محتوا
غبار بی توجهی بر پیکره قدیمی ترین بناهای یزد
به گزارش یزدامروز به نقل از یزد رسا، کثرت جاذبه های تاریخی استان یزد و منافع مادی و معنوی این آثار برای کشور و استان دیگر بر کسی پوشیده نیست. صنعت گردشگری در شرایط رکود فعلی و تعطیلی کارخانجات می تواند جایگزین خوبی برای امرار معاش و توسعه استان یزد باشد. اما متاسفانه گردشگری یزد هنوز اندر خم یک کوچه مانده است.
با وجود برخورداری یزد از ظرفیت های شگرف، همچنان از بسیاری از پتانسیل های بالقوه و جذاب برای گردشگری غفلت می شود. واضح است که مرمت، نگهداری، معرفی و بهره برداری از آثار تاریخی و جاذبه های گردشگری هزینه بر است و دولت و سازمان میراث فرهنگی به تنهایی قادر به تامین این هزینه نخواهد بود، اما ناتوانی دولت در جذب سرمایه گذاران در این زمینه همچنان سوال برانگیز است.
مسلماً معرفی سرمایه گذاران موفق در زمینه گردشگری و همچنین آثار و ظرفیت های موجود در استان از سویی و اعتماد به سرمایه گذاران و بخش خصوصی از سوی دیگر می تواند خلاً کم کاری و کم توانی دولت در جذب گردشگران به استان را پر کند.
متاسفانه در سایه سهل انگاری مسئولان امر، بسیاری از آثار منحصر به فرد ( و نه آثار دسته چندم) در استان یزد همچنان وضعیت مناسبی ندارند.
قدیمی ترین مسجد ایران؛ همچنان مهجور
روستای باستانی فهرج در ٣٦کیلومتری شمال شرق شهر یزد واقع شده است. قدمت بنای مسجد جامع فهرج به قرن اول هجری برمی گردد و بسیاری آن را قدیمی ترین مسجد ایران می دانند. ویژگی ممتاز دیگر مسجد جامع فهرج این است که تنها مسجدی با این قدمت در جهان اسلام است که ساختمان آن از ابتدا تاکنون تغییری نکرده و طرح اولیه خود را حفظ کرده است. ضمناً این مسجد کماکان زنده و پویا بوده و در آن نماز برپا می شود.
از دیگر نکات قابل توجه در خصوص این مسجد، معماری پیش از اسلام آن است که به عقیده برخی از کارشناسان نظیر استاد پیرنیا، سابقه و تاریخچه این مسجد تنه به قدمت تخت جمشید می زند زیرا به نظر وی قدمت این بنا از تخت جمشید و کلیه بناهای تاریخی موجود بیشتر است، اینجا قبلا آتشکده بوده است بعد به کنیسه یهودیان، سپس کلیسای ارامنه و پس از آن در صدر اسلام به مسجد تبدیل شده است.
علی القاعده چنین تاریخچه و ویژگی های منحصر به فردی می توانست سالانه گردشگران بسیاری را به این مکان جذب کند، اما ضعف اطلاع رسانی و بی توجهی باعث شده حتی بسیاری از مردم مجاور مسجد نیز از اهمیت این بنا بی اطلاع باشند. بی اطلاعی و بی توجهی که سبب تخریب قدیمی ترین مسجد ایران شده است. تصاویر گویای این واقعیت است.
تعطیلی قدیمی ترین بنای یزد در قلب شهر!
مشکل دور بودن بناهای تاریخی از مرکز استان نیست. در خود شهر یزد و در نزدیکی سازمان میراث فرهنگی هم بنایی واقع شده که سهل انگاری مسئولان را توجیه ناپذیر کرده است. بی توجهی ها این بنا را در آستانه تخریب قرار داده و حتی امکان بازدید از این بنا وجود ندارد.
قبه یا بقعهی دوازده امام یزد از کهنترین بناهای کتبیهدار، در سال ۴۲۹ هجری ساخته شده و در سال ۱۳۱۳ به شمارهی ۲۰۷ بهعنوان آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این قبه که در محله فهادان بنا نهاده شده، قدیمترین بناء یزد بنا بر استدلال و سندییت تاریخی و شناسنامهای میباشد.
گفته می شود ترک های ساختمان بقعه ناشی از نشست زمین زیر شالودهی این بنای تاریخی است. شاید علت بسته بودن درب قدیمی ترین بنای یزد به روی بازدیدکنندگان به همین علت باشد.
بی توجهی به ظرفیت های استان در حوزه گردشگری محدود به قدیمی ترین مسجد ایران و قدیمی ترین بنای شهر یزد نبوده و نیست. کاش عزمی برای احیای میراث تاریخی یزد در مردم و مسئولین ایجاد می شد.