محتوا
یزد شهر ملی زیورآلات اما با 95درصد کارگاه طلاسازی تعطیل!
به گزارش یزدامروز، از آنجائیكه كشور ایران از لحاظ جغرافیایی بر روی كمربند معدنی جهان قـرار دارد و از ذخائــر عظیم فلزات وكانی های با ارزش برخوردار است بنابر این از نقـطه نظر تاریخی همین موضوع موجبات گسترش دانش وصنعت فلز كاری از ایران به سایر مناطق جهان رافراهم ساخته است.
از دیرباز استان یزد از استان های سرآمد و شاخص در صنعت طلا و طلاسازی به شمار می رود و همیشه نام یزد در کنار آثارتاریخی و صنایع دستی خود با طلای یزدی و زنجیر چینابی عجین شده است.
***یزد، شهر ملی زیورآلات میشود
روز گذشته محمودیان معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در سومین جلسه شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی که با حضور استاندار و مدیرکل صنایع دستی استان همراه بود، از تلاش برای ثبت یزد به عنوان شهر ملی زیورآلات خبرداد.
این خبر به ظاهر می تواند خبری خوش برای صنف طلا و طلاسازی یزد باشد اما حقیقت با انچه در ظاهر دیده می شود تفاوتش از زمین تا آسمان است!
***گره خوردن روزی 24هزار یزدی با صنعت طلا
اشتغال و نان آوری 24 هزار یزدی با این صنعت گره خورده است که سفره دل هر کدامشان را که باز کنی مثنوی هفتاد منی خواهد شد که شیرینی عنوان شهر ملی زیورآلات برای یزد در کام آن ها تلخ تر می شود!
شیوع کروناویروس از یک سو و تشویق دولت برای سرمایه گذاری در حوزه بورس و سهام بازار از سوی دیگر درد مضاعفی شده بر مشکلات هزارتوی اهالی این صنف که جای بحث و بررسی دارد.
اگر صنوف دیگر ۵۰ درصد از جریان بحران کرونا متضرر شدند، فعالان صنف طلا فروش و طلاساز ۱۰۰ درصد ضرر کردهاند چرا که با وجود کرونا و لغو مراسمهای جشن و عروسی، هیچ فعالیتی از ماه اسفند و فروردین نداشتهاند و علاوه بر آن با پیشگام شدن در تعطیلیهای بحران کرونا، هیچ خرید و فروشی هر چند ناچیز نیز انجام نشده است.
***مشت نمونه خروار
تنها با یک نمونه از کارگاههای طلاسازی میتوانیم میزان تضرر این صنف را به تصویر بکشیم به طوری اگر شرایط کارگاهی با ۷۰ نیرو در یزد را در نظر بگیریم که بدون هیچ درآمدی ماهانه تنها حدود ۲۵۰ میلیون تومان صرف هزینه حقوق و بیمه شاگردان خود طی سه ماه متوالی میکند و علاوه بر آن، هزینههای انرژی و سایر موارد را بر دوش دارد، متوجه وضعیت اسفناک این صنف میشویم.
محمدرضا نوری زاده در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، در خصوص وضعیت صنف طلا و جواهر یزد گفت: با شیوع کرونا و تعطیلی صنوف، همه اصناف به خصوص صنف طلا ضربه شدیدی خوردند چرا که زرگرها همه منتظر ایام شب عید و ماههای رجب و شعبان که بیشترین مراسم برگزار میشد بودند اما همه کارگاههای طلاسازی و واحدهای طلا فروشی در این ایام تعطیل شد.
وی با بیان اینکه طلا جزء ضروریات زندگی نیست ادامه داد: کارگاهی که قبلا با 50 نیرو فعال بوده است بدون اینکه هیچ درآمدی داشته باشد باید تقریبا 160 میلیون حق بیمه یا حقوق کارگر را بپردازد.
***اطلافروشان پس از بازگشایی فروشی نداشتهاند
رئیس اتحادیه طلا و جواهرات یزد عنوان کرد: اکثر مغازههای طلافروشی پس از بازگشایی هیچ فروشی نداشتهاند و معقول هم هست که مردم در این شرایط سخت زندگی طلا خریداری نکنند و اکثریت به فروش طلا روی آوردند که طلا فروشان به دلیل اینکه فروشی نداشتند نقدینگی لازم را برای خرید طلای مردم ندارند.
نوری زاده عنوان کرد: دولت در طرحی که برای حمایت از صنوف آسیب دیده از کرونا تصویب کرده است صنف طلا و جواهر در بین صنوف حمایت شده قرار نگرفتند در حالی که میتوان گفت پس از صنف قنادان و آجیل فروشان، صنف زرگری است که بیشترین آسیب را از شیوع کرونا دید چرا که هرگز نمیتوان بازار شب عید و ماههای مبارک رجب و شعبان را با ماههایی دیگر سال مقایسه کرد.
***وقتی بهترین شرایط با کرونا به بدترین شرایط تبدیل شد
وی تصریح کرد: بهترین شرایط کاسبی و بازار طلا با شیوع کرونا به بدترین شرایط برای طلافروشان تبدیل شد اما متاسفانه دولت در بسته حمایتی از صنوف اسمی از صنف طلا و جواهر نبرده است و طلافروشی که پس از هفتهها هیچ فروشی نداشته است چگونه میتواند هزینه زندگی و دارایی و بیمه را بپردازد.
رئیس اتحادیه طلا و جواهرات یزد عنوان کرد: دو هزار پروانه کسب در اتحادیه طلا و جواهر یزد به ثبت رسیده است که به طور میانگین 4 نفر در هر کدام از واحدها فعال هستند و در واقع معیشت 8 هزار خانوار حداقل با جمعیت 24 هزار نفر تحت تاثیر شرایط اقتصادی فعلی قرار گرفته است که اگر تدبیری برای این صنف اندیشیده نشود فاجعه برای معیشت این جمعیت به وجود میآید.
نوری زاده افزود: صنف طلا و جواهر یزد در همه حوادث و بحرانهای مختلف بیشترین کمک را داشته است و در بحث مقابله با کرونا نیز از جمله صنفهایی بوده است که با وجود نداشتن هیچ درآمدی کمکهای بسیار زیادی را به انحا مختلف داشته و در همه حال یاریگر دولت بوده است اما دولت در مقابل چشم خود را بر این کمکها بسته و صنف زرگر را جزء صنوف مورد حمایت خود قرار نداده است.
***فقط 5 تا 10 درصد کارگاههای طلا سازی یزد فعال هستند
وی با تاکید بر لزوم حمایت دولت در زمینه بیمه و مالیات صنف طلا و جواهر گفت: از آنجا که تقاضایی از سوی مردم برای خرید طلا وجود ندارد فقط 5 تا 10 درصد کارگاههای طلا سازی یزد فعال هستند و کارگاهی که با 50 نیرو فعال بوده اکنون با 5 کارگر فعالیت میکند و با وجود پیگیریهایی که از سوی مسئولان استانی صورت گرفته هنوز دولت در زمینه حمایت بیمه ای و مالیاتی از این صنف هیچ اقدامی انجام نداده است و با این وضعیت آینده خوبی برای صنف طلا پیش بینی نمیشود.
هر چند راهکارهایی چون ایجاد مجتمع و یا شهرک طلا برای یزد مطرح شده است اما همین راهکارهم همچنان در حد نظر و حرف باقی مانده است و به جرات می توان گفت هنوز مسیر مشخص و درستی برای نجات این هنر و صنعت کهن یزد دیده نشده و چشم اندازی برای آن ترسیم نشده است.
تناقض شهر ملی زیورالات با وضعیت کنونی این صنف نه تنها خنده دار بود بلکه بی اطلاعی مسئولان بالادستی را نسبت به وضعیت بد این قشر بیش از پیش مشخص کرد.
انتهای پیام/
Related Assets:
-
تشریح هزینه 167 میلیون تومانی جشنواره عروسکی در یزد
-
شهرستان بهاباد در وضعیت زرد قرار گرفت
-
برگزاری نخستین یادواره شهدای بسیج رسانه استان یزد
-
جوانان مخترع یزدی با یک دنیا ایده های نو!/توقف نوآوری برتر استان یزد در ایستگاه اول
-
170 زندانی جرائم غیر عمد در یزد چشم انتظار کمک های مردم و خیرین
-
علی رغم ارز آوری صادرات طلا؛ قوانین سختگیرانه صادرکننده را پشیمان میکند