند در خواست می نمایم به همه عزادارن و نوکران آن حضرت  معرفت واخلاص در عمل عنایت فرماید.






آخرین اخبار آخرین اخبار