Navigation Navigation

محتوا محتوا

گفتگو با یکی از خادمان رضوی؛

نوکری خالصانه برای اهل بیت (ع) و ترک محرمات؛انتظار حضرت،از ما است


خادم حرم رضوی:نوکری خالصانه برای اهل بیت (ع) و ترک محرمات؛انتظار امام رضا (ع)،از ما می باشد.

به گزارش یزد امـــــروز به نقل از زائر، در دهه کرامت توفیقی حاصل شد تا دیداری با یکی از خادمان حرم رضوی داشته باشم. از روز قبل سوالات بسیاری را که در ذهن داشتم، برای این مصاحبه آماده کرده بودم. به دنبال آن بودم که در این دیدار جواب بسیاری از سوالاتی که گاه از کودکی در ذهن داشتم را بیابم.

با ورود آقای فکور به اتاق و دیدن وی با لباس های مخصوص خادمان حرم رضوی به ناگاه به یاد مشهد مقدس افتادم. حس زیبایی بود آن هم در روز ولادت امام هشتم (ع).

در طول مصاحبه به مسائل مختلفی پرداخته شد و سعی بر آن بود تا از جنبه های مختلف فعالیت خادمان حرم رضوی که برای مردم جالب و البته ناگفته است، پرسیده شود.

آنچه در ادامه می خوانبد حاصل این مصاحبه می باشد:

۱- به عنوان اولین سوال لطفا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید که چند سال است که افتخار خدمت به امام رضا (ع) را دارید؟

بنده هادی فکور حدادان هستم که در کشیک ۶ روز کفشداران حرم رضوی به مدت ۱۴ سال است که افتخار خدمت را دارم.

۲- لطفا اندکی درباره خادمان حرم امام رضا (ع) توضیح بفرمایید.

خادمان حرم رضوی به طور کلی دو دسته هستند.

گروه اول خادمان موروثی و رسمی می باشند… [(ادامه...)] این خادمان که تعداد آنها کم و حدود ۱۲۰ نفر است از کسانی هستند که از قبل از انقلاب به عنوان خادم در حرم رضوی مشغول به خدمت بوده اند. خدمت به امام رضا (ع) در این خانواده ها از پدر به پسر و یا افراد درجه یک فامیل آنها مثل پسر عمو، پسر دایی، پسر عمه و… به ارث می رسد.

گروه دوم خادمان افتخاری حرم هستند که اکثر خادمان حرم در این گروه قرار می گیرند.

البته افراد برای اینکه بتوانند خادم حرم شوند می بایست یک سری شرایط را دارا باشند مثلاً حتماً می بایست متأهل و بومی خراسان باشند و یا اینکه مدرک لیسانس به بالا داشته باشند یا سن متقاضیان نباید کمتر از ۳۰ سال و بیشتر از ۴۵ سال باشد. این شرایط که توسط اداره آستان قدس رضوی وضع می شود برای به کارگیری خادمان موروثی و افتخاری یکسان و لازم الاجرا می باشد.

خادمان هر دو گروه موظف هستند که به ازای هر ۸ روز، ۱۲ ساعت در حرم خدمت کنند. البته در اوقات فراغت نیز می توانیم به صورت داوطلبانه در حرم خدمت کنیم.

تعداد خادمان حرم ۱۵۰۰ نفر می باشد و حدود ۲۰ هزار نفر نیز در نوبت هستند تا به صورت افتخاری بتوانند خادم امام رضا (ع) شوند.

لازم به ذکر است که مسئولین کشوری و ورزشکارانی که مدال های جهانی دارند، به صورت افتخاری خادم هستند و هر زمان که بخواهند می توانند به عنوان خادم در حرم مشغول به فعالیت شوند.

۳- از روز اولی که به عنوان خادم حرم مشغول به کار شدید خاطره ای دارید؟

هنوز هم پس از گذشت ۱۴ سال فراموش نمی کنم که شب اول که به عنوان کفشدار کشیک شب پشت میز کفشداری ۱۶ قدیم در دار الولایه -کفشداری ۱۷ فعلی- بودم نمی توانستم باور کنم که خادم حرم رضوی و زائرین آن شده ام و بی اختیار تا مدت ها اشک می ریختم.

