Navigation Navigation

محتوا محتوا

فرزندانمان را از سنت دور نکنیم

خانواده‌های یزدی خود را به سواد رسانه‌ای مسلح کنند


مدیرکل سابق دفتر امور بانوان استانداری یزد گفت: پیشرفت علم و تکنولوژی در سایه دیرکرد فرهنگی باعث شده تا نسل جدید از سنت دور شود.

به گزارش یزدامروز، «فخرالسادات خامسی هامانه»، مدیرکل سابق دفتر امور بانوان استانداری یزد در گفتگو با خبرنگار یزد رسا با بیان اینکه یکی از دغدغه‌هایی که جامعه درگیر آن است تفکیک به وجود آمده درزمینهٔ شکاف نسلی است، خاطرنشان کرد: تفاوت نسلی امری طبیعی است و در همه جوامع وجود دارد.

وی با اشاره به وجود تفاوت بین نسلی در تاریخ ادامه داد: این جمله بر روي یک لوح باستانی در شهر «اور» از مراکز تمدن سومري که زادگاه ابراهیم نبی (ص) بوده، نقش بسته است که «اگر اجازه دهیم اعمال بی‌سابقه نسل‌هاي جوان‌تر ما ادامه یابد، تمدن ما محکوم به نابودي است».

خامسی با بیان اینکه در کتب دینی، ادبی و تاریخی موارد بسیاری وجود دارد که نشان‌دهنده وجود تفاوت نسلی در دوران مختلف است، اذعان کرد: انتقال ارزش‌ها، باورها و هنجارهاي جامعه به نسل جوان‌تر از دل‌مشغولی‌های دائمی بشر و افراد مسن‌تر بوده و هست.

وی با بیان اینکه سردرگمی بین نسل‌ها در جامعه امروزی بیشتر مشهود است، گفت: مواردي مانند ازخودبیگانگی، گسست عاطفی درزمینهٔ سازي گسست فکري، اشتغال روزافزون والدین، بلوغ دشوار و نوجوانی پررنج، فقر فرهنگی، نبود هویت اجتماعی، نفوذ فرهنگ بیگانه، ناتوانی از همدلی با نسل آینده و نبود الزام معنوي را می‌توان به‌عنوان عوامل فاصله میان نسل‌ها اشاره کرد.

مدیرکل سابق دفتر امور بانوان استانداری یزد با بیان اینکه شکاف نسلی با شرایط روحی و عاطفی ارتباط دارد، گفت: شکاف نسلی اختلاف در نگرش و رفتار جوان با نسل قبل از خود است.

وی با بیان اینکه به‌طورکلی شکاف نسلی در 3 نوع جامعه قابل‌بررسی است، افزود: اول جوامعی که به مرحله شکوفایی اقتصادی رسیده باشد؛ دوم جوامعی که توسعه اجتماعی بسیار گسترده‌ای در آن رخ‌داده باشد و سوم جوامعی که در معرض تغییرات شدید فرهنگی قرارگرفته باشد که در کشور ایران دیدگاه سوم ملموس است.

رئیس آموزشکده فنی و حرفه‌ای دختران حضرت رقیه (س) یزد با اشاره به راه‌های کنترل فاصله میان نسل‌ها گفت: نهادهاي مختلف و متعددي در جامعه، وظیفه انتقال ارزش‌ها و هنجارها به نسل جدید را بر عهده دارند، چگونگی انجام‌وظیفه هر یک از آنان می‌تواند به چگونگی این انتقال‌ها منتهی شود و این خود بیانگر یک تغییري در میان جوامع است.

وی با تأکید بر اینکه نباید اختلاف نسل به شکاف تبدیل شود، تصریح کرد: عوامل مختلفی در انتقال ارزش و هنجارها مؤثر است که نقش بسزایی در تعیین میزان اختلاف بین نسل‌ها دارد؛ نهاد آموزش‌وپرورش، رسانه‌های ارتباط‌جمعی، محصولات فرهنگی و انواع آن، گروه همسالان، گروه مرجع یا گروه الگو و نهادهاي مدنی و نهادهاي مذهبی از مؤلفه‌های تأثیرگذار هستند.

خامسی ادامه داد: گسترش روزافزون استفاده از ابزار و رسانه‌های ارتباط‌جمعی به‌ویژه شبکه‌های اجتماعی مجازی در سایه دیرکرد فرهنگی از عواملی است که تأثیر بالایی بر شکاف بین نسلی دارد؛ برای کاهش آسیب‌های ناشی از تأخر فرهنگی و حفظ کارکرد مثبت رسانه لازم است خانواده‌ها خود را به سواد رسانه‌ای مجهز کنند.

وی با اشاره به راهکارهاي کاهش فاصله میان نسل‌ها، خاطرنشان کرد: اینکه چگونه می‌توان فاصله‌هاي میان نسل‌ها را کاهش داده و در حد تعادل نگه داشت، تاکنون راه‌حل‌های گوناگونی ازجمله گفتگوي بین نسل‌ها و غیره مطرح شده است.

مدیرکل سابق دفتر امور بانوان استانداری یزد گفت: باید نهاد خانواده مسیر جامعه‌پذیری را برای فرد فراهم کرده و اجازه ندهد که این امر به نهادهای بیرونی سپرده شود.

خامسی اذعان کرد: خانواده، اولین واحد اجتماعی است که فرزند در آن به‌تدریج هویت کسب کرده و وارد زندگی اجتماعی می‌شود و این روند در عرصه فرهنگ، ارزش‌ها و هنجارهاي خانواده جاري می‌شود.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه بسیاری از جوانان امروزی تمایل به مستقل شدن و فردگرایی دارند، خاطرنشان کرد: در این مورد مشکلاتی چون مسکن و شغل مانع است.

خامسی با بیان اینکه دولت باید یک سری برنامه‌ریزی‌های سیاسی و اقتصادی را داشته باشد، ادامه داد: یکی دیگر از این راه‌حل‌ها کنترل فضای مجازی است و در آخر لازم به ذکر است که بیشتر بایستی روی علل و عوامل کارکنیم و کمتر به راه‌کارها و راه‌حل‌های آن بپردازیم.

فخرالسادات خامسی هامانه، افزود: عواملی چون تبدیل خانواده گسترده به هسته‌ای، دور شدن از سنت‌ها، تناقض‌های ارزشی، تمایل به فردگرایی فزاینده در نسل جوان و تغییر گروه‌های مرجع خانواده‌ها را با آسیب مواجه کرده است.

وی ادامه داد: برای جلوگیری از شکاف نسلی یا تبدیل اختلاف نسلی به شکاف نسلی نهادهایی ازجمله خانواده، دولت، رسانه‌ها، گروه‌های مرجع، نهادهای مدنی و غیردولتی، مذهبی و نخبگان اجتماعی نقش مهمی بر عهده‌دارند.

انتهای پیام/






آخرین اخبار آخرین اخبار