اعتراضات کنونی آمریکا ناشی از مشکلات ساختاری نظام لیبرال دموکراسی است/ لیبرالیسم نیز همانند سوسیالیسم به آخر خط رسیده است
ابوالفضل ظهرهوند تحلیلگر مسائل بینالملل در گفتگو با خبرنگار یزدرسا پیرامون اعتراضات گسترده در آمریکا گفت: بیش از 12 روز از شروع اعتراضات در آمریکا میگذرد و این اعتراضات در یک روند فزاینده هم از جنبه وسعت جغرافیایی و هم از نظر کثرت و مشارکت در آمریکا دارد جلو میرود و دولت ترامپ هم علیرغم وارد کردن نیروهای گارد امنیت ملی و حتی ارتش تا الان از کنترل و مهار این جریان برنیامده و قطعا اگر نتوانند این وضعیت را مهار کنند دورنمای روشنی پیش رو نخواهند داشت.
وی افزود: حتی برخی از تحلیلگران پیشبینی فروپاشی مشابه اتحادیه جماهیر شوروی را هم میکنند البته تا آن مقطع شاید اتفاقاتی هم شکل بگیرد از جمله تغییراتی که شاید لازم باشد در واشنگتن انجام بدهند.
شکاف طبقاتی بستر اعتراضات آمریکا
سفیر پیشین ایران در ایتالیا اظهار داشت: نکته قابل توجه و مهم این است که وقوع چنین اعتراض و بحران اجتماعی کمسابقه و یا بیسابقهای را در مهد دموکراسی و سرمایهداری جهان یعنی ایالات متحده آمریکا شاهد هستیم.
ظهرهوند یادآور شد: چهار سال قبل شاهد جنبش وال استریت بودیم که توانستند آن را سرکوب کنند و این بحران زیرپوستی امروز سر باز کرده و در شکل بالاتری و برپایه اعتراض به تبعیض نژادی دارد جلو میرود اما واقعیت این است که گسست اجتماعی ناشی از بیعدالتی و شکاف طبقاتی مهمترین بستر این اتفاقات است.
وی تأکید کرد: آمریکا سالهاست که در مسیر تعریض شکافهای طبقاتی دارد جلو میرود؛ از یک سو سطح بدهیهای این کشور رو به افزایش است و در حال حاضر قریب به 25 تریلیون دلار بدهی دولت ایالات متحده است که به حساب مردم ثبت شده است، از طرف دیگر میزان بیکاری در حال افزایش است و این بیکاری با این بحران یک جمعیت 40 میلیونی را در برگرفته است.
تحلیلگر مسائل بینالملل به شیوع ویروس کرونا و ناکارآمدی غرب و آمریکا در تقابل با آن اشاره و اضافه کرد: همچنین وضعیتی که کرونا به وجود آورد مؤلفه بسیار مهمی در آشکارسازی این شرایط پنهان و ناپیدا بود.
چالش 40 ساله انقلاب اسلامی برای آمریکا
ظهرهوند ادامه داد: اما از همه اینها مهمتر آنچه که این روند افول را در ساختار مدیریتی آمریکا، کلید زد بحث انقلاب اسلامی و پیدایش جریان مقاومت بوده که 40 سال است ایالات متحده را درگیر خودش نگه داشته و علیرغم همه ترفندهایی که این کشور به کار برده نتوانسته با پدیدار انقلاب اسلامی همزیستی پیدا کند و آن را مضمحل و سرکوب کند و این پدیدار در یک فرایند فزاینده رشد و بالندگی پیدا کرده که سطحی از این بالندگی را ما امروز در بحث نفوذ منطقهای و چالش با ایالات متحده در غرب آسیا شاهد هستیم که به نفع جریان مقاومت و به ضرر ایالات متحده جلو رفته است.
وی تصریح کرد: اینکه ترامپ سکان کار را در واشنگتن به دست میگیرد نه به دلیل انتخاب ملت بلکه به دلیل تصمیم مراکز تصمیمگیر و قدرت در ساختار سیاسی ایالات متحده یعنی همان خانوادههای ثروتمند و پنهان مثل راچ فولر، بیل گیتس و یا حتی روتشیلد و امثال اینها است؛ اینها کسانی هستند که ایالات متحده را مدیریت میکنند و در خلال این سالها هم مترصد براندازی نظام سیاسی در ایران و سرکوب انقلاب اسلامی بودند اما نتوانستند.
سفیر اسبق ایران در ایتالیا بیان کرد: چالش میان ایالات متحده و ایران این فرصت را برای برخی قدرتهای نوظهور مانند چین، روسیه، هند و آفریقای جنوبی نیز فراهم کرد که بتوانند موقعیت بالاتری در محیط بینالملل پیدا کنند و این کشورها فضای مانور را برای آمریکا تنگتر کردهاند.
ظهرهوند ادامه داد: لذا در آن واحد آمریکا با چالشهای متعددی مواجه شد که در دوره اباما نتوانستند این چالشها را حل کنند و به شخصیت علیالظاهر نامتعادلی مثل ترامپ متوسل شدند که او هم هیچ موفقیتی نداشت و باز هم مسیر مقاومت توانست بیش از پیش به آمریکا هزینه تحمیل کند و علیرغم همه تلاشها میبینیم که ایالات متحده در محیط داحلی خودش گرفتار شده و این بیسابقه یا کمسابقه است.
