اتمام فرصت پاکستان برای تکمیل پروژه واردات گاز از ایران تا یک ماه آینده/جریمه 3 میلیون دلاری برای هر روز تأخیر در پیشبرد پروژه
به گزارش یزدرسا به نقل از راه دانا، از آغاز پروژه صادرات گاز به کشور پاکستان حدود 2 سال می گذرد اما این پروژه از سوی طرف پاکستانی به حالت تعلیق در آمده است.
طبق تفاهم نامه بین 2 کشور جریمه هر روز تأخیر در پیشبرد پروژه 3 میلیون دلار برآورد شده است که طبق قوانین حاکم بر وزارت نفت، پیگیری این موضوع به عهده معاونت امور بین الملل این وزارتخانه است.
پاکستان کمتر از یک ماه فرصت دارد تا خط لوله واردات گاز از ایران را تکمیل کند، در غیر این صورت تهران براساس قرارداد، می تواند برای طلب خسارت تاخیر در ساخت این خط لوله به مراجع داوری بین المللی شکایت کند.
اگرچه پاکستان موظف است تا این مبلغ را به عنوان جریمه به ایران بپردازد؛ اما ظاهرا تا کنون معاون بین الملل وزارت نفت تصمیمی در راستای حل این بحران نگرفته است و یا اینکه ما از این تصمیم بی اطللاعیم.
گفته میشود تا کنون حدود 2میلیارد دلار برای اجرای این پروژه از سوی ایران هزینه شده است که اگر در حال حاضر این پروژه به اتمام برسد و بیش از این وقفه ای اتفاق نیفتد، هزینه تمام شده آن 7 میلیارد دلار است.
این در حالی است که اگر این پروژه طبق قرارداد فی ما بین در 30دسامبر 2014 پایان می پذیرفت، این مبلغ به 4 میلیارد دلار کاهش مییافت.
کار ساخت بخشی از خط لوله که در خاک ایران قرار دارد تقریبا به پایان رسیده، اما اسلام آباد تاکنون از ساخت این خط لوله خودداری کرده و صرفا در 21 اسفندماه سال 1391 ساخت نمادین این خط لوله را کلنگ زنی کرد.
چندی پیش، مقامات پاکستان اعلام کردند برای احداث این خط لوله 780 کیلومتری نیاز به دو میلیارد دلار سرمایه گذاری ایران دارند ولی مسئولان وزارت نفت ایران در واکنش به این اظهارات گفته اند هیچ تعهدی برای تامین مالی احداث این خط لوله در خاک پاکستان نداده اند و پاکستان خودش باید منابع مورد نیاز را تامین کند.
با این حال پیگیری سریعتر این موضوع از سوی معاونت امور بین الملل وزارت نفت میتواند در جلوگیری از بیشتر شدن خسارات وارد شده به کشور جلوگیری کند.
تهران باید تصمیم گیری کند که به سراغ تمدید زمان قرارداد برود و یا اینکه برای دریافت جریمه از اسلام آباد به سراغ گزینه شکایت در مراجع داوری بین المللی برود.
با توجه به بی توجهی پاکستان برای تکمیل این خط لوله، به نظر نمی رسد که تمدید زمان ساخت این خط لوله، کمکی به پیشرفت این پروژه کند و اسلام آباد با بهانه کردن تحریم از اجرای تعهدات خود شانه خالی خواهد کرد، بنابراین تهران باید به سراغ ساز و کارهای مطمئن تری برود.
قطعاً در صورتی که این خط لوله راهاندازی شود، پروژه گازرسانی تا کشور هند میتواند قدرت زیادی برای کشور به دنبال داشته باشد که از این رو میطلبد مسئولین پیگیری بیشتری در این خصوص داشته باشند.
پاکستان با بحران شدید انرژی روبروست و این موضوع به اختلال در فعالیت های اقتصادی این کشور در زمان اوج تقاضای سوخت در تابستان و زمستان منجر شده است؛ بنابراین پیش بینی می شود با آغاز صادرات گاز ایران به پاکستان، کمبود انرژی در این کشور مرتفع شود.
هم اکنون ذخایر گازی پاکستان رو به کاهش گذاشته و بنابر ارزیابی ها، گاز وارداتی با خط لوله صلح نسبت به دیگر گزینه های وارداتی چهار برابر ارزان تر است و پس از تکمیل این پروژه، انتظار می رود که این خط لوله سالانه حدود ٣٠٠ تا ٥٠٠ میلیون دلار برای پاکستان درآمدزایی به همراه داشته باشد.
پیش بینی می شود، با آغاز صادرات گاز ایران به پاکستان از طریق این خط لوله که روزانه 750 میلیون فوت مکعب گاز خواهد بود، کمبود انرژی پاکستان به شدت کاهش یابد که این میزان صادرات گاز از سوی ایران می تواند، به یک میلیارد فوت مکعب در روز افزایش یابد.
انتهای پیام/ص
Related Assets:
- تداوم دیپلماسی ضعیف نفتی/ بخششمیلیاردیروزانه از جیبملت
- پاکستان باید همکاری بیشتری برای ثبات مرز دو کشور انجام دهد
- بزرگترین برنامه توسعهای وزارت نفت در میادین مشترک نفتی تصویب شد
- همکاری یزد وپاکستان در صنعت و گردشگری افزایش یابد/یکسانی قانون درمورد زندانیان ایرانی وپاکستانی
- اقامت۵هزار یزدی درپاکستان/ درخواست بررسی وضعیت زندانیان پاکستانی مواد مخدر در یزد
- چالش برقی زنگنه با چيتچيان
- رهبر گروهک جیش العدل در پاکستان دستگیر شد