۴- بهترین خاطره ای که در مدت این ۱۴ سال داشته اید؟

در طول این مدت کرامات بسیاری از حضرت امام رضا (ع) دیده و یا شنیده ام. اما یکی از آنها که مدت هاست در ذهن بنده باقی مانده است را به نقل از یک واسط معتبر ذکر می کنم. ایشان عنوان می کنندکه موقع شست و شوی ضریح مبارک بود و خدام، حرم را قرق کرده بودند یعنی درهای مشرف به ضریح را می بندند تا کسی وارد نشود. از در مشرف به پنجره فولاد زائری یکی ازخدام را صدا می کند و درخواست می کند که پسر نابینایی که در کنار او مشغول به گریه بوده است را به داخل صحن حرم راه دهند. پس از هماهنگی با مسئول کشیک خادمان این شخص نابینا را به داخل حرم راه می دهند. پسر با کمک یکی از خادمان خود را به ضریح می رساند. آن شخص عنوان می کند که کنجکاو شدم که پسر نابینا در لابلای گریه های خود چه درخواستی از حضرت دارد. برای همین نزدیکتر رفتم، پسر می گفت که از زمانی که به صورت نابینا متولد شده ام تنها مادرم را داشتم که از من مراقبت می کرد و حالا که بزرگ شده ام مادرم نیاز به شخصی دارد که از او مراقبت کند. یا امام رضا چشم های من را شفا دهید تا بتوانم از این پس من از مادرم مراقبت نمایم.

پس از این درخواست جوان از صحن حرم خارج شد و خادمان مشغول شستن ضریح آقا شدند، با گذشت یک ساعت از این ماجرا ناگهان صدای ا… اکبر جمعیت بلند شد. به سرعت خود را به میان جمعیت در دار السرور رساندم و مشاهده کردم که آن پسر نابینا با عنایت امام رضا (ع) شفا یافته بود.

البته از این گونه موارد بسیار اتفاق افتاده است. آستان قدس رضوی نیز تمام مواردی که تا به حال با تفقد و عنایت آقا شفا یافته اند را به صورت مستند در دو جلد کتاب تحت عنوان " کرامات الرضویه" منتشر کرده است.

۵- تاثیرگذار ترین صحنه ای که شخصاً در مدت این ۱۴ سال مشاهده کردید را بیان کنید.

در زمستان و کفشداری ۱۲ در مسجد گوهر شاد پاس یک –ساعت ۶ تا ۹ صبح- کشیک داشتم. جوانی وارد مسجد شد و در آن سرمای شدید هوا با آب حوضی که در مسجد بود وضو گرفت و با چهره ای خندان نزدیک شد، پس از آنکه کفش های خود را به من تحویل داد وارد مسجد شد. من کنجکاو شدم که علت این شادابی جوان چیست و تصمیم گرفتم که در بازگشت علت این شادمانی را از جوان بپرسم.

جوان پس از حدود نیم ساعت برگشت. هنگامی که می خواستم کفش های او را تحویل دهم از وی پرسیدم که علت این شادی شما چیست؟ جوان در پاسخ عنوان کرد:

من اهل شیراز هستم و امشب مراسم عروسی من می باشد. من با هواپیما آمده ام تا عرض سلام به خدمت اما رضا (ع) کنم و از ایشان دعوت کنم که امشب به مهمانی من تشریف بیاورند. الان نیز کارت دعوت عروسی خود را درون ضریح آقا انداختم و می بایست سریعتر با هواپیما برگردم تا امشب به مراسم ازدواجم برسم.

این صحنه که نشان دهنده معرفت زائران حرم رضوی است، مدت هاست که در ذهن من نقش بسته است.

۶- مقداری در مورد نقاره خانه حرم رضوی توضیح دهید، نواختن نقاره ها به چه زمانی بر می گردد و فلسفه این نقاره زدن چیست؟

بنده این موضوع را از یکی از خادمان پیشکسوت حرم که سابقه ای ۶۰ ساله دارند و در نقاره خانه حرم نیز مشغول به فعالیت هستند، پرسیدم، ایشان در پاسخ عنوان کردند که سابقه این کار به ۴۰۰ سال پیش بر می گردد. در آن زمان یکی از سلاطین به واسطه این که فرزند ایشان که مبتلا به بیماری صعب العلاجی بوده است، توسط حضرت شفا یافته بود، برای ابراز قدردانی از آقا شروع به نواختن نقاره در حرم کردند و این آیین از آن زمان تا کنون باقی مانده است. پس فلسفه نواختن نقاره در حریم رضوی برای تشکر کردن از امام رضا (ع) می باشد. در ضمن ریتم نقاره هایی که زده می شود بر مبنای یک شعر خاص می باشد.