مشکلات امروز آمریکا ریشه در ساختار نظام سیاسی حاکم دارد
وی تأکید کرد: بعید میدانم که بتوانند این مسئله را ریشهای حل کنند، شاید در کوتاه مدت اقدامی را انجام دهند و مثلا ترامپ را حتی حذف کنند و فعلا بحران را بخوابانند اما واقعیت مشکلات پارادایمی و زیستاری است که در ساختار و نظام سیاسی غرب و آمریکا وجود دارد، به طوریکه همین وضعیت را بیش از یکسال است که در فرانسه نیز شاهدیم.
کارشناس مسائل بینالملل اضافه کرد: در انگلیس نیز اوضاع مشابهی وجود دارد و اینکه انگلیس تصمیم میگیرد از اتحادیه اروپا خارج شود نه به دلیل موقعیت بهتری است که پیشبینی میکند بلکه به دلیل نیازی است که ساختار دارد و اینکه نمیتواند در چارچوب اتحادیه اروپا وحدت سرزمنییاش را حتی حفظ کند به همین خاطر به سمت واشنگتن و ترامپ میرود که الان ترامپ هم خودش گرفتار شده است.
ظهرهوند تصریح کرد: این تغییراتی است که در محیط بینالملل شاهدش هستیم و من ریشه اصلی همه اینها را در تفکر انقلاب اسلامی و جریان مقاومت میبینیم که البته امروز قاعدتا جریان مقاومت میبایست مدل جایگزین را به معترضین غربی نشان میداد که متأسفانه در این زمینه ضعف داشتیم و همین شاید برای غربیها و ایالات متحده فرصت باشد.
وی عنوان کرد: امروز درست است که معترضین به سیاستهای آمریکا و دولتمردان امریکایی اعتراض دارند اما اینکه جایگزین سیتسم کنونی چه چیزی باشد معلوم نیست؛ البته قطعا جایگزین، سوسیالیسم نیست و قطعا تداوم وضعیت گذشته هم مدنظرشان نیست، اما اینکه جایگزینی مشخصی نیز مدنظر معترضین نیست.
سفیر پیشین ایران در ایتالیا تأکید کرد: شیوع کرونا به دنیا اعلام کرد که شیوه حکمرانی در همه کشورها نمیتواند به سیاق گذشته ادامه پیدا کند و ضعفها و ناکارآمدی دولتها و شکافهای طبقاتی را در بیتوجهی به بدنه اجتماعی نشان داد.
ظهرهوند خاطرنشان کرد: امروز ایالات متحده با حدود دو میلیون بیمار و بیش از 111 هزار فوتی ناشی از کرونا و انواع مصیبتها را پیش روی دارد؛ انگلیس نیز با همه ادعاهایش دومین میزان فوتی ناشی از کرونا را در سطح اروپا دارد و با روندی فزاینده که ناشی از ناکارآمدی نظام بهداشت و درمان این کشور است مواجه است و به همین ترتیب بقیه کشورها نیز شرایط مشابهی دارند.
وی ادامه داد: لذا تغییراتی در محیط بینالملل اتفاق میافتد که همه کشورها به نسبتی که در توجه به بدنه اجتماعی آسیب و ضعف داشتند، این آسیبها و ضعفها خودش را نمایان میکند و قطعا واکنش در قبال این ضعفها و عدم چارهاندیشی هم اعتراضات اجتماعی است.
لیبرالیسم نیز همانند سوسیالیسم به آخر خط رسیده است
تحلیلگر مسائل بینالملل گفت: مجموعه مشکلات موجود در نظام ایالات متحده نشان می دهد که لیبرالیسم نیز همانند سوسیالیسم به آخر خط رسیده است؛ یعنی جریان لیبرالیسم که ادعای دموکراسی دارد اما ختم به جریان محافظه کاری شده امروز به آخر خط رسیده است و معترضین در فرانسه، انگلیس، آلمان و به ویژه در آمریکا می گویند سرمان کلاه رفته استف چرا که قرار بود حکومت مردم بر مردم باشد اما امروز حکومت سرمایهدارها و سرمایهسالارها بر ماست و امروز به نام ماست اما به کام آنهاست.
ظهرهوند خاطنرشان کرد: همه این موارد نشان میدهد که بدون عدالت و بدون اقامه قسط و عدل امکان حکمرانی وجود ندارد و نمیتواند حکومتها دست عناصر فاسد و قدرتطلب باشد و هرکشوری اگر چنین وضعیتی دارد باید بداند دارد به آخر خط میرسد.
وی افزود: این موقعیتی که امروز در آمریکا شاهد آن هستیم، این آعاز راه است و باید بدانیم که این مسئله در آمریکا محدود نخواهد شد، چرا که این یک تحول در محیط بینالملل است و آنهایی که خواب این را میبینند که به شرایط قبل کرونا برگردند این خواب غیرقابل تعبیر است.
ظهرهوند عنوان کرد: کشورهای هوشمند آنهایی هستند که بتوانند خودشان را برای شرایط پساکرونا آماده کنند و لازمهاش هم این است که صورت مسئله را دقیق و درست ببینند؛ به اعتقاد من راهحل اساسی برای جامعه جهانی چیزی اندیشه و تفکر ولایت یعنی پذیرش ربوبیت حضرت حق و آمدن به سمت آموزههای قرآنی است.
انتهای پیام/