محتوا محتوا

جهانگیری:

اینکه نتوانستیم با گذشت یک‌سال از برجام از منابع خارجی به عنوان فاینانس استفاده کنیم،سخت‌گیری ما است


معاون اول رئیس جمهور گفت: هنوز موفق نشده‌ایم باوجود گذشت یک سال از اجرای برجام به علت بند SNAPBACK (بازگشت سریع) در این توافق از منابع خارجی به‌ عنوان فاینانس استفاده مطلوب ببریم.

به گزارش صبح تفت، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور ظهر امروز در مراسم اعطای تندیس و نشان امین‌الضرب به کارآفرینان برتر که در محل تئاتر وحدت برگزار شد، طی سخنانی اظهار داشت: اقتصاد ایران راهی جز این ندارد جز اینکه بخش خصوصی میدان‌دار اقتصاد باشد تا سرمایه‌گذاری، تولید و کار ایجاد کند. اگر مسیر خوبی برای بخش خصوصی فراهم کنیم، حتماً این بخش قادر خواهد بود کارهای بزرگی انجام دهد.

وی در ادامه افزود: ما ابتدای سال که رهبری فرمودند سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل برای خود من این یک پیام مهم داشت. بنده بعد از اینکه در مسئولیت جدید قرار گرفتم با شرایطی که از اقتصاد ایران و اطلاعات و آماری از شرایط اقتصادی کشور پیدا کردم، تصورم بر این بود که راه انداختن چرخ متوقف‌شده اقتصاد کار بسیار پرزحمتی است. تحریم‌ها، سوءمدیریت‌ها و گرفتن امید و انگیزه از فعالان اقتصادی هر کدام به‌نوعی دست به دست هم داده بودند که اقتصاد کشور وارد دوران سختی شود.

معاون اول رئیس‌جمهور تصریح کرد: مهم‌ترین کاری که دولت باید انجام می‌داد، این بود که فضای محیطی مناسبی به وجود بیاورد، دولت یک سری وظایف قطعی دارد که آن وظایف برعهده بخش خصوصی نیست و نمی‌توان آن را به این بخش واگذار کرد. در یک سری امور دولت دخالت می‌کند که حتی بخش خصوصی هم از دولت توقع دارد این کارها را انجام دهد، در حالی که وظیفه‌اش نیست و اگر هم آن کار را انجام دهد، خیلی خوب است، ولی آنجایی که وظیفه قطعی دولت است، دولت باید تعامل با دنیا را برقرار کند. هیچ بخش خصوصی نمی‌تواند مدعی شود من مسئول سیاست خارجی کشور هستم و مسائل را با دنیا حل می‌کنم. ممکن است هر کدام از ما در دیپلماسی مردمی که ایجاد می‌کنیم، نقش سازنده‌ای در دیپلماسی که موردنظر دولت است ایجاد کنیم، لذا باید شرایطی به وجود بیاوریم که بخش خصوصی احساس کند که می‌توند با دنیا کار کند که فکر می‌کنم به فضل الهی و به تأیید همه دوستان برجام تا حد زیادی این فضا را ایجاد کرده، البته موانعی وجود دارد. ان‌شاءالله با فضل الهی این موانع هم برطرف خواهد شد.

جهانگیری تأکید کرد: اینکه عده‌ای تلاش کنند یک کار بزرگی را کوچک جلوه دهند، خودشان را کوچک می‌کنند؛ چراکه کار بزرگ در نگاه مردم ایران کوچک نمی‌شود، زیرا مردم تک‌تک‌شان با عمق جانشان فهمیده‌اند آنهایی که در این زمینه کار می‌کرده‌اند در چه شرایطی بوده و پس از آن هم ما به چه دستاوردی رسیدیم و چه شرایطی نیز فراهم شده است.

