«توهم حذف» و خودزنی هاشمی
به گزارش یزد رسا به نقل از عصر سیاست؛ در روزهای گذشته آیت الله هاشمی رفسنجانی در مراسم بزرگداشت سالروز ورود تاریخی امام امت به میهن اسلامی، هم صدا با برخی جریان های سیاسی، شورای نگهبان را مورد آماج حملات خود قرار داده و از رد صلاحیت شدن کاندیدایی خاص انتقاد کرده است. ایشان در ادامه سخنانش با اشبه دانستن این نامزد انتخابات خبرگان به امام خمینی ره، رد صلاحیت شدن چنین فردی را مورد انتقاد قرار داده و خواستار عذرخواهی شورای نگهبان شده است.
این اظهارات اهانت آمیز به ساحت شورای نگهبان در حالی صورت می گیرد که که کمتر از 30 روز به برگزاری 2 انتخابات حساس و سرنوشت ساز در کشور زمان باقی مانده و کشور بیش از هر زمان دیگر نیازمند آرامش و وحدت است. این گونه تلاش ها در جهت ایجاد التهاب در کشور، و دوقطبی سازی در جامعه را باید در راستای پروژه ای بلند مدت جریانی خاص دانست که با پیگیری استراتژی کلان خود برای تصاحب کرسی های مجلس، اقداماتی چون، فراخوان ثبت نام حداکثری، نهضت شکایت و تردید و اینک هجمه به شورای نگهبان را در دستور کار خود قرار است.
در تحلیل و بررسی سخنان هاشمی رفسنجانی توجه به موارد زیر خالی از لطف نیست.
1- اولین نکته ای که باید در تحلیل سخنان آقای هاشمی رفسنجانی مورد بررسی قرار گیرد؛ چرایی این گونه هجمه ها به شورای نگهبان از سوی هاشمی است. در تحلیل این موضوع نیز، می توان چرایی اتخاذ چنین رویکردی از سوی وی را شکست های پی در پی دانست به صورتی که وی در استراتژی خود برای انتخابات خبرگان، تاکتیک ثبت نام حداکثری را به کار گرفته بود که پس از عدم احراز و رد صلاحیت افرادی که در نهضت ثبت نام، توسط آقای هاشمی به صحنه انتخابات خبرگان کشانده شده بودند، مطالبه کناره گیری وی از انتخابات خبرگان مطرح گردید. این مطالبه فزآینده حتی از زبان آقای صانعی نیز شنیده شد.
در چنین شرایطی، کناره گیری آقای هاشمی منجر به خداحافظی وی از صحنه نقش آفرینی سیاسی می گردد که به هیچ عنوان خوشایند ایشان نیست. از این رو به نظر می رسد این اظهارات در راستای فرار به جلو برای رها شدن از این مطالبه فزآینده صورت گرفته است.
2- نکته قابل تامل دیگر موید این واقعیت است که آقای هاشمی بیش از همه، خود به خوبی می دانند که دیگر جایگاه گذشته خود را در میان مردم و نخبگان کشوری ندارند که باید ریشه آن را در موضع گیری های اشتباه در جریانات سال های گذشته و حاشیه های خانوادگی ایشان جستجو کرد. به نظر می رسد آقای هاشمی به دلیل هراس و نگرانی از ثبت شکستی دیگر در پرونده خود که به اذعان سیاسیون می تواند آخرین شکست و زمینه ساز حذف کامل آیت الله از صحنه سیاسی کشور باشد، رو به چنین اقداماتی آورده است و سعی دارد با القای التهاب به جامعهً در شرف انتخابات، قواعد بازی را بر هم زده و خود را بار دیگر مطرح کند.
3- از دیگر سو، جناب هاشمی رفسنجانی در حالی از اشبه بودن این کاندیدای خاص به امام راحل سخن به میان آورده است که امام خمینی ره همیشه خود را در برابر قانون مسئول می دانست و همیشه در برابر بی قانونی ها موضع گیری می کردند. این موضوع که چنین شخصی اشبه امام است خود جای تامل بسیار دارد اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد این موضوع است که اگر کسی اشبه به امام راحل است باید در عمل به قانون نیز اشبه امام راحل عمل کند.