۷- حدیثی که از امام رضا (ع) شنیده اید و آن را سرلوحه زندگی خود قرار داده اید را بفرمایید.

برخی از شاعران احادیث رضوی را به صورت رباعی های زیبایی در آورده اند که بنده یکی از این رباعیات را که در زندگی خود آن را سرلوحه قرار داده ام را برای شما عنوان می کنم:

خواهی که دلت جام محبت باشد / سرچشمه نیکی و سعادت باشد

خاموش نشین و کم سخن گو که رضا/ فرمود سکوت باب حکمت باشد

حضرت می فرمایند که اگر بنده ای تا ۴۰ روز زبان خود را از یاوه گویی و سخنان بی فایده حفظ نماید، خداوند چشمه های حکمت را از قلبش به زبانش جاری می سازد.

در حدیث دیگری که برای بنده بسیار آموزنده بود، حضرت می فرمایند:

الصفح الجمیل العفو من غیر عتاب (نیکو در گذشتن، آن باشد که کس را بدون عتاب ببخشایی).

عفو چون کرده اى خطاب مکن / کار بـى جا و نـاصـواب مکن

وه چه نیکوسـت، عفـو بى منّت/ عفو کـردى اگـر، عتـاب مکن

به عبارتی دیگر یعنی وقتی کسی را که می بخشید و از او گذشت می کنید این عمل هنگامی پیش خدا ارزش دارد که بدون منت باشد.

۸-  به نظر شما به عنوان شخصی که ۱۴ سال به امام رضا (ع) خدمت کرده اید، انتظارات ایشان از جامعه کنونی ما چیست؟

در بعد فردی توجه به دو نکته بسیار ضروری است که بسیاری از بزرگان دین نظیر امام خمینی (ره) و آیت ا… بهجت (ره) و …  نیز بر آنها تأکید داشتند:

اول: ترک محرمات

دوم: نوکری خالصانه برای اهل بیت (ع)

در بعد اجتماعی نیز آنچه امروز بیش از سایر مسائل به آن نیازمند هستیم و ائمه نیز تأکید فراوان کرده اند، توجه ویژه به بحث امر به معروف و نهی از منکر و اجرای آن در جامعه می باشد.

مورد بعدی توجه به مقوله "گذشت کردن" در روابط بین افراد یک جامعه می باشد. اگر ما از اشتباهات یکدیگر بگذریم خداوند نیز از گناهان ما می گذرد و بسیاری از مشکلات جامعه نیز حل خواهد شد.

۹- خدمت به ائمه اطهار چه تاثیری بر زندگی شما گذاشته است؟

امیر المومنین با آن عظمت و بزرگی می فرمایند:

خدایا! وای از سختی راهی که در پیش دارم و وای از کمی توشه.

بر این اساس از زمانی که خود را به حضرت رضا (ع) نزدیک کردم، سعی نموده ام تا از گناهانی که می توانستند من را به ورطه نابودی بکشانند -به لطف اهل بیت (ع)- خود را جدا کنم تا فردای قیامت شرمنده امام رضا (ع) نشوم و پرونده اعمالم به گونه ای باشد که انشا ا… بتوانم در روز قیامت لایق شفاعت ائمه اطهار (ع) باشم.

۱۰- ۶ سال است که در دهه کرامت خادمان حرم رضوی به استان های مختلف سفر می کنند، این حرکت چه پیامی دارد؟

در این مدت هر ساله در ایام دهه کرامت ۸ گروه از خادمان به ۸ استان کشور سفر می کنند و تلاش می کنند تا از این طریق به ترویج فرهنگ رضوی در کشور کمک نمایند. امسال نیز به لطف پروردگار علاوه بر سفر خادمان رضوی به ۸ استان در کشور، سفیرانی را نیز برای اولین بار به برخی کشور ها نظیر  لبنان، کویت، انگلیس، افعانستان، هند، پاکستان فرستادیم.

۱۱- حرف آخر:

سرخوش آن عیدی که آن بانی نور / از کنار کعبه بنماید ظهور

قلب ها را مهر هم عهدی زند/ و از حرم بانگ انا المهدی زند






آخرین اخبار آخرین اخبار