وی با تأکید بر اینکه باید ثبات اقتصادی در کشور حاکم می‌شد، افزود: باید شاخص‌های اقتصادی کشور قابل پیش‌بینی می‌شد، همچنین تورم به حدی می‌رسید که بخش خصوصی بتواند احساس کند که اقتصاد کشور در فضای مناسب دارد حرکت می‌کند. اکنون نرخ تورم و ارز حد و حدودش مشخص است.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: بنده فکر می‌کنم در فضای کلان در حدی که در توان دولت بود، به‌جهت ایجاد محیط مناسب برای اقتصاد کشور و سیاست خارجی و کلان اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی فضای پیش‌برنده ایجاد شده است. فضایی نیست که کندکننده کارها باشد، البته در این فضا نظام بانکی باید کارهایی انجام دهد، ممکن است هر کدام از ما ده‌ها ایراد داشته باشیم که نظام بانکی نمی‌تواند کارهایش را انجام دهد که باید حتماً بحث کنیم که نظام بانکی در داخل کشور در چه شرایطی است. همچنین باید درباره اینکه وضع نظام بانکی امروز از نظر سپرده‌گیری و تسهیلات‌دهی و اینکه منابع نظام بانکی در کجاها مسدود شده و چگونه می‌شود آن را آزاد کرد، بحث کنیم.

جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با طرح این سوال که در مسائل اقتصادی چه‌کار دولت باید نقد شود و چه‌کار دولت نباید نقد شود، گفت: اینکه صداوسیما و رسانه‌ها و جاهای مختلف فرصت برای نقد دولت فراهم می‌کنند، کار خوبی است و بنده شخصاً از این کارها ناراحت نمی‌شوم، ولی گاهی اوقات می‌بینیم که یک عده می‌نشینند و درباره آماری که در مورد رشد اقتصادی گفته و اعلام شده بحث می‌کنند که این درست هست یا نیست. مثلاً گفته می‌شود صادرات فلان قدر رشد کرده، جلسه می‌گذارند، بحث می‌کنند که آیا این رشد کرده یا نکرده، این 33 درصد رشد صادرات درست است یا غلط. همچنین تا اینکه گفته می‌شود به 20 هزار واحد صنعتی تسهیلات داده‌ شده، جلسه می‌گذارند، گاهی اوقات در صداوسیما که برای پخش این برنامه‌ها هزینه زیادی هم می‌شود، بحث می‌شود که این درست است یا نیست، اصلاً اینها نقد نیست، مگر می‌شود راجع‌به شاخص‌های عملکردی نقد کرد.

وی در ادامه تأکید کرد: یک مدل ریاضی و علمی به نام علم آمار وجود دارد، یک داده‌هایی به آن می‌دهند و بنده و امثال بنده نیز اصلاً خبر نداریم و بیایند به ما هم توضیح دهند اصلاً متوجه نمی‌شویم، چون اصلاً در این رشته درس نخوانده‌ایم، بنابراین یک داده‌هایی به آن می‌دهند و درنهایت تنها یک نتیجه و برون‌دادی را نشان می‌دهد و مثلاً می‌گوید رشد اقتصادی امسال در شش ماهه به 6.4 درصد رسید. حالا اینکه بحث شود که این 6.4 درصد درست نیست، معلوم می‌شود که این‌کاره نیستند.

معاون اول رئیس‌جمهور اضافه کرد: دولت هنگامی که از سیاست‌هایش می‌گوید مثلاً می‌گوید ما می‌خواهیم امسال به واحدهای تولیدی کوچک و متوسط مشکل‌دار تسهیلات دهیم این یک سیاست و قابل‌نقد است و یک عده می‌توانند بگویند که این کار هدر دادن منابع است، اگر می‌خواهید عمل کنید، جور دیگری کار کنید. همچنین دولت اعلام می‌کند که می‌خواهد جایزه صادرات دهد تا میزان صادرات افزایش یابد که این یک نوع سیاست است و یک عده می‌توانند به این موضوع نقد کنند و بگویند این جایزه صادرات دادن چه معنایی دارد که شما می‌خواهید بدهید. بگذارید صادرات روال طبیعی خودش را طی کند. شما بیخود نرخ ارز را دستکاری نکنید، اگر می‌توانید شرایط بین‌المللی را فراهم کنید. خود کالایی که کیفیت دارد و تاجری که خودش وارد است، می‌داند که چگونه کالایش را صادر کند، لذا سیاست‌ها، برنامه‌ها قابل‌نقد است و کسانی که می‌خواهند نقد کنند، سیاست‌ها و برنامه‌ها را نقد کنند.