در خصوص قانون مندی و بازگشت به قانون امام امت همیشه پیش قدم بوده اند که چشمه ای از آن را می توان مشاهده کرد:
«من باز به همه این آقایانی که میخواهند نطق کنند و اعلامیه بدهند و نمیدانم نامه سرگشاده بفرستند و ازاین مزخرفات، به همه اینها اعلام میکنم که برگردید به اسلام، برگردید به قانون ، برگردید به قرآن کریم ، بهانه درست نکنید که اسباب این بشود که شما همه به انزوا کشیده بشوید. من به بسیاری از شما علاقه دارم و میل دارم که همه به قانون عمل کنند و همه در جای خود باشند و چنانچه اینطور نباشد، مسئله طور دیگر خواهد شد.» (صحیفه امام جلد ۱۴ صفحه ۴۱۵).
هاشمی رفسنجانی در حالی خواستار بی قانونی برای این نامزد خاص است که کاندید خاص حتی در شرایط ویژه هم، حاضر به شرکت در امتحان احراز صلاحیت نشده است. نکته قابل تامل در این میان سوابق هاشمی رفسنجانی است که با وجود اطلاع از روحیات و اقدامات امام در اجرای مر قانون، باز خواستار بی قانونی است و حملات گسترده ای را برای به کرسی نشاندن سخنان خود علیه شورای نگهبان روا داشته است.
امام خمینی ره در جای دیگر در خصوص اهمیت و جایگاه شورای نگهبان می فرمایند: «نمیشود از شما پذیرفت که ما قانون را قبول نداریم. غلط میکنی قانون را قبول نداری! قانون تو را قبول ندارد، نباید از مردم پذیرفت، از کسی پذیرفت ، ما شورای نگهبان را قبول نداریم. نمیتوانی قبول نداشته باشی. مردم رأی دادن به اینها ، مردم ۱۶ میلیون تقریبا یا یک قدری بیشتر رای دادن به قانون اساسی. مردم که به قانون اساسی رای دادند منتظرند که قانون اساسی اجرا بشود؛ هر کس از هرجا صبح بلند میشود بگوید من شورای نگهبان را قبول ندارم ، من قانون اساسی را قبول ندارم ،من مجلس را قبول ندارم ، من رئیسجمهور را قبول ندارم ، من دولت را قبول ندارم. نه ! همه باید مقید به این باشید که قانون را بپذیرید ، ولو برخلاف رای شما باشد. باید بپذیرید، برای اینکه میزان اکثریت است ؛ و تشخیص شورای نگهبان که این مخالف قانون نیست و مخالف اسلام هم نیست ، میزان است که همه باید بپذیریم» (صحیفه امام جلد ۱۴ صفحه ۳۷۸).
حضرت امام خمینی (ره) به خاطر جایگاه حساس و سرنوشت ساز شورای نگهبان همواره از این نهاد دفاع میکردند و تأکید داشتند که اعضای شورا نسبت به فشارها و تهدیدات بی توجه بوده و تنها به اجرای قانون و وظایف خود بیندیشند و به فشارها توجهی نکنند.
«من تکرار می کنم مجلس بالاترین مقام است در این مملکت. مجلس اگر رای داد و شورای نگهبان هم آن رای را پذیرفت ، هیچ کس حق ندارد یک کلمه راجع به این بگوید. من نمی گویم رای خودش را نگوید؛ بگوید؛ رای خودش را بگوید؛ اما اگربخواهد فساد کند، به مردم بگوید که این شورای نگهبان کذا و این مجلس کذا، این فساد است ، و مفسد است یک همچو آدمی ، تحت تعقیب مفسد فی الارض باید قرار بگیرد» (صحیفه امام ج۱۴ص۳۷۰).
