محتوا
از آجیل «لرک» تا پخت آش «ابودردا» در شب یلدا
به گزارش یزدامروز؛ یک کارشناس مردم شناسی در گفتگو با خبرنگار یزدرسا در خصوص آداب و رسوم یزدی ها در شب یلدا گفت:در قدیم به شب یلدا شب چله گفته می شد و این شب قدمت طولانی دارد که به قبل از اسلام باز می گردد و مرتبط با آیین زرتشتیان است.
صدیقه رمضانخانی با بیان این که یزدی ها برای شب یلدا آداب و رسوم خاص خود را داشته اند اظهار داشت: در قدیم اتاق بزرگ خانه که ارسی نام داشت را برای مراسم شب چله آماده می کردند. لحاف مخمل بزرگی برای کرسی میدوختند و بر آن می انداختند و برای گرم شدن منقل و آتیش را تدارک می دیدند.
وی با بیان این که در اصل مراسم شب یلدا جشن کشاورزان و دامداران بوده است افزود: همه فامیل و حتی همسایه ها و افرادی که بضاعتی نداشتند؛ در خانه مادربزرگ ها، پدربزرگ ها و یا بزرگتر فامیل برای دورهمی و شب نشینی جمع می شدند و جشن می گرفتند.
رمضانخانی در خصوص خوراکی های مخصوص که در یزد برای این شب تهیه میشد گفت: مادر خانواده در این شب آش شولی یا آش رشته می پخت اما زرتشتیان آش "ابودردا" که بری پخت آن از میوه های خشک شده و خشکبارب استفاده می شد می پختند و به هر کسی کاسهای از آن داده می شد تا تمام دردها و مریضی های آو برطرف شود.
این پژوهشگر ادامه داد: بزرگ ترهای خانواده در این شب از حافظ، سعدی، شاهنامه و کلیله و دمنه می خواندند در واقع هر چیزی که در مکتب خانه های قدیم یادگرفته بودند را اغلب از حفظ می خواندند و همه از آن فیض می بردند حتی کودکان نیز می نشستند و گوش می دادند.
رمضانخانی اظهار داشت: بعد از شاهنامه خوانی و شعر خوانی، مادر خانواده هر نوع تنقلاتی که در خانه بود را درون کاسه های کوچکی می ریخت و در سینی مسی بزرگ کنکرداری می گذاشت و بر سر سفره می آورد و از مهمانان پذیرایی می کرد. حتی کاسه ای از سکه های کوچک پول در سینی می گذاشتند و افراد برای این که تا سال آیند جیبشان پربرکت باشد از این سکه ها برمی داشتند.
وی توضیح داد: مادر خانه در این شب در پی پخت و پز بوده و برای شام این شب کتلت یا شامی کباب تهیه می شد و در واقع مهمان شام نخورده به خانه نمی رفت.
رمضانخانی گفت: یزدی ها آجیل مشکل گشا داشتن که برایشان مقدس و با برکت ود و زرتشتیان نیز آجیلی داشتن به اسم "لرک" که از هفت آجیل و مغزینه مثل پسته، بادام، نارگیل، تکه های نبات و ... تشکیل می شد را در کاسه ای می ریختند و هر کی مشتی از آن برمی داشت.
این کارشناس مردم شناسی اظهار داشت: افراد سعی می کردند در این شب اشعار شادی بخوانند که به کام همه باشد و اگر فال حافظی می گرفتند آن را به خیر و خوبی تعبیر می کردند.
رمضانخانی اظهار داشت: مردم یزد انار را نماینده فراوانی نسل و برکت می دانستند که در شب یلدا بر سر سفره میگذاشتند و همچنین چند نارنج یا ترنج را درون کاسه بزرگ آبی می انداختند و بر سر سفره می آوردند.
انتهای پیام/
Related Assets:
- بدهی بیش از 460میلیاردی تامین اجتماعی یزد به بخش سلامت/قبل طرح «تحول سلامت» مشکلی نداشتیم
- کار سخت کودک یزدی با درآمد ماهیانه 30 هزار تومان
- انتقاد کارگردان فیلم «اشنوگل» از بیتوجهی به فیلمهای حوزه دفاع مقدس/مافیا؛ تعیینکننده مقدار فروش فیلمها در سینمای ایران
- جلوه های زیبایی از یزد جهانی به روایت تصویر
- آداب شب چله(شب یلدا) در یزد قدیم/اعتقاد گذشتگان درباره خوردن هندوانه در شب یلدا
- بیست و دومین اهدای عضو استان یزد رقم خورد
- ۳۰ درصد مدارس کشور فاقد استاندارد لازم هستند