وی ادامه داد: با توجه به اینکه به آخر سال نزدیک می‌شویم، بنده معتقدم که سیاست‌های خوبی در طول سال جاری تدوین شده و عملکردش هم خوب بوده است. ما علی‌رغم اینکه دوستان‌مان پیش‌بینی می‌کردند که ممکن است تورم از یک مقطعی افزایش پیدا کند، طبق اعلام مرکز آمار نرخ تورم در دی‌ماه به 6.9 درصد رسیده و تاکنون روند کاهشی تورم سالانه ادامه یافته است.

معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: همچنین نرخ رشد اقتصادی در شش ماهه سال جاری بعد از یک دوران رشد منفی، مثبت شد و به 6.4 درصد با احتساب بخش نفت رسید، البته یک عده‌ای نقد می‌کردند و بنده هم تأکید می‌کنم که این قابل نقد است که این رشد اقتصادی سهم نفت در آن زیاد است. در سال 95 بعد از اجرای برجام در بخش نفت کار کارستانی انجام گرفت، اینکه در دوره کوتاهی موفق بشویم تولید نفت کشور را دو برابر کنیم و میزان برداشت نفت‌مان را از میادین مشترک غرب کارون سه برابر و برداشت گازمان را از پارس جنوبی به 240 میلیون مترمکعب که قرار است تا پایان سال به 560 میلیون مترمکعب برسانیم، کارهای بزرگی بوده است.

جهانگیری تأکید کرد: رشد اقتصادی نیز بدون احتساب بخش نفت بر اساس اعلام مرکز آمار 4.3 درصد در شش ماهه نخست امسال است.

وی با بیان اینکه صبح امروز نیز ستاد اقتصادی دولت نیز به ریاست رئیس‌جمهور برگزار شد، گفت: در این جلسه گزارشی داده شد که تولید در سال جاری چه تفاوتی با سال 93 دارد که ما خوش‌بین هستیم اقتصاد کشور در ریل صحیحی قرار گرفته است. از حدود 20 رشته فعالیت صنعتی در سال 93 که رشد اقتصادی کشور 3 درصد شد فقط فعالیت خودروسازی توانسته بود سهم جدی در رشد صنعتی کشور که موجب افزایش و مثبت شدن آن شده بود، داشته باشد، اما امروز در بین حدود 20 رشته فعالیت تقریباً حدود 10 تا 12 رشته و فعالیت رشد مثبت در شش ماهه نخست امسال داشته‌اند و 5 یا 6 رشته یا فعالیت هستند که رشد صفر یا منفی داشته‌اند. رشد صنعت کشور در شش ماهه نخست امسال مثبت بوده و قطعاً مثبت‌تر خواهد شد و تا پایان سال نیز وضع بهتری پیدا خواهد کرد.

با گذشت یک‌سال از برجام هنوز نتوانستیم از منابع خارجی به عنوان فاینانس استفاده کنیم

معاون اول رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع استفاده از فاینانس و منابع خارجی اشاره کرد و گفت: تا الان هنوز موفق نشده‌ایم علی‌رغم گذشت یک سال از اجرای برجام، از منابع خارجی به‌عنوان فاینانس استفاده مطلوب ببریم. علتش هم آن سخت‌گیری ما است، برخی بلافاصله این را به‌حساب آن نگذارند که برجام عمل نکرده، خیر، آنها آمده‌اند از یک موضوعی در برجام به نام اگر تحریم‌ها برگشت، SNAPBACK (بازگشت سریع) چه‌کاری می‌خواهند انجام دهند که بر این اساس ما حاضر نشدیم تصمیم بگیریم که این تصمیم ممکن باشد برای آینده که برای بخش خصوصی یا فعال اقتصادی مشکلی درست شود. وادار کردیم آنها را و روز‌به‌روز در حال اصلاح هستند، به‌نوعی که ما قبول کنیم با این قرارداد حاضر هستیم که از آنها فاینانس بگیریم و اکنون بحث‌های آخر بین نظام بانکی ما و بنگاه‌های خارجی دارد انجام می‌گیرد و آنها هم برای اینکه متحد عمل کنند، مشاوره‌های واحدی گرفته‌اند که چگونه قرارداد فاینانس استفاده شود. لذا ما باید دقت کنیم چراکه ممکن است شش ماه کارمان عقب بیفتد، ولی تصمیمی بگیریم که برای آینده کشور مطمئن باشد.

جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش نرخ ارز در کشور در هفته‌های اخیر گفت: یک عده به دولت خیلی فشار آوردند که دولت را وادار کنند که وارد یک تصمیمات غیرصحیح بشود. خیلی تلاش کردیم وارد تصمیم غیراصولی نشویم که با سیاست‌های اصلی‌مان در تضاد باشد و پیش‌بینی می‌کردیم که می‌توانیم این امور را سامان دهیم زیرا این تغییرات، تغییرات نگران‌کننده‌ای نیست.

وی تأکید کرد: اقتصاد کشور بعد از تحریم‌ها از نظام بانکی منحرف و به سیستم صرافی‌ها روی آورده است. بخش عمده‌ای از واردات و صادرات تجارت خارجی کشور به این بخش منتقل شده و ریسک‌اش بسیار زیاد است. بنده اگر یک وقتی قرار بشود ریسک‌هایی که در این زمینه بر اقتصاد کشور وارد شده، بخواهم تشریح کنم، خیلی حرف برای گفتن دارم.

معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: ما باید اقتصاد کشور را برگردانیم به این سمت که تجارت خارجی‌اش باید گشایش اعتبار و ال‌سی شود. دلیلی ندارد تولیدکننده برای مواد اولیه‌ای که می‌خواهد از خارج وارد کند برود صددرصد ارز خرید کند به دلیل اینکه نمی‌داند روزی که می‌خواهد پرداخت کند قیمت ارز چقدر است و بار اینچنینی بر او تحمیل شود. سپس هم به روش‌های دیگری این پول را منتقل کند؛ حالا ممکن است 10 بار هم هیچ اتفاقی برای او نیفتد اما یک بار که اتفاقی برایش بیفتد، برای همیشه آن تولیدکننده و فعال اقتصادی را نابود می‌کند. بنابراین این ریسک‌ها باید در جای خودشان قرار بگیرند. نباید این ریسک‌ها به تولیدکننده و سرمایه‌گذار وارد شود.

جهانگیری تأکید کرد: بنده خواهش می‌کنم همه کمک کنیم و به سیستم بانکی بازگردیم. گفته شده سیستم بانکی هم براساس ارزیابی‌هایی که از مشتری‌هایش می‌کند، از 10درصد پیش‌پراخت بیشتر نگیرد. البته امکان دارد در جایی از مشتری که ریسک بالاتری دارد، عدد بیشتری بگیرد. ما انتظارمان از نظام بانکی این است که با همین 10درصد عمل کند.

وی گفت: برخی به این صرافی‌ها مراجعه می‌کنند و ارزهایی می‌خرند که واقعاً انسان متحیر است؛ اینکه کسی چند میلیون دلار اسکناس ارز خرید می‌کند، این ارز را می‌خواهد چکار کند؟! جز اینکه یک تقاضایی ایجاد می‌کند و قیمت را بالا می‌برند و معلوم نیست این ارزی که خریداری کرده را می‌خواهد نگه دارد در خانه‌اش و یا می‌خواهد به کشور همسایه ببرد، کالای قاچاق وارد کند. بنده براساس آن بخش‌نامه‌ای که نوشتم گفته‌ام بانک مرکزی تا اسفند ماه فرصت دارد که صرافی‌ها را ساماندهی کند و مشخص کند که صرافی چه کاری انجام می‌دهد. سپس کسی که می‌خواهد به صرافی‌ مراجعه کند و ارز اینچنینی بخرد، اولاً معلوم شود ریالش را از کدام حساب پرداخت می‌کند و همچنین معلوم می‌شود که این فرد آدم معتبری است و حسابی دارد و از این حساب دارد پول ارز را پرداخت می‌کند و این ارز را می‌خواهد برای فعالیت اقتصادی بگیرد که انشاءالله تا اسفند ماه دوستانمان در بانک مرکزی این کار را انجام خواهند داد.

معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: میزان صادرات کشور در ١٠ ماه سال جاری ١٠٢ هزار تن بوده که نشان دهنده افزایش ٣٣ درصدی رشد ارزشی آن است.

انتهای پیام/

فارس/




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.