امام امت در جای دیگری در دفاع از شورای نگهبان سخنان ارزشمندی را برای ملت به یادگار گذاشته اند: « از تحمل زحمات و رنجهای شما تشکر می کنم. شما توقع نداشته باشید که مورداهانت واقع نشوید. همه می دانید تا کسی کاری انجام ندهد کسی به او توهین نمی کند.توهین برای کسانی است که می خواهند زنده باشند. هیچ کدام از ما نباید انتظار تعریف را داشته باشیم . باید به حکم خدا عمل کنیم و به این هم کاری نداشته باشیم که چه کسی ازاین کاری که برای خدا می کنیم خوشش می آید و یا چه کسی بدش می آید. من در تمام مواقعی که مقتضی بوده است، مجلس و شورای نگهبان را تایید کرده ام. ما باید دست دردست یکدیگر بگذاریم تا یک کشور اسلامی درست کنیم . امروز تبلیغات علیه من و شما نیست ، تبلیغات علیه اسلام است. اگر ما با اسلام کاری نداشتیم کسی با ما بد نبود. امروز امریکا و شوروی را که آن قدر در دنیا فساد می کنندکسی محکوم نمی کند، ولی تمام محکومیتها مال ماست . در دنیا تنها ایران است که موردسئوال است ؛ ولی اگر ما وحدت خودمان را حفظ کنیم و همصدا و هم جهت باشیم از هیچ چیز نباید بترسیم.»(صحیفه امام ج ۱۷ص۴۴۱).
«شورای محترم نگهبان، که حافظ احکام مقدس اسلام و قانون اساسی هستند، موردتایید اینجانب می باشند. و وظیفه آنان بسیار مقدس و مهم است . و باید با قاطعیت به وظایف خود عمل نمایند. البته توجه به اهمیت حفظ نظام جمهوری دارند که با آن هیچ حکم و امری مزاحمت نمی کند و برای حفظ آن از هیچ کوششی نباید مضایقه کرد ومعلوم است آقایان با تعهدی که دارند تحت تاثیر هیچ جوی واقع نمی شوند. ان شاءالله موید باشند.»(صحیفه امام ج۱۹ص۱۵۵).
4- نکته قابل تامل در سخنان آیت الله هاشمی را می توان ماهیت دشمن شاد کنی این اظهارات دانست به صورتی که اظهارات هاشمی با وجود اینکه منفعتی جز القای دوگانگی در جامعه نداشته، خوراک خوبی برای رسانه های معاند نظام داشته و موجی از شادی را برای دشمنان انقلاب اسلامی بوجود آورده است.
5- در تحلیل دیگر می توان اظهارات آقای هاشمی را موج سواری و تلاش برای مدیریت اصلاح طلبان دانست به صورتی که ایشان از انتخابات سال 1384 این درس را نیک دریافت که در بین اصول گرایان دیگر جایگاه قابل اعتنایی ندارند و از این رو با چرخش به سمت اصلاح طلبان، سعی دارد آنان را مدیریت نموده و سوار بر پایگاه اجتماعی آنان شود غافل از آن که اصلاح طلبان با افتضاح خود در سال 88 جایگاهی در بین مردم ندارند.
ایشان در انتخابات 1392 با مطرح ساختن انتخابات آزاد و همچنین وادار کردن اصلاح طلبان به انصراف آقای عارف و پیروی و حمایت از گزینه مورد نظرشان ( آقای روحانی ) عملا تبدیل به پدر خوانده اصلاح طلبان شدند.
از این منظر به نظر می رسد، در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان، وی بار دیگر در صدد موج سواری و مدیریت بر اصلاح طلبان برآمده است.
اظهارات هاشمی در انتقاد از شورای نگهبان و خواسته وی مبنی بر فراقانونی عمل کردن برای کاندیدای خاص واکنش بسیاری از سیاسیون کشور از هر دو جناح را در پی داشته است. محسن رضایی دبیر تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه در آستانه انتخابات پیش رو باید آرامش جامعه حفظ شود، عنوان کرد: در برهه کنونی باید از بروز هر گونه رفتار غیرعقلانی جلوگیری شود.
رضایی با بیان اینکه نباید حادثه تلخ فتنه 88 از یاد کسی برود،گفت: نباید فراموش کنیم که با همین التهابات بود که در آن مقطع آرامش جامعه بر هم خورد.
مصطفی کواکبیان فعال سیاسی اصلاح طلب و دبیرکل حزب مردم سالاری در واکنش به اظهارات هاشمی تاکید می کند: ما معتقد نیستیم که در مباحث قانونی و نظاماتی که در کشور باید انجام شود، به دلیل اینکه مسئولانی بدهکار نظام هستند، نادیده گرفته شود و همه چیز باید براساس مُر قانون پیش رود.
انتهای پیام/آ