محتوا محتوا

صبح تفت گزارش می دهد:

«مگس مدیترانه‌ای» آفت جدید انار تفت/ امسال حاصل تفریق کاشت و برداشت کشاورزان تفتی هیچ است؟!


«مگس مدیترانه‌ای» آفت جدیدی است که بلای جان محصول انار تفت شده و امکان خسارت گسترده به کشاورزان را فراهم کرده است.

به گزارش خبرنگار صبح تفت، «مگس مدیترانه‌ای» یکی از آفت‌های خطرناک است که مبدائی آفریقایی دارد و از قرن 19 به بعد در بسیاری از کشورها انتشاریافته است. این مگس تا سال 1354 جزء آفت‌های قرنطینه‌ای ایران به‌حساب می‌آمد و اولین بار در پاییز همین سال خسارت لارو این مگس در باغ‌های هلوی مشهد گزارش‌شده است. در سال 57 براثر سرمای شدید نسل این آفت در ایران منقرض شد و نیز منع واردات میوه از سال 58 باعث عدم ورود این مگس به کشور شد.

این آفت طغیانی و خطرناک هم‌زمان با نزدیکی فصل برداشت انار در تفت در این میوه ظاهرشده است و تاکنون خساراتی را به این محصول وارد کرده و در صورت عدم مقابله، خسارات جدی را نه‌تنها به بخشی، بلکه همه محصول انار کشاورزان تفتی وارد می‌کند.

مگس مدیترانه‌ای چه ویژگی دارد؟

مگس بالغ به طول 5-4 میلی‌متر به رنگ زرد، سفید و سیاه با سری زردرنگ و بزرگ با یک نوار قهوه‌ای روشن است.

 اندازه بدن حشره ماده به علت وجود تخم ریز بزرگ‌تر از حشره نر هست. تخم مگس به شکل دانه برنج و بیضی کشیده و کمی خمیده به طول 9/0 – 7/0 میلی‌متر به رنگ سفید شیری بوده و روی آن نقش و نگارهای تورمانند وجود دارد.

لارو کامل مگس به طول 10-7 میلی‌متر به شکل دوکی کشیده و کمی خمیده و سفیدرنگ و فاقد پا هست. شفیره بیضی‌شکل به طول 5-4 میلی‌متر به رنگ قهوه‌ای تیره هست.

 مگس بالغ معمولاً در پشت برگ یا سطح زیرین میوه استراحت می‌کند و در شرایط عادی، پرواز مگس کوتاه بوده و اغلب در سطح میوه‌های مجاور می‌نشیند، اما درصورتی‌که در معرض باد شدید قرار گیرد تا مسافت 2-1 کیلومتری و گاه حتی بیشتر از محل اولیه خود می‌تواند پرواز کند.

 عمر مگس بالغ بسته به درجه حرارت و رطوبت و چگونگی وضع تغذیه آن دارد، در شرایط مساعد 8-6 ماه می‌تواند زنده بماند.

مگس ماده، تخم‌های خود را زیرپوست میوه‌های میزبان به‌صورت گروهی به تعداد 10-2 تائی می‌گذارد. محل تخم‌گذاری آفت پس از مدت کوتاهی رنگ‌پریده و سپس قهوه‌ای تیره می‌شود.

 لارو پس از خروج از تخم توسط یک جفت قلاب آرواره از گوشت میوه تغذیه می‌کند. طول دوره لاروی بین 50- 9 روز هست که می‌تواند طی این مدت 3 بار جلد عوض کند.

 میوه‌های آفت‌زده ریزش کرده و لارو پس از خروج از آن در خاک تا عمق 5 سانتی‌متری تبدیل به شفیره می‌شود.

 لارو این آفت جهنده است و پس از خروج از میوه می‌تواند تا 3 متر جابه‌جا شود. این آفت در شرایط مناسب تا 12 نسل می‌تواند در سال داشته باشد.

در مناطق معتدل، زمستان را به‌صورت شفیره و در مناطق گرمسیری، آفت در تمام طول سال فعال است.

دلیل اصلی شيوع آفت مگس مدیترانه‌ای ماندن بيش از موعد میوه‌های انار روي درختان و ریختن انارهای پوسیده و مدفون در باغ‌ها است؛ در باغ‌هايي كه اين آفت پديدار شده به دليل ماندن بیش‌ازحد میوه روي درختان بوده كه به كانوني براي مگس ميوه تبدیل‌شده است.

اين مگس قبل از جفت‌گیری حتماً بايد تغذيه كند بنابراين از لاشه پوسيده گياهان می‌خورد سپس درون ميوه تخم‌گذاری می‌کند و ممكن است تا مدت‌ها در ميوه پوسيده باقي بماند.

علائم آفت‌زدگی محصول

 تغییر رنگ در محل تخم‌ریزی مگس بر روی میوه، پوسیدگی میوه در اثر تغذیه لارو آفت و ریزش شدید میوه از علائم شيوع آفت مگس مدیترانه‌ای است.

چگونگی مبارزه با مگس مدیترانه‌ای

مبارزه غیر شیمیایی با نصب کارت‌های زرد چسبنده و تله‌ها با استفاده از مایع سراتراپ و فرمول‌های جلب‌کننده و انجام طعمه پاشی در زمان‌های مناسب به باغداران توصیه می‌شود.

جمع‌آوری و مدفون کردن میوه‌های ریخته شده پای درختان در عمق 50 سانتی‌متری خاک و جمع‌آوری تمامی میوه‌های رسیده برای جلوگیری از افزایش جمعیت تعداد نسل آفت و فرار از خسارت احتمالی را ضروری دانست.

مقابله با مگس مدیترانه‌ای وظیفه مردم یا دولت؟

مگس مدیترانه‌ای جزو آفات قرنطینه‌ای است و وظیفه مقابله آن بر عهده دولت است؛ حال باید دید جهاد کشاورزی شهرستان تفت چه برنامه‌ای برای مقابله با این آفت دارد؟ و آیا این تدابیر مانع خسارت بیشتر به کشاورزان تفتی خواهد شد یا نه؟!

انتهای پیام/م